Yabancı doktor çalışma izni sayfamız  6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu’na göre 05.01.2021 tarihinde güncellenmiştir. Uzmanlık ve ustalık gerektiren meslekler kapsamında yabancı doktorların maaşları asgari ücretin 3 katı 20,002.50 x 3 = 60.007,50 TL olmuştur. (Ücret 2024 yılı Ocak ayı için açıklanan asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanmıştır.)

Yabancı Uyruklu Doktorlara Çalışma İzni Nasıl Alınır ?

Özel sağlık kuruluşlarının yabancı uyruklu doktor çalıştırması için öncelikli olarak T.C. Sağlık Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nden ön izin belgesi alması gerekmektedir.

Önceki dönemlerde yabancılara yasak olan meslekler dahilinde bulunan doktorluk mesleği ülkemizde serbest hale getirilmiştir. Şirketler için istenilen evrakların haricinde ekstra olarak Sağlık Bakanlığı’ndan ön izin belgesi, yabancı doktorun diplomasının YÖK denkliği ve Türkçe dil sınavından en az B geçer not aldığını gösterir belge ile yabancı doktor çalışma izni için başvuruda bulunulabilir.

Ön izin belgesi bağlı bulundukları il sağlık müdürlüğünden alınır.

Yabancı Doktor Ön İzin Belgesi İçin Gerekli Evraklar:

Yabancı doktor Türkiye’den mezun ise;

  • Mes’ul müdür dilekçesi (ön izin belgesinin talep edildiğini gösterir yazı),
  • Çalışma izni başvurusunda bulunan doktorun dilekçesi,
  • Doktor ve kuruluş arasında imzalanan hizmet sözleşmesi (sözleşme eki ile birlikte mesai saatleri ve ücretlerin belirtildiği sözleşme)
  • Yabancının diplomasının aslı ve fotokopisi (aslı gibidir mührü ile birlikte),
  • Pasaport aslı ve fotokopisi,
  • 2 adet fotoğraf,
  • Oturma izni kartının fotokopisi,
  • Yabancının ikametgahı

  Yabancı doktor Türkiye’den mezun değil ise aşağıda yer alan belgelerin de olması zorunludur;

  • İlgili merci tarafından diploma ve uzmanlık belgelerinin denkliğinin kabul edildiğini gösterir belge,
  • Geldikleri ülkenin sağlık bakanlığı veya büyük elçiliğinden alınan ve kanunen mesleğini yapmaya engel halinin bulunmadığını gösterir belge,
  • Çalışacakları özel sağlık kuruluşu ile yabancı sağlık personeli arasında yapılan aylık ücret miktarının da belirtildiği belirli süreli iş sözleşmesi,
  • Üniversitelerin Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri tarafından yapılan Türkçe dil sınavında (B) veya üzeri seviyede başarılı olduğuna dair belge(1 yıl içinde de ibraz edilebilir)

Ön izin belgesi en geç 1 hafta süre ile hastaneye gönderilir ama bu süre değişebilir.

Transfer işlemlerinde sadece eski çalışma izni kartının fotokopisi yeterlidir.

Sağlıkta yabancı personelin çalıştırılması Sağlık Bakanlığı’nın yetkisinde olmasına ve yukarıda belirtilen yönetmeliğin çıkartılmasına karşın çalışma izni Çalışma Bakanlığı tarafından verilmektedir. Fakat, kanuna göre ise sadece Türkiye’deki eğitime denk tıp eğitimi alan ve bunu Sağlık Bakanlığı’nca onaylatan doktorlar çalışma izni alabilirler. Bu doğrultuda çalışma izni öncesinde çalışmak isteyen yabancı doktor ve hemşirelere Sağlık Bakanlığı’ndan ön izin almaları şartı getirilmiştir. Ön izin belgesi, bu sağlık personelinin yeterliliğini gösteren ve Sağlık Bakanlığı’nın olumlu görüşü niteliğinde bir belgedir. Türkiye’de çalışacak yabancı sağlık personelinin bazı şartları taşıması gerekir.

Yönetmeliğe göre şu şartlan taşıyan yabancı sağlık personeline çalışma izni verilebilir:

  • Diploma ve/veya uzmanlık belgelerinin denkliği onaylanmış ve bakanlıkça tescillerinin yapılmış olması,
  • Mesleğini icra etmesine kanunen engel hali bulunması,
  • Üniversitelerin Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri tarafından yapılan Türkçe dil sınavında Avrupa Dil Port folyosu kriterlerine göre (B) veya üzeri seviyede başarılı olması,
  • İlgili mevzuata göre Türkiye’de çalışma ve ikamet izni almış olması,
  • Hekimler için, zorunlu mesleki malî sorumluluk sigortası yaptırmış olması

Yabancı doktor istihdamına izin veren kanun değişikliği doktorlarla birlikte sadece hemşireleri kapsamaktadır. Ebelik, diş doktorluğu ve eczacılık mesleklerinde yabancı personel yasağı devam etmektedir. Doktorlar dışında önemli sayıda çalışma izni alan yardımcı sağlık çalışanları hemşire ve ebelerdir. Ebelik yabancılara yasak meslekler arasında olsa da bu kişiler genellikle ebe yardımcıları yada ebelik görevini yapan hemşirelerdir.

YABANCI UYRUKLU HEKİMLERİN TÜRKİYE’DE ÇALIŞABİLMELERİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR VE İZLENEN SÜREÇ HAKKINDA T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN HAZIRLANAN BİLGİ NOTU

1) Yabancı uyruklu hekimler Türkiye’de yalnızca özel hastaneler ve tıp merkezlerinde çalışabilmektedir.

2) Türkiye’de meslek icrası için:

  • Yabancı ülkedeki bir tıp fakültesinden mezun olanların öncelikle diploma ve/veya uzmanlık belgelerinin denkliğinin kabul edildiğini gösterir belge alması gerekmektedir. Hekimlik diplomasının denkliğine ilişkin belge için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığına, uzmanlık belgelerinin denkliği için ise Bakanlığımız Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne başvurulması gerekir.
  • Başvuru tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde Avrupa Dil Portfolyosu kriterlerine göre (B) veya üzeri seviyede Türkçe bildiğine dair belge ibraz edilmesi gerekmektedir. Dil belgesi Üniversitelerin Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezlerinden (TÖMER) alınabilmektedir. Türkçe eğitim veren öğretim kurumlarından mezun olanlardan belge istenmemektedir.
  • Türkiye’de ilk defa meslek icra edeceklerin, geldikleri ülkenin yetkili makamlarından kanunen mesleğini yapmaya engel halinin bulunmadığını gösteren belge alması gerekmektedir. Bu belge, başvuru tarihinden önceki bir yıl içerisinde Türkiye’deki öğretim kurumlarından mezun olanlardan, başvuru tarihi itibarıyla beş yıldır Türkiye’de kesintisiz ikamet ettiğini belgeleyenlerden ve ülkelerindeki olağanüstü hal nedeniyle Türkiye’ye sığınmış olanlardan istenmemektedir.

3) Yukarıda belirtilen belgeleri/şartları sağlamış olanlar çalışmak için bir özel hastane veya tıp merkezine başvuru yapmalıdır. Çalışacakları özel sağlık kuruluşu ile yabancı hekim arasında hekime ödenecek aylık brüt ücret miktarının da belirtildiği ve her sayfasında tarafların isim ve imzalarının bulunduğu hizmet sözleşmesi düzenlenmelidir.

4) Yabancı hekimin çalışma başvurusu hekimi istihdam edecek özel sağlık kuruluşu tarafından, dilekçe ekinde hizmet sözleşmesi ve yukarıda belirtilen belgeler ile birlikte özel sağlık kuruluşunun bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne yapılır. Belgelerde eksiklik ve uygunsuzluk bulunmaması durumunda hekimin diploma ve/veya uzmanlık belgesinin bir örneği müdürlük tarafından Bakanlığımız Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tescil, Denklik İşlemleri Daire Başkalığına tescil ve denklik işlemlerinin sorgulanması için gönderilir. Tescil, Denklik İşlemleri Daire Başkalığından gelen cevap üzerine ilgili İl Sağlık Müdürlüğü tarafından müdürlük onayı alınır ve yabancı hekimin özel sağlık kuruluşunda çalışabileceğine dair belge (ön izin belgesi) düzenlenir.

5) Valilik tarafından düzenlenen ön izin belgesi ile birlikte çalışma izni almak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca düzenlenecek çalışma izni belgesi ile de ikamet izni almak üzere Emniyet Makamlarına başvurulur.

6) İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verilen çalışma izin yazısı ve Emniyet makamlarınca verilen ikamet izninin tasdikli birer örnekleri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Özel Sağlık Tesisleri Faaliyet Daire Başkanlığına gönderilir. Yabancı sağlık meslek mensubunun bilgileri Bakanlık bilgi sistemi ile Sağlık Kuruluşları Yönetim Sistemine (SKYS) kaydedilir. SKYS kaydı yapılan Yabancı sağlık meslek mensubunun Personel çalışma belgesi ilgili İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenir. Yabancı hekim personel çalışma belgesinin düzenlendiği tarihten itibaren ilgili özel sağlık kuruluşunda çalışmaya başlayabilir.

Sağlık turizmi konusunda da körfez ülkeleriyle iş birliğine gidebileceklerini dile getiren Gümüş, “Yeni yaptığımız şehir hastanelerinin bir kısmı uluslararası hasta hizmetleri için ayrılmıştır. Burada yabancı dil bilen hemşirelerimiz, hekimlerimiz görev alacaklardır. Körfez ülkelerinden gelebilecek hekimler ve hemşireler buralarda çalışabileceklerdir.” diye konuştu.

Yabancı doktorların çalışma izni için gerekli evraklar

  •  Yabancı doktorun İlgili merci tarafından diploma ve/veya uzmanlık belgelerinin denkliğinin kabul edildiğini gösterir belge
  • Üniversitelerin Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri tarafından yapılan Türkçe dil sınavında Avrupa Dil Portfolyosu kriterlerine göre (B) veya üzeri seviyede başarılı olduğuna dair belge. Bu belge;

Başvuru tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde ibraz edilmek zorundadır. Bu süre sonunda belge ibraz edilmemiş ise müdürlükçe personel çalışma belgesi iptal edilir.

Türkçe eğitim veren öğretim kurumlarından mezun olanlardan istenmez.

  • Türkiye’de ilk defa meslek icra edeceklerin, geldikleri ülkenin yetkili makamlarından alınan ve kanunen mesleğini yapmaya engel halinin bulunmadığını gösteren belge. Bu belge;

Başvuru tarihinden önceki bir yıl içerisinde Türkiye’deki öğretim kurumlarından mezun olanlardan,

Başvuru tarihi itibarıyla beş yıldır Türkiye’de kesintisiz ikamet ettiğini belgeleyenlerden,

Ülkelerindeki olağanüstü hal nedeniyle Türkiye’ye sığınmış olanlardan,
istenmez.

  • Çalışacakları özel sağlık kuruluşu ile yabancı sağlık personeli arasında yapılan, yabancı sağlık personeline ödenecek aylık ücret miktarının da belirtildiği ve her sayfasında tarafların isim ve imzalarının bulunduğu hizmet sözleşmesi

YÖNETMELİK

Sağlık Bakanlığı’ndan:

YABANCI SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ TÜRKİYE’DE ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARINDA ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 22/2/2012 tarihli ve 28212 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yabancı Sağlık Meslek Mensuplarının Türkiye’de Özel Sağlık Kuruluşlarında Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Suriye uyruklu sağlık meslek mensuplarının muafiyet durumu

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Türkiye’de geçici koruma altına alınanlara hizmet vermek üzere, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından kurulan barınma merkezleri ile Sağlık Bakanlığınca koordine edilen ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca uygun görülen göçmen sağlığı merkezlerinde çalışmak isteyen Suriye uyruklu sağlık meslek mensupları mesleğini icraya yetkili olduğuna dair belge ibraz etmek kaydıyla 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerindeki şartlardan muaf tutulur.”

MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
Tarihi Sayısı
22/2/2012 28212
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
Tarihi Sayısı
1- 16/7/2013 28709
2- 16/6/2016 29744

Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

Kaynak:

https://www.saglik.gov.tr/l

https://www.calismaizni.gov.tr/

6735 Sayılı Uluslararası İş gücü Kanunu

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

133 Comments

  1. Avatar
    Ahsev 15 Nisan 2018 at 12:40 - Reply

    Merhaba, Bulgaristan ve Türkiye vatandaşıyım. Türkiye doğumluyum. Liseyi Türkiyede tamamladım. Yakın Doğu Üniversitesi (Kıbrıs)’ nde Diş hekimliği Fakültesini Bulgar vatandaşı olarak okuyorum. Henüz 1. sınıfım. YÖK Yakın Doğu Üniversitesini tanıyor diye biliyorum. Mezun olduktan sonra Türkiyede çalışmak için denklik sınavına girecek miyim? Eğer gireceksem yılda kaç defa sınav yapılıyor?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 15 Nisan 2018 at 16:48 - Reply

      Merhaba, Türk isminiz ile Bulgar isminiz aynı ise denklik gerekmekyecektir, aynı zamanda Türk vatandaşı olduğunuz için diş hekimi olarak Türkiye’de rahatlıkla çalışabilirsiniz.

  2. Avatar
    Senem 14 Nisan 2018 at 11:11 - Reply

    Merhaba. Ben 1993 yılında mezun oldun. Kadın doğum doktoruyum. Türkiyede çalışmak istiyorum. Diploma denklik sınavı yeni mezun olanlarınkı ile aynı mı olur? Ve özel hastahanelerde çalışma imkanım var mıdır?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 14 Nisan 2018 at 18:08 - Reply

      Merhaba, denklik başvurusu için yeni mezun olmanız problem teşkil etmez, evet Türkiye’de özel hastanelerde iş bulabilirseniz iş yeriniz size çalışma izni alabilir.

  3. Avatar
    Cesur 25 Mart 2018 at 19:34 - Reply

    Merhaba dis hekimligi fakultesinde yabanci uyruklu ogrenciyim. 5-10yil icinde dis hekimiye calisma yasagi kaldirilabilir mi?
    yani normal Hekime 2012 gibi zamanda kaldirildigini duydum. Ayni sekilde izin verebilecek imkan var mi?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 25 Mart 2018 at 20:36 - Reply

      Merhaba, bu soruyu bilmemiz imkansız fakat, yabancı doktorlara yasak kalktığında ülkemizde fazlaca doktor eksiğimiz vardı ve bir anda artan Suriyeli nufus bunun temel sebeplerinden birisiydi, fakat diş hekimliği için aynı şeyleri söylememiz şuan için imkansız görünüyor. 5 yıl sonra veya 10 yıl sonra ne olacağını bilemeyiz, eğer Türkiye bu hızla büyümeye devam ederse yasağın kalkacağından emin olabilirsiniz.

  4. Avatar
    EMIN 28 Şubat 2018 at 14:27 - Reply

    Ben mavi kart sahibi Alman vatandasiyim,türkiyeden mezun bir Dis Hekimiyim.Türkiyede calisma ve klinik acmada bir sorunum olur mu?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 28 Şubat 2018 at 14:53 - Reply

      Merhaba, şu an ki kanunlarımıza göre herhangi bir sorun olmayacaktır, fakat duyduğumuz kadarı ile yakında mavi kartlılara tanınan bir takım imtiyazların sona erdirilmesi görüşülüyormuş.

  5. Avatar
    erdal 26 Şubat 2018 at 14:01 - Reply

    merhaba .

    yabanci uyruk vatandasi doktor yok tarafindan taninmis ise seviye tespit sinavina girmeden ozel hastenelerde polikliniklerde calisma izni alabiliyormusunuz .gerekli sartlar nelerdir .izin alma.suresi ve ucreti ne kadar olmaktadir .oturum izini alinmostir.gecivi tc var.

    Erda

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 27 Şubat 2018 at 13:51 - Reply

      Merhaba, TUS sınavına girmemiş yabancı doktorlar Türkiye’de çalışma izni alabilirler, bunun için yabancı doktorun mesleği ile alakalı bir iş bulması gerekmektedir, çalışma izni başvurusunu iş veren yapabilir.

  6. Avatar
    bektas 19 Şubat 2018 at 17:12 - Reply

    merhaba benim eşim azerbeycanlı kendisi laburanut hekim diblaması var turkıyede calısmak istiyor fakat özel hastanede calısabilirmiş 6 ay sonra turk vadandaslıgına gececek turk vadtandası olunca devlet hastanesınde calısabılır mi denklik nasıl yapacagız o zaman bilgi verirmisiniz teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Şubat 2018 at 19:25 - Reply

      Merhaba, Türk vatandaşlığına geçmiş yabancılar Türk vatandaşlarının haklarının tamamına sahip olurlar, evet devlet memuru doktor olarak çalışabilirler, denklik için YÖK e başvurmanız gerekmektedir.

  7. Avatar
    Burçin 20 Aralık 2017 at 11:48 - Reply

    Merhaba, Türk vatandaşıyım. Bu yıl mezun olacağım. Okuduğum üniversite yabacı doktor çalıştırmakta. Ancak özlük hakları ve aldıkları maaş Türk vatandaşlarından daha az olduğu gibi atamada aranan kriterleri de avantajlarına. Bir bölüme bizden daha az puan alarak atanabiliyorlar. Ben de Türk vatandaşı olduğum halde onlar gibi daha az maaş ve özlük hakkını kabul ederek onların puantajda yararlandığı bu avantajdan yararlanabilir miyim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 20 Aralık 2017 at 15:09 - Reply

      Merhaba, bahsettiğiniz konu hakkına maalesef bir bilgimiz bulunmamaktadır.

  8. Avatar
    Reşat 15 Aralık 2017 at 17:34 - Reply

    Merhabalar
    Makedonyada tıp doktoru olarak 2018 de mezun olmak üzereyim. Tc vatandaşı ve sırbistan varandaşıyım.
    Okuduğum okul her iki ülkedede eğitim bakanlığı tarafından tanınan üniversitedir.
    Normal süreçte yalnızca sts 2 ye (klinik sınavı) na girmem yeterli. Ve yök te denkliği beklemem.

    Benim sorum ise şu;
    Acil olarak çalışmam gerek. Tc vatandaşlığından çıkıp, srbistan vatandaşı olarak başvursam, daha çabuk denklik(sts ye girmeden) alabilirmiyim. Tus a da gircem. Fakat yurt dışında tıp okumak oldukça pahalı olduğundan , mezun olur olmaz çalışmam gerektiği de aşikar.

    Bana bu konuda ilgili be bilgili arkadaşınız cevap verebilir be yardımcı olabilirmi lütfen. Kısa zaman içinde pratik bir çözüm tarafınızdan gerçekleşir ise, fiyat çizelgesindeki ücrerin 2 katını vermeye hazırım.

    Şimdiden çok teşekür eder
    Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Aralık 2017 at 00:24 - Reply

      Merhaba, öncelikle Türkiye’de çalışma izni yabancılara değil onları çalıştıracak işverenlere verilir, yani yabancılar işverenleri olmadan ya da iş bulmadan Türkiye’de çalışma izni alamazlar. Fakat Türk vatandaşları için bu durum çok kolaydır, YÖK tarafından denkliği olan bir okuldan mezun olduğunuz için Türk kimliğinizle çok kolay bir şekilde Türkiye’de iş bulabilirsiniz ve hiç bir prosedüre takılmadan hemen çalışmaya başlayabilirsiniz.

  9. Avatar
    Zainab 13 Kasım 2017 at 13:42 - Reply

    Merhaba, ben yabancıyım ama buranın diş hekimliğiden mezun olcam, acaba türkiyede çalışabiliyor muyum?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 13 Kasım 2017 at 15:08 - Reply

      Merhaba, maalesef diş hekimliği yabancılara yasak meslekler arasında bulunmaktadır. Türkiye de diş hekimi olarak çalışmazsınız.

  10. Avatar
    Ebrar 26 Ağustos 2017 at 10:13 - Reply

    Merhaba. Ben mavi kart sahibi bir tıp öğrencisiyim. Tüm öğrenim hayatım Türkiye’de geçti. Seneye mezun oluyorum. Devlet atamaları ile atanabiliyor muyum? Atanamıyorsam devlet hastanelerinde görev yapmam mümkün olmayacak mı?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 29 Ağustos 2017 at 13:03 - Reply

      Merhaba, yeniden Türk vatandaşlığına geçmediğiniz sürece devlet memuru olarak doktorluk yapamazsınız.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.