Evimizde çalıştırmak istediğimiz Kırgızistan uyruklu yabancı anneme bakacak. Yabancıya Oturma izni ve çalışma izni almak istiyoruz nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?

Oturma izni almadan direk yurt dışı başvurusu yaparak çalışma izni alabiliriz. Aldığımız çalışma izni oturma izni yerine de geçecektir. Fakat kendi ülkesine göndermeden ilk önce oturma izni sonra da çalışma izni alabiliriz, bu sizin için maliyetli olabilir.

Restoranda yabancı çalıştıracağım oturma izni var. Çalışma izni nasıl alabilirim?

Şirketimizin ödenmiş sermayesi 100.000 TL ve 5 Türk personel çalıştırıyorsanız veya turizm işletme belgeniz varsa yurt içi başvuru yaparak çalışma izni alabiliriz.

Sigorta şirketimize Azerbaycan da yaşayan Azeri personeli işe almak istiyoruz. Sizinle nasıl çalışabiliriz? İzleyeceğimiz ilk adım ne olacaktır?

Yurt dışı başvurusu yapacağız. Ata Kurumsal Danışmanlık olarak bizler tüm evraklarınızı hazırlayacağız. Yabancıya gönderilmesi gereken evrakları sizlerin göndermesi için vereceğiz. Yabancı kendi ülkesinde Türk Büyük Elçiliğinden 16 haneli bir referans numarası alacak. Aldığı referans numarası ile online başvurusunu yapacağız. Çalışma izni çıktıktan sonra ülkemize giriş yapabilir.

Şirketimizde yabancı çalıştıracağız. Maaş olarak ne kadar ücret belirlememiz gerekmektedir?

Görev ve konumuna göre değişiklik gösterir, Yabancıya verilecek en düşük maaş asgari ücretin bir buçuk katıdır.

Yabancının oturma izni İstanbul da fakat Türkiye’nin herhangi bir yerinde çalışabilir mi?

Oturma izni ile çalışma izni hakkı yoktur. Oturma izni sadece ülkemizde ikamet etmek için verilir. Çalışma iznini nereden aldıysanız sadece orada çalışabilir. Lakin mevcut ikamet tezkeresi farklı bir ilde olsa bile mevcut ikamzet tezkeresi ile başka ilde çalışma izni alınabilir.

Fabrikada çalıştıracağım Suriyeli için çalışma izni almak istiyorum. Kriterlerim tutmuyor ne yapmam gerekli?

Suriyeli yabancılar da kriter aranmamaktadır. Yabancının mülteci belgesi ya da oturma izni var ise yurt içi başvuru yapılır. AFAD kartlı mültecilere de çalışma izni alınabilmektedir.

2 Tane çocuğumuz var çok yoğun çalışıyoruz. Yabancı bakıcı almak istiyoruz. Kriter var mıdır?

Çocuklardan birisi 15 yaş altı işe çalışma iznini alabiliriz.

Evimizde çalıştıracağımız yabancı bakıcı için çalışma izni almak istiyoruz. Kendisi yakın zamanda Türk Vatandaşı ile evlendi. Çalışma izni almamıza engel olacak bir durum var mıdır?

Yabancının Türk vatandaşı ile evlenmesinin çalışma iznine engel olacak bir durumu yoktur. Yabancı Türk vatandaşı ile evli olması evlilikten dolayı ikamet tezkeresi var demektir. İkamet tezkeresi olan yabancıları yurt dışına göndermeden yurt içi başvuru yapabiliriz.

Çalışma izni aldığımız yabancının sigorta işlemleri ne şekilde olmaktadır?

Çalışma izni çıkan yabancının sigorta işlemleri 30 gün içerisinde yapılması zorunludur .Ev de çalışan yabancı için Asgari tutar üzerinden yatırabilirsiniz.

Mülteci belgesi olanlara çalışma izni alınabiliyor mu?

Evet mülteci belgesi olanlara çalışma izni alınır.

Evde yabancı çalıştırmanın koşulları nelerdir? Türkiye de Oturma izni ile duruyor. Çalışma izni almak istiyoruz.

Evde yabancı çalıştırmak istiyorsanız 15 yaş altı çocuk ya da 65 yaş üstü yaşlı olması gerekmektedir. Eğer ki şartlar tutuyorsa oturma izni olduğu için yurt içi başvuru ile çalışma iznini alabiliriz.

Özel sağlık kurumu olan şirketimizde Yabancı uyruklu personel çalıştırmak için anlaştık. Oturma izni var tekrardan oturma iznini uzatıp çalışma iznini çıkartacağız. Çalışma iznini işveren tarafından mı alınmalı?

Türkiye de çalışma izinleri sadece işverenler tarafından alınmaktadır .Oturma iznini uzatarak masrafa girilmesine hiç gerek yok. Yurt içi başvuru yaparak çalışma izni almak yeterlidir. Alınan çalışma izni oturma izni yerine de geçmektedir.

Şuan bir yerde çalışıyorum. Başka bir yer ile anlaştım. Çalışma iznim 3 gün sonra bitiyor. Çalışma iznim nasıl devam edecek?

Mevcut işveren kabul ederse, yabancı çalışan yeni işyerinde transfer edilebilir, kendi ülkesine giriş çıkış yapmasına gerek kalmaz.

Şirketimizde çalışan yabancı personellerin uzatma işlemleri ve yeni alınacak yabancılar için izlememiz gereken yol hakkında bilgi alabilir miyiz? Yabancı Japonya ya tekrardan dönecekti o yüzden çalışma izni almadık. İşlerinden dolayı Japonya’ya gitmedi oturma izni süresi de bitti . 11 gündür Türkiye’ de izinsiz olarak duruyor? Nasıl bir yol izlememiz gerekir?

Oturma izni olan yabancılara yurt içinden başvuru yaparak çalışma izinlerini alabiliriz. Uzatma işlemleri için sistemleri açıldıysa uzatma işlemlerini yapabiliriz. Oturma izni biten yabancı için ise hemen evraklarını gönderebilirseniz 4 gün içerisinde çalışma izni başvurusunu yapabiliriz.

Yabancının çalıştığı yer oturma iznini iptal edebilir mi ?

Oturma iznini işveren iptal edemez. Resmi olarak çalışma izni alınmış ise çalışma izni iptal edildiğinde çalışma izni yerine geçen oturma izni de iptal olmuş olur.

Çalışma izni aldıktan sonra tekrardan ikamet tezkeresi almamıza gerek var mıdır?

Alınan çalışma izni ikamet tezkeresi yerine geçmektedir. Tekrardan Emniyete gidip işlem yaptırmanıza gerek yoktur.

Rahatsız olan babam için yabancı bakıcı almayı düşünüyoruz. Fakat babam bu işlerle ilgilenemez SGK ya gidip işlemleri yapamaz. Nasıl yapmamız gerekmektedir?

Babanızın işveren olması şart değildir.1. Vekil olarak siz işveren olabilirsiniz.

Kırgız vatandaşı çalıştıracağız. Türkiye’ye giriş yaptı. Nasıl çalışma izni alacağız?

Türkiye’ye giriş yapmasaydı tekrardan göndermek zorunda kalmazdık. Fakat. oturma izni olmadığı için yurt dışı başvuru yapacağız. Yabancıyı kendi ülkesine göndereceğiz. Büyük elçilikten 16 haneli referans numarası alacak. Aldığı referans numarası ile biz işlemlerini gerçekleştireceğiz. Yabancı çalışma izni çıktıktan sonra Türkiye’ye giriş yapabilir.

Yanımda çalışan yabancının çalışma izni yok. Oturma izninde günü bitti. Çalışma izni almak istiyorum. İşlemler ne kadar sürede sonuçlanır. Cezasını öderse 10 gün içinde döner diye dediler doğru mudur?

Yabancıyı yurt dışına göndererek başvuru yapacağız.15 gün içinde işlemleriniz sonuçlanır ve yabancı Türkiye’ye girişi yapabilir. Cezasını ödesin 10 gün sonra tekrar giriş yapsın diye bir şey yok çalışma izni ile tekrardan dönebilir.

Arkadaşım Moldovya’dan geldi. Şuan bir firmada çalışıyor. Başka firmaya geçip çalışma iznini değiştirebilir miyiz?

Çalışma izni çalışana değil işverene verilir .İşten çıktığı takdirde çalışma izni iptal edilir.

Yabancı ortak aldık. Çalışma izni almak istiyoruz. Yabancının diploma belgesi gerekir mi?

Diploma her zaman gerekmektedir.

İşyerinde çalıştıracağımız yabancı için ne gibi şartlar aranmaktadır?

Ödenmiş sermayenin 100.000 TL ve üzerinde olması gerekmektedir. Veya geçmiş dönem cirolarınızın 800.00 TL ve üzerinde olması gerekmektedir. 5 tane de sigortalı Türk personelinizin çalışıyor olması gerekmektedir. Bu şartları yerine getiriyorsanız çalışma izni alabiliriz.

İşletmecisi olduğum lokantada Afganistanlı çalıştırmak istiyorum. Ne yapmam gerekli?

Şirketinizin ödenmiş sermayesi ve geçmiş dönem cironuz ve personel kriterimiz tuttuğu için çalışma izni alabiliriz. Yabancının ikamet izni var ise yurt içi başvuru yapabiliriz.

Yabancı işçi çalıştırmak istesek ne kadar süre sonra çalıştırmaya başlayabiliriz?

Yabancının çalışma izni çıktıktan sonra çalıştırabilirsiniz.

Yanımda çalıştırdığım yabancının çalışma izni bitmek üzere ne zaman başvuru yapmamız gerekmektedir?

Uzatma işlemleri 45 gün önceden yapılmaktadır.

Arkadaşım şahıs firması açtı. Kendisi Şirket ortağı çalışma izni yok .Çalışma izni nasıl alabiliriz?

Şahıs firması olduğundan geçmiş dönem cirolarınızın 800.000 TL olması gerekmektedir. Şirket yeni açıldığı için şuan yapılacak bir işlem yoktur. 1 sene beklemeniz gerekmektedir.

Daha önceden açılmış pasif olan şahıs şirketimizi aktif hale getirip yabancı işçi çalıştırmak istiyoruz. Yapmamız gereken işlemler nelerdir?

Ödenmiş sermayeniz en az 100.000 TL veya geçmiş dönem cirolarınızın 800.000 TL veya üzeri olması gerekmektedir. En az 5 Türk SGK’LI personel çalıştırıyor olmanız gerekmektedir.

Çalışma İzni Verilmesine İlişkin Olumsuz Kriterler Nelerdir?

İş yerinde yeterli sayıda T.C. vatandaşı istihdamı yoksa, Türk vatandaşı yerine yabancı istihdam gerekçesi yetersizse, iş yerinin kayıtlı sermaye miktarı yetersizse, iş yerinin ihracatı veya cirosu yetersizse, yabancıların iş yerinde alacağı görev itibariyle eğitim durumu veya ücret düzeyi yetersizse, çalışma izin talebi hakkında ilgili mercilerin olumsuz görüşleri mevcutsa, yabancılara yasaklanmış mesleklerse (doktor, avukat, ezacı, hemşire gibi), iş piyasasındaki durum ve çalışma hayatındaki gelişmeler ve istihdama ilişkin sektörel ve ekonomik konjoktür değişikliklerinin çalışma izni verilmesine elverişli değilse, başvurulan iş için ülke içinde dört haftalık süre içerisinde o işi yapacak aynı niteliğe sahip kişinin bulunması, bu iş yeri, işletme veya meslek için izin talebi reddedilen yabancının aynı iş yeri, işletme veya aynı meslek için izin talebinin reddedildiği tarihten itibaren bir yıl geçmeden yeniden izin talebinden bulunmuşluğu, yabancının çalışmasının milli güvenlik, kamu düzeni, genel asayiş, genel ahlak ve genel sağlık için tehdit oluşturması gibi durumlarda yabancı çalışma izni verilmemektedir.

İdari Para Cezasına İtiraz Nereye ve Ne Kadar Süre İçerisinde Yapılır?

İdari para cezası Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerince ilgiliye gönderilir. 6183 sayılı Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun uyarınca tahsil edilir. İdari para cezasının tebliğinden sonra cezanın kaldırılması veya azaltılması amacıyla ilgili idarece yapılacak bir işlem bulunmamaktadır. Açık bir maddi hata veya ihlal var ise idarenin işlemini ortadan kaldırması açısından fayda olabilir. Ancak mevcut iç düzenlemeye göre idari para cezasına ilgili kuruma itirazda bulunmasına yönelik bir husus bulunmamaktadır.
İzinsiz çalışan yabancı uyrukludan dolayı verilen idari para cezaları için itiraz, cezanın tebliğinden sonra 15 gün içerisinde Sulh Ceza Mahkemelerine yapılır.

İzinsiz Yabancı Uyruklu Çalıştırmaya İlişkin İdari Para Cezasını Kimler Uygular?

Gerek İş Müfettişliğince ve SGK Müfettişliğince düzenlenen raporlara istinaden gerekse kurumların kendi alanlarında yaptıkları denetimlerde, yabancı uyruklu çalıştırmaya yönelik aykırılıkları bildirmelerine ilişkin idari para cezası Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerince uygulanır.
Ayrıca Kabahatler Kanunun 23. maddesi ve Cumhuriyet Savcıları ile anılan yasanın 24. maddesi uyarınca mahkemeler tarafından da idari para cezası verilebilir.

Yabancı Personele Ücretsiz İzin veya Askı Hâli Uygulanırsa Ne Olur ?

Bakanlık çalışma izninin uzatılması isteminde işveren ve yabancının Sosyal Güvenlik Kanuna ilişkin yükümlülüklerini kontrol amacıyla çalışma izin tarihleri arasındaki sigortalılık durumunu irdelemekte, ücretsiz izin veya askı nedeniyle sigortalılık tahakkukunu göremediğinden çalışma iznini yenilememe gerekçesi olarak görmektedir.

Yabancı Uyrukluyu Aynı İşverenin Başka İş Yerinde Çalıştırmak Mümkün müdür ?

YÇİHKUY’nin 25. maddesi süreli çalışma iznini belirli bir işyeri veya işletmede ve bilirli bir meslekte çalışmak için verildiğini aynı düzenlemenin 26. maddesi de çalışma izninin coğrafi sınırını çizmiş olup, çalışma izni belgesinde yazılı işyeri ve adres için geçerli olduğunu belirtmiştir.
Açıklanan düzenlemelerden de anlaşılacağı üzere aynı işverenin başka işyerlerinde çalıştırmak mümkün değildir. Yasal düzenlemelerde işletme kavramından da bahsedilmiştir. Bu kavramdan yola çıkarak çalışma izninin başvurusu esnasında aynı işverenliğin başka adreslerde işyerleri var ise yabancının da farklı adreslerde izin verilen mesleği ile ilgili çalıştırılmak isteniyor ise bu hususlar belirtilerek izin işletme kavramı çerçevesinde alınabilir. Bakanlıkça işverenliğin diğer şubelerde çalışmasına izin verilebilir.
Çalışma izni alındıktan sonra bir değişiklik var ise bu durum da Bakanlığa bildirilir uygun görülmesi halinde çalışma izninde gerekli değişiklik yapılarak durum ilgili mercilere bildirilir. Örnek: A adresi için alınmış bir çalışma izni mevcut aynı işverenin sonradan başka bir şube açması veya daha önce var olan şubesinde yabancıyı çalıştırma isteği gündeme gelmiş ise bu durum bakanlığa bildirilir bakanlık uygun görürse çalışma izninde değişiklik yaparak ilgili bildirimlere gerekli bildirimleri yapar.

Çalışma İzninin Verilmemesi veya Süre Uzatılmamasında İtiraz Mercii Neresidir?

4817 sayılı kanunun 17. maddesine göre; Bakanlıkça çalışma izninin verilmemesi ya da uzatılmaması, çalışma izninin iptal edilmesi, çalışma izninin geçerliğini yitirmesine ilişkin kararların 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edildikten sonra 30 gün içerisinde itiraz edilebilir. İtirazın Bakanlıkça reddedilmesi durumunda İDARİ YARGI yoluna başvurula bilineceğini belirtmiştir.

Peşin Ödemenin Avantajı Var Mı? Peşin Ödenip İtirazda Bulunulabilir Mi?

5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 17. Maddesi gereğince; idari para cezasını kanun yoluna başvurmadan önce peşin ödemede bulunması durumunda ¾’ünün tahsil edileceğini belirtmiştir. Bir başka anlatımla idari para cezasına itirazda bulunmadan önce peşin ödenmesi halinde ödenecek tutar %25 daha az olacağından ciddi bir avantaj sağlamaktadır. Ayrıca peşin ödeme dışında 4 taksit halinde ödeme seçeneği de bulunmaktadır. Taksitlendirmede indirim hali uygulanmamaktadır.
Peşin veya taksitlendirerek ödeme halinde cezaya itiraz hakkı yine saklıdır. Kabahatler Kanunu’nun 17. Maddesi kanun yoluna başvurmayı etkilemeyeceğini açık bir şekilde hüküm altına almıştır. Yani peşin ödeyerek %25 indirimden faydalanıp konuyu yargıya taşıyıp cezanın ortadan kalkması durumunda da ödenen tutarın geri alınmasını sağlamak mümkündür.

Stajyer yabancı öğrencilerin çalışma izinleri

YÇİHKUY’nin 55. maddesinin (ğ) bendinde, “Kapsamı ve süresi konusunda Bakanlık, İçişleri ve Dış işleri Bakanlığı ile Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’nın mutabakata vardığı uluslararası stajyer öğrenci programları çerçevesinde staj görecek yabancıların” çalışma izninden muaf oldukları belirtilmiştir.
Son düzenlemenin esaslı değişikliklerinden birisi de stajyer öğrencilerin durumudur. Yeni düzenleme ile “Kapsamı ve süresi konusunda Bakanlık, İçişleri ve Dış işleri Bakanlığı ile Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının mutabakata vardığı uluslararası stajyer öğrenci programları çerçevesinde staj görecek yabancıların” olarak düzenleme yapılmıştır. 4’lü bir mutabakatın varlığı olayın ciddiliği, gerekliliği ve kötüye kullanımını önleme açısından oldukça olumlu olmuştur.
Yeni düzenlemenin en önemli noktası ise çalışma izninden muaf olanların Sosyal Güvenlik ile ilgili hususları yerine getirmesinin zorunlu hale gelmesi olmuştur. Bu düzenleme ile çalışma izninden muaf olan bir şahsın sigortalı olması işverenleri ucuz işçilikten dolayı bir tercihi varsa kısmen engellemiş ve sigorta kurumuna ciddi bir prim kazancı sağlamış olacaktır.

Türkiye’de Öğrenim Gören Yabancılar Çalışabilir Mi?

“1) Türkiye’de öğrenim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilirler. Ancak, ön lisans ve lisans öğrencileri için çalışma hakkı, ilk yıldan sonra başlar ve haftada yirmi dört saatten fazla olamaz.
2) Ön lisans ve lisans öğrencilerinin çalışma hakkına ilişkin usul ve cezalar, Göç Politikaları Kurulunca belirlenecek esaslar çerçevesinde Bakanlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından müştereken düzenlenir” şeklindedir.

Buna göre; yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam eden yabancı öğrencilere, bir süre kısıtlaması getirilmeden, çalışma izni alarak çalışabilme imkanı tanınmıştır. Diğer taraftan, ön lisans ve lisans eğitimlerine devam eden yabancı öğrencilere ise, çalışma hakkı ilk yıldan sonra ve haftada yirmi dört saatten fazla olmamak koşuluyla verilmesi düşünülmektedir.

Pasaportumu yenilediğim takdirde, ikamet iznimin yenilenmesi gerekiyor mu ?

İkamet izinleri, kişilerin kimliğine bağlıdır, şahsi pasaportlarına bağlı değildir. Bu nedenle pasaport numarası değişse bile; oturma izninizi güncellemeye ihtiyacınız yoktur .Ancak, pasaportunuzdaki isim değişirse, ikamet izninizin de güncellenmesi gerekmektedir.

İngiliz Pasaportu sahipleri 1 yıldan daha az bir süre için kısa dönem ikamet izni için başvurabilir mi ?

Evet, tabii ki. Türkiye’de Kısa Dönem ikamet izni 12 aya kadar verilebilmektedir.
Not : İkamet izni standartlarıyla uyumlu bir sağlık sigortası satın alınması gerekmektedir. Bu kriter 1 yıllık ikamet izni başvurularında zorunludur.

  • Geçerli bir sağlık sigortası (65 yaş üstü ve 18 yaş altı muaftır)
  • Karşılıklı sosyal güvenlik anlaşmaları kapsamında Türkiye’deki sağlık hizmetlerinden faydalanılmasına olanak veren belge.
  • Yetkilendirme sertifikası Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınır.
  • Genel sağlık sigortası için Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan başvurunun kanıtı.
  • Özel Sağlık Sigortası

İkamet İzni harçlarını hangi bankalara ödeyebilirim ?

İkamet İzni harç ücretleri Türkiye’deki kamu bankalarına ödenebilmektedir.

  • TC Ziraat Bankası
  • Halk Bankası
  • Vakıflar Bankası

Ayrıca, harç ücretlerini vergi dairelerine ödeyebilir ve ilgili makbuzu temin edebilirsiniz.

Daimi ikamet için sağlık sigortası gerekiyor mu?

  • Daimi ikamet izni için başvurmak isteyen kişilerin tam kapsamlı bir sağlık sigortası sahibi olmaları gerekmektedir.
  • Sağlık sigortanız Türkiye’de faaliyet göstermeli ve poliçeniz ayakta ve yatarak tedavi süreçlerini kapsamalıdır.
  • SGK ve Özel sağlık sigortası kabul edilmektedir.

Konsolosluk ve Fahri Konsolosluklarda Çalışanlarının Durumu Nedir?

4817 sayılı yasanın 8. maddesi istisnalar sayılmış olup istisnalardan birinin;

“Yabancı devletlerin Türkiye’deki büyük elçilikleri ile konsolosluklarında ve uluslararası kuruluşların temsilciliklerinde görevli diplomat, idari ve teknik personelin hizmetinde çalışanlar ile karşılılık ilkesi çerçevesinde olamak ve görev süresiyle sınırlı kalmak üzere Türkiye’de bulunan büyük elçilikler, konsolosluklar ve uluslararası kuruluşların temsilciliklerinde görevlendirilen diplomatların ve idari ve teknik personelin eş ve çocukları olarak belirtilmiş ve bu kanunda öngörülen sürelere tabi olmaksızın çalışma izni verilebilir.” Şeklinde hüküm bulunmaktadır. Bu düzenlemeden çalışma izni almaları gerektiği ancak kanundaki öngörülen sürelere tabi olmayacağını yorumuna ulaşılmaktadır.

Oysa, konsolosluk ilişkileri hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 47.maddesi çalışma müsaadesi bağışıklığını belirtmiştir. Uluslararası bir sözleşme olması nedeniyle hukuki düzenleme bakımından üst norm olduğundan anılan sözleşmedeki hükümlerle çelişen bir durumun varlığında sözleşme hükümlerinin geçerli olacağı şeklinde değerlendirme yapmak gerekmektedir.

  • Bilindiği üzere doktrinde ve yargı kararlarında “T.C Anayasasının 90.maddesi uyarınca usulüne göre yürürlüğe konulmuş anlaşmalar kanun hükmündedir. Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletler arası anlaşmalarla, kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi durumunda çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletler arası anlaşma hükümleri esas alınır kuralı kabul görmektedir.
  • Anılan sözleşmenin 47. maddesi ;
  • “ 1. Konsolosluk mensupları, gönderen devlete gördükleri hizmetlerle ilgili olarak, kabul eden devletin yabancı emek gücü istihdamında çalışma müsaadesine ilişkin kanun ve düzenlemelerin koyduğu yükümlülüklerden muaftırlar.
  • 2. Konsolosluk memurlarının ve konsolosluk hizmetlilerinin yanında çalışan özel personel mensupları kabul eden devlete kazanç getiren bir başka işte çalışmadıkları taktirde bu maddenin 1. fıkrasında istihdaf olunan yükümlülüklerden muaftırlar” şeklinde düzenleme bulunmaktadır.
  • Buna göre konsolosluk çalışanları izninden muaftır. Hatta konsolosluk memurları ve hizmetlerinin yanında çalışan özel personeller de muaftır. Özel personel” deyiminden, münhasıran konsolosluk mensuplarından birinin özel hizmetinde istihdam edilen kişi anlaşılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus özel hizmetlerde çalışanların başka bir yerde çalışmaması sadece konsolosluk mensup veya hizmetlerinin yanında çalışma durumunda olmalıdır.
    Örnek 1: Konsolosluk memurlarının ev hizmetlerinde çalışan yabancıda çalışma izninden muaftır.
    Örnek 2: Konsoloslukta güvenlik görevlisi olarak çalışanın evinde özel hizmetlerinde çalıştırdığı yabancı uyruklunun başka yerde çalışmaması şartı ile çalışma ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Fahri konsoloslarla ilgili olarak ise; Viyana Sözleşmesi’nin 65. maddesinde oturma izinleri ile ilgili olarak “Fahri konsolosluk memurları, kabul eden devlette kendi çıkarları için mesleki veya ticari bir faaliyette bulunanlar hariç olmak üzere, yabancıların kaydı ve oturma müsaadesi konusunda bu Devlet’in kanun ve düzenlemelerinde ön görülen tüm yükümlülüklerden muaftırlar.” Şeklinde düzenlemeye yer verilmiş fakat çalışma izinleri ile ilgili bir muafiyetten bahsetmemiş, hatta anılan sözleşmenin 58.maddesi fahri konsolosların kolaylıklar, ayrıcalıklar ve bağışıklıklarla ilgili genel hükümleri saymış burada da çalışma izinleri ile ilgili bir muafiyetten bahsetmemiştir. Dolayısıyla fahri konsolosluklarda çalışanların çalışma izni almaları gerekmektedir.
  • Konsolosluklarda çalışanların sosyal güvenlikleri ile ilgili olarak ise; Viyana sözleşmesinin 48. maddesinde yer verilmiş olup;
  • “1. Bu maddenin 3. fıkrası hükümleri saklı kalmak üzere, gönderen devlette gördükleri hizmetler konusunda konsolosluk mensupları ve onlarla birlikte yaşayan aile efradı, kabul eden devlette yürürlükte bulunan sosyal sigorta hükümlerinden muaftırlar.
  •  2. Bu maddenin 1. fıkrasında öngörülen bağışıklık, konsolosluk mensuplarının özel hizmetinde bulunan özel personel mensuplarına da keza aşağıdaki şartlarla uygulanır:
  •  Kabul eden devlet vatandaşı olmamaları ve kabul eden devlette devamlı ikametgahları bulunmaması ve gönderen devlette veya üçüncü bir devlette yürürlükte olan sosyal sigorta hükümlerine tabi olmaları.
  • 3. Hizmetlerinde bu maddenin 2.fıkrasında öngörülen bağışıklığın uygulanmadığı kişiler bulunan konsolosluk mensupları, kabul eden devletin sosyal sigorta mevzuatının işverene yüklediği yükümlülüklere uymalıdırlar.
  • 4. Bu maddenin 1. ve 2. fıkralarında öngörülen bağışıklık, kabul eden devlet mevzuatının yer vermesi şartıyla bu devletin sosyal sigorta rejimine isteyerek tabi olabilme olanağını ortadan kaldırmaz.” ‘şeklinde düzenleme mevcuttur.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

110 Comments

  1. Avatar
    Şeyma 2 Mart 2018 at 21:45 - Reply

    Ben Türkiye vatandaşıyım, eşim Hollanda vatandaşı ve Hollanda’da evlendik. Ben şimdi Türkiye’ye geri döndüm ama eşim buradayken vize aşımı yaptığı için çıkışta paramız da olmadığı için beş yıllık giriş cezası aldı. Ama evlilik vizesi diye bir olayla sorunsuz gelebileceğini duydum, bu doğru mu ve doğruysa onu nasıl alabiliriz?

    Sevgiler,
    Şeyma

  2. Avatar
    Nilüfer 13 Şubat 2018 at 11:49 - Reply

    Merhabala Sayın Ata Danışmanlık Yetkilisi,

    Size bu e-maili yazmamdaki amacım evlilik dökümanlarıyla alakalı bilgi almak ve gerektiği takdirde sizin servisinizden yararlanmak içindir.

    Nişanlım Ali Pakistanlı ben ise Türküm, resmi nikahımızı Mersinde kıymayı planlıyoruz. Nikah belgeleri arasında bulunan Bekarlık Ehliyet Belgesi ve Doğum Belgesi Pakistan Dışişleri Bakanlığı ve 3 farklı merci tarafından Pakistanda onaylandı.

    Ancak Mersin Mezitli Belediyesi Evlendirme Nikah Memurluğu belgelerdeki mühürlerin eksik olduğunu söyledi. Ankaradaki Pakistan Büyükelçiliğinden ve ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığından/ Valilikten mühürlenmesi gerekiyormuş.

    Bu mühürleri alabilmek için Babam geçen hafta Ankaraya gitti ancak Pakistan Büyükelçiliği belgelerin zaten Pakistanda mühürlendiğini, başka mühüre ihtiyacı olmadığını söyleyip babamı eli boş yolladılar. Babam bu durumu Mezitli Nikah memurluğuna açıkladı bugün, kafası karışık nikah memurluğu Babamı bu sefer nüfus müdürlüğüne yolladı, belgeye mühür gerekli olup olmadığını sorması için. Nüfus müdürlüğü belgelerin Pakistanın İstanbul Başkonsolosluğunda onaylanmasını ardından da İstanbul Valiliğinden ikinci bir onay alınması gerektiğini söylemişler.

    Her birim farklı birşey söylerken bizim bu durumda aklımız cidden karıştı. Neden Ankara değilde İstanbul. Detaylı bilgi alabilmek için Pakistan Ankara Büyükelçiliğini arıyoruz ancak ulaşamıyoruz. Düğünümüzü Mart sonunda yapacağız ve nikahımızın da o tarihe yetişmesini istiyoruz.

    Bu durumda bize nasıl bir servis sağlayabilirsiniz? Detaylı şekilde bizi bilgilendirirseniz çok sevinirim.

    Teşekkürler ve Saygılar,
    Nilüfe

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 13 Şubat 2018 at 12:10 - Reply

      Merhaba, bu konuda hizmetimiz ve bilgimiz bulunmamaktadır maalesef.

  3. Avatar
    Maha 11 Şubat 2018 at 14:50 - Reply

    Merhaba sayın Ata kurumsal bi sorum olacak size türkmenistan vatandaşıyım hamileyim turkiyede doğum yapacam çocuk için kayıt nüfus işlemleri nasıl olacak ve çocuk türk vatandaşı olabilirmi ,bilgi verirseniz sevinirim .Teşekkürler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Şubat 2018 at 10:42 - Reply

      Merhaba, çocuğunuzun babası Türk vatandaşı ise çocuğunuz da Türk vatandaşı olarak doğar eğer değilse ve Türkiye de yaşamaya devam edecekseniz çocuğunuza oturma izni almanız gerekmektedir, Türkiye de vatansız kişilerin çocukları Türk vatandaşı olarak doğmaktadır.

  4. Avatar
    Vüsal 7 Şubat 2018 at 13:17 - Reply

    Merhaba. Turkiyede gıda takviyesi üreten şirket kurmak isdiyorum. Bunun için gerekli olan belgeler haqqinda yardimci omanizi rica ederim.
    şirketi Bursada kurmak duşuncesindeyim.
    irtibat numaram +99450227xxxx
    Vüsal

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Şubat 2018 at 13:18 - Reply

      Merhaba, Gıda takviyesi üretimi Tarım bakanlığı iznine bağlıdır. Konu hakkında bilgimiz olmadığı için maalesef sizlere yardımcı olamıyoruz

  5. Avatar
    xaqani 22 Ocak 2018 at 00:27 - Reply

    Merhaba. Ben Azerbaycan uyruklu doktorum. İstanbulda ikamet etmekteğim. Sorum şu :
    1. Yabancı uyruklular bireysel emeklilik yaptıra bilirmi ve yaptırırlarsa %25 lik devlet katkısından yararlana biliyorlarmı?
    Önceden teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 22 Ocak 2018 at 14:18 - Reply

      Merhaba, yabancı uyruklular Türkiye’de bireysel emeklilik sistemine kayıt olabilirler fakat devlet desteğinden faydalanamazlar.

  6. Avatar
    Yusuf Saeedovic 8 Ocak 2018 at 12:35 - Reply

    Merhabalar, ikamet iznimin 1 yillik uzatma basvurusuna yaptiktan sonra, Goc mudurlugunden arayip bir eksik evrak icin – ev kira sozlesmesinin noter onayli olmasini istediler, kira sozlesmesini noterde onaylayip gonderdim, aralik 11 de ellerine ulasti, bugun itabariyle 28 gun oldu hala Degerlendirme Asamasinda diye yaziyor, endise etmelimiyim? Cevap icin simdiden Tesekkurler,

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 8 Ocak 2018 at 12:37 - Reply

      Merhaba, uzatma başvuruları biraz geç değerlendiriliyor, endişe etmenize gerek yoktur.

      • Avatar
        Yusuf Saeedovic 8 Ocak 2018 at 13:04 - Reply

        cok tesekkurler hizli cevap icin. Ortalama kac gun suruyor? e ikamet sitesinde durum degistirdikten sonra mi ikamet izin karti gonderilecek veya sadece karti mi beklemem lazim?

        • Ata Kurumsal
          Ata Kurumsal 8 Ocak 2018 at 13:49 - Reply

          ortalama 3 – 4 ay sürebiliyor, eğer mevcut oturma izni kartınızın süresi bittiyse yeni kart gelinceye kadar yurt dışına çıkış yapamazsınız, başka bir sorunla karşılamazsınız.

  7. Avatar
    Shairshah Bayan 15 Kasım 2017 at 13:02 - Reply

    Afgan milletiyim, Türkiye oturumu iznim var ancak çalışma iznim yok, bir kahve dükkanı veya bir kuruyemiş gibi özel bir iş kurmak istiyorum. Ne yapmalıyım.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 15 Kasım 2017 at 13:06 - Reply

      Merhaba, Öncelikle ödenmiş sermayesi 100 bin tl olan bir şirket kurmanız durumuna hemen çalışma izninizi alabiliriz ve 6 ay içinde 5 tane sigortalı Türk personel çalıştırmanız gerekmektedir, her durumda ve şartta 5 Türk çalıştırmanız gerekmektedir.

  8. Avatar
    Ergin 14 Kasım 2017 at 04:04 - Reply

    Selam tahadumuzle gelen yabanci uyruklu misafirimize oturma izni aldık ikamet adresi olarakta kendi evimizi gosterdik.Bizde yatili kaliyor fakat hasta annemize bakıyor.Komsular kacak calisiyor diye ihbar etmis Sgk dan gelecek mufettislere bu kisi icim arkadaşim gitmeye yeri yok bende kaliyor desek inandirici olurmu 3 aydır bizde herhangi bir sorun cikarmi kanunen inandirıci olurmu calisma izni almak istemiyoruz su an

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 14 Kasım 2017 at 13:01 - Reply

      Merhaba, hiç bir şekilde size inanmayacaklardır, eğer henüz gelmedilerse hemen çalışma iznine başvurmanızı öneriyoruz.

  9. Avatar
    Sabina 5 Kasım 2017 at 19:13 - Reply

    Merhaba. Ben türkmenistan uykukluyum eski türkmen pasaportıyla 1 senelik insani ıkamet izni aldım. 6 yaşinda TC vatandaşi çocugum var bunların üzerinden TC vatandaşi olabilme hakkım varmı.Yada TC vatandaşi olabilmenin başka yolları varmı. Cevap için şimdiden teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 6 Kasım 2017 at 14:00 - Reply

      Merhaba, TC vatandaşı olabilmek için 3 yol vardır.
      1- Türk vatandaşı ile evlenmek 3 yıl evli kalmak.
      2- Türkiye de yasal olarak 5 yıl ikamet etmek.
      3- 1 milyon dolara Türkiye de ev almak.

  10. Avatar
    cesur rahmanov 1 Eylül 2017 at 03:51 - Reply

    ben yabancı uyruk sigortam başladı ama çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı arıyorum ve tek cevap yanıt veriyorlar çalışma izini olmadan sigorta açılmaz

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 1 Eylül 2017 at 17:56 - Reply

      Merhaba, çalışma izni olmadan sigorta yapılamaz, yapılsa bile resmi çalışmaya girmez, firma maddi para cezası alır, siz sınırdışı edilirsiniz.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.