Çalışma izni transferi, geçerli bir çalışma iznine sahip bir yabancının başka bir iş yerinde çalışmaya başlaması halinde yapılması gereken işlemdir.

Örneğin: A firmasında çalışma izni ile çalışan bir yabancının, çalışma izni iptal edilmeden B firmasında geçerli bir çalışma izni ile çalışmaya başlamasına çalışma izni transferi & iş yeri değişikliği denir.

Neden Çalışma İzni Transferi Yapılmalıdır?

Mevcut durumda çalışma iznine sahip bir yabancı eğer başka bir iş yerinde çalışmaya başlayacaksa çalışma izni transferi yapmalıdır. Eğer çalışma izni transferi yapılmazsa, yabancının Türkiye’den ayrılması ve çalışmaya başlayacağı iş yeri tarafından yeni bir çalışma izni alınması gerekir. Çalışma izni transferi yapılmayan yabancı Türkiye dışına çıkmazsa deport edilir.

Çalışma İzni Transferi Nasıl Yapılır?

Çalışma izni transferi, yabancının çalışma izni devam ederken iptal edilmeden yeni bir çalışma izni başvurusu yapılarak gerçekleştirilir. Özenle yapılması gerekir aksi takdirde süreç hem yabancı hem işveren için daha da zorlu bir hale gelebilir.

Çalışma İzni Transferi Şartları

Transfer & iş yeri değişikliği işleminde en önemli şart, yabancının hali hazırda çalıştığı iş yerinin transfer işlemine izin vermesidir. Şimdiki işveren eğer çalışma izni transferine müsaade etmiyorsa bunu yapmak mümkün değildir. Bu durumda yabancının ülkesine veya başka bir ülkeye giriş-çıkış yapması gerekmektedir.

Öte yandan başka bir şart Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından getirilmiştir. Yabancının sürekli olarak iş değiştirmesini önlemek amacıyla getirilen bu şart belirli süre çalışma şartıdır.

Sonuç Süreci

Çalışma izni transferi, başvurunun eksiksiz ve doğru yapıldığı takdirde ortalama 30 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Çalışma izni transferi başvurusu biraz karışık ve külfetli bir süreç olmasından dolayı gerek zaman, gerek maddi kayıplar vermemeniz adına uzman kişiler tarafından yapılmasını öneririz.

Sektörlere Göre Çalışma İzni Transferi

Çalışma izni transferi, sektör fark etmeksizin geçerli bir çalışma iznine sahip yabancılar için yapılabilir. Ev hizmetleri de dahildir.

Dikkat!

Çalışma izni transferi & iş yeri değişikliği başvurusunda etken birçok faktör bulunmaktadır. (Yabancının çalıştığı yerdeki SGK kayıtları, iş çıkış ve giriş tarihi vs.). Başvuruda ihmal edilen küçük şeyler bile maddi ve manevi kayıplara sebebiyet verebilir. Hatta yabancının Türkiye dışına çıkması bile gerekebilir. Bu gibi durumlara maruz kalmak istemiyorsanız ATA Kurumsal Danışmanlık’ın 9 yılı aşkın tecrübesine ve uzman danışmanlarına güvenebilirsiniz.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

125 Comments

  1. Avatar
    Derya 8 Nisan 2019 at 22:37 - Reply

    Merhaba. Yeni şirkete çalışma iznimin transferi gerçekleşiyor. Başvuru yapıldı, ama eski firmada çalışma izni süresi 10 gün sonra bitiyor. Onay gelmeden, eskisinin süresi biterse eğer, sıkıntı olabilir mi? Teşekkür ederim şimdiden

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 10 Nisan 2019 at 13:41 - Reply

      Merhaba, süresi bitmeden yapılmış transfer başvurularında, önceki çalışma izni bitmiş olsa bile değerlendirme açısından sorun yaşanmaz.

  2. Avatar
    Beka 12 Ekim 2018 at 08:49 - Reply

    Merhabalar
    Çalışma izni transfer islemleri, bakanlığa başvuru yapıldıktan sonra ne kadar surecek?
    Teşekkür ederim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Ekim 2018 at 12:53 - Reply

      Merhaba, çalışma izni başvuruları 30 iş günü içinde sonuçlandırılır eksik belge olması durumunda bu durum 15 gün daha uzayabilir.

  3. Avatar
    Salih 20 Eylül 2018 at 16:51 - Reply

    Merhaba ban isden ayrılıp kibrisa gitmek istiyorum amma benim çalışma iznimin dolmasına 3ay var ban oraya gidene kadar iş bulana kadar geri dönmem gerekiyor giriş çıkış için vize işlemlerle için geri İstanbula girersem sorun olurmu eğer SSK gitdigim 1ay odemesem

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 20 Eylül 2018 at 17:05 - Reply

      Merhaba, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti prosedürleri hakkında maalesef bilgimiz bulunmamaktadır.

  4. Avatar
    ORHAN 12 Eylül 2018 at 16:42 - Reply

    Merhaba, 6 yıldır yanımızda yatılı yardımcı kadınımız çalışıyor. 18 Kasım’a kadar çalışma ve oturma izni var ve SGKsını 6 yıldır ödüyoruz. Ekim-Kasım gibi Ankara’ya göndermeyi düşünüyoruz anne ve babamızın yaşlı olması ve bakıma ihtiyaç duymaları sebebiyle. Bu durumda tranfer mi yaptırmalıyız, yoksa kasım ayında tekrar yeni çalışma ve oturum iznini babamlar mı yapmalı.
    Ayrıca yaşlı ve emekli olmaları nedeniyle SGK priminde indirim oluyormu. Şu an bizim yanımızda SGK primi 688 tl Ödüyoruz. Teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Eylül 2018 at 17:43 - Reply

      Merhaba, çalışma izninizi transfer etmenizi öneririz, SGK primlerinde 18 ay ile sınırlı olmak şartı ile indirim uygulanmaktadır.

  5. Avatar
    Nicola 6 Eylül 2018 at 11:15 - Reply

    Yaklaşık 1 yıldır çalışma izni ile bir firmada çalışmaktayım, ancak başka bir firmaya geçiş yapacağım. Transfer aşamasında çalışma iznim ile birlikte haklarım (kıdem tazminatı, yıllık izin gibi) da yeni firmaya mı geçecek?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 6 Eylül 2018 at 15:15 - Reply

      Merhaba, kendi isteğiniz ile başka firmaya geçtiğiniz için yasal olarak bütün haklarınızdan vazgeçmiş olduğunuzdan herhangi kıdem veya ihbar tazminatı hakkınız bulunmamaktadır.

  6. Avatar
    Ayhan 30 Ağustos 2018 at 17:56 - Reply

    Merhaba.Çalişma vize transferi için eski iş verenin yeni iş yerinde çalişmaya izin verdiğine dahil vereceği dilekçe örneği verebilirmisiniz

  7. Avatar
    RIZA 30 Ağustos 2018 at 12:30 - Reply

    Merhaba ; yabancı eleman için çalışma izni başvurusunda bulunduk . Henüz değerlendirme aşamasında fakat
    bakacağı Annemizi kaybettik . Bu durumda ne yapmamız gerekir ? . Elemanı da mağdur etmek istemiyoruz . Başvuru onaylandıktan sonra Başka bir işyerine Transfer edebilirmiyiz ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 30 Ağustos 2018 at 15:37 - Reply

      Merhaba, başınız sağ olsun, evet o elemanı çalıştırmak isteyen bir aile bulursanız çalışma izni sizin üzerinizden o ailenin üzerine transfer edilebilir fakat çalışma izni alma şartlarını ihlal ettiğiniz için yaptığınız yasal bir yöntem değildir.

  8. Avatar
    Afına 24 Ağustos 2018 at 16:21 - Reply

    Merhaba,ben kastamonudan istanbula iş degışiklıyı yapa bılırmıyım?şu an çalişiyorum ve çalişma iznimin bıtmesıne daha 5 ay var.çalişma iznini iptal ettırmeden nasıl yapa bılırım?önceden teşekkürler

    • Avatar
      Afına 27 Ağustos 2018 at 16:05 - Reply

      Merhaba,daha öncede yazdim,cevab vermrdınız.ben şuan kastamonuda çalişiyorum,fakat bazı sebeblerden dolayı istanbuda yeni işe başlamak istiyorum.çalişma iznim var.şubat ayında bıtecek.bunun için ne yapmam gerekiyor?şimdiki iş verenden yenı iş verene nasıl izin gerekıyor,bılgılendırırsenız sevınırım.teşekkürler

      • Ata Kurumsal
        Ata Kurumsal 28 Ağustos 2018 at 18:30 - Reply

        Merhaba, eski işvereniniz sizin çalışma izninizi iptal etmeyecek ve yeni işveren de çalışmanız için izin verecek, bu şekilde kendi ülkenize giriş çıkış yapmadan yeni işvereninizin yanına transfer olabilirsiniz, farklı bir uygulama olduğu için yeni işvereniniz bizi ararsa danışmanlık hizmeti sağlayabiliriz, ücretimiz 1100 TL + KDV dir.

  9. Avatar
    Sinem 30 Temmuz 2018 at 15:22 - Reply

    Merhabalar,
    Çalışma iznini temmuz ayında yenilediğimiz bakıcımız ile yollarımızı ayırmamız gerekti ( Yol vs) Kendisi bir arkadaşımızın yanında başlayacak çalışma izni transferi için ne yapmalıyız? Diğer aile tüm başvuruları tamamladıktan sonra mı transfer edebiliyoruz?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 30 Temmuz 2018 at 15:42 - Reply

      Merhaba, çalışma izni transferi normal çalışma izni başvurusu gibi değildir, yabancının SGK çıkışını yapmadıysanız 1100 TL+ KDV ye bakıcınızı yeni işyerine transfer edebiliriz, transfer onaylandıktan sonra 687,50 TL harç ve kart ücreti masrafı olduğunu lütfen unutmayınız.

  10. Avatar
    Ahmet 29 Haziran 2018 at 00:27 - Reply

    Merhaba,
    Claims izni transferi gecici koruma kapsaminda suriyeliler icinde gecerlimidir acaba??

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 2 Temmuz 2018 at 12:07 - Reply

      Merhaba, evet geçerlidir. Fakat mevcut işveren bu transfere izin vermez ise de sorun yoktur, yeniden ilk başvuru yapılarak çalışma izni alınabilir, bu durum sadece geçici koruma altındaki Suriye vatandaşları için geçerlidir.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.