Kısa Dönem İkamet İzni Nedir? 

Yabancı uyruklu kişilere belli bir süreliğine Türkiye’de ikamet etme hakkı sağlayan ikamet izni çeşitlerinin genel adına kısa dönem ikamet izni denilir. Kısa dönem ikamet izinlerinin büyük çoğunluğunu turistik amaçlarla verilen oturma izinleri oluşturur. Bu katagoride ki izin çeşitleri ilk başvuruda bir yıllık verilmektedir.

Kısa Dönem Oturma İzni

Kısa dönem ikamet izni çeşitleri nelerdir? 

Aşağıda belirtilen geliş amaçlarına göre uygun konaklama şartlarına sahip yabancılar kısa dönem ikamet izni başvurusu yapabilir.

  1. Bilimsel Araştırma Amacıyla Gelecek Olan Yabancılar

Bilimsel araştırma amacıyla ikamet izni talebinde bulunan yabancılar, araştırmanın izne tabi olması durumunda ilgili kurum ya da kuruluşlardan izin belgesi almalıdır. Eğer araştırma izne tabi değilse, araştırma konusu hakkında yazılı belge sunulmalıdır.

  1. Türkiye’de Taşınmaz Malı Bulunan Yabancılar
    Türkiye’de taşınmazı bulunan yabancıların ikamet izni talebinde bulunabilmeleri için taşınmazın konut olması ve bu amaçla kullanılması gerekir. Buna ek olarak aile üyelerinin konut üzerinde paylı veya elbirliği mülkiyet hakkına sahip olmaları durumunda aile üyeleri de bu kapsamda kısa süreli ikamet izni başvurusu yapabilir. BKZ: https://www.atakurumsal.com.tr/yabancilar-icin-turkiyede-ev-sahibi-olmanin-avantajlari/
  1. Ticari Bağlantısı Bulunan veya İş Kuracak Olan Yabancılar

Ticari bağlantısı bulunan ya da iş kuracak yabancıların 3 ayın üzerinde ikamet izni talep etmesi halinde ilgili şirketlerden davet mektubu veya benzer nitelikle belgeler istenebilir.

  1. Hizmet İçi Eğitim Programına Katılacak Olan Yabancılar

Hizmet içi eğitim programına katılacak olan yabancılar, ilgili kurum ya da kuruluştan belge sunmaları halinde kısa dönem ikamet izni alabilirler.

  1. Öğrenci Değişim Programıyla Gelecek Yabancı Öğrenciler,

Bu amaçla ikamet izni talebinde bulunan yabancı öğrencilerin ilgili kurumdan alınacak bilgi ve belgeyi sunması istenir. İkamet izni süresi, eğitim veya benzeri amacın süresini geçemez.
Öğrenci değişim programları (Erasmus, Mevlana, Farabi vb.) kapsamında gelen öğrencilerden; ilk kayıt tarihlerinden itibaren 3 ay içinde genel sağlık sigortalısı olmak için talepte bulunanlardan ayrıca özel sağlık sigortası istenmez. Ancak, kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde başvuruda bulunmayarak genel sağlık sigortalısı olma hakkını kaybedenlerden özel sağlık sigortası yaptırmaları istenir.

  1. Türkçe Dil Kurslarına Katılacak Olan Yabancılar

Bu amaçla ikamet izni talebinde bulunan ve Türkçe kursu vermeye yetkili kuruma kayıt yaptıran yabancıya en fazla iki defa kısa dönem ikamet izni verilir. Ayrıca ilgili Türkçe kursu, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izinli olmalıdır.

  1. Turizm amaçlı kısa dönem ikamet izni 2022

Turizm amacıyla ikamet izni talebinde bulunan yabancıların seyahat planlarına ilişkin hususlardaki (ülkede nerede, ne zaman ve ne süreyle kalacağı gibi) beyanı değerlendirilir. Gerekli görülmesi halinde bilgi veya belge sunması istenebilir. 2022 ikinci yarısı itibari ile GÖÇ idaresi bu ikamet izni türüyle yapılan başvuruları %99 oranında reddetmektedir. 

  1. Tedavi Amaçlı Gelecek Olan Yabancılar

Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşımamak kaydıyla tedavi görecek olan yabancılardan devlet ya da özel hastanelerin kabul yazısı istenir. Tüm tedavi masraflarını önceden ödediklerini belgeleyenlerden sağlık sigortası şartı aranmaz.

Tedavi süresince barınma, yeme-içme veya sağlığa ilişkin giderleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanan yabancılardan maddi imkânın tespiti ile geçerli sağlık sigortası şartı aranmaz.
Gerektiğinde ilgili hastaneden veya kamu kurum ve kuruluşundan yabancının tedavisine ilişkin bilgi veya belge istenebilir.

  1. Eğitim ve Araştırma İçin Gelecek Olan Yabancı Devlet Görevlileri

Eğitim, araştırma, staj gibi nedenlerle Türkiye’ye gelecek olan yabancı memurlara en fazla 1 yıl ikamet izni verilir.

10. Aile İkamet İzni Şartlarını Kaybetmesi Durumunda Kısa Dönem İkamet İznine Geçirilecek Olan Yabancılar

  1. Türkiye’de Yükseköğrenimini Tamamlayanlardan Mezuniyet Tarihinden İtibaren Altı Ay İçinde Müracaat Eden Yabancılar13. Türkiye’de Çalışmayan Ancak Bakanlar Kurulunca Belirtilecek Kapsam Ve Tutarda Yatırım Yapacaklar İle Bunların Yabancı Eşi, Kendisinin Ve Eşinin Ergin Olmayan Veya Bağımlı Yabancı Çocukları
  1. Adli Veya İdari Makamların Talep Veya Kararlarına Bağlı Olarak Türkiye’de Kalması Gereken Yabancılar

Kısa Dönem İkamet İzni Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Yukarıda belirtilen 14 farklı geliş amacı için şu belgelerin sunulması zorunludur:

  • İkamet izni başvuru formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Dört (4) adet fotoğraf
  • Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan (Her ay için en az 500 USD-EURO tutarında birikiminin bulunduğunu gösterir banka hesap cüzdanı.)
  • Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):
    • İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
    • Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış provizyon belgesi
    • Sosyal Güvenlik Kurumu’na genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge
    • Hazine Müsteşarlığı 06.06.2014 tarih ve 9/2014 sayılı genelgesi ile uyumlu özel sağlık sigortası

Buna ek olarak geliş amacını ispatlayan belgelerin sunulması da zorunludur. Örneğin ticari bağlantı ya da iş kuracak yabancıların temas kuracağı kişi ya da şirketlerden davet mektubu sunması istenebilir. Ya da Türkiye’de taşınmaz malı bulunan kişilerin kısa dönem ikamet izni alabilmek için konutun kendilerine ait olduğunu gösteren resmi belgeleri sunması gerekir. Hizmet içi eğitim programlarına katılacak yabancılardan, eğitim görüleceği kamu kurum ya da kuruluşlarından alınacak eğitim süresi ve yerini gösteren belge sunması da istenir.

Kısa Dönem İkamet İzni Kaç Yıllık Sürelerle Düzenlenebilir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye’de çalışmayan ancak bakanlar kurulunca belirtilecek kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocukları için kısa dönem oturma izni en fazla bir yıldır.

Diğer başvuru sahipleri için kısa dönem oturma izni ise ilk başvuruda en fazla 2 yıldır.

Kısa Dönem İkamet İzni Ret, İptal veya Uzatılmama Nedenleri Nelerdir?

  • Kısa dönem ikamet izni için aranan koşullardan birinin veya birkaçının yerine getirilmemesi,
  • İkamet izninin veriliş amacı dışında kullanıldığının tespit edilmesi,
  • Hakkında geçerli sınır dışı etme veya ülkeye giriş yasağı kararının bulunması,
  • Yurt dışında kalış süresi bakımından ihlale düşülmesi

Bu durumlarda hallerinde kısa dönem ikamet izni verilmez, verilmişse iptal edilir, süresi bitenler uzatılmaz. 

https://www.goc.gov.tr/ikamet-izni-cesitleri

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

237 Comments

  1. Avatar
    Ozan 18 Eylül 2018 at 12:57 - Reply

    Merhaba Ukrayna vatandaşlı misafirim, 1+1 olmak üzere 2 senedir ”kısa dönem ikamet izni” alarak Türkiye’de ikamet etmekte, 2 senedir kendisine noter taahhütlü kefildim. Ekim ayında oturma izni bitiyor. Yine aynı şekilde başvuruda bulunsam devlet kabul eder mi? Bazı yerlerde en fazla 2 sene kalınabildiği yazıyor? Noter taahhütlü kendim aracılığıyla olsa dahi prosedür aynı mı? Bilgilendirirseniz sevinirim. Kolay gelsin.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 18 Eylül 2018 at 18:08 - Reply

      Merhaba, bahsettiğiniz işlemleri İstanbul’da yapıyorsanız artık uzatamazsınız, diğer iller için herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

  2. Avatar
    CEMAL 17 Eylül 2018 at 00:37 - Reply

    Suriye vatandaşı Lübnan üzerinden Türkiye’ye 3 aylık vize ile geliyor. Bu durumda kısa dönem ikamet iznine başvurabilir mi? Şimdiden teşekkürler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Eylül 2018 at 15:56 - Reply

      Merhaba, evet alabilir, biz teşekkür ederiz.

  3. Avatar
    Esde 11 Eylül 2018 at 13:54 - Reply

    Ben Azerbaycandan geldim. 15gun burdayim. Ben simdi oturum almaga bas vursam yurtdisina ciksam oturum redd edilecekmi?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 11 Eylül 2018 at 15:45 - Reply

      Merhaba, İstanbul da evi olmayan yabancılara oturma izni verilmemektedir, bu yüzden boşuna masraf etmemenizi öneririz.

  4. Avatar
    Mau Burak 6 Eylül 2018 at 21:02 - Reply

    Merhabalar, tasinmaz mal bulunanlara (tapu olan) 1 yil mi yoksa 2 yil veriliyor istanbul’da? tpu olanlardan saglik raporu isteniyor mu?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 6 Eylül 2018 at 21:49 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de gayrimenkulu olan yabancılar 2 yıla kadar oturma izni alabilirler, oturma izni için her halükarda ve şartta sağlık raporu gereklidir.

  5. Avatar
    Ahad 27 Ağustos 2018 at 01:17 - Reply

    Merhaba
    Öncelikle bu iyi siteniz için teşekkürlerimi sunuyorum. Ben iş bulmak için normal 3 aylık vize ile İrandan türkiyeye gelmek istiyorum. 3 konuda sorum var:
    1. İş aradığım sürede oturma izni almam gerekiyor mu?
    2. İş bulduktan sonra çalışma izni alabilirmiyim?
    3. Türkiyeye geldiğimde nakit 6 bin dolar değerinde param olacak, hemen giriş yaptığımda banka hesabı açıp paramı kendi hesabıma aktarabilirmiyim?
    Saygılar

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 28 Ağustos 2018 at 19:52 - Reply

      Merhaba,

      1- İran vatandaşları 180 günde 90 gün Türkiye’de kalma hakları bulunduğundan bu 90 günlük süre içinde oturma izni almanıza gerek yoktur.
      2- İş bulursanız çalışma iznini işveren alabilir, siz kendi adınıza çalışma izni alamazsınız.
      3- İran vatandaşlarına her banka hesap açmıyor, fakat açan bankalar var oraya paranızı yatırabilirsiniz.

  6. Avatar
    Ahmet 16 Ağustos 2018 at 01:02 - Reply

    Merhaba.kisa sureli ikamet için mulk almak yoluyla yabancilara mulkun değeri kaç dolar olmali bu izin için?teşekkurler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 16 Ağustos 2018 at 13:27 - Reply

      Merhaba, belirlenmiş bir alt limit bulunmamakla beraber 50 Bin dolar ve üzeri evi olan bütün yabancılar sorunsuz bir şekilde oturma izni aldık.

  7. Avatar
    mahir 13 Ağustos 2018 at 17:11 - Reply

    oturma izni için vekalet verilirse,ben burada olmasam da işlerimi avukat yürütebilir mi\

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 14 Ağustos 2018 at 23:26 - Reply

      Merhaba, hayır yürütemez, her halükarda ve şartta randevu günü GÖÇ idaresine gitmek zorundasınız.

  8. Avatar
    meisam 30 Temmuz 2018 at 19:32 - Reply

    merhaba; Türkçe örenmeğiçün en çok kaç ay oturma izini alabilirmiyim? Ve taşınmaz malı üzerinden ikamet izni almağa göre evin fiyatı en az kaç olmalıdır?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 31 Temmuz 2018 at 18:29 - Reply

      Merhaba, İstanbul ilinde evi olmayan yabancıya oturma izni verilmemektedir, alacağınız evin bir alt limiti bulunmamakla beraber İstanbul’da ev fiyatları 50 bin dolardan başlamaktadır.

  9. Avatar
    ÖZGÜR SEYYAR 27 Temmuz 2018 at 13:32 - Reply

    Merhaba; eşim Azerbaycan vatandaşıydı, evlendikten sonra Türk vatandaşlığına geçti, şuanda çifte vatandaşlığı var. Eşimin annesi 1-2 yıllığına bizim yanımızda kalmak için geldi. Ona hangi tür oturum izni almamız gerekmekte?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 27 Temmuz 2018 at 19:41 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de kaldığı sürece masraflarını karşılayacağınızı taahhüt ederek evinizde oturma izni alabilirsiniz, fakat eviniz İstanbul’da ise başvurular GÖÇ idaresi tarafından reddedilmektedir.

  10. Avatar
    Cere 1 Temmuz 2018 at 12:54 - Reply

    Fransız vatandaşı olarak hali hazırda bir işim olmadan kısa dönem ikamet izni alabilir miyim? Turistik amaçlı alırsam çalışma iznim olur mu?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 2 Temmuz 2018 at 12:26 - Reply

      Merhaba, gerekli şartları sağlarsanız İstanbul hariç diğer turizm illerimizden oturma izni alabilirsiniz, oturma izni çalışma izni yerine geçmediğinden yasal olarak çalışmazsınız.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.