Kısa Dönem İkamet İzni Nedir? 

Yabancı uyruklu kişilere belli bir süreliğine Türkiye’de ikamet etme hakkı sağlayan ikamet izni çeşitlerinin genel adına kısa dönem ikamet izni denilir. Kısa dönem ikamet izinlerinin büyük çoğunluğunu turistik amaçlarla verilen oturma izinleri oluşturur. Bu katagoride ki izin çeşitleri ilk başvuruda bir yıllık verilmektedir.

Kısa Dönem Oturma İzni

Kısa dönem ikamet izni çeşitleri nelerdir? 

Aşağıda belirtilen geliş amaçlarına göre uygun konaklama şartlarına sahip yabancılar kısa dönem ikamet izni başvurusu yapabilir.

  1. Bilimsel Araştırma Amacıyla Gelecek Olan Yabancılar

Bilimsel araştırma amacıyla ikamet izni talebinde bulunan yabancılar, araştırmanın izne tabi olması durumunda ilgili kurum ya da kuruluşlardan izin belgesi almalıdır. Eğer araştırma izne tabi değilse, araştırma konusu hakkında yazılı belge sunulmalıdır.

  1. Türkiye’de Taşınmaz Malı Bulunan Yabancılar
    Türkiye’de taşınmazı bulunan yabancıların ikamet izni talebinde bulunabilmeleri için taşınmazın konut olması ve bu amaçla kullanılması gerekir. Buna ek olarak aile üyelerinin konut üzerinde paylı veya elbirliği mülkiyet hakkına sahip olmaları durumunda aile üyeleri de bu kapsamda kısa süreli ikamet izni başvurusu yapabilir. BKZ: https://www.atakurumsal.com.tr/yabancilar-icin-turkiyede-ev-sahibi-olmanin-avantajlari/
  1. Ticari Bağlantısı Bulunan veya İş Kuracak Olan Yabancılar

Ticari bağlantısı bulunan ya da iş kuracak yabancıların 3 ayın üzerinde ikamet izni talep etmesi halinde ilgili şirketlerden davet mektubu veya benzer nitelikle belgeler istenebilir.

  1. Hizmet İçi Eğitim Programına Katılacak Olan Yabancılar

Hizmet içi eğitim programına katılacak olan yabancılar, ilgili kurum ya da kuruluştan belge sunmaları halinde kısa dönem ikamet izni alabilirler.

  1. Öğrenci Değişim Programıyla Gelecek Yabancı Öğrenciler,

Bu amaçla ikamet izni talebinde bulunan yabancı öğrencilerin ilgili kurumdan alınacak bilgi ve belgeyi sunması istenir. İkamet izni süresi, eğitim veya benzeri amacın süresini geçemez.
Öğrenci değişim programları (Erasmus, Mevlana, Farabi vb.) kapsamında gelen öğrencilerden; ilk kayıt tarihlerinden itibaren 3 ay içinde genel sağlık sigortalısı olmak için talepte bulunanlardan ayrıca özel sağlık sigortası istenmez. Ancak, kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde başvuruda bulunmayarak genel sağlık sigortalısı olma hakkını kaybedenlerden özel sağlık sigortası yaptırmaları istenir.

  1. Türkçe Dil Kurslarına Katılacak Olan Yabancılar

Bu amaçla ikamet izni talebinde bulunan ve Türkçe kursu vermeye yetkili kuruma kayıt yaptıran yabancıya en fazla iki defa kısa dönem ikamet izni verilir. Ayrıca ilgili Türkçe kursu, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izinli olmalıdır.

  1. Turizm amaçlı kısa dönem ikamet izni 2022

Turizm amacıyla ikamet izni talebinde bulunan yabancıların seyahat planlarına ilişkin hususlardaki (ülkede nerede, ne zaman ve ne süreyle kalacağı gibi) beyanı değerlendirilir. Gerekli görülmesi halinde bilgi veya belge sunması istenebilir. 2022 ikinci yarısı itibari ile GÖÇ idaresi bu ikamet izni türüyle yapılan başvuruları %99 oranında reddetmektedir. 

  1. Tedavi Amaçlı Gelecek Olan Yabancılar

Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşımamak kaydıyla tedavi görecek olan yabancılardan devlet ya da özel hastanelerin kabul yazısı istenir. Tüm tedavi masraflarını önceden ödediklerini belgeleyenlerden sağlık sigortası şartı aranmaz.

Tedavi süresince barınma, yeme-içme veya sağlığa ilişkin giderleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanan yabancılardan maddi imkânın tespiti ile geçerli sağlık sigortası şartı aranmaz.
Gerektiğinde ilgili hastaneden veya kamu kurum ve kuruluşundan yabancının tedavisine ilişkin bilgi veya belge istenebilir.

  1. Eğitim ve Araştırma İçin Gelecek Olan Yabancı Devlet Görevlileri

Eğitim, araştırma, staj gibi nedenlerle Türkiye’ye gelecek olan yabancı memurlara en fazla 1 yıl ikamet izni verilir.

10. Aile İkamet İzni Şartlarını Kaybetmesi Durumunda Kısa Dönem İkamet İznine Geçirilecek Olan Yabancılar

  1. Türkiye’de Yükseköğrenimini Tamamlayanlardan Mezuniyet Tarihinden İtibaren Altı Ay İçinde Müracaat Eden Yabancılar13. Türkiye’de Çalışmayan Ancak Bakanlar Kurulunca Belirtilecek Kapsam Ve Tutarda Yatırım Yapacaklar İle Bunların Yabancı Eşi, Kendisinin Ve Eşinin Ergin Olmayan Veya Bağımlı Yabancı Çocukları
  1. Adli Veya İdari Makamların Talep Veya Kararlarına Bağlı Olarak Türkiye’de Kalması Gereken Yabancılar

Kısa Dönem İkamet İzni Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Yukarıda belirtilen 14 farklı geliş amacı için şu belgelerin sunulması zorunludur:

  • İkamet izni başvuru formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Dört (4) adet fotoğraf
  • Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan (Her ay için en az 500 USD-EURO tutarında birikiminin bulunduğunu gösterir banka hesap cüzdanı.)
  • Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):
    • İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
    • Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış provizyon belgesi
    • Sosyal Güvenlik Kurumu’na genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge
    • Hazine Müsteşarlığı 06.06.2014 tarih ve 9/2014 sayılı genelgesi ile uyumlu özel sağlık sigortası

Buna ek olarak geliş amacını ispatlayan belgelerin sunulması da zorunludur. Örneğin ticari bağlantı ya da iş kuracak yabancıların temas kuracağı kişi ya da şirketlerden davet mektubu sunması istenebilir. Ya da Türkiye’de taşınmaz malı bulunan kişilerin kısa dönem ikamet izni alabilmek için konutun kendilerine ait olduğunu gösteren resmi belgeleri sunması gerekir. Hizmet içi eğitim programlarına katılacak yabancılardan, eğitim görüleceği kamu kurum ya da kuruluşlarından alınacak eğitim süresi ve yerini gösteren belge sunması da istenir.

Kısa Dönem İkamet İzni Kaç Yıllık Sürelerle Düzenlenebilir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye’de çalışmayan ancak bakanlar kurulunca belirtilecek kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocukları için kısa dönem oturma izni en fazla bir yıldır.

Diğer başvuru sahipleri için kısa dönem oturma izni ise ilk başvuruda en fazla 2 yıldır.

Kısa Dönem İkamet İzni Ret, İptal veya Uzatılmama Nedenleri Nelerdir?

  • Kısa dönem ikamet izni için aranan koşullardan birinin veya birkaçının yerine getirilmemesi,
  • İkamet izninin veriliş amacı dışında kullanıldığının tespit edilmesi,
  • Hakkında geçerli sınır dışı etme veya ülkeye giriş yasağı kararının bulunması,
  • Yurt dışında kalış süresi bakımından ihlale düşülmesi

Bu durumlarda hallerinde kısa dönem ikamet izni verilmez, verilmişse iptal edilir, süresi bitenler uzatılmaz. 

https://www.goc.gov.tr/ikamet-izni-cesitleri

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

237 Comments

  1. Avatar
    Saida 16 Haziran 2018 at 18:20 - Reply

    Selam ben 45 gundu istanbuldayim ilk kesdi geliyorum.ben wimdi geri azerbaycana hec bir sorun olmadan gedib yeniden wuraya istanbula done bilirmiyim.oturma iznim burda yok gedib geldikden sonra yapacam.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Haziran 2018 at 19:23 - Reply

      Merhaba, vize muafiyeti sürecinde Türkiye’de kalabilir aynı süreyi kendi ülkenizde geçirerek tekrar Türkiye’ye gelebilirsiniz.

  2. Avatar
    Alina 1 Haziran 2018 at 21:28 - Reply

    Merhaba ben ilk kısa dönem oturma iznin almıştım kart 16.04.2018 çıktı. Ben Ptt şubesinden 02.05.2018 aldim ve bitiş tarihi zaten 02.05.2018 olunca ertesi gün dışına gittim. Geri 07.05.2018 döndüm. Bugün 01.06.18 ben yeni randevu alabilirmiyim çünkü tarihi geçmiş kısa dönem oturma iznin uzatamadım. Ama burda kalmam için yeni karar verdim 27.05.18 YÖS olan üniversite sınavına girdim. Sonuçlar çıkmadı. Ben Turkiyede kalmak istiyorum… ne yapmayalım ? Teşekkür ederim şimdiden

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 4 Haziran 2018 at 12:35 - Reply

      Merhaba, GÖÇ idaresi yeni aldığı kararlar ile oturma izinlerine bir takım kısıtlamalar getirdi, eski sisteme göre sorunuzun cevabı evet oturma izni başvuru yapabilirsiniz, YÖS sınavına girmeniz sizin için avantaj, oturma izni müracaatınızı ilk başvuru gibi yapın, randevu gününe kadar sınavın sonucu belli olur, sınav sonucunuz ve diğer evraklarınız ile beraber randevunuza gitmenizi öneririz.

  3. Avatar
    vn 26 Mayıs 2018 at 03:41 - Reply

    alacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan (Her ay için en az 500 USD-EURO tutarında birikiminin bulunduğunu gösterir Banka Hesap Cüzdanı.
    bu belgeyi burda banka hesabi açmadan nasil gostericez? ikametsiz hesap acilmiyor ki

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 27 Mayıs 2018 at 20:46 - Reply

      Merhaba, ziraat bankası ikamet izniniz olmadan da hesap açabilmektedir. Fakat yinede hesap açmada sorun yaşarsanız GÖÇ idaresi size geçici bir belge veriyor ve o belge ile hesap açabiliyorsunuz.

  4. Avatar
    Ahmet 8 Şubat 2018 at 23:05 - Reply

    Merhaba.Eşimle Türkiye’de evlendik.Kendisi japon.Şuan Amasya’dayız.Şuan ben çalışmıyorum ama banka hesabımda 25 bin tl var eşimin banka kesabında ise 950 bin yen yaklaşık 35 bin tl var.Şuan çalışmadığım için kısa dönem alabilir miyiz yoksa aile ikamet belgesi mi almalıyız? Danışmaklık ücretiniz ne kadar?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 27 Mart 2018 at 17:40 - Reply

      Merhaba, geç cevap verdiğimiz için özür dileriz sistemsel bir hatadan dolayı yorumunuz gözümüzden kaçmış evet aile ikamet izni alabilirsiniz, danışmanlık hizmetimiz ücretsizdir.

  5. Avatar
    Hilal 8 Şubat 2018 at 03:19 - Reply

    Merhaba,Türkiye’ye yeni geldim.kısa dönem ikamet izni başvurumda biri bana yardımcı olmaya çalıştı fakat pasaport numaram hatalı girilmiş.Türkiyedeki 1. Ayım başvuru belgesi üzerindeki başvuru tarihinde doluyor olacak.ben kendim pasaport nomu düzeltip ikamet adresimi değiştirerek yeni bir başvuru yapabiliyor muyum?yeni başvuruda bana burada kalma izni veriyorlar mı?Vermiyorlarsa ne yapabilirim?üstelik üzerinde bulunan vergi ücretlerini pasaportum ile yatırdım ve sigortada yaptırdım yeni başvuru tarihi alırsam öncesinde parayı yatırmış ve sigorta yaptırmış sayılıcam.ikamet değişikliği yaparsam bunlar sorun olur mu?bu durumlarda aracı kurum şart mı?eğer şartsa ilk başvuruda ücretiniz nedir?
    Teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 8 Şubat 2018 at 15:04 - Reply

      Merhaba, vizenizin süresi bitmediyse, usulünce yeni başvurunuzu yapabiliriz, ücretimiz 900 TL dir, aracı kurum şart değildir, becerebiliyorsanız kendiniz de yapabilirsiniz. özel sağlık sigortası masrafınız olmayacak ve daha önce yatırdığınız harç ücretlerini de geri alacaksınız.

  6. Avatar
    Benjamin 24 Ocak 2018 at 14:34 - Reply

    Ben 1,5 senedir turkiyede ikamet etmekteyim goc idaresinden 2ince kez 1 senelik kisa donem teskeresi aldim hollandaya akrabalarimin yanina kac gun gidebilirim. sormamin sebebi kimi sitede 120 gun yaziyor kimi sitede gun belirtilmemistir bana yardimci olabilirmisiniz.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 25 Ocak 2018 at 14:56 - Reply

      Merhaba, ilgili madde yürürlükten kaldırılmıştır, herhangi bir süre sınırlaması şu an için yoktur.

  7. Avatar
    Emir 21 Aralık 2017 at 03:41 - Reply

    Merhaba , ben 6 ay sığınmacı status,ile türkiye,de kalıyordum , sonra ülkemi geri dönmek zorunda kaldım , şimdi türkiye,de bir ev satın almaya düşünürüm amma 5 yıl giriş yasağı var diyen çok , böyle bir uygulama bulunurmu ? Cevab evetsa nasıl kaldırılır ?
    Birde ikamet iznı olan türkiye dişinda 120 fazla kalamaz doğrumu ,
    Ve bu konularde siz yardımcı olabilirmisiniz ?

    Saygılarım,ile

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 21 Aralık 2017 at 12:38 - Reply

      Merhaba, Türkiye’den hangi şartlarla çıktığınızı bilmediğimiz için deport olup olmadığınız hakkında maalesef bir şey diyemiyoruz, yasal olmayan yollarla Türkiyeden çıktıysanız veya Türkiye de bir suç işlediyseniz evet 5 yıl deport edilirsiniz ve süreniz dolmadan geri gelemezsiniz, fakat kendi isteğiniz ile çıkış yaptıysanız geri gelebilirsiniz ev alabilir kısa dönem ikamet izni sahibi olabilirsiniz. Eskiden 120 gün olan süre yeni düzenleme ile 180 güne çıkartıldı.

      • Avatar
        Emir 27 Aralık 2017 at 07:58 - Reply

        Yene Merhabalar

        Ben kendim istegimile sığınmacı statusumdan çıkıp sonra türkiyeden yene yasal işlemler yaptıktan sonra çıkış yaptım ve tabi türkiye,de hiç suç işlemedım , sınırdişide konu değilmış ama göç idaresi bana 5 yıla kadar türkiye giriş yapamazsınız dediler , aslında evraklar bile imzaladik , ben türkiye ye yene gelebilecağim ve bir ev alacağime çok umutluyum , siz bo sorunları çöze bilmek için nasıl yardımcı olursunuz ? Acaba bir umut varmı sora^aktım

        Saygılarım,ile

  8. Avatar
    Dilan 19 Aralık 2017 at 15:30 - Reply

    Merhabalar;
    2 yıllık oturma iznim dolmak üzere. Ve de taşınacağım. Şimdi ikamet izni uzatmaya mı başvurmalıyım, ikamet izni geçişe mi?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 20 Aralık 2017 at 14:59 - Reply

      Merhaba, ikamet izni uzatmaya başvuracaksınız fakat adresiniz değiştiği için tekrar randevuya gitmeniz gerekecek.

  9. Avatar
    Diyora 6 Aralık 2017 at 15:34 - Reply

    Merhaba,ben 3 yıl çalışma izni ile çalıştım ve şimdi işten çıktım memleketteyim,tekrar Türkiye’ye dönmek istiyorum ama bu sefer ikamet izni yapabilirmiyim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Aralık 2017 at 14:25 - Reply

      Merhaba, Türkiye’den ve satın alırsanız veya kiralarsanız, banka hesabınızda da 6000 dolar para olursa bir senelik oturma izni alabilirsiniz.

  10. Avatar
    ahmet 20 Kasım 2017 at 14:38 - Reply

    merhaba,öğrenci vizesi ile gelmiş yabancı arkadaşımız var ama üniversiteye kayıt olamadı.öğrenci kametine başvuramıyor,Aralıkta öğrenci vizesi bitiyor,kısa süreli turistik ikamete başvurabilir mi öğrenci vizesiyle?saygılar.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 21 Kasım 2017 at 13:31 - Reply

      Merhaba, yabancının ülkesine göre değişiklik olsa da, öğrenci ikamet izinleri eğitim amacıyla verildiği için maalesef ki kısa dönem ikamet iznine başvuramazsınız. Yabancı Türkiye den ev alabilirse anca o zaman oturma izni alabilir.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.