Çalışma izni transferi, geçerli bir çalışma iznine sahip bir yabancının başka bir iş yerinde çalışmaya başlaması halinde yapılması gereken işlemdir.

Örneğin: A firmasında çalışma izni ile çalışan bir yabancının, çalışma izni iptal edilmeden B firmasında geçerli bir çalışma izni ile çalışmaya başlamasına çalışma izni transferi & iş yeri değişikliği denir.

Neden Çalışma İzni Transferi Yapılmalıdır?

Mevcut durumda çalışma iznine sahip bir yabancı eğer başka bir iş yerinde çalışmaya başlayacaksa çalışma izni transferi yapmalıdır. Eğer çalışma izni transferi yapılmazsa, yabancının Türkiye’den ayrılması ve çalışmaya başlayacağı iş yeri tarafından yeni bir çalışma izni alınması gerekir. Çalışma izni transferi yapılmayan yabancı Türkiye dışına çıkmazsa deport edilir.

Çalışma İzni Transferi Nasıl Yapılır?

Çalışma izni transferi, yabancının çalışma izni devam ederken iptal edilmeden yeni bir çalışma izni başvurusu yapılarak gerçekleştirilir. Özenle yapılması gerekir aksi takdirde süreç hem yabancı hem işveren için daha da zorlu bir hale gelebilir.

Çalışma İzni Transferi Şartları

Transfer & iş yeri değişikliği işleminde en önemli şart, yabancının hali hazırda çalıştığı iş yerinin transfer işlemine izin vermesidir. Şimdiki işveren eğer çalışma izni transferine müsaade etmiyorsa bunu yapmak mümkün değildir. Bu durumda yabancının ülkesine veya başka bir ülkeye giriş-çıkış yapması gerekmektedir.

Öte yandan başka bir şart Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından getirilmiştir. Yabancının sürekli olarak iş değiştirmesini önlemek amacıyla getirilen bu şart belirli süre çalışma şartıdır.

Sonuç Süreci

Çalışma izni transferi, başvurunun eksiksiz ve doğru yapıldığı takdirde ortalama 30 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Çalışma izni transferi başvurusu biraz karışık ve külfetli bir süreç olmasından dolayı gerek zaman, gerek maddi kayıplar vermemeniz adına uzman kişiler tarafından yapılmasını öneririz.

Sektörlere Göre Çalışma İzni Transferi

Çalışma izni transferi, sektör fark etmeksizin geçerli bir çalışma iznine sahip yabancılar için yapılabilir. Ev hizmetleri de dahildir.

Dikkat!

Çalışma izni transferi & iş yeri değişikliği başvurusunda etken birçok faktör bulunmaktadır. (Yabancının çalıştığı yerdeki SGK kayıtları, iş çıkış ve giriş tarihi vs.). Başvuruda ihmal edilen küçük şeyler bile maddi ve manevi kayıplara sebebiyet verebilir. Hatta yabancının Türkiye dışına çıkması bile gerekebilir. Bu gibi durumlara maruz kalmak istemiyorsanız ATA Kurumsal Danışmanlık’ın 9 yılı aşkın tecrübesine ve uzman danışmanlarına güvenebilirsiniz.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

123 Comments

  1. Avatar
    Mahmut 7 Mayıs 2018 at 01:26 - Reply

    Merhaba
    14 ay dan beri özel bir firmada çalışmaktayım çalışma iznimde yeni uzatıldı yalnız başka bir firmadan bir teklif aldım ve yeni firma ile anlaştım, şuandaki patronumla da bu konuyu paylaştım ve olumlu karşıladı. Şimdi benim transfer olmam söz konusu yani A firmasından B firmasına transfer oluyorum oturma iznine gerek duymadan B firması yani yeni firma çalışma iznine başvuruda bulunabilir mi cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Mayıs 2018 at 16:34 - Reply

      Merhaba, evet çalışma izni transferi yapılabilir.

  2. Avatar
    Adonnia 7 Nisan 2018 at 02:44 - Reply

    Merhaba. 1. Çalışma izni süresi bitmeden, çalıştığı evin sahibiyle olan anlaşmazlığı nedeniyle yabancı bir çocuk bakıcısının o evden ayrılıp başka bir evde çalışmaya başlayabilmesi için izlenmesi gereken prosedür nedir? 2. İşverereni bu bakıcının iş akdini feshedip bunu Bakanlığa bildirirse, bakıcının ikamet izni de otomatik olarak iptal olur mu? 3. Bunun üzerine bakıcının Türkiye’yi terk etmesi gereken süre ne kadardır? 4. Bu bakıcı Türkiye’den çıkış ve tekrar giriş yapmak zorunda kalmadan, ona kendi evimizde çalışmak üzere bir çalışma izni çıkarabilme olasılığımız mevcut mudur? Yanıt verirseniz sevinirim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 8 Nisan 2018 at 15:14 - Reply

      Merhaba, çalışma izni transferi için yabancının bir önceki işvereninin kesinlikle izin vermesi gerekmektedir, bu durum sağlanamıyorsa yabancı çalışma izni iptal edildiği tarihten itibaren 10 gün içinde Türkiye’den çıkış yapması gerekmektedir.

  3. Avatar
    vahid 19 Mart 2018 at 13:57 - Reply

    iyi günler,
    hocam bir firmada yeni çalışmaya başladım, çalışma izni 2 haftadır onaylanmış, maalesef şirkette birkaç sıkıntıdan dolayı şirketi kapatmaya karar vermişler. bu durumda ben çalışma iznini transfer yapabilir miyim? ( turistlik amaçlı aldığım oturma izninin bitmesine de 5 ay daha var)

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Mart 2018 at 17:31 - Reply

      Merhaba, çalışma izninizi başka bir şirkete transfer edebilmek için en az 6 ay o iş yerinde çalışmış olmanız gerekmektedir, bu durumda çalışma izninizi transfer edemeyiz, oturma izniniz süresi bitinceye kadar devam edecektir fakat bu konuda emin değiliz, lütfen GÖÇ idaresi ile telefonla iletişime geçip bu bilgiyi teyit ettiriniz.

      • Avatar
        vahid 19 Mart 2018 at 17:38 - Reply

        çok sağolun teşekkür ederim

  4. Avatar
    Fatma gedik 6 Mart 2018 at 11:48 - Reply

    Merhaba
    İlk defa evimizde yatılı bakıcı için
    29.01.2018 tarihinde çalışma iznine basvurduk Eski evindeki çalışma izni devam ediyordu basvurdugumuzda
    21.02.2018 tarihinde izin çıktı
    27.02.2018 tarihinde kartı eve geldi.
    Dun sigorta girişini yapıp baslatacaktik fakat acil bir durumu ortaya çıktı. Ailesinin sağlık durumu kotuymus ve on gün sonra kalıcı veya gecici olarak Gürcistana gitmesi gerekiyor. Bu durum on gün sonra netlesebilir.
    Bize bu sure içinde birini önerdi. Arkadaşı gayriresmi destek olacak ( yeni girmis turkiyeye uc ay hakki varmis) 15 gün sonra da durumu netlesirse kendisi bizde devam edecek.kendisi devam etmezse de arkadaşı bizde devam edecek. Ona sigorta baslaticaz ve ilk kez sigorta yapılacak olduğundan sigorta teşviği de avantajlı olacak
    Size sorum su:
    Ben simdi bakicima sigorta yaparsam teşvik anlamıyorum çünkü bakicim yıllardır Türkiye de çalışmış. Bir ay sigortasını başlatıp durumunu beklesem bu kez diğer bakiciya sigorta yaparken indirimden faydalanamiycam. Çünkü yeni bakiciya teşvik almak için benim daha önce son 6 ay içinde sigortalı biri calistirmamam gerekiyor? Yoksa sadece kadının mi 6 ay öncesine kadar sigortasız olması yetiyor mu?
    İkinci opsiyon ise eğer çalışma iznini hemen iptal edersem ise 15 gün içinde ülkeden çıkması gerekecek? Dönmesi gerekirse tekrar çalışma izin harç vermem gerekecek mi?
    İzni dondurmak gibi bir seçenek yok mu ülkesine döndüğü için.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 6 Mart 2018 at 12:49 - Reply

      Merhaba, 9 yıllık tecrübemize istinaden, çalışma izni çıkarttığınız kadın tekrar sizin yanınıza gelmeyecek bunu bilmenizi isteriz, önerimiz yabancının sigortasını hiç başlatmayın ve yabancının işe başlamadığını çalışma bakanlığına bir dilekçe ile bildirin ve şu an eski çalışanınız halen evdeyken yeni çalışanınızı Gürcistana gönderip yurt dışı çalışma izni başvurusu yapın, ev hizmetleri başvuruları bu aralar hızlı onaylanıyor, böylelikle hem elemansız kalmamış olursunuz, hem de SGK indirimden faydalanmış olursunuz.

      Sorularınıza gelecek olursak, kadının çalışma iznini iptal ederseniz 15 gün içinde çıkması gerekiyor ve 1 sene Türkiye ye tekrar gelemez, oturma izni alamaz, yeni çalışma izni için elbette yeniden harç ödemeniz olacaktır.

  5. Avatar
    altyn 19 Ocak 2018 at 18:24 - Reply

    merhaba ev hizmetlerinde çalışma iznim var 9 şubatta bitecek.yeni işverene geçtim,transfer işlemi için ne evraklar getirmem lazım size?eski patron kıbrısa gitti,onay kağıdı falan gerekli mi?ya da bu çalışma izni bittikten sonra yeni patronla başvurabilirmiyim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Ocak 2018 at 21:02 - Reply

      Merhaba, çalışma izninizin transferi için eski patronunuzun dilekçesine ihtiyacımız bulunmaktadır ayrıca her halükarda çalışma izniniz bitmeden transfer etmemiz gerekmektedir, bu yüzden eski patronunuzun onay yazısı lazım, ücretimiz 1100 TL dir.

      • Avatar
        altyn 20 Ocak 2018 at 15:52 - Reply

        onay yazısı nasıl yazacak,söylerseniz yazdırıp getireyim size vaktim az,izin vermiyor yeni patron,çıkıp gelemıyorumofisinize.ne yazacak nasıl yazacak dilekçeyi,para önemli değil 1100 öderim yeter ki siz yazın eski patron nasıl yazacak

        • Ata Kurumsal
          Ata Kurumsal 21 Ocak 2018 at 08:50 - Reply

          Merhaba, pazartesi günü ödemenizi yapın arkadaşlarımız hemen yardımcı olsunlar.

  6. Avatar
    Saliha 11 Aralık 2017 at 08:23 - Reply

    Merhabalar,

    Çalıştığım iş yerinde Türkiye de oturma izni 2018 sonunda dolacak fakat çalışma izni olmayan Afkan bir personel çalıştırmak istiyoruz. Bununla alakalı izin almak için nasıl bir süreç izlememiz gerekir. Ayrıca bizi fazla prosedürle karşı karşıya bırakacak bir işlem midir? İzin almak için çalışanın tekrar yurduna mı dönmesi gerekiyor?
    Kısaca bizi aydınlatabilir misiniz?
    Teşekkür ederim.

    İyi Çalışmalar…

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 11 Aralık 2017 at 15:31 - Reply

      Merhaba, Ülkemizde Afganistan uyruklu yabancılar genellikle kaçak yollarla Türkiye ye gelmiş veya yasal olarak giriş yapmış ama vizesi bittikten sonra geri dönmemiş kaçaklardan oluşurlar, çok az bir kısmının yasal ikameti vardır, eğer çalıştırmayı düşündüğünüz yabancının yasal bir ikameti varsa çalışma izni almak kolaydır, fakat yoksa gerçekten çok zorlu bir süreçtir, biz danışmanlık hizmeti vermemize rağmen müşterilerimizi bunu önermiyoruz, zira hiç bir garantisi yok. Bu yüzden eğer yabancı sizin yanınızda kritik bir görev yapmayacaksa, çalışma izni almak için uğraşmanızı masraf yapmanızı önermiyoruz.

  7. Avatar
    Mehri halmuradova 29 Temmuz 2017 at 21:27 - Reply

    Acaba yeni cıkmış daha 1 ay olmamış çalışma izinini kacak duruma düşmeden nasıl ipdal etdire bilirim veya transfer başka işe???

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 31 Temmuz 2017 at 12:33 - Reply

      Merhaba, çalışma izni bakanlık tarafından iptal edilmişse yapılacak bir şey yoktur, iptal edilmemişse çalışma izni transferi yapılabilir.

  8. Avatar
    DrUlvi 1 Haziran 2017 at 16:22 - Reply

    eş durumu nedeniyle oturma iznim mevcut benim şuan.bitmesine 14 ay var daha.bu durumda yine kendi ülkeme giriş çıkış yapmam gerekirmi.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 1 Haziran 2017 at 16:32 - Reply

      Belirttiğiniz oturma izni üzerinden çalışma izni aldıysanız eğer, o oturma izniniz iptal olur, çalışma izniniz sonlandıktan sonra 10 gün içinde giriş çıkış yapmalısınız veya eşiniz Türk vatandaşı ise yeniden oturma izni almanız gerekmektedir.

  9. Avatar
    DrUlvi 1 Haziran 2017 at 14:15 - Reply

    Merhaba.Şuan bir hastanede çalışma izniyle doktor olarak çalışıyorum.bitmesine daha 7 ay var.kendi hastanemle muhtemelen sorunlu bir şekilde ayrılacağım.Başka hastaneye başlama durumum mevcut.Şuanki iş yerim sorun çıkarfabilirmi bu durumda bana.Yoksa sadece çıkışımı vermesi yeterlimidir.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 1 Haziran 2017 at 15:42 - Reply

      Merhaba, kendi ülkenize giriş çıkış yapmadan başka bir hastanede çalışabilmeniz için mevcut çalıştığınız hastanenin onay vermesi gerekmektedir, bu sürecin sorunsuz ilerleyebilmesi için yasal haklarınız var, bu konuda bizden danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

  10. Avatar
    MARYNA 10 Nisan 2017 at 13:03 - Reply

    Merhaba.Ben bir şirkete çalışıyorum ve şimdi başka bir şirkete geçmek istiyorum.Çalışma vizesim var.eski iş yerim bunu kabul ediyorsa yeni iş yerim bunun için ne yapıcak?Evrakları hazırlayıp yeni çalışma vizesi için başvuru mu yapıcak?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 10 Nisan 2017 at 15:35 - Reply

      Merhaba, çalışma izni transferi diğer başvurulardan biraz farklıdır, danışmanlık hizmeti almanızı öneriyoruz, zira yapılacak bir hata da kendi ülkenize giriş çıkış yapmak zorunda kalabilirsiniz.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.