Öğrenci ikamet izni; Türkiye’de Yüksek Öğrenim Kurumu’na bağlı lisans, yüksek lisans, doktora ve ön lisans programlarına kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrencilerin alması gerekli olan ikamet izni çeşididir.

Yabancı öğrenci statüsünde bu ikamet iznine başvuracak yabancıların, Türkiye’ye Türk Konsolosluklarından alınmış öğrenim/eğitim vizesi ile giriş yapmaları gerekmektedir. Yabancı öğrencilerin, Türkiye’ye gelişlerini müteakip bir ay içerisinde öğrenci ikamet iznine başvurmaları gerekmektedir.

Üniversitelere kayıt yaptıran yabancı öğrenciler eğitim süresinin tamamını kapsayacak şekilde öğrenci ikamet izni alabilmektedirler. İlk ve orta öğretim kurumlarında eğitim gören öğrenciler de, her başvurularında en fazla bir sene olmak üzere bu ikamet iznine başvuru yapabilirler. Bu iznin süresi, ikamet izni başvurusu yapan yabancı öğrencinin öğrenim süresinden çok olamamaktadır. Öğrenci ikamet izni sahibi lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri doğrudan çalışma izni alarak çalışabilmektedir(6735 Sayılı kanun). Ön Lisans programlarına kayıt yaptıran yabancı öğrenciler haftada 24 saati geçmeyecek şekilde çalışma izni alarak çalışabilmektedir.

İlginizi çekebilir : Türkiye’de Üniversiteler için Başvurular, Harçlar ve Öğrenci Vizesi Alma Süreci

Öğrenci İkamet İzni için Gerekli Belgeler

  • İkamet İzni Başvuru Formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Dört (4) adet fotoğraf
  • Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan (Başvuru formunda beyan edilir. Ek olarak idare destekleyici belge isteyebilir)
  • Belirtilen program süresince yabancının masrafları kamu kurumunca karşılanıyorsa bu durum başvuruda idareye bildirilir.
  • Öğrenci Belgesi
  • Şahsın on sekiz yaşından küçük olması durumunda; yurt dışında bulunan annesi/babası veya yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ile muvafakatnamede belirtilmek kaydıyla Türkiye’deki gerçek ya da tüzel kişiler tarafından verilecek taahhütname
  • Geçerli sağlık sigortası (Öğrenciler talep etmeleri halinde kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde genel sağlık sigortalısı kapsamına girdiklerinden geçerli sağlık sigortası talep edilmez, ancak üç ay içinde genel sağlık sigortası yaptırdıktan sonra idareye bildirmeleri gerekmektedir)

İlginiz çekebilir; https://www.atakurumsal.com/yabanci-ogrenciler-icin-calisma-izni-sartlari-nelerdir/

Öğrenci ikamet izni

Öğrenci Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım

Öğrenci İkamet İzni Uzatma Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

232 Comments

  1. Avatar
    İlkin Gambarov 21 Mayıs 2018 at 13:40 - Reply

    Merhaba
    Türkiyede yüksek lisans yapan yabancı öğrencilerin ailesine oturma izni otomotik olarak veriliyormu yoksa nasıl veriliyor?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 22 Mayıs 2018 at 21:28 - Reply

      Merhaba, yabancı öğrencilerin ailelerine oturma izni verilmez.

  2. Avatar
    Ali 16 Mart 2018 at 15:43 - Reply

    Merhaba,
    Ben öğrenci ikamet iznine basvuru yaptım, göç idaresinden ikamet izni muracaat belgesi aldım. Azerbaycandan beni daha 2. Dönem baslamadan askerlik tecil işlemleri için çagırdılar. Benim Türkiyede ikamet kartım çıktı. Şu an üniversitenin teknisyeninde. Ben Azerbaycanda olup, derslere girmedigimden dolayı devamsızlıktan kaldım. Şimdi ben Türkiyeye dönüp dönem bitene kadar kalabilirmiyim yoksa devamsızlıktan kaldığımdan dolayı ikametim iptal mi olur? Teşekkür ederim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Mart 2018 at 20:59 - Reply

      Merhaba, normalde oturma izninizin iptal olması gerekiyor fakat devamsızlıktan kaldığınızı okulunuz GÖÇ idaresine bildirmediği için kartınızın üzerindeki bitiş süresine kadar ikametiniz devam etmektedir ama uzatamazsınız.

      • Avatar
        Ali 18 Mart 2018 at 22:53 - Reply

        Yanıtınız için Teşekkür ederim. Uzatamayacamsa bu ikameti göçden iptal etdirib, 6 aydan sonra bir dahaki sömestrde yeniden ikamet başvurusu yaparsam, öncekini iptal etdirdiğim için ikamet izni vermeyebilirler mi? Teşekkür ederim.

      • Avatar
        Ali 18 Mart 2018 at 23:16 - Reply

        Merhaba, Yanıtınız için teşekkür ederim. Uzatamayacamsa bu ikameti göçden iptal etdirip, 6 aydan sonra birdahaki sömestrde başvuru yaparsam, bir öncekini iptal etdirdiğim için ikamet izni vermeyebilirler mi? Teşekkür ederim.

  3. Avatar
    Tural 5 Şubat 2018 at 02:08 - Reply

    Merhaba,

    Yabancı uyruklu Yüksek Lisans öğrencisiyim. 2017 24 Ekimde ülkeye giriç yaptım ve 30 gün içinde Bursada oturma için başvuruda bulundum. Fakat daha sonra 2018in Şubat ayında İstanbulda bir universiteye kabül oldum ve Bursadakı uni.den kayıtlarıma silip İstanbula geldim. İlk randevum 21 marta ayarlanmıştı fakat Bursada yaşamadığım için o randevunun bi önemi yok artık. Yeniden randevu mu almam gerek? Bu halde vize ihlal cezası ödemeli miyim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 5 Şubat 2018 at 09:22 - Reply

      Merhaba, mevcut randevunuza gitmez iseniz kaçak duruma düşersiniz, yeniden oturma izni için süreniz dolduğundan dolayı önünüzde iki yol var, randevunuza gidin evraklarınızı teslim edin ve durumunuzu anlatın veya kendi ülkenize giriş çıkış yapın ve 10 gün içinde oturma iznine yeniden müracaat edin.

  4. Avatar
    Bars 7 Aralık 2017 at 10:03 - Reply

    İyi günler. Yabancı uyrukluyum, lisansı Türkiye’de okudum, şu an çalışıyor ve çalışma iznim de mevcut. Yüksek lisans yapmak istiyorum, kendimi geliştirmek için, ve sorum şöyle: benim şu an çalışmam, master yapmak için engel olabilir mi, ikisini aynı anda yapabilir miyim? Saygılar.

  5. Avatar
    Ashıraf 30 Kasım 2017 at 15:28 - Reply

    Merhaba, ben Bilgisayar Mühendislik bölümünde ikinci sınıf yabancı uyruklu öğrenciyim.Benim İkamet izni süresi doldu, başka ikamet izni alabilmek için ne yapmam gerekiyor? saygılar.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 30 Kasım 2017 at 20:35 - Reply

      Merhaba, okulunuz devam ediyorsa öğrenci ikamet izninizi uzatmanız gerekmektedir, okulunuz bittiyse maalesef ki 2 yıllık yüksek öğretim mezunu yabancı öğrencilere kısa dönem ikamet izni verilmemektedir.

  6. Avatar
    hakan 18 Kasım 2017 at 16:22 - Reply

    merhaba,öğrenci vizesi ile gelmiş yabancı arkadaşımız var ama üniversiteye kayıt olamadı.Aralıkta öğrenci vizesi bitiyor,kısa süreli turistik ikamete başvurabilir mi öğrenci vizesiyle?saygılar.

  7. Avatar
    Oktay 5 Ekim 2017 at 11:38 - Reply

    Merhaba, ben yabancı uyruklu bir öğrenciyim. İkamet izni için dağlık sigortası gerekiyor. 15/08/1999 doğumluyum. Anladığım kadarıyla benim için sigorta fiyatı 145tl. Başvuruyu yapmaya denedim ama bir hata oluşuyor. Bu arada Aydın/ Nazillide oturuyorum. Aydın veya Nazilli’de bir acentanız var mı? Vergi numaramı bilmediğimden hata oluşuyor her halde. Bir soru daha, bu yatıracağım 145tl bir senelik sigorta almış oluyorum, öyle mi?

    Teşekkür ederim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 5 Ekim 2017 at 17:18 - Reply

      Merhaba, Aydında şubemiz bulunmamaktadır fakat poliçenizi bizden alırsanız kopyasını anında mail adresinize aslınızı ise kargo ile sabit adresinize maksimum 2 gün içinde elinize geçecek şekilde gönderiyoruz, ayrıca sağlık sigortasını bizden aldığınız için başvuru yaparken sorun yaşarsanız 444 7 284 nolu telefonu arayarak destek alabilirsiniz.

  8. Avatar
    Mert 8 Haziran 2017 at 19:57 - Reply

    Merhabalar yös ile okul kazandım ve 1.senemdeyim.Şuan istisnai vatandaşlık ile Türkiye vatandaşlığına geçebilirim.Vatandaşlık alırsam okul da okuma hakkımı kaybedermiyim yoksa okula bildirip hiç bir sıkıntı olmadan devam edebilirmiyim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 8 Haziran 2017 at 21:48 - Reply

      Merhaba, Türk vatandaşlığına geçtiğiniz andan itibaren kazanılmış tüm haklarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Yatırım yoluyla (İstisnai) Türk vatandaşlığı kazanımı için danışmanlık hizmetimizden faydalanmanızı öneriyoruz.

  9. Avatar
    Tanju 8 Haziran 2017 at 00:56 - Reply

    Merhabalar, Eylül 2016 da bir üniversitenin 4 yıllık mühendislik bölümünü kazandım ve kaydoldum.Ama okula başlamadan okulumu 1 senelik dondurdum.Öğrenci ikamet izni almadım çünkü Temmuz 2017 ye kadar ikamet iznim vardı.Elimde Okula kabul mektubu ve Eylül 2016 da kayıt olduğumda verilen öğrenci belgesi var.Bu belgelerle 4 yıllık ikamet izni alabilirmiyim yoksa yeni öğrenci belgesi almamı mı isterler?Yeni öğrenci belgesi isterlerse kaydım açılmadan öğrenci belgesi alamam(kaydım eylülde açılacak) ikamet izni bittikten sonra Eylüle kadar Türkiye de yasal olarak kalıp eylül de başvurabilir miyim? Biraz uzun ve karışık oldu ama kusura bakmayın durumda karışık Şimdiden TEŞEKKÜRLER

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 8 Haziran 2017 at 13:33 - Reply

      Merhaba, Kısa dönem ikamet izniniz bitmeden önce öğrenci ikamet iznine başvurmanızı öneriyoruz, GÖÇ idaresi büyük ihtimal size 3 aylık bir kısa dönem oturma izni daha verecek ve okul kayıt belgenizi getirdikten sonra Öğrenci ikamet izni vereceğini belirtecektir, ilk başvuruda 4 yıllık öğrenci ikameti alamazsınız, 1 yıllık verilecek her sene okul durumunuza göre uzatılacaktır.

  10. Avatar
    Dilan 1 Haziran 2017 at 09:36 - Reply

    Merhabalar, kolay gelsin öğrenci ikamet izni ile ilgili bir sorunum olacak, YUKK’te yabancı öğrencilerin ailelerini getiremeyeceğini yazıyor ancak yeni düzenlemenin olduğunu biliyorum düzenlemeye göre doktora veya başka yüksek öğretim yapan öğrencilerin yasal evlendikleri eşlerini ve varsa çocuğunu getirebilecektir, yine de koşullara bağlanmıştır. Bu bilgiyi doğrular mısınız ve hangi yönetmenliğin olduğu hakkında detaylı bilgi verir misiniz

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 1 Haziran 2017 at 15:33 - Reply

      Merhaba, evet yeni düzenleme ile Master, doktora, yüksek lisans yabancı öğrencileri, aileleri için Türkiye’de oturma izni alabilirler.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.