Türk soyluluk belgesi veya diğer adıyla Türk soylu kimliği, Türk vatandaşlığına sahip olmayan ama Türk asıllı olan kişilerin Türkiye’de kolayca çalışma izni almasını sağlayan belgedir. Ayrıca meslek ve sanatlarını Türkiye sınırları içerisinde kolayca icra edebilmelerine olanak tanıyan bir belgedir.

Kimler Türk Soyludur?

Annesi, babası veya daha eski kuşaklardan atalarından birisi Türk vatandaşı ise kişi Türk soylu sayılmaktadır. Ancak bunu Türkiye Cumhuriyeti resmi makamlarından alınmış olan bir evrak ile ispatlamalıdır.

Türk Soylu Belgesine Sahip Olmanın Avantajları

Türk soylu belgesine sahip olan yabancılar, yabancılara yasak olan meslekleri çalışma izni alarak yapabilmekte. Öte yandan Türk soylu belgesine sahip birisi için çalışma izni almak, normal bir yabancı için çalışma izni almaya göre daha kolaydır.

Özetle bu belgeye sahip olanlar aşağıdaki haklara sahiptir:

  • Yabancılara yasak olan meslekleri çalışma izni alarak gerçekleştirebilirler,
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler,
  • Çalışma izni almak daha kolaydır.

Bu belgeyi alan kişi Türkiye Cumhuriyeti nüfus kaydına kaydedilir.

Türk Soylu Belgesine Sahip Olmak;

Türk vatandaşı olmak demek değildir. Türk vatandaşlığına başvuru hakkı da kazandırmaz. Sadece çalışma izni alırken bazı kriterlerden muafiyet ve yabancılara yasak olan meslekleri icra edebilme yetkinliği sağlar.

Türk Soylu Yabancılara Nasıl Çalışma İzni Alınır?

1981 yılında çıkartılan 2527 sayılı kanun Türkiye’de ikamet eden Türk soylu yabancıların ihtiyaç duyulan meslek ve sanatları serbestçe yapabilmelerine, Kamu, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik Teşkilatı hariç olmak üzere, özel kuruluş veya işyerlerinde bu meslek ve sanat dallarında çalıştırılabilmelerine olanak sağlamaktadır. 4817 sayılı Kanun çıktıktan sonra 2527 sayılı Kanunda Türk soylu yabancılara çalışma izni verme yetkisinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda olduğu belirtilmiştir. Bununla birlikte İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarından görüş alınması hüküm altına alınmıştır. Kanunla birlikte aynı yıl Kanunun Uygulama Yönetmeliği de çıkartılmıştır.

İlginizi Çekebilir : Yabancı Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Hangi Uyruklular Türk Soylu Sayılır?

Türk soylu yabancılar ile ilgili en büyük muamma hangi uy­rukluların sayılacağıdır. Çevre ülkelerden ve Balkan­lardan ülkemize gelen Türklerin bu kapsamda çalışma haklarından yararlanmak istedikleri bilinmektedir.

İçişleri Bakanlığınca çok gizli dereceli yönerge çıkartılmıştır. Bu kapsamda gelen çalışma izin başvurularını Çalışma Bakanlığı başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili kuramların görüşlerini alarak ve mevzuata bakarak Türk soylu yabancılar kapsamına girip girmediğine karar verecektir. Uygulamada ağırlıklı olarak Balkan göçmenleri bu statüden yararlanmaktadır.

Genel olarak Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler kayıp tarihinden itibaren yabancı muamelesine tabi tutulur, bu kişiler çalışma hakkı açısından da yabancı sayılırlar. Fakat yurtdışında yaşayan ve bulunduğu ülkenin vatandaşlığına geçmek isteyen Türk vatandaşları için bu hükme bir istisna getirilmiştir. Çifte vatandaşlığı kabul etmeyen devletlerde Türkler Türk vatandaşlığından ayrılmaya zorlanmaktadır. İşte Türk vatandaşlığından ayrılmak iste­memesine rağmen sosyal ve ekonomik sebeplerle bulunduğu ülkenin vatandaşlığına geçmek isteyen kişileri korumak amacıyla Türk Vatandaşlığı Kanununda değişikliğe gidilmiştir.

Kanunun 28. maddesine göre doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığım kaybedenler ve üçüncü dereceye kadar olan altsoyları, istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler. Bu haklardan birisi de çalışma hakkıdır. Türk Vatandaşlığı Kanunu sadece kamu görevliliği için sınırlama getirmiş bunun dışında çalışmayı istisnalar arasında saymamıştır. O halde 4817 sayılı kanunun kapsam dışında bıraktığı izin almak suretiyle vatandaşlıktan çıkarılanlar yani mavi kart almaya hak kazananlar çalışma izninden muaftırlar. Aynı zamanda bu Türk soylular yabancılara yasak meslekleri de yapabilirler.

Türk vatandaşlığından bu nedenle çıkan vatandaşların, Türk vatandaşlığı dolayısıyla kazanmış oldukları hakların önemli bir kısmının korunması için mavi kart uygulamasına gidilmiştir. Bu kişilere istemeleri halinde haklarını faydalanırken kullanacakları mavi kart düzenlenir. Mavi kart sahibi vatandaşlar Türkiye’ye geldiklerinde birçok işlem ve hizmet alanlarında Türk vatandaşı gibi muamele görürler. Mavi kart; kişilerin bizzat kendilerinin talebi halinde verilmektedir. Bu belgeyi, yurt dışında; Türk Dış Temsilci­liklerimiz, yurt içinde; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri vermeye yetkilidirler.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

135 Comments

  1. Avatar
    Hakan 17 Ocak 2018 at 01:30 - Reply

    Selamlar, eşim Türk soylu kimliğine sahip. Oturma tezkeresi de 2018 sonuna kadar. Kendisi diş hekimidir. Çalışma iznini biz mi, işveren mi alıyor? 2527 sayılı kanuna göre dilekçe ile valiliğe başvurmak gerekiyormuş. Bu başvuruda çalışma izni alınırken önce iş bulup sadece o iş yerinde çalışmak için mi izin alınıyor ? Yoksa genel olarak herhangi bir yerde çalışmak için mi izin alınıyor? Şimdiden teşekkür eder, İyi çalışmalar dilerim,

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Ocak 2018 at 19:16 - Reply

      Merhaba, eşiniz bir iş yerinde çalışacaksa çalışma iznini işveren almak zorundadır, fakat kendisine bir iş yeri açmayı düşünüyor çalışma iznini kendisi alabilir.

  2. Avatar
    Zeyniddin yagmur 31 Aralık 2017 at 00:04 - Reply

    Hocam ben turk vadandaşile evlyım bana calışma izni verirlermi

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 31 Aralık 2017 at 17:03 - Reply

      Merhaba, iş bulabilirseniz çalışma izni alabilirsiniz, çalışma izni yabancılara verilmez onları çalıştıran iş verenlere yabancılara çalışma izni alırlar.

  3. Avatar
    Hamza 15 Aralık 2017 at 00:48 - Reply

    Merhaba. Türksoylu kimliği geldikten sonra da oturma izni almalı mıyız? Çalışma izni için başvuru yapılacak mı yoksa bu kimlik yeterli mi?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 15 Aralık 2017 at 16:06 - Reply

      Merhaba, Türk soyluluk belgesi tek başına oturma izni veya çalışma izni yerine geçmez, sadece kolaylaştırır. Türk soyluluk belgesi ile oturma izni alırsanız ara ara çıkan yeni kanunlara istinaden Türk vatandaşı olabilirsiniz, ayrıca Türk soylu belgesi ile çalışma izni almak işverenler açısından daha kolaydır.

  4. Avatar
    leman 1 Aralık 2017 at 22:32 - Reply

    Merhaba, türkiye sınırları içerisinde lisans öğrenimini henüz tamamlamamış yani elinde diploması olmayan ancak makedonya’dan türk soylu olduğunu kanıtlayabilen birisi türk soylu belgesini alabilir mi?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 3 Aralık 2017 at 16:37 - Reply

      Merhaba, eğitiminizin bitmesi veya devam etmesi Türk soyluluk belgesi alımında engel bir durum değildir, eğer siz kendi ülkenizden Türk soylu belgesi alabiliyorsanız Türkiye den de alabilirsiniz.

  5. Avatar
    rufat 25 Kasım 2017 at 13:51 - Reply

    Merhaba türksoylu belgesi ile iç işleri bakanlığına başvuru gerçekleştirdim geçen yıl İç işleri bakanlığından kimliğim geldi. Sorum şu şahıs şirketi açmak istiyorum ve şahıs firması açama işlemim ne kadar zaman alır?
    Şimdiden Teşekkürler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 27 Kasım 2017 at 13:02 - Reply

      Merhaba, şahıs firması bir günde açılır, Türk ticaret kanuna göre her iş yeri bir muhasebeci ile çalışmak zorundadır, bir muhasebeci ile anlaşmanızı ve iş yeri açılışınızı ona yaptırmanızı öneririz, dilerseniz bizden de muhasebe hizmeti alabilirsiniz.

  6. Avatar
    AYSE 1 Kasım 2017 at 13:27 - Reply

    Merhaba,
    ”4817 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde Şubat 2012’de yapılan değişiklikle Türk soylu yabancılara çalışma izinleri değerlendirme kriterleri uygulanmadan verilecektir” denmektedir. İlk başvuru da bu uygulama yapılmaktadır. Ancak süre uzatım başvurularında değerlendirme kriterleri uygulanmaktadır. Uzatma başvurularında da değerlendirme kriterleri uygulanmaması gerekmekte değil midir?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 1 Kasım 2017 at 19:22 - Reply

      Merhaba, aslında bir bakıma haklısınız, sanırım uzatma başvurularında istenilen vergi borcu yoktur yazısı ile alakalı bir soru soruyorsunuz, evet normalde bu kriterlerden de muaf olunması gerekiyor, fakat maalesef ki uygulanmıyor, bunun için bir çözüm önerimizde bulunmamaktadır.

  7. Avatar
    Erkin 28 Eylül 2017 at 00:23 - Reply

    Merhabalar Benim Türk soyluluk belgem var balkan Türkleriyiz çalışma izni alırken ne tür şartlar aranıyor ve bizim en büyük sorunumuz olan iş verene yüklenen bazı yükümlülükler var örnek olarak Maaş konusunda asgari ücretin 1.5 katından 6.5 katına kadar bir maaş ödeme zorunluluğu tanıyordu ki bunu hiç bir iş veren kabul etmez Biz Türk soylular Türkler ne tür şartlardan muafız ? işverenimiz en az asgari ücretin 1.5 katı maaş ödemek zorunda mı ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 28 Eylül 2017 at 10:32 - Reply

      Merhaba, Türk soylu yabancıları çalıştıracak işverenler için hiç bir kriter/şart aranmamaktadır, sadece bakanlığa çalışma izni başvurusu yapılmalı ve çalışma izni çıkartılması yeterlidir, Türk soylu yabancıların maaşları asgari ücret olarak gösterilebilir. Türk soyluların Türk vatandaşlarından tek farkı bakanlıktan alınacak çalışma iznidir, Türk vatandaşları direk olarak çalışmaya başlarlar, Türk soylu yabancılar ise çalışma izni çıktığı gün resmi olarak işe başlayabilir.

  8. Avatar
    halis 16 Ağustos 2017 at 05:51 - Reply

    Merhabalar! ben Ahıskalıyım, göç idaresinden gerçek ahıskalı türk olduğumu tastikleyen bir belge aldım acaba geçerlimi efendim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 16 Ağustos 2017 at 12:30 - Reply

      Merhaba, GÖÇ idaresi resmi kurum olduğu için aldığınız belge geçerlidir.

  9. Avatar
    Aytac 27 Mayıs 2017 at 15:02 - Reply

    Merhaba. Ben Azerbaycan vatandaşıyım. Türkiye’de diş hekimliğinden mezun olacağım bu sene. Türk soylu sayılıyor muyum ben? Sayılıyorsam Türk soylu belgesini aldıktan sonra Türkiye’de özelde diş hekimliği yapa bilecek miyim ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 27 Mayıs 2017 at 21:16 - Reply

      Türk soylu sayılabilmeniz için anne veya babanızın veya büyük aile üyelerinizin Osmanlı İmparatorluğu vatandaşı olması ve bunu kanıtlanması gerekmektedir.

      • Avatar
        Eldar 3 Ekim 2017 at 19:00 - Reply

        merhabalar, ben sirbistan ve kosova vatandasiyim,turkiyede dishekimligi fakultesi mezunuyum. dedem osmanli pasaportuna sahipti ve o pasaport bende bulunmakta. sorum su ki simdi ben bu pasaport sayesinde turkiyede vatandasliga veya turkluk belgesine basvuru yapabilir miyim ??? Simdiden tesekkur ederim

        • Ata Kurumsal
          Ata Kurumsal 4 Ekim 2017 at 11:41 - Reply

          Merhaba, dedenizin pasaportu ile Türk soylu belgesi alabilirsiniz, hatta babanız sağ ise Türk vatandaşı da olabilirsiniz.

  10. Avatar
    remziye 27 Nisan 2017 at 18:50 - Reply

    mrh.türk soylu belgesi nerden alınır.tşk şimdiden

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 26 Mayıs 2017 at 13:28 - Reply

      Merhaba, Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına başvurunuzu yapabilirsiniz.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.