Geçerli bir ikamet izni ile Türkiye’de kesintisiz ve yasal olarak en az sekiz yıl kalmış olan yabancılar Uzun dönem ikamet iznine hak kazanabilirler. Fakat ülkemizde mülteci, şartlı mülteci statüsünde bulunanlar ile, insani ikamet izni sahipleri ve geçici koruma altında bulunan yabancılar uzun dönem ikamet iznine başvuruda bulunamazlar. Ek olarak uzun dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilmek için aşağıda belirtilen koşulların karşılanması gerekmektedir.

  • Son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olmak
  • Kendisi veya varsa ailesinin geçimini sağlayacak yeterli ve düzenli gelir kaynağına sahip olmak
  • Geçerli sağlık sigortasına sahip olmak
  • Kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından tehdit oluşturmamak
  • Sabit bir gelire sahip olmak

Yabancının Türkiye dışında eğitim, sağlık veya zorunlu kamu hizmeti gibi sebepler haricinde bir yıldan uzun süreli bulunması halinde ise ikamet izni iptal edilebilir.

Gelirin kazanılma süreci ve kazanılma şekli ispat edilebilir olmalıdır.

Örneğin : Başka bir ülkeden gelen emekli aylığı ve ya Türkiye’de işletme sahibi olmak – Gelirinizi geçmiş yıllara ait vergi kayıtları vs. ile göstermeniz mümkündür.

Eğer yabancı, Türkiye’de ikamet izni ve sabit bir geliri bulunan bir yabancıya bağımlıysa, bunun da kabul edilmesi mümkündür. Örneğin : Bir eşin gelire sahip olması, diğer eşin daimi ikamet izni için başvurmasını sağlar.

Uzun Dönem İkamet İzni Asgari Gelir Miktarı

Uzun dönem ikamet izni için asgari ücret

Gelir aylık olarak en az 500 USD olmalıdır.

  • Tam Kapsamlı Sağlık Sigortası

Tam kapsamlı bir sağlık sigortası gerekmektedir. (Kısa dönem ile aynı kriterlere sahiptir)

  • Son 3 yıl içerisinde hiçbir suça karışmamış olmak

Bu durum Türk Mahkemelerin alınacak belge ile kanıtlanmalıdır. (Adli sicil kaydı)

  • Türkiye’de 8 yıl süreyle bulunmak

Başvuru sürecinin asıl kısmı, başvuru sahibinin düzenli geliri bulunduğunun ve 8 yıl süreyle Türkiye’de kaldığının kanıtlanmasıdır. (Şartlar için aşağıyı okuyunuz)

  • Uzun Dönem ikamet izni Başvuruları ne kadar sürmektedir ?

Başvurular 90 güne kadar sürmektedir. Belgelerin hazır olması ve yerel emniyete teslim edilmesiyle birlikte 90 günlük süreç başlamış olur.

  • Uzun Dönem ikamet izni yabancıya Türkiye’de çalışma hakkı veriyor mu ?

Hayır, çalışma hakkı vermemektedir.

  • Genel prosedür nasıl uygulanmaktadır ?

Başvurular online olarak ve doğrudan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne yapılmaktadır- e-ikamet.goc.gov.tr

Uzun Dönem İkamet İzninin Kesilmesi

Eğer bir yıl içinde 6 aydan fazla ya da zorunlu kamu hizmetleri, eğitim veya sağlık sebepleri dışında son 5 yıl içinde toplam 1 yıl Türkiye dışında bulunduysanız ikametin kesintisine sebebiyet vermektedir. İkametin kesildiği durumlarda, önceki ikamet süreleri bir ikamet izni başvurusuna yönelik sayılmaz ya da başka bir ikamet iznine çevrilmez.

Uzun Dönem oturma İzni Koşulları

Uzun dönem ikamet izni koşulları

  • Türkiye’de en az 8 yıl kesintisiz olarak ikamet etmiş olmak
  • Son 3 yıl içinde devlet tarafından sağlanan hiçbir tür sosyal destekten faydalanmamış olmak
  • Yaşamını sürdürecek yeterli ve uygun kaynaklara sahip olmak
  • Geçerli bir sağlık sigortası sahibi olmak
  • Kamu düzeni ve güvenliğine tehdit teşkil etmemek.

Başvuruları başarıyla sonuçlanarak daimi ikamet izni alan kişiler aşağıdaki özel uygulamalar dışında aynı Türk vatandaşı gibi haklara sahip olur :

Uzun Dönem ikamet izni sahipleri şunlardan muaftır

  • Zorunlu askerlik hizmeti,
  • Seçme-seçilme hakkı,
  • Kamu hizmetine girme hakkı,
  • Araç ithal ederken vergi muafiyeti.

NOT : Sağlık ve eğitim durumlarınız dışında Türkiye dışında kesintisiz olarak 12 aydan fazla süre geçirirseniz, daimi ikamet izniniz iptal edilebilir.

Uzun Dönem İkamet İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım

 Kaynak: https://www.goc.gov.tr

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

150 Comments

  1. Avatar
    kutlu 30 Mart 2018 at 15:10 - Reply

    Merhaba,
    1-Uzun dönem ikamet izni aldıktan sonra çalışma izni alsam, uzun dönem ikamet iznim iptal olur mu?
    2-Uzun dönem ikamet izni için gereken Türkiye’de sekiz yıl kesintisiz ikamet ettiğini gösterir belgeyi nereden tedarik edebilirim, nüfus müdürlüğünden mi?
    Teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 31 Mart 2018 at 18:17 - Reply

      Merhaba, uzun dönem ikamet sahipleri çalışma izni alsa ve çalışma izni iptal olsa uzun dönem ikamet izinleri devam eder, kesintisiz ikamet belgesi GÖÇ idarelerinden alabilirsiniz.

  2. Avatar
    macit 20 Mart 2018 at 00:47 - Reply

    Merhaba
    ben kuzey irak erbil vatandasiyim turkmen kokenliyim turkiyede yasamak istiyorum kendi gelirim var hicbiryuk olmadan turkiye uzerine en uygun ikamet izni hangisidir uzun donem yasamak istiyorum turkiyede ?
    yaklasik 10 senedir surekli turkiyeye giris cikisim olmus ticaret amaciyla bunun bana faydasi olurmu ??

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 20 Mart 2018 at 15:07 - Reply

      Merhaba, en iyisi Türkiyeden bir ev satın almak ve o evinde üzerinden oturma izni almaktadır, ev üzerinden alınan ikamet izni ile 5 yıl yaşadıktan sonra Türk vatandaşlığına başvuru hakkınız doğar.

      • Avatar
        macit 20 Mart 2018 at 23:17 - Reply

        Ev kiralik tutsam satin almasam ayini durum gecerlidir oturma izni icin
        ve 5 yil sonra vatandasligina basvuru hakkim olacakmi?

        • Ata Kurumsal
          Ata Kurumsal 21 Mart 2018 at 12:28 - Reply

          Hayır geçerli değildir.

  3. Avatar
    Deniz 14 Mart 2018 at 22:52 - Reply

    Merhaba ,
    Tr de şuan Türk soylular için çıkarılan Uzun dönem ikamet izni ile kalıyorum , bir şirkette çalışmak için çalışma izni başvurusu yaptığımda , sahip olduğum uzun dönem ikamet izni iptal mi olucak ?
    bi işveren yanında çalışacak olursam Çıkıcak olan çalışma izni 1 yıllık veya 2 yıllık süreli olup bu ikametimden gelen süresiz hakkı kaybetmiş olmaz mıyım?
    Birde Eğer günlerim tam ise Sahip olduğum Türk soylu ikamet ile çalışma izni çıkarmadan vatandaşlık başvurusu yapabilirmiyim ?
    Teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Mart 2018 at 20:55 - Reply

      Merhaba, ilk sorunuzun cevabı hayır süresiz oturma iznine sahip yabancılar bu oturma izni üzerinden alınmış çalışma izni iptal edilince oturma izni iptal olmaz, kısa dönem ikamet izinlerinin iptal olur. Evet süresiz oturma izni aldıktan 5 yıl sonra Türk vatandaşlığına başvuru hakkınız vardır.

  4. Avatar
    Leman 9 Şubat 2018 at 11:36 - Reply

    Merhabalar,

    Ben 8 yıldan fazladır Türkiye’de yaşıyorum. Daha önce uzun dönem oturma iznine başvurdum banka hesaplarımı gösterdim ama düzenli gelirim olmadığından kısa dönem oturma izni verildi. Şimdi çalışma izni ile bir şirkette çalışıyorum. Maaş bordrom 2666 TL. Son 3 yıl içinde sosyal yardım almadım ve sicilim de temiz. Bu belgeleri daha önce bu şekilde almıştım. Benim istediğim bu izni almak. Bu maaş ile bu ne kadar mümkün ? Ona göre danışmanlık alabilirim sizden. Danışmanlık ücretiniz ne kadar ve bu oturma izninde başarı durumunuz nedir ?

    İyi çalışmalar.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 9 Şubat 2018 at 11:44 - Reply

      Merhaba, siz daha önce başvuru yaptığınız ayrıntıları öğrendiğiniz için gerekli her şeyi biliyorsunuz, bunun için bizden danışmanlık hizmeti almanıza gerek yoktur, kendiniz yapabilirsiniz, sorularınız için GÖÇ idaresi ile temasa geçmenizi öneririz.

  5. Avatar
    mehmet 18 Ocak 2018 at 23:48 - Reply

    Ben mısır dan bir kızla evleneceğim fakat annesi uzun süre kalmak istiyor ve kız ve annesi için vize fiyatları nedir devamlı vize kız için annesi 3 ay kalacak veya daha fazla

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Ocak 2018 at 16:51 - Reply

      Merhaba, eşinizle nikah yapıp aile ikamet izni almanız durumunda, eşinizin annesi de sizin yanınızda istediğiniz süre kadar kalabilir. Vize ücretleri ortalama 82 dolar civarındadır. http://www.e-visa.gov.tr den detaylı bilgi alabilirsiniz. Oturma izni için danışmanlık hizmetinize ihtiyacınız olursa kişi başı ücretimiz 900 TL dir.

  6. Avatar
    Kseniya 23 Kasım 2017 at 00:35 - Reply

    Merhaba.kizim 10 yildir Turkiyede.8 yil ogrenci 2 yil kisa donem oturma izni var.vatandasliga basvurmak icin uzun donemlik oturma izni gerekiyor. Calisma izini alinca vatandasliga basvurabilirmi.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 27 Kasım 2017 at 12:37 - Reply

      Merhaba, kesin olarak evet diyebilmek için kızınızın gün dökümünü incelememiz gerekiyor fakat anlatıklarınız kadarıyla cevabımız genel olarak evet çalışma izni alabilirseniz Türk vatandaşlığı için başvuru hakkınız bulunmaktadır.

  7. Avatar
    Berkan 1 Kasım 2017 at 14:31 - Reply

    Merhaba, “Uzun Dönem ikamet izni yabancıya Türkiye’de çalışma hakkı veriyor mu ? – Hayır, çalışma hakkı vermemektedir.” Seklinde bilgilendirilmis. Türk soylu yabancılar (Bulgaristan vatandaşıyım) bu durumdan muaflar mı ? Uzun dönem ikamet izni aldığım taktirde özel bir kurumda ayreten çalısma izni almadan çalışabilir miyim ? Bilgilendirme için Teşekkürederim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 1 Kasım 2017 at 19:25 - Reply

      Merhaba, uzun dönem ikamet izni adından anlaşılacağı gibi süresi oturma iznidir, bildiğiniz üzere oturma izni, çalışma izni yerine geçmemektedir, bu yüzden çalışacak yabancılar için çalışma izni alınması zorunludur. Önerimiz bağımsız çalışma izni almanız olacaktır, bu durumda istediğiniz iş verenin yanında Türk vatandaşları gibi çok kolay bir şekilde işe giriş işlemleriniz yapılabilir.

  8. Avatar
    Kadim 17 Ekim 2017 at 14:32 - Reply

    Ben 10 yıl Türkiyede yaşadım, 7 yıl oğrenci oturma izni aldım daha sonra turistik. Türkiyede çalışmaya başlayacağım. Çalışacağım şirket bana çalışma izni alacak. Sorum şu: önce oturma izni daha sonra şirket bana çalışma izni mi alacak? Yoksa şirket direk çalışma izni aldığında bana oturma izni de çıkmış mı olacak?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Ekim 2017 at 18:12 - Reply

      Merhaba, şu an geçerli bir ikamet iznini varsa çalışacağınız şirket direk olarak çalışma iznine başvuru yapabilir. Çalışma izniniz çıktıktan sonra eski ikamet izniniz iptal edilecek, çalışma izni aynı zaman da oturma izni yerine geçecektir.

  9. Avatar
    Kadim 17 Ekim 2017 at 12:34 - Reply

    İyi günler. Ben azerbaycan vatandaşıyım. Türkiyeye 01.11.2017 tarihinde giriş yapacağım. Uzun dönem oturma izni için randevu tarihim 04.01.2018. Bu durumda randevu tarihine kadar türkiyede ceza almadan kala biliyor muyum? Şöyle ki azerbaycan vatandaşlarına Türkiyeye girişte 30 günlük vize muafiyeti veriyorlar

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Ekim 2017 at 12:48 - Reply

      Merhaba, Türkiye de kesintisiz 8 yıl ikamet etmemiş yabancılar uzun dönem ikamet izni alamaz, ayrıca ikamet izni başvuruları Türkiye ye girişten sonra yapılır, anladığımız kadarı ile siz Azerbaycan dan yaptınız başvurunuzu ayrıca kısa dönem başvurmanız gerekirken uzun döneme başvurdunuz bu yüzden ikamet izni başvurunuz ret olacak, 34 günlük kaçak duruma düşeceksiniz.

  10. Avatar
    Umida 6 Ekim 2017 at 16:10 - Reply

    Merhabalar Uzun donem ikamet izni icin basvuru yaptim, bir hafta on gun icersinde kartimin rlime ulasacagini soylediler yanliz ben tedavi amacli Turkiyedeyim evde olmadigim takdirde kartimi ptt subesinden alacagimi soylediler. Hangi subeye teslim edildigini nasil ogrenebilirim acaba? 15 gunu gecti ama hic bir haber yok siteden baktigimda basvurunuz degerlendirme asamasinda diye cikiyor hala. ne yapmaliyim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Ekim 2017 at 14:41 - Reply

      Merhaba, başvurunuz değerlendirme aşamasında olduğu kartınızın geç gelmesi normaldir, bazı durumlarda değerlendirme aşaması ayı bulabilir, fakat bu durum sizin Türkiye giriş ve çıkışlarınızı etkilemez.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.