Geçerli bir ikamet izni ile Türkiye’de kesintisiz ve yasal olarak en az sekiz yıl kalmış olan yabancılar Uzun dönem ikamet iznine hak kazanabilirler. Fakat ülkemizde mülteci, şartlı mülteci statüsünde bulunanlar ile, insani ikamet izni sahipleri ve geçici koruma altında bulunan yabancılar uzun dönem ikamet iznine başvuruda bulunamazlar. Ek olarak uzun dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilmek için aşağıda belirtilen koşulların karşılanması gerekmektedir.

  • Son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olmak
  • Kendisi veya varsa ailesinin geçimini sağlayacak yeterli ve düzenli gelir kaynağına sahip olmak
  • Geçerli sağlık sigortasına sahip olmak
  • Kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından tehdit oluşturmamak
  • Sabit bir gelire sahip olmak

Yabancının Türkiye dışında eğitim, sağlık veya zorunlu kamu hizmeti gibi sebepler haricinde bir yıldan uzun süreli bulunması halinde ise ikamet izni iptal edilebilir.

Gelirin kazanılma süreci ve kazanılma şekli ispat edilebilir olmalıdır.

Örneğin : Başka bir ülkeden gelen emekli aylığı ve ya Türkiye’de işletme sahibi olmak – Gelirinizi geçmiş yıllara ait vergi kayıtları vs. ile göstermeniz mümkündür.

Eğer yabancı, Türkiye’de ikamet izni ve sabit bir geliri bulunan bir yabancıya bağımlıysa, bunun da kabul edilmesi mümkündür. Örneğin : Bir eşin gelire sahip olması, diğer eşin daimi ikamet izni için başvurmasını sağlar.

Uzun Dönem İkamet İzni Asgari Gelir Miktarı

Uzun dönem ikamet izni için asgari ücret

Gelir aylık olarak en az 500 USD olmalıdır.

  • Tam Kapsamlı Sağlık Sigortası

Tam kapsamlı bir sağlık sigortası gerekmektedir. (Kısa dönem ile aynı kriterlere sahiptir)

  • Son 3 yıl içerisinde hiçbir suça karışmamış olmak

Bu durum Türk Mahkemelerin alınacak belge ile kanıtlanmalıdır. (Adli sicil kaydı)

  • Türkiye’de 8 yıl süreyle bulunmak

Başvuru sürecinin asıl kısmı, başvuru sahibinin düzenli geliri bulunduğunun ve 8 yıl süreyle Türkiye’de kaldığının kanıtlanmasıdır. (Şartlar için aşağıyı okuyunuz)

  • Uzun Dönem ikamet izni Başvuruları ne kadar sürmektedir ?

Başvurular 90 güne kadar sürmektedir. Belgelerin hazır olması ve yerel emniyete teslim edilmesiyle birlikte 90 günlük süreç başlamış olur.

  • Uzun Dönem ikamet izni yabancıya Türkiye’de çalışma hakkı veriyor mu ?

Hayır, çalışma hakkı vermemektedir.

  • Genel prosedür nasıl uygulanmaktadır ?

Başvurular online olarak ve doğrudan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne yapılmaktadır- e-ikamet.goc.gov.tr

Uzun Dönem İkamet İzninin Kesilmesi

Eğer bir yıl içinde 6 aydan fazla ya da zorunlu kamu hizmetleri, eğitim veya sağlık sebepleri dışında son 5 yıl içinde toplam 1 yıl Türkiye dışında bulunduysanız ikametin kesintisine sebebiyet vermektedir. İkametin kesildiği durumlarda, önceki ikamet süreleri bir ikamet izni başvurusuna yönelik sayılmaz ya da başka bir ikamet iznine çevrilmez.

Uzun Dönem oturma İzni Koşulları

Uzun dönem ikamet izni koşulları

  • Türkiye’de en az 8 yıl kesintisiz olarak ikamet etmiş olmak
  • Son 3 yıl içinde devlet tarafından sağlanan hiçbir tür sosyal destekten faydalanmamış olmak
  • Yaşamını sürdürecek yeterli ve uygun kaynaklara sahip olmak
  • Geçerli bir sağlık sigortası sahibi olmak
  • Kamu düzeni ve güvenliğine tehdit teşkil etmemek.

Başvuruları başarıyla sonuçlanarak daimi ikamet izni alan kişiler aşağıdaki özel uygulamalar dışında aynı Türk vatandaşı gibi haklara sahip olur :

Uzun Dönem ikamet izni sahipleri şunlardan muaftır

  • Zorunlu askerlik hizmeti,
  • Seçme-seçilme hakkı,
  • Kamu hizmetine girme hakkı,
  • Araç ithal ederken vergi muafiyeti.

NOT : Sağlık ve eğitim durumlarınız dışında Türkiye dışında kesintisiz olarak 12 aydan fazla süre geçirirseniz, daimi ikamet izniniz iptal edilebilir.

Uzun Dönem İkamet İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım

 Kaynak: https://www.goc.gov.tr

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

150 Comments

  1. Avatar
    ulviye 12 Temmuz 2019 at 13:26 - Reply

    merhaba 5 senedir evliyim azerbaycan vatandasiyim ve son uc ay dir oturma iznimin suresi bitti randevu aldim ama bana bilgi gelmedi aradiginda internet uzeri tarih verilmis siz takip etmemisinz dendi simdi ne yapmam gerek bosanma asamasindayim bir oglum var mahkemede bu sorun olurmu giris cikis yapsan gelsem tc basvura bilirmiyim bilgi verirseniz cok sevinirim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 16 Temmuz 2019 at 23:05 - Reply

      Merhaba, boşanma aşamasında olan yabancılar Türk vatandaşlığını kazanamazlar, kendi ülkenize giriş çıkış yaparak ve cezanızı çıkışta ödeyerek tekrar Türkiye’ye gelip oturma izni alabilirsiniz.

  2. Avatar
    Ali 18 Haziran 2019 at 10:32 - Reply

    Merhaba, ‘uzun’ sözcüğünün ne anlamına geliyor? Eğer kabul ederlerse uzun donem ikameti alan kaç yıllık ikamete sahip olur?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 18 Haziran 2019 at 16:21 - Reply

      Merhaba, uzun dönem ikamet izni süresiz manasına gelmektedir, her ne kadar adı süresiz olsa da 99 yıllığına verilmektedir.

  3. Avatar
    Liubov Chistova 3 Mayıs 2019 at 07:59 - Reply

    Merhaba, ben Rusya vatandaşliyim. Turkiyede ev aldım. 5 yıl sonra turkiye vatandaşı başvurunce kendim vatandaşım terk etmeliyim? Dogru mu…. teşekkurler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 9 Mayıs 2019 at 12:31 - Reply

      Merhaba, hayır kendi ülkenizin vatandaşlığından çıkmak zorunda değilsiniz.

  4. Avatar
    Papatya 21 Nisan 2019 at 13:21 - Reply

    Merhaba, Azerbaycan vatandaşıyım, 2000 yılından beri Türkiye’de ikamet etmekteyim. Uzun dönem ikamete başvurmak istiyorum, bu yeni kanunla sadece Bulgarstan ve Yunanistan Türklerine verilecek dendi doğru mu? Ve uzun dönem ikametten TC vatandaşlığına başvurulabilir mi

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 23 Nisan 2019 at 06:45 - Reply

      Merhaba, aldığınız bilgi doğru fakat Bulgaristan ve Yunanistan Türkleri uzun dönem süresiz ikamet iznini 8 yıl beklemeden alabilmektedir, siz başvurunuzu yapabilirsiniz.

  5. Avatar
    farmayil 7 Mart 2019 at 20:19 - Reply

    merhabalar ata bey ben vatan daşlık almak istiyorum 12 senedir türkiyede yaşıyorum buradan ev alır isem türk vatandaşı ola bilirmiyim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Mart 2019 at 01:25 - Reply

      Merhaba, Türkiye’den bir ev alır ve evin üzerinden ikamet izni alıp 5 sene Türkiye’de yaşarsanız vatandaşlık için başvuru hakkı kazanırsınız.

  6. Avatar
    Enver 25 Aralık 2018 at 05:17 - Reply

    Merhabalar, Eşim Endonezyalı biz 7 yıldır evliyiz ve 7 yıldır ikamet izni ile oturuyor ve 2 çocuğumuz var, anlaşamadığımız için ayrılacağız ama eşim gitmeyecek çocukların yanında kalacak ben maddi olarak her şeylerini karşılayacağım, acaba sorunsuz olarak kalması mümkün mü, nasıl bir yol izlememmemiz gerekli, teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 26 Aralık 2018 at 17:50 - Reply

      Merhaba, çocukların velayetini eşinizde kalırsa Türkiye’deki ikamet sürecinde problem yaşamayacaktır, fakat en garanti yöntem eşinize vatandaşlık almaktadır, böylelikle çocuklarınız ömürleri boyunca annelerinden ayrı kalma riski taşımazlar.

  7. Avatar
    Tolga 24 Aralık 2018 at 17:23 - Reply

    Benim bir tanıdığım var kadın 19 senedir türkiyede imam nikahlı evlilik yapmış bir kızı olmuş kocası başkasıyla evlenmiş gitmiş bu kadında kendisine kimlik ve pasaportunu geri çıkarmak istiyor. Hastaneye gidemiyor bir işe giremiyor sınır dışı edilirmi onuda bilmiyoruz. Bizim nasıl bir yol izlememiz gerekiyor yardımcı olurmusunuz

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 26 Aralık 2018 at 17:41 - Reply

      Merhaba, ilgili yabancının kendi isteği ile Türkiye’den çıkış yapması çıkış yaparken de cezasını ödeyip çıkması gerekmektedir, kendi ülkesinde pasaport edindikten sonra tekrar Türkiye’ye gelebilir ve oturma izni alabilir. Türk vatandaşı olması veya kimlik çıkartması şu anki kanunlarımıza göre mümkün değildir, yakalanması durumunda sınır dışı edilebilir.

  8. Avatar
    Sabri 11 Aralık 2018 at 18:28 - Reply

    Merhabalar sizlere sormak isteğim benim bayan arkadaşım özbek vatandaşı defalarca türkiye geldi tatile ve ziyaretime türkiyede fazla kalmasi için veya oturum hakki nasil alabilir saygılarımla sabri

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Aralık 2018 at 00:42 - Reply

      Merhaba, yabancının oturma izni alması için sabit bir adrese, banka hesabında 6000 dolar paraya ve sağlık sigortasına ihtiyacı bulunmaktadır.

  9. Avatar
    Ramil 29 Kasım 2018 at 04:10 - Reply

    Selam ben Azerbaycan vatandasiyim 8 aydir turkiyedeyim ilk basvurumda 6 aylik oturma izni aldim ama bidaha alamazsin dediler 2 aydir kacak kaliyorum ben olkeden cikis giris yaparsam tabi cezamida odiycem ben yine oturma izni alabilirmiyim 1 yillik oturma izni almak icin ne yapmaliyim? Bide ben artik turkiyede yasamak isdiyorum ne yapabilirim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 29 Kasım 2018 at 14:11 - Reply

      Merhaba, neden bir daha alamadığınızın sebebini bilmediğimiz için sorunuza net yanıt veremiyoruz fakat kendi isteği ile yani polise yakalanmadan Türkiye’den çıkış yapan ve çıkarken cezasını ödeyen yabancılar şartlı giriş yaparak tekrar Türkiye’ye gelebilir ve 10 gün içinde oturma izni müracaatı yapabilirler.

  10. Avatar
    Arsel 25 Kasım 2018 at 02:48 - Reply

    Merhaba ben bir kere ikamet izni için başvurdum olumsuz sonuçlandı 3 senedir türkiyedeyim hiç memleketime dönmedim çünkü korkuyorum türkiyeye birdaha giriş yapamam diye lütfen cevaplayın yardımcı olun

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 26 Kasım 2018 at 14:29 - Reply

      Merhaba, kendi isteğiniz ile Türkiye’den çıkış yaparsanız ve çıkarken cezanızı öderseniz tekrar Türkiye’ye şartlı giriş yapıp ikamet iznine başvurulabilirsiniz, fakat oturma izni alıp alamayacağınız konusunda garanti veremeyiz.

      • Avatar
        Arsel 27 Kasım 2018 at 08:54 - Reply

        Bir kere türkiyeye şartlı giriş yaptım bidaha türkiyeye giriş yapmama izin verirler mi ?

        • Ata Kurumsal
          Ata Kurumsal 27 Kasım 2018 at 14:52 - Reply

          Merhaba, maalesef sorunuzun cevabını tam olarak bilmiyoruz, bir çok müşterimiz içinde ikinci kez şartlı giriş yapıp oturma izni alan oldu fakat alamayanlarda oldu.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.