Kısa Dönem İkamet İzni Nedir? 

Yabancı uyruklu kişilere belli bir süreliğine Türkiye’de ikamet etme hakkı sağlayan ikamet izni çeşitlerinin genel adına kısa dönem ikamet izni denilir. Kısa dönem ikamet izinlerinin büyük çoğunluğunu turistik amaçlarla verilen oturma izinleri oluşturur. Bu katagoride ki izin çeşitleri ilk başvuruda bir yıllık verilmektedir.

Kısa Dönem Oturma İzni

Kısa dönem ikamet izni çeşitleri nelerdir? 

Aşağıda belirtilen geliş amaçlarına göre uygun konaklama şartlarına sahip yabancılar kısa dönem ikamet izni başvurusu yapabilir.

  1. Bilimsel Araştırma Amacıyla Gelecek Olan Yabancılar

Bilimsel araştırma amacıyla ikamet izni talebinde bulunan yabancılar, araştırmanın izne tabi olması durumunda ilgili kurum ya da kuruluşlardan izin belgesi almalıdır. Eğer araştırma izne tabi değilse, araştırma konusu hakkında yazılı belge sunulmalıdır.

  1. Türkiye’de Taşınmaz Malı Bulunan Yabancılar
    Türkiye’de taşınmazı bulunan yabancıların ikamet izni talebinde bulunabilmeleri için taşınmazın konut olması ve bu amaçla kullanılması gerekir. Buna ek olarak aile üyelerinin konut üzerinde paylı veya elbirliği mülkiyet hakkına sahip olmaları durumunda aile üyeleri de bu kapsamda kısa süreli ikamet izni başvurusu yapabilir. BKZ: https://www.atakurumsal.com.tr/yabancilar-icin-turkiyede-ev-sahibi-olmanin-avantajlari/
  1. Ticari Bağlantısı Bulunan veya İş Kuracak Olan Yabancılar

Ticari bağlantısı bulunan ya da iş kuracak yabancıların 3 ayın üzerinde ikamet izni talep etmesi halinde ilgili şirketlerden davet mektubu veya benzer nitelikle belgeler istenebilir.

  1. Hizmet İçi Eğitim Programına Katılacak Olan Yabancılar

Hizmet içi eğitim programına katılacak olan yabancılar, ilgili kurum ya da kuruluştan belge sunmaları halinde kısa dönem ikamet izni alabilirler.

  1. Öğrenci Değişim Programıyla Gelecek Yabancı Öğrenciler,

Bu amaçla ikamet izni talebinde bulunan yabancı öğrencilerin ilgili kurumdan alınacak bilgi ve belgeyi sunması istenir. İkamet izni süresi, eğitim veya benzeri amacın süresini geçemez.
Öğrenci değişim programları (Erasmus, Mevlana, Farabi vb.) kapsamında gelen öğrencilerden; ilk kayıt tarihlerinden itibaren 3 ay içinde genel sağlık sigortalısı olmak için talepte bulunanlardan ayrıca özel sağlık sigortası istenmez. Ancak, kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde başvuruda bulunmayarak genel sağlık sigortalısı olma hakkını kaybedenlerden özel sağlık sigortası yaptırmaları istenir.

  1. Türkçe Dil Kurslarına Katılacak Olan Yabancılar

Bu amaçla ikamet izni talebinde bulunan ve Türkçe kursu vermeye yetkili kuruma kayıt yaptıran yabancıya en fazla iki defa kısa dönem ikamet izni verilir. Ayrıca ilgili Türkçe kursu, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izinli olmalıdır.

  1. Turizm amaçlı kısa dönem ikamet izni 2022

Turizm amacıyla ikamet izni talebinde bulunan yabancıların seyahat planlarına ilişkin hususlardaki (ülkede nerede, ne zaman ve ne süreyle kalacağı gibi) beyanı değerlendirilir. Gerekli görülmesi halinde bilgi veya belge sunması istenebilir. 2022 ikinci yarısı itibari ile GÖÇ idaresi bu ikamet izni türüyle yapılan başvuruları %99 oranında reddetmektedir. 

  1. Tedavi Amaçlı Gelecek Olan Yabancılar

Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşımamak kaydıyla tedavi görecek olan yabancılardan devlet ya da özel hastanelerin kabul yazısı istenir. Tüm tedavi masraflarını önceden ödediklerini belgeleyenlerden sağlık sigortası şartı aranmaz.

Tedavi süresince barınma, yeme-içme veya sağlığa ilişkin giderleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanan yabancılardan maddi imkânın tespiti ile geçerli sağlık sigortası şartı aranmaz.
Gerektiğinde ilgili hastaneden veya kamu kurum ve kuruluşundan yabancının tedavisine ilişkin bilgi veya belge istenebilir.

  1. Eğitim ve Araştırma İçin Gelecek Olan Yabancı Devlet Görevlileri

Eğitim, araştırma, staj gibi nedenlerle Türkiye’ye gelecek olan yabancı memurlara en fazla 1 yıl ikamet izni verilir.

10. Aile İkamet İzni Şartlarını Kaybetmesi Durumunda Kısa Dönem İkamet İznine Geçirilecek Olan Yabancılar

  1. Türkiye’de Yükseköğrenimini Tamamlayanlardan Mezuniyet Tarihinden İtibaren Altı Ay İçinde Müracaat Eden Yabancılar13. Türkiye’de Çalışmayan Ancak Bakanlar Kurulunca Belirtilecek Kapsam Ve Tutarda Yatırım Yapacaklar İle Bunların Yabancı Eşi, Kendisinin Ve Eşinin Ergin Olmayan Veya Bağımlı Yabancı Çocukları
  1. Adli Veya İdari Makamların Talep Veya Kararlarına Bağlı Olarak Türkiye’de Kalması Gereken Yabancılar

Kısa Dönem İkamet İzni Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Yukarıda belirtilen 14 farklı geliş amacı için şu belgelerin sunulması zorunludur:

  • İkamet izni başvuru formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Dört (4) adet fotoğraf
  • Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan (Her ay için en az 500 USD-EURO tutarında birikiminin bulunduğunu gösterir banka hesap cüzdanı.)
  • Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):
    • İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
    • Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış provizyon belgesi
    • Sosyal Güvenlik Kurumu’na genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge
    • Hazine Müsteşarlığı 06.06.2014 tarih ve 9/2014 sayılı genelgesi ile uyumlu özel sağlık sigortası

Buna ek olarak geliş amacını ispatlayan belgelerin sunulması da zorunludur. Örneğin ticari bağlantı ya da iş kuracak yabancıların temas kuracağı kişi ya da şirketlerden davet mektubu sunması istenebilir. Ya da Türkiye’de taşınmaz malı bulunan kişilerin kısa dönem ikamet izni alabilmek için konutun kendilerine ait olduğunu gösteren resmi belgeleri sunması gerekir. Hizmet içi eğitim programlarına katılacak yabancılardan, eğitim görüleceği kamu kurum ya da kuruluşlarından alınacak eğitim süresi ve yerini gösteren belge sunması da istenir.

Kısa Dönem İkamet İzni Kaç Yıllık Sürelerle Düzenlenebilir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye’de çalışmayan ancak bakanlar kurulunca belirtilecek kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocukları için kısa dönem oturma izni en fazla bir yıldır.

Diğer başvuru sahipleri için kısa dönem oturma izni ise ilk başvuruda en fazla 2 yıldır.

Kısa Dönem İkamet İzni Ret, İptal veya Uzatılmama Nedenleri Nelerdir?

  • Kısa dönem ikamet izni için aranan koşullardan birinin veya birkaçının yerine getirilmemesi,
  • İkamet izninin veriliş amacı dışında kullanıldığının tespit edilmesi,
  • Hakkında geçerli sınır dışı etme veya ülkeye giriş yasağı kararının bulunması,
  • Yurt dışında kalış süresi bakımından ihlale düşülmesi

Bu durumlarda hallerinde kısa dönem ikamet izni verilmez, verilmişse iptal edilir, süresi bitenler uzatılmaz. 

https://www.goc.gov.tr/ikamet-izni-cesitleri

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

237 Comments

  1. Avatar
    Sami 15 Ocak 2021 at 01:44 - Reply

    Öncelikle merhabalar ben Afganistan vatandaşıyım taşınmaz mal aldım yani üzerimde bir dairem var Ankara da aynı zamanda konya ilinde yüksek lisans öğrencisiyim ikamet türüm kısa dönem ev üzerinden aldım kısa bir süreliğine eşimi siyaset amaçlı Türkiye ye davet etmek istiyorum noter davetiye alıp gonderirirsem vize alabilir miyiz . Genelde öğrenci ikameti olanlar davet edebilirler ama benim durumum biraz farklı kısa dönem ikametim var ama aktif öğrenciyim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 18 Ocak 2021 at 00:22 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de gayrimenkulü olan yabancılar aile üyelerine rahatlıkla vize ve oturma izni alabilirsiniz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  2. Avatar
    Gamze 2 Ocak 2021 at 14:48 - Reply

    Merhaba, 1.5 yıldır vize ihlali durumunda bulunan bir yabancı turistik vizeye başvurabilmek için şartlar nelerdir? Cevaplarsanız sevinirim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 3 Ocak 2021 at 16:03 - Reply

      Merhabalar, öncelikle 1,5 yıl vize ihlalinde bulunan yabancı hala Türkiye’de ise cezai işlem tutarını ödeyip ülkeden çıkış yapmalıdır, Türkiye’den herhangi bir izin başvurusunda bulunamaz.
      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  3. Avatar
    Murat Can 25 Kasım 2020 at 13:57 - Reply

    Merhabalar, vize muafiyet suresi biten ve kaçak durumuna düşen Lübnan uyruklu vatandaş, Türkiye’den çıkış yapmadan ve vize ihlal cezasını ödeyerek kısa dönem ikamet iznine başvuru yapılabilir mi cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    • Avatar
      Ata Kurumsal 2 Ocak 2021 at 15:32 - Reply

      Merhaba,

      Maalesef, şuan Türkiye’de kaçak kaldığınız için oturma izni başvurusu yapılamaz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  4. Avatar
    Yüksel 21 Kasım 2020 at 14:32 - Reply

    Selamlar,
    Ben Türk vatandaşıyım Eşim aslen Kırgızistan vatandaşı bu sene evlilik yoluyla türk vatandaşlığına alındı. Eşim için türk vatandaşlığına başvuru yaparken 13 yaşındaki üvey kızım için de vatandaşlık başvurusu yapacaktık kızımızın eksik evrakları olduğu için önce anneye başvuru yapalım kızınızın evrakları tamamlanınca ayrı başvuru yapalım demişti memur. Eşim vatandaşlığa alındı kimliği çıktı bu arada kızımızın eksik evraklarını tamamladık. Üvey kızım için vatandaşlık başvurusu için gittiğimizde başka memur vardı başvuru şansımızı kaybettiğimizi eşime başvuru yaparken beraberinde çocuk içinde başvuru yapılabildiğini başka türlü çocuk için vatandaşlık başvurusu yapamayacağımızı anlattı. Konu ile yardımlarınızı rica ederim.

  5. Avatar
    Murat 16 Kasım 2020 at 12:06 - Reply

    Merhabalar benimde bir sorum olacaktı. Vereceğiniz cevaplardan dolayı şimdiden teşekkür ederim. Yaklaşık 1 yılı aşkın süredir vize muafiyet ihlali yapan ve halihazırda halen Türkiye’de bulunan bir yabancı uyruklu vatandaşın Türkiye’den kısa dönem(turistik) ikamet başvurusu yapabilmesi için ülkeden çıkış yaparak mı başvuru yapması gerekir? Yoksa ihlal cezasını ödeyerek başvuru yapabilmesi mümkün müdür yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi günler, iyi çalışmalar.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 3 Ocak 2021 at 18:05 - Reply

      Merhaba, Türkiye’den çıkış yaparak ihlal cezasını ödemeniz gerekmektedir. Yasal olarak tekrar Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra başvuru yapabilirsiniz. Göç idaresi pandemi sebebiyle ülkelerine çıkış yapamayanların başvurularını kabul etmektedir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  6. Avatar
    Özgür teberoğlu 13 Kasım 2020 at 12:11 - Reply

    Merhaba,
    Kalacak yabancı kişi annemin yanında kalacak.Annem 65 yaşın üstünde noterden verilecek taahhütname için sağlık raporu isteniyor mu ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 2 Ocak 2021 at 14:39 - Reply

      Merhaba, sağlık raporu istenmiyor.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  7. Avatar
    Yusuf Aydın 12 Kasım 2020 at 20:05 - Reply

    Merhaba Kırgız vatandaşı olan biriyle evlenecek ama bekarlık belgesi isteniyor bu belgeyi konsolosluk vermiyor Kırgızistan’dan gönderilmesi gerekiyor ancak ordan gönderebilecek biri yok ne yapmamız lazım

    • Avatar
      Ata Kurumsal 3 Ocak 2021 at 16:57 - Reply

      Merhaba,

      Türkiye’deki Kırgızistan Konsolosluğu tarafındandan verilmiyorsa, bu durumda kendi ülkesine gidip oradan alınması gerekmektedir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  8. Avatar
    Gamze 4 Kasım 2020 at 16:26 - Reply

    Merhabalar, vize muafiyet süresi 1 yıla yakın olan yabancı vize muafiyet ihlal harcını ödemek şartıyla ikamet izni başvurusu yapabilir mi veya başvuru yapması için gerekli olan işlemler/şartlar nelerdir bilgi verirseniz çok sevinirim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 18 Ocak 2021 at 16:57 - Reply

      Merhaba, evet tek giriş vize harcını ödemek şartıyla oturma iznine müracaat edilebilir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  9. Avatar
    HACER 1 Eylül 2020 at 20:21 - Reply

    MERHABA YABANCI BİRİ İÇİN TÜRKİYEDEN BAŞKA BİRİ OTURMA İZNİ ALABİLME ŞANSI VAR MIDIR ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Eylül 2020 at 16:59 - Reply

      Merhaba, hayır yabancı Türkiye’ye giriş yapmadan oturma izni alınamaz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  10. Avatar
    ilkin 31 Ağustos 2020 at 10:51 - Reply

    Merhaba. Bu konuda en net bilgiyi sizden alacağım için çok spesifik bir soru sormak istiyorum. ATA Kurumsal ekibi olarak bana dolgun ve doğru bilgilerle yardımcı olacağınıza eminim. İlginizden dolayı şimdiden teşekkür ederim.

    Soru annemle ilgili. Annem Azerbaycan vatandaşı.

    Annem 21 Ağustos 2020 tarihinde Türkiye’den çıkış yaptı. Annemin 2 Nisan 2020’ye kadar kısa dönem turistik ikameti vardı. Pandemi nedeniyle yollar 3 Ağustosta açıldığı için 3-21 Ağustos arası 17 günlük vize ihlal cezası ödedi.

    Kanunen 17 gün 3 aydan az olduğu için herhangi bir deport ve ya giriş izni yasağı gibi bir işlem de uygulanmadı.

    Annemin Türkiye’de Türkçe kursu okuma amaçlı ikamet alması için bir kursa kaydını yaptırıp davetiye aldık. İkamet için vize de alınması gerekli.

    Azerbaycandaki Türkiye elçiliğinde bize 21 ağustostan itibaren vize için 3 ay beklenmesi gerektiğini ve 3 ay sonra vize verilebileceğini söylediler. Ama böyle bir kısıtlamanın olmaması gerektiği kanaatindeyiz. Çünkü 21 ağustostan önce 180 günde 90 gün kuralı vizesiz muafiyetler için geçerlidir ve biz sadece bu kuralın (90 günün) 17 gününü kullanmış bulunmaktayız.

    Sorular:
    Soru 1: Vize alınması için 21 ağustostan itibaren 90 gün geçmesi gerekli midir?

    Soru 2: Vizesiz giriş için, geçmişe dönük sadece 17 gün vizesiz kalma durumu olmuş ve cezası da ödenmiş ise tekrardan ne zaman ülkeye Azerbaycan vatandaşlarına özel 90 gün muafiyetli giriş yapılabilir?

    Soru 3: Soru 2’nin cevabı evet 90 gün beklemeli ise, 90 gün beklemeden ülkeye girişte sınır kapısında bir ikamete 10 gün içinde başvuracağına dair şartlı giriş formunu doldurup girişi sağlayabilir mi?

    Soru 4: Aslında bütün derdimiz annemin Türkiye’de ikamet alması. Biz annem adına hangi koşullarda konut alabiliriz? Annem yurt dışındayken onun adına tapu alabilir miyiz? Tapuyu aldıktan sonra direk Göç idaresine başvurabiliyor muyuz, yoksa elçilikten ”Tapu amaçlı veya Uzun süreli vize” alınmalı mı?

    Göç idaresi ve Elçilikle yapılan konuşmalar birbiriyle çelişmektedir. Bu yüzden sizin vereceğiniz bilgiler çok netleştirici olacaktır. Bu sorularımı yanıtlarsanız çok memnun olurum. İyi çalışmalar dilerim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Eylül 2020 at 16:41 - Reply

      Merhaba, evet yeni uygulamaya göre yabancılar vize muafiyeti kapsamında kendi ülkelerinde kalmadan yeniden Türkiye’ye giriş yapamıyorlar, bu yüzden 90 gün beklenmesi gerekmektedir, yabancılar vekalet vererek Türkiye’de kendi adlarına gayrimenkul alabilirler, tapunun ardından yabancı Türkiye’ye gelerek kısa dönem ikamet iznine başvuru yapabilir, tapu devam belgesi olduğu sürece de Türkiye’de yaşayabilir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.