Yabancılar %100 sermaye sahibi olarak Türkiye’de şirket kurabilirler.

Yabancılar için en uygun şirket türü ‘Limited Şirket’ (LTD) dir. Limited şirket, bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulan sermaye şirketidir.

Yabancı ortaklı şirketlerin ödenmiş sermayesi en az 500 Bin TL ve üzeri olmalıdır. Bu sermaye ister peşin, ister 24 ay içinde tescil edilebilmektedir.  Çalışma izni talebinde bulunacak yabancılar için sermayenin ödenmiş olması gerekmektedir.

Yabancılar Türkiye’ye hiç gelmeden de Türkiye’de şirket kurabilirler.

Şirket kurmak için gerekli evraklar

  • Şirket kuruluş vekaletnamesi
  • Pasaport tercümesi
  • Bir adet vesikalık fotoğraf
  • Potansiyel vergi kimlik numarası belgesi

Şirketin kuruluş aşamasında gerekli olan bilgiler sırasıyla, şirket adresi ve unvanı, sermayesi, faaliyet konusu, şirket ortaklarına ait mail / telefon bilgileri ve şirket müdürü bilgileri gerekmektedir.

Dikkat edilmesi gerekenler

Türkiye’de bazı iştigal kollarında faaliyet gösterecek şirketler için kısıtlamalar bulunmaktadır,

  • Yapı denetim firmaları
  • Sigorta eksper firmaları
  • Sigorta acenteliği
  • Özel güvenlik firmaları
  • Gümrük müşavirliği
  • Fuarcılık firmaları

Yukarıdaki firmalar aynı şirket üzerinden başka bir işle iştigal edemezler.

Şirketin kuruluşundan sonra yapılması gerekenler

Bankacılık veya diğer işlemler için şirketin yetkili ortağının noterden imza sirküsü çıkartması gerekmektedir. İmza sirküsünden sonra ilgili ortak otomatik olarak Sosyal Sigorta sistemine kayıt olur. (BAĞKUR – 4B)

Şirketin banka hesabının açılması

Banka hesabı açmak için ortağın bizzat bankada bulunması gerekmektedir, Banka şubesinde istenilen para biriminde hesap açılmaktadır.

Yasal zorunluluklar

Şirketin faaliyet konularına göre üye olması gereken ODA lar bulunmaktadır. Örneğin, İthalat ihracat şirketleri bağlı bulundukları ilin ithalat ve ihracatçılar birliğine üye olması gerekmektedir. Veya Üretim yapacak şirketler yine bağlı bulundukları ilin sanayi odalarına kaydolmaları zorunludur.

About the Author: ATA KURUMSAL

ATA KURUMSAL
Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

Leave A Comment

İlginizi Çekebilir

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.