6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca altı çeşit İkamet İzin çeşidi bulunmaktadır.

Tüm değişik kategorilerdeki ikamet izni çeşitlerinin değişik başvuru şart ve koşulları ile değişik gerekliliklerinin olduğunu lütfen unutmayınız. İkamet izni başvuruları eksik belge ve beyanlar doğrultusunda reddedileceği gibi, bazı ikamet izni çeşitlerine başvuruda bulunabilmek için, başvuru sahibinin uygun vize ile ülkeye giriş yapmış olması şartı aranmaktadır. Sayfamızda yer alan bilgilerin tamamı bilgilendirme amaçlıdır. Her ne kadar güncellikleri ve doğrululukları açısından azami özen gösterilmiş olsa dahi, bu konuda herhangi bir garanti verilmemiştir. Konu ile ilgili en güncel bilgiyi size en yakın İl Göç İdaresi Müdürlüğünden veya goc.gov.tr internet sitesinden edinebilirsiniz.

 Tüm İkamet İzni başvuruları için aşağıda yer alan belgelerin sağlanması gerekmektedir.

  • Fotoğraf son 6 ay içinde çekilmiş (önden, yüzü açık, yabancıyı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde), fonu beyaz ve biyometrik olmalıdır.
  • Pasaportun Latin harfleri ile yazılı olmadığı durumlarda yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı çevirisi de başvuruya eklenir.
  • Pasaportta isim ve soy isim ayrımı yapılmamışsa, kendi ülke temsilciliklerinizden alacağınız açık kimlik bilgilerinizi gösterir belgeyi idareye sunmanız gerekmektedir.
  • Yabancı çocuk için doğum belgesi istenebilir.
  • Talep edilen ikamet izni süresince iaşe, ibate veya sağlığa ilişkin giderleriniz kamu kurumlarınca karşılanıyorsa bunları gösteren belgeleri idareye bildiriniz.
  • Şahsın on sekiz yaşından küçük olması durumunda; yurt dışında bulunan annesi/babası veya yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ile muvafakatnamede belirtilmek kaydıyla Türkiye’deki gerçek ya da tüzel kişiler tarafından verilecek taahhütnamenin idareye sunulması gerekmektedir.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

170 Comments

  1. Avatar
    sofia 3 Ekim 2019 at 16:34 - Reply

    Merhabalar, yabancı uyruklu arkadaşım 6 yıldır evli ve aile izniyle Türkiye’de yaşıyor. Bu hafta anlaşmalı olarak boşandılar henüz karar onaylanmadı. İkamet değişikliğini göç idaresine bildirecek. Mart ayına kadar aile ikamet izni var. Boşanma resmi olarak gerçekleştiğinde ikamet izni Mart ayına kadar yine de devam eder mi? Yoksa yeni izin için şimdiden başvurması mı gerekir?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 4 Ekim 2019 at 11:53 - Reply

      Merhaba, Türk vatandaşıyla evli yabancılar boşanmaları halinde en az üç yıl aile ikamet izniyle kalmış olmak kaydıyla kısa dönem ikamet izni başvurunda bulunabilirler.

    • Avatar
      Elena 6 Ekim 2019 at 21:22 - Reply

      İyi aksamlar. Bir arkadasim 11 kez oturma izni aldi . Hep uzattı. Simdi demisler ki basvuru uzatmak ıcın yapamazsın. Ya evlenmek lazım mış kacak kalmaması ıcın. yada calisma vize ye basvuracakmıs. Fakat boyle bir imkanı yok. Acaba Dogru mu bilgiler? Cok tesekkur ederim

      • Ata Kurumsal
        Ata Kurumsal 7 Ekim 2019 at 10:26 - Reply

        Merhaba,
        Kişiye özel bir durum söz konusu olduğundan, kişinin kayıtlı olduğu Göç İdaresi ile görüşmenizi tavsiye ederiz.

  2. Avatar
    Ender 29 Eylül 2019 at 02:43 - Reply

    Merhabalar ben tam bit türk sevdalısıyım ben ve arkadaşım kuzey ırakta erbilde yaşıyoruz ve türkiye ye gelmek istiyoruz orda oturma izni alıp gerekirse askerlik bile yapmak istiyoruz oturma izni veya kimliği nasıl alabiliriz??

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 4 Ekim 2019 at 16:30 - Reply

      Merhaba,
      Öncelikle sahip olduğunuz ülke pasaportuna uygun şekilde Türkiye’ye seyahat edip, vize süreniz dolmadan kısa süreli ikamet izni için müracaat edebilirsiniz. Türk vatandaşlığını istisnai olarak nasıl kazanacağınız konusunda sizleri bilgilendirmemiz için 444 7 284 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

  3. Avatar
    LUISA 20 Ağustos 2019 at 14:35 - Reply

    merhaba, alman vatandaşıyım 7 senedir yıllık oturma izni alıyorum sekizinci senenin sonunda kalıcı oturma iznine başvuru yapmak istiyorum lakin son oturma iznim ekim ayında bitecek ancak bugun göc idaresine gittiğimde alamıyacağımı söylediler kalıcı oturma iznini 8 senede toplamda turkiye dısında 1 seneden fazla gecirmemem gerekiomus dogrumudur birde cruise gemisinde calışmaya gitcem ekimde burda olamıyacam hakkım olecekmi 6 aylık bir gemi calısma surem olcak

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 25 Ağustos 2019 at 23:52 - Reply

      Merhaba, evet aldığınız bilgi doğrudur, son 8 senede bir seneden fazla Türkiye dışında kaldıysanız uzun dönem ikamet izni alamazsınız.

  4. Avatar
    Aram 7 Temmuz 2019 at 16:47 - Reply

    Merhaba, Ben Azerbaycanlıyım. Türkiyeye bu ay yasal yollarla geldim. 6 ay sonra Üniversiteye başvuru yapacağım. Bu süre boyunca bana refakatçılık eden tc vatandaşı arkadaşımla kalmayı planlıyorum (o çalışıyor) Oturum izni alabilirmiyim? (not: yaşadığımız yer turistik şehir değil)

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 11 Temmuz 2019 at 12:15 - Reply

      Merhaba, turistik bölge olmayan yerlerde oturum izni almanız biraz zor olabilir, fakat yine de başvurmanızı öneririz.

  5. Avatar
    Murat 11 Haziran 2019 at 01:22 - Reply

    selamlar, Türkiye’de 9. yılımı öğrenci olarak tamamlamışım ve üniversitede doktoramı bitirmek üzereyim, Türkiye’de çalışa bilmem için veya vatandaşlık alabilmem için ne yapmam gerek.
    teşekkür ederiz.

  6. Avatar
    Rabia 4 Haziran 2019 at 05:26 - Reply

    Merhaba ben türk vatandaşiyim ve nişanlim afganistan vatandaşi. Ben İstanbul’da Ablam ve Eniştemin yanında kalıyorum. Onuda buraya getirmek istiyorum. Şuanda işsizim. Nişanlim bana ona vize davet mektubu yazmamı istedi. Onu bi şekilde getirebilirmiyim? Mümkün mü yani?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Haziran 2019 at 01:04 - Reply

      Merhaba, işsiz olmanız bir dezavantaj ama yine de davetiye göndermenizi öneririz.

  7. Avatar
    Mehriban 21 Ocak 2019 at 13:07 - Reply

    Ben Azerbaycan vatandaşı yım. Bursada 150bin tl daire aldım oturma izni ne kadar olcak v

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 22 Ocak 2019 at 01:52 - Reply

      Merhaba, sorunuzu tam olarak anlayamadık, detaylı olarak tekrar sorar mısınız lütfen?

  8. Avatar
    Chuck 3 Ocak 2019 at 23:29 - Reply

    Merhaba

    Kız arkadaşım Azerbaycanlı ben türküm aynı iş yerinde çalışıyoruz lakin bu sene çalışma izni bitiyor biz 6 aydır sözlüyüz kısacası yakında evleneceğiz nasıl çalışma izni ve oturma izni alabiliriz

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Ocak 2019 at 18:50 - Reply

      Merhaba, çalışma iznini sadece işveren uzatabilir, oturma izni içinde GÖÇ idaresine müracaat etmeniz gerekmektedir.

  9. Avatar
    İlker sevinç 16 Kasım 2018 at 14:09 - Reply

    Türkmenistanlı bir hanımla üç yıldır evliyim eşimin 20 yaşında evli bir oğlu var. 65 yaşını geçmiş anne ve babası var esnaflık yapmaktayım genç olanları işyerime ortak yapmak istiyorum türkiyede devamlı oturma ve çalışma vizesi almak istiyorum olurmu olursa eşlerden biri olsa olurmu ikisinidemi yapmam lazım 65 YAŞINI GEÇMİŞ ANNE BABA İÇİN EN KOLAY PROSEDÜR NE OLUR ONLARDA DEVAMLI KALACAKLAR ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Kasım 2018 at 11:18 - Reply

      Merhaba, sorularınız danışmanlık hizmetlerimiz kapsamına girdiği için ofislerimizden randevu alarak saati 99 dolar olmak şartıyla bütün sorularınıza cevaplar ve öneriler alabilirsiniz.

  10. Avatar
    ALI 21 Ekim 2018 at 15:13 - Reply

    Merhaba ailem yurt disinda kaiyor turkiyeye tasinmak ve yerlesmek istiyor, yani nasil yapilabilir, asama asama olarak anlatabilir misiniz?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 24 Ekim 2018 at 13:15 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de sabit adresiniz olursa GÖÇ idaresinde aileniz için ayrı ayrı online başvuru yaparak oturma izni alabilirsiniz, GÖÇ idaresinin web sitesinde video olarak detaylı anlatımla mevcuttur.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.