Kısa Dönem İkamet İzni Nedir? 

Yabancı uyruklu kişilere belli bir süreliğine Türkiye’de ikamet etme hakkı sağlayan ikamet izni çeşitlerinin genel adına kısa dönem ikamet izni denilir. Kısa dönem ikamet izinlerinin büyük çoğunluğunu turistik amaçlarla verilen oturma izinleri oluşturur. Bu katagoride ki izin çeşitleri ilk başvuruda bir yıllık verilmektedir.

Kısa Dönem Oturma İzni

Kısa dönem ikamet izni çeşitleri nelerdir? 

Aşağıda belirtilen geliş amaçlarına göre uygun konaklama şartlarına sahip yabancılar kısa dönem ikamet izni başvurusu yapabilir.

  1. Bilimsel Araştırma Amacıyla Gelecek Olan Yabancılar

Bilimsel araştırma amacıyla ikamet izni talebinde bulunan yabancılar, araştırmanın izne tabi olması durumunda ilgili kurum ya da kuruluşlardan izin belgesi almalıdır. Eğer araştırma izne tabi değilse, araştırma konusu hakkında yazılı belge sunulmalıdır.

  1. Türkiye’de Taşınmaz Malı Bulunan Yabancılar
    Türkiye’de taşınmazı bulunan yabancıların ikamet izni talebinde bulunabilmeleri için taşınmazın konut olması ve bu amaçla kullanılması gerekir. Buna ek olarak aile üyelerinin konut üzerinde paylı veya elbirliği mülkiyet hakkına sahip olmaları durumunda aile üyeleri de bu kapsamda kısa süreli ikamet izni başvurusu yapabilir. BKZ: https://www.atakurumsal.com.tr/yabancilar-icin-turkiyede-ev-sahibi-olmanin-avantajlari/
  1. Ticari Bağlantısı Bulunan veya İş Kuracak Olan Yabancılar

Ticari bağlantısı bulunan ya da iş kuracak yabancıların 3 ayın üzerinde ikamet izni talep etmesi halinde ilgili şirketlerden davet mektubu veya benzer nitelikle belgeler istenebilir.

  1. Hizmet İçi Eğitim Programına Katılacak Olan Yabancılar

Hizmet içi eğitim programına katılacak olan yabancılar, ilgili kurum ya da kuruluştan belge sunmaları halinde kısa dönem ikamet izni alabilirler.

  1. Öğrenci Değişim Programıyla Gelecek Yabancı Öğrenciler,

Bu amaçla ikamet izni talebinde bulunan yabancı öğrencilerin ilgili kurumdan alınacak bilgi ve belgeyi sunması istenir. İkamet izni süresi, eğitim veya benzeri amacın süresini geçemez.
Öğrenci değişim programları (Erasmus, Mevlana, Farabi vb.) kapsamında gelen öğrencilerden; ilk kayıt tarihlerinden itibaren 3 ay içinde genel sağlık sigortalısı olmak için talepte bulunanlardan ayrıca özel sağlık sigortası istenmez. Ancak, kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde başvuruda bulunmayarak genel sağlık sigortalısı olma hakkını kaybedenlerden özel sağlık sigortası yaptırmaları istenir.

  1. Türkçe Dil Kurslarına Katılacak Olan Yabancılar

Bu amaçla ikamet izni talebinde bulunan ve Türkçe kursu vermeye yetkili kuruma kayıt yaptıran yabancıya en fazla iki defa kısa dönem ikamet izni verilir. Ayrıca ilgili Türkçe kursu, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izinli olmalıdır.

  1. Turizm amaçlı kısa dönem ikamet izni 2022

Turizm amacıyla ikamet izni talebinde bulunan yabancıların seyahat planlarına ilişkin hususlardaki (ülkede nerede, ne zaman ve ne süreyle kalacağı gibi) beyanı değerlendirilir. Gerekli görülmesi halinde bilgi veya belge sunması istenebilir. 2022 ikinci yarısı itibari ile GÖÇ idaresi bu ikamet izni türüyle yapılan başvuruları %99 oranında reddetmektedir. 

  1. Tedavi Amaçlı Gelecek Olan Yabancılar

Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşımamak kaydıyla tedavi görecek olan yabancılardan devlet ya da özel hastanelerin kabul yazısı istenir. Tüm tedavi masraflarını önceden ödediklerini belgeleyenlerden sağlık sigortası şartı aranmaz.

Tedavi süresince barınma, yeme-içme veya sağlığa ilişkin giderleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanan yabancılardan maddi imkânın tespiti ile geçerli sağlık sigortası şartı aranmaz.
Gerektiğinde ilgili hastaneden veya kamu kurum ve kuruluşundan yabancının tedavisine ilişkin bilgi veya belge istenebilir.

  1. Eğitim ve Araştırma İçin Gelecek Olan Yabancı Devlet Görevlileri

Eğitim, araştırma, staj gibi nedenlerle Türkiye’ye gelecek olan yabancı memurlara en fazla 1 yıl ikamet izni verilir.

10. Aile İkamet İzni Şartlarını Kaybetmesi Durumunda Kısa Dönem İkamet İznine Geçirilecek Olan Yabancılar

  1. Türkiye’de Yükseköğrenimini Tamamlayanlardan Mezuniyet Tarihinden İtibaren Altı Ay İçinde Müracaat Eden Yabancılar13. Türkiye’de Çalışmayan Ancak Bakanlar Kurulunca Belirtilecek Kapsam Ve Tutarda Yatırım Yapacaklar İle Bunların Yabancı Eşi, Kendisinin Ve Eşinin Ergin Olmayan Veya Bağımlı Yabancı Çocukları
  1. Adli Veya İdari Makamların Talep Veya Kararlarına Bağlı Olarak Türkiye’de Kalması Gereken Yabancılar

Kısa Dönem İkamet İzni Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Yukarıda belirtilen 14 farklı geliş amacı için şu belgelerin sunulması zorunludur:

  • İkamet izni başvuru formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Dört (4) adet fotoğraf
  • Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan (Her ay için en az 500 USD-EURO tutarında birikiminin bulunduğunu gösterir banka hesap cüzdanı.)
  • Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):
    • İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
    • Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış provizyon belgesi
    • Sosyal Güvenlik Kurumu’na genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge
    • Hazine Müsteşarlığı 06.06.2014 tarih ve 9/2014 sayılı genelgesi ile uyumlu özel sağlık sigortası

Buna ek olarak geliş amacını ispatlayan belgelerin sunulması da zorunludur. Örneğin ticari bağlantı ya da iş kuracak yabancıların temas kuracağı kişi ya da şirketlerden davet mektubu sunması istenebilir. Ya da Türkiye’de taşınmaz malı bulunan kişilerin kısa dönem ikamet izni alabilmek için konutun kendilerine ait olduğunu gösteren resmi belgeleri sunması gerekir. Hizmet içi eğitim programlarına katılacak yabancılardan, eğitim görüleceği kamu kurum ya da kuruluşlarından alınacak eğitim süresi ve yerini gösteren belge sunması da istenir.

Kısa Dönem İkamet İzni Kaç Yıllık Sürelerle Düzenlenebilir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye’de çalışmayan ancak bakanlar kurulunca belirtilecek kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocukları için kısa dönem oturma izni en fazla bir yıldır.

Diğer başvuru sahipleri için kısa dönem oturma izni ise ilk başvuruda en fazla 2 yıldır.

Kısa Dönem İkamet İzni Ret, İptal veya Uzatılmama Nedenleri Nelerdir?

  • Kısa dönem ikamet izni için aranan koşullardan birinin veya birkaçının yerine getirilmemesi,
  • İkamet izninin veriliş amacı dışında kullanıldığının tespit edilmesi,
  • Hakkında geçerli sınır dışı etme veya ülkeye giriş yasağı kararının bulunması,
  • Yurt dışında kalış süresi bakımından ihlale düşülmesi

Bu durumlarda hallerinde kısa dönem ikamet izni verilmez, verilmişse iptal edilir, süresi bitenler uzatılmaz. 

https://www.goc.gov.tr/ikamet-izni-cesitleri

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

237 Comments

  1. Avatar
    Allamyrat 21 Eylül 2022 at 06:51 - Reply

    Merhaba, ben Turkmenistanli bir geliştiriçiyim, turkiyeye tanismak ve ordan frilanserlik yapmak istiyorum. Benim icin hangi secenekler olabilir? Turk şirketide çalişmadan oturma izni alabilirmiyim? Şirket açmam gerektigini soylediler, ama onun içinde çalişma izni almak gerekiyormuş.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 29 Eylül 2022 at 11:37 - Reply

      Merhaba, öncelikle artık biliyorsunuz Türkmenistan vatandaşları Türkiye’ye gelmek için vize almak zorundadırlar. Vize alıp gelseniz bile GÖÇ idaresi artık yabancılara ikamet izni vermemektedir. Şirket kurmanız durumunda ise en az 200 bin TL ödenmiş sermaye ve 5 sigortalı Türk personel çalıştırmak zorunda olduğunuzu lütfen unutmyaınız.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  2. Avatar
    Ayşe 1 Temmuz 2022 at 12:21 - Reply

    Merhaba, annem yaklaşık 5 yıldır İstanbulda yaşıyor, Azerbaycan vatandaşı, ilk 3 yıl turizm ikamet izni ve uzatma ile yaşadı, sonra 1 yıl çalışma izni oldu, o bitmeden geçen yıl ağustosta turizm amaçlı ikamete yeniden başvurdu ve aldı. Şimdi ağustosta yine ikameti bitiyor, uzatma başvurusu yapabilir mi acaba?

  3. Avatar
    Meerim 15 Mayıs 2022 at 12:47 - Reply

    Merhabalar.
    Ben yaz sezonu otelde çalışma izni alarak çalışmıştım. Sezon bittikten sonra kısa dönemli oturma iznine başvurdum fakat başvurum reddedildi. Ülkeden 10 gün içerisinde çıkış yapın diye tebligat verildi. Ben basvurudan 5 gün sonra ülkeden çıkış yaptım. Ülkeme gelince Ekim ayında çalışma iznine başvurdum fakat o da reddedildi. Mart ayında yine çalışma iznine başka otelle birlikte başvurduk yine reddedildi. Türkiye’den çıkış tarihimden 7 ay geçti. Hiçbir vize almadan Türkiyeye giriş yapabilir miyim. Havalimanda sınır kapısında sorun yaşayacak mıyım. Kırgızistan vatandaşıyım

    • ATA Kurumsal
      ATA Kurumsal 30 Mayıs 2022 at 14:55 - Reply

      Merhaba, süre hesabınızı yapamadığımız için en sağlıklı yöntem Ülkenizde ki Türkiye konsolosluğuna vize talebinde bulunup sorununuz yoksa vize alarak Türkiye’ye gelmenizi öneririz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  4. Avatar
    iroda 10 Aralık 2021 at 09:32 - Reply

    Merhabalar Ata Kurumsal, değerli bilgi paylaşımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyoruz.
    Bir sorum olacaktı,cevaplarsanız çok sevinirim. Özbek uyrukluyuz. Annem Türk vatandaşı ile 8 yıldır evli. Vatandaşlığa başvuru yapmak istemedi. Şimdi boşanmak istiyor.Ben 2020 yılında Türk vatandaşlığını kazandım çalışma iznimden.
    Sorum; annemin aile ikamet iznini boşandıktan sonra veya önce kısa dönem ikamet iznine çevirebilir miyiz? Mümkünse de,daha sonra uzatma yaparken Türkiye’de kalış nedeni olarak kızının vatandaş olduğunu gerekçe olarak sunabilir mi?
    Teşekkürler şimdiden,

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 10 Aralık 2021 at 12:30 - Reply

      Merhaba, merhaba bu denli uzun süren bir evlilikten sonra aile ikamet izninin iptal edilip kısa dönem ikamet iznine geçişlerde hiç bir sorun yaşamazsınız ayrıca birinci derece akrabası Türk vatandaşı olan yabancılar olası hiç bir kısıtlamadan etkilenmezler ve ikamet izinlerini uzatmaya devam edebilirler.

  5. Avatar
    Muhsin 5 Mart 2021 at 21:21 - Reply

    Merhaba,
    Yaklaşık 6 senedir Türkiye’de yaşıyorum ve bugüne kadar turizm amaçlı ikamet izni ve çalışma izni ile ikamet etmiş bulunmaktayım, şuan bir Limited şirketinde kurucu ortak olarak gözükmekteyim ve SGK primlerim 4B (Bağkur) olarak ödenmektedir, şirkette ortak gözüktüğüm için “Ticari Bağlantı veya İş Kuracaklar” başlığı altında kısa dönem ikamet izni alabilir miyim?
    Saygılar

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 6 Mart 2021 at 00:21 - Reply

      Merhaba, evet başvurabilirsiniz fakat en fazla altı aylık veya bir senelik ikamet izni alabilirsiniz ve uzatma başvurusu yapamazsınız, uzatmak istediğinizde GÖÇ idaresi çalışma izni almanızı isteyecektir. kısacası önermiyoruz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

    • Avatar
      Denis 26 Eylül 2022 at 19:31 - Reply

      Merhaba! Ben Rusya’lıyım ve ailemle birlikte bir daire kiralamak için bir ikamete başvurmak istiyorum. Makalenizin 7. fıkrasında şu anda% 99’unun reddedildiğini yazıyor. Bu gerçekten böyle ve ne önerirsiniz?

      • Ata Kurumsal
        Ata Kurumsal 29 Eylül 2022 at 11:29 - Reply

        Merhaba, maalesef ki GÖÇ idaresi böyle bir duyuru yaptı, fakat tecrübelerimize istinaden Ukrayna ve Rusya vatandaşlarına yaptığımız oturma izni başvurularında çok az kısmı olumsuz cevap aldı.

        Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  6. Avatar
    ALİ RIZA 4 Mart 2021 at 08:47 - Reply

    MERHABA ; TÜRKİYE DE LİMİTED ŞİTKETE %5 ORTAĞI OLAN (YÖNETİCİ DEĞİL İMZA YETKİSİ YOK) HİNDİSTAN VATANDAŞI TÜRKİYE DE OTURMA İZNİ ALABİLİR Mİ ? ÇALIŞMA BELGESİ ALMASINA GEREK VAR MI ?, ORTAKLIK İÇİN BİR YÜZDE ŞARTI VAR MI ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 6 Mart 2021 at 00:27 - Reply

      Merhaba, ilgili yabancı bir şirketine ortaklığına istinaden ilk başvuruda bir senelik ikamet izni alabilir, sonrası için yabancı Türkiye’de yaşamaya devam edecekse, alacağı ikamet iznine göre gerekli şartları sağlaması gerekmektedir. Şartları sağlayamayıp ikamet izni alamayan yabancıların çalışma izni almaktan başka çaresi yoktur veya Türkiye’den çıkış yapmak zorundadır. Çalışma izni için en 100 bin TL ödenmiş sermaye, 40 Bin TL karşılığına gelecek en az %20 hisse sahibi olunması gerekmetedir. Ayrıca şirktette 5 tane Türk personel çalışıyor olması şarttır.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  7. Avatar
    Maseeh 17 Şubat 2021 at 08:58 - Reply

    Merhabalar, anne babama taşınmaz ikamet randevusu almıştım fakat randevü tarıhı benim numaramda değil arkadaşımın numarasına gitmişti ve haberim yoktu ve biz iki ay tarıhımızdan geçmişken evraklarımızı gönderdik red olursak giriş çikiş zorunda miyiz? Annem kanser hastası istanbulda tedavi gürünuyor evimiz da var taşınmaz ikamet randevü almiştim 4 senedir istanbuldayız ben randevu tarıhı bekliyordum numaramda gelmedi 157 aradım dediler iki ay geçmiş tarıhınızdan hemen gönderen ve bugün öğrendim k msg arkadaşıma gitmişti. Sizce red olursak herhangi bir hal yolu yok mu ? Anne babam giriş çikiş zorunda kalmasınlar evimiz var annem tedavi gürüyor bende üniversite öğrencisiyim Ve babam 70 yaşında annem de 53 yaşında halehazır tedavi gürünüyör

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Şubat 2021 at 20:35 - Reply

      Merhaba, maalesef ki başvurunuzun ret gelmesi durumunda kanun belli, mecburen giriş çıkış yapmak zorunda kalacaksınız, kurallarda maalesef değişti, eksiden çıkış yapan yabancılar cezasını ödeyip ertesi gün gelebiliyorlardı fakat şimdi kaçak kalınan sürelere göre geri gelişleri belirli periyotlara bağlıdır. Üzgünüz iyi haberler veremedik.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  8. Avatar
    serhat 14 Şubat 2021 at 20:54 - Reply

    merhaba aile ikametkah uzatma basvurusu yapacağım eşime eşim 5. yılı dolduruyor acaba extra 3 yıl için nekadar masraf çıkar kart ve 3 yıl için harç .

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 16 Şubat 2021 at 01:03 - Reply

      Merhaba, ortalama 1500 – 1750 TL arasında harç ve kart ücreti ödemeniz olacaktır.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  9. Avatar
    tarık 24 Ocak 2021 at 17:06 - Reply

    merhaba

    kirada kalan kişinin ikamet izni alması mümkün mü? taşınmaz malı bulunanlar gibi ikamet izni alabilir mi? yahut turizm amaçlı başvursa başvurunun olumlu sonuçlanma ihtimali nedir?

    teşekkür ederim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 28 Ocak 2021 at 13:57 - Reply

      Merhaba, evet kira kontratı ile yabancılar kısa dönem ikamet izni almaktadırlar.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  10. Avatar
    Emre K 21 Ocak 2021 at 23:37 - Reply

    Merhaba, kazak bir bakıcımız için turistik amaçlı ikamet izni başvurusu yaptık. noterde taahhütname vs belgelerle. Şuan değerlendirme aşamasında. Kendisi evli ve kocası kazakistanda ve şimdi öğrendik ki Türkiye’ye gelmiş. Sanki ikamet iznini alınca biz çalışma iznine başvurmadan işten ayrılacakmış gibi bir durum gözlemliyoruz. Ama böyle birşey yapmadan da başvuru sürecine müdahale etmeyi doğru bulmuyoruz. Eğer başvuru onaylandıktan sonra eşimle beraber yaşayacağım demesi durumunda ne yapabiliriz? Sınır dışı vb yaptırım için hakkımız bulunuyor mu? Teşekkürler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 22 Ocak 2021 at 13:23 - Reply

      Merhaba, taahhütnameyi iptal ettirip, bir dilekçe ile GÖÇ idaresine başvurursanız mevcut ikamet izni iptal edilecektir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.