Öğrenci ikamet izni; Türkiye’de Yüksek Öğrenim Kurumu’na bağlı lisans, yüksek lisans, doktora ve ön lisans programlarına kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrencilerin alması gerekli olan ikamet izni çeşididir.

Yabancı öğrenci statüsünde bu ikamet iznine başvuracak yabancıların, Türkiye’ye Türk Konsolosluklarından alınmış öğrenim/eğitim vizesi ile giriş yapmaları gerekmektedir. Yabancı öğrencilerin, Türkiye’ye gelişlerini müteakip bir ay içerisinde öğrenci ikamet iznine başvurmaları gerekmektedir.

Üniversitelere kayıt yaptıran yabancı öğrenciler eğitim süresinin tamamını kapsayacak şekilde öğrenci ikamet izni alabilmektedirler. İlk ve orta öğretim kurumlarında eğitim gören öğrenciler de, her başvurularında en fazla bir sene olmak üzere bu ikamet iznine başvuru yapabilirler. Bu iznin süresi, ikamet izni başvurusu yapan yabancı öğrencinin öğrenim süresinden çok olamamaktadır. Öğrenci ikamet izni sahibi lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri doğrudan çalışma izni alarak çalışabilmektedir(6735 Sayılı kanun). Ön Lisans programlarına kayıt yaptıran yabancı öğrenciler haftada 24 saati geçmeyecek şekilde çalışma izni alarak çalışabilmektedir.

İlginizi çekebilir : Türkiye’de Üniversiteler için Başvurular, Harçlar ve Öğrenci Vizesi Alma Süreci

Öğrenci İkamet İzni için Gerekli Belgeler

  • İkamet İzni Başvuru Formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Dört (4) adet fotoğraf
  • Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan (Başvuru formunda beyan edilir. Ek olarak idare destekleyici belge isteyebilir)
  • Belirtilen program süresince yabancının masrafları kamu kurumunca karşılanıyorsa bu durum başvuruda idareye bildirilir.
  • Öğrenci Belgesi
  • Şahsın on sekiz yaşından küçük olması durumunda; yurt dışında bulunan annesi/babası veya yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ile muvafakatnamede belirtilmek kaydıyla Türkiye’deki gerçek ya da tüzel kişiler tarafından verilecek taahhütname
  • Geçerli sağlık sigortası (Öğrenciler talep etmeleri halinde kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde genel sağlık sigortalısı kapsamına girdiklerinden geçerli sağlık sigortası talep edilmez, ancak üç ay içinde genel sağlık sigortası yaptırdıktan sonra idareye bildirmeleri gerekmektedir)

İlginiz çekebilir; https://www.atakurumsal.com/yabanci-ogrenciler-icin-calisma-izni-sartlari-nelerdir/

Öğrenci ikamet izni

Öğrenci Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım

Öğrenci İkamet İzni Uzatma Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

232 Comments

  1. Avatar
    Azimjon 28 Şubat 2019 at 16:38 - Reply

    Merhaba öğrenciyim , ama kayıdımı sıldırdım , oturma izinimde iptal olacak, iptal olduğunu nereden öğrene bilirim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 2 Mart 2019 at 19:15 - Reply

      Merhaba, oturma izniniz süresinin son gününe kadar iptal olmayacaktır.

      • Avatar
        Azimjon 2 Mart 2019 at 19:26 - Reply

        Merhaba teşekkür ederim bir şey daha sorucam 2018 Eylül ayında okula girmiştim ama 1 dönem yani 2019 Şubat ayında sıldırdım okul tarafından oturma ( öğrenci) izin almiştim 4 sanalık , yani 4 sana sonra iptal olacak mı?

  2. Avatar
    Muhammed Fuad 24 Aralık 2018 at 10:28 - Reply

    Merhaba,
    1- Üniversite kazanara Türkiyeye gelmiş bir kişi kısa dönem oturma izni alabilir mi ?
    2- Öğrenci oturma izni aldığı takdirde, kısa dönem oturma iznine geçebilir mi ?

    Teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 26 Aralık 2018 at 17:38 - Reply

      Merhaba, oturma izni şartlarını yerine getirebilen yabancılar kısa dönem ikamet izni alabilirler, öğrenci ikameti almış ve okulunu bitirmiş yabancılar ise bir sefere mahsus olmak üzere kısa dönem oturma izni alabilirler.

  3. Avatar
    Khatiza 19 Aralık 2018 at 12:08 - Reply

    Merhaba. Ben İstanbulda öğrenciyim. Bu Eylül ayında okul harcımı yatıramadığımdan okul kaydım yenilenmedi ve ekim itibari ile de 4 senelik oturumum bitiyordu randevu da almadım. Bu durumda Yurtdışı yasağı almadan nasıl bir yol izleyebilirim bilgi verirseniz çok sevinirim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Aralık 2018 at 16:12 - Reply

      Merhaba, kendi isteğiniz ile Türkiye’den çıkış yaparsanız ve çıkarken fazla kaldığınız günlerin cezasını ödemeniz durumunda giriş yasağı almazsınız.

      • Avatar
        Khatiza 20 Aralık 2018 at 08:19 - Reply

        Cevap için teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak izninizle, Ocak ayında kayıt yenileme oluyor ya hani üniversitede yapıp öyle giriş çıkış yapsam daha mı iyi olur yoksa kayıt yenileme öncesi mi halletmeliyim bu giriş çıkış olayını?

  4. Avatar
    Inci 12 Aralık 2018 at 23:31 - Reply

    Merhaba.benim yabanci vatandasim.benim cocugumun Turkiyede ikamet eden turk vatandasi egitimini ustlenmek istiyor.cocugum orta okul ogrencisidi.bunun icin hangi evraklar gerekmekdedi?kendi ulkemden hangi evraklari getirmem gerek?lutfen yardim edermisiniz?

  5. Avatar
    muratali 10 Aralık 2018 at 20:36 - Reply

    merhaba ıyı gunler.ben 4 sene lıse 3 senedır de unversıte okuyorum turkyede vatandaslık basvrusu yapsam kabul ederlermı

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Aralık 2018 at 00:35 - Reply

      Merhaba, öğrenciliğiniz bitmeden arada kesinti olmadan kendinize çalışma izni alacak bir iş bulabilirseniz vatandaşlık başvurusu yapabilirsiniz.

  6. Avatar
    ali 30 Kasım 2018 at 18:26 - Reply

    merhaba
    ben 3 yıldır üniversite okuyorum 4.sınıf öğrencisiyim mavi kartlı olduğum için öğrenci ikamet izni almama gerek yok yalnız vatandaşı olduğum ülkeden bi burs programından yararlanabilmek için benden mavi kart(süresiz ikamet) değilde öğrenci ikamet izni istediler, mavi kartlılarda öğrenci ikamet iznine başvurabilirler mi?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 3 Aralık 2018 at 21:25 - Reply

      Merhaba, dediğiniz gibi mavi kart sahipleri için oturma iznine gerek yok, fakat böylesi bir durum daha önce başımıza gelmediği için sorunuza maalesef ki cevap veremiyoruz, GÖÇ idaresine ikamet tezkeresi için başvurmanızı ve sonucuna göre hareket etmenizi öneririz.

  7. Avatar
    Sonya 18 Kasım 2018 at 03:32 - Reply

    Merhaba sizden bi ricada bulunucam istiniye unversitesine kayit oldum 3senedir ikamet ettim turistik olarak bu sene 4senem 5aydir kacak kaldim sebebide zagran pasaportumu kaybettigimden simdi bana yardamci olabilirmisiniz eski pasaport le yoksada zagran pasaprtumuñ kopiyasiyle okuldan verilcek ogrenci belgeyle ogrenci kimlik almaya yardamci olabilirmisiniz

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Kasım 2018 at 11:36 - Reply

      Merhaba, pasaportunuz olmadan herhangi bir işlem yaptıramazsınız. Bir an önce pasaport edinmeniz gerekmektedir.

  8. Avatar
    ASLI 17 Kasım 2018 at 23:47 - Reply

    Merhaba yabanci uyrukluyum.Turkiyede Ankarada TUS egitimi almaya baslamisim.Ikametimde ogrenci yaziyor tus egitim oldugu icin ama bilginiz uzere tus egitiminde yabanci uyruklular da belli bir para aliyorlar 3500-4500 tl gibi.yani sabit gelir oluyor her ay icin.Ailem, yani eshim ve cocugum icin ben destekleyici ola bilirmiyim ikamet izni ichin? aile ikameti almamiz mumkunmu? ogrenci destekleyici olamaz diye yaziliyor ama bir cok yerde de tus egitimi alanlar icin sanki farkli gibi yazilar cikti karsima.sonucta tus egitimi ogrenci yazilsa da belli bir maash var chalishma gibi yani.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Kasım 2018 at 11:35 - Reply

      Merhaba, üzgünüz bu konuda maalesef bilgimiz ve deneyimimiz bulunmamaktadır.

  9. Avatar
    Ayan 13 Kasım 2018 at 19:25 - Reply

    Merhaba. Azerbaycandanim. Tukriye sinav kazandim. Iki cocugum var 1 ve 7 yaslarinda. Ogrenci izni alirsam Cocuklar ve kendim icin vize olmalimi?baba cocuklar icin izn var.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 13 Kasım 2018 at 21:36 - Reply

      Merhaba, öğrenci ikameti ile sadece siz ikamet edebilirsiniz, aileniz maalesef ki bu ikamet üzerinden sizinle beraber kalamazlar.

  10. Avatar
    Zülfiyye 11 Kasım 2018 at 00:51 - Reply

    Merhaba.
    Azerbaycan vatandaşıyım, İstanbulda yaşıyorum. Kasım ayının sonunda fen lisesi 1ci sınıf ve ortaokul 6cı sınıf öğrencisi olan 2 çocuğumu Türkiyeye getireceğim. Denklik yapmam gerektiğini biliyorum. Anlayamadığım bir konu var. Denklik prosedurları için öğrencinin ya ikamet izni ya da okul vizesi gerekmektedir diye yazıyor. İkamet izni başvurusu şartlarında ise diyor ki, öğrencinin ikamet iznine başvura bilmesi için öğrenim amacına uygun vize ile gelmeleri gerekmektedir. Burada kastedilen vize nereden alınıyor? Çocukları getirmeden önce burada okul bularak o okuldan vize aldıktan sonra mı ikamet iznine başvuruyoruz? Çocukları Türkiyeye getirdikten sonra okul seçme hakkımız yok mu? Siz yukarıda “öğrenci belgesi” diye yazmışsınız. Bu, Azerbaycandakı okulun vereceği belge mi, buradakı okuldan almamız gereken belge mi?
    2-ci soru. Boşanma halinde baba çocukları yurtdışına çıkarabilmem için muvafakatname verecektir. Bu belgenin tercüme ve/ ya apostil edilmesine gerek var mı?
    Cevaplarınız için önceden teşekkür ederim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 13 Kasım 2018 at 00:06 - Reply

      Merhaba, Türkiye’ye giriş yapmadan Türk konsolosluğundan çocuklarınız için öğrenci vizesi almanız gerekmektedir, ardından çocuklarınızı kabul edecek istediğiniz okula kaydını yaptırabilir ve ikamet izni alabilirsiniz. Muvafakatname Türkçe tercümeli ve noter onaylı olmalıdır, apostil onayına gerek yoktur.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.