Dikkat: Ön lisans ve lisans öğrencileri Türkiye’de eğitim alırken devletten burs almaları durumunda okulları bittiğinde iş bulsalar bile çalışma izni alamazlar. Bu durum yüksek lisans, master ve doktora öğrencileri için geçerli değildir.

Türkiye’ye öğrenim amacıyla gelen yabancıların, eğitimlerine devam ederken herhangi bir işte çalışabilmeleri için çalışma izni almaları gereklidir. Uluslararası öğrencilerin Türkiye’de çalışabilmeleri için yüksek lisans, master ya da doktora öğrenimlerine devam ediyor olma şartı aranır.  Ön lisans ve lisans öğrencileri Türkiye’de iş bulsalar bile çalışma izni alamazlar.

Yabancı uyruklu öğrencilerin çalışma izni süreleri, Türkiye’deki ikamet iznine göre belirlenir. Oturma iznini yenilememiş olan öğrencilere çalışma izni verilmez. Bununla birlikte, yasal olmayan şekilde bir iş yerinde çalıştığı tespit edilen öğrencilere yaptırım uygulanır. Çalışma ya da staj izni olmadan özel şirketlerde işçi/stajyer olarak çalışan öğrencilerin pasaportlarına el konularak sınır dışı edilme işlemi uygulanabilir.

Öğrenci Çalışma İzni Şartları

  1. Yabancı uyruklu öğrencilerin çalışma izni başvuru sürecinde, oturum izinlerinin devam ediyor olması şarttır.
  2. Uluslararası öğrencilerin çalışma izni alabilmesi için öğrencilerin 18 yaşından büyük olmaları ve Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumunda yüksek lisans, master ya da doktora öğrenimi görüyor olması gereklidir.
  3. Türkiye’de öğrenim gören yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin çalışma süresi ya da çalışmaya başlama yılında herhangi bir kısıtlama yoktur. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin çalışma şartları, diğer yabancı uyruklular ile aynı kapsamdadır.
  4. Yüksek lisans ya da doktora öğrencileri, eğitim gördükleri enstitülerde süre, meslek ya da iş alanı sınırlaması olmaksızın çalışabilir.
  5. Öğrenci değişim programları ile Türkiye’ye gelmiş olan yabancı uyruklu öğrencilerin, özel veya kamu kurum ve kuruluşlarında staj yapabilmeleri için çalışma izni almalarına gerek yoktur. Ücretli ya da ücretsiz staj yapan öğrencilerin Türkiye’de çalışabilmeleri için ikamet izni almaları yeterlidir.
  6. Diplomatik vize ya da çalışma vizesi bulunan kişiler ile bu kişilerin yakınları, öğrenim gördükleri eğitim kurumlarında zorunlu staj bulunması durumunda çalışma izni almadan, staj görebilirler.
  7. Türkiye’de öğrenci değişim programları dışında gelen öğrencilerin, mecburi staj uygulamaları dışında, herhangi bir iş yerinde meslek deneyimi ya da ekonomik gelir sağlamak için staj yapabilmesi için çalışma izni almaları şarttır. Bu koşullarda staj yapacak yabancı öğrenciler işçi/sigortalı statüsünde çalıştırılabilir.

Uluslararası Öğrencilerin Türkiye’de Çalışması İçin Gerekli Belgeler

Türkiye’de eğitim gören ve çalışma izni alabilmek için gerekli olan şartları sağlayan öğrencilerin özel ya da kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla çalışma izni başvurusu yapması gerekir. Çalışma izni başvurusu yapabilmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuru yapılmalıdır. Uluslararası öğrencilerin Türkiye’de oturma izni ya da çalışma izni alma süreçlerini hızlandırabilmeleri için danışman şirketlere başvurmaları önemlidir. Danışman firmalar aracılığıyla ikamet izni alma ya da yenileme ile çalışma izni alma ve yenilme işlemleri hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlanabilir. Çalışma izni için başvuruda bulunacak öğrencilerin evraklarında eksik ya da yanlışlık olması durumunda, izin alma süreci aylarca uzayabilir. Oturum veya çalışma izni almak isteyen yabancı uyrukluların, danışman şirketler aracılığıyla başvuruda bulunmaları hem sürecin hızlanmasını hem de başvuru sürecinde yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesini sağlar.

Kaynaklar:

  1. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130411-2.htm

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

278 Comments

  1. Avatar
    Murat 9 Şubat 2024 at 12:47 - Reply

    Merhaba. Lisans öğrencisiyim 2. dönem dersim yok sadece 1. dönem dersim kaldı. Dolayısıyla 2. dönem ders kaydı yapmama gerek yok ama bu durumda pasif öğrenci olarak gözüküyorum. Bu durumda çalışma izni alabiliyormuyum.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Mart 2024 at 13:13 - Reply

      Merhaba, halen lisans öğrencisi olarak gözüktüğünüz ve mezun olmadığınız için öğrenci ikamet izni ile maalesef çalışma izni alamazsınız.

  2. Avatar
    Murat 8 Şubat 2024 at 18:34 - Reply

    Merhaba. Lisans öğrencisiyim. Hala öğrenciyken çalışma izni yaptırabilirmiyim? Yoksa çalışma izni yaptırmak için mezun olmak mı gerekiyor?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 13 Mart 2024 at 15:05 - Reply

      Merhaba, lisans öğrencileri çalışma izni alamazlar. Mezun olduktan sonra ve devlet bursu alınmadıysa çalışma izni alınabilmektedir.

  3. Avatar
    Lisa 12 Ocak 2024 at 21:33 - Reply

    Merhaba, yabancı uyruklu yüksek lisans öğrencisiyim. Çalışma izni başvuru esnasında işverenle arasında kısmi zamanlı iş sözleşme istediler. İşveren tam zamanlı çalışamadığımı burdan anladı. Fakat bununla ilgili kanunda bir kısıtlama yoktur diye biliyorum. Yabancı ve yüksek lisansı öğrenim gören olarak TAM zamanlı çalışabilir miyim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 1 Şubat 2024 at 16:47 - Reply

      Merhaba, yabancı yüksek lisans öğrencileri tam zamanlı çalışma izni alabilir.

  4. Avatar
    Ali 30 Kasım 2023 at 22:40 - Reply

    Lisans ta burs alan türkiyede çalışamaz dediniz, paylaştığınız kaynak ta böyle bir ifade yoktur.
    Bu konuyla ilgili bir kaynak paylaşabilir misiniz

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 6 Aralık 2023 at 17:45 - Reply

      Merhaba, Çalışma Bakanlığını arayıp detaylı bilgi alabilirsiniz.

  5. Avatar
    Лола 18 Kasım 2023 at 19:09 - Reply

    Merhaba, ben Zonguldakda yüksek lisans ogrencisiyim, ama Istanbulda çalışma izn için başvuru yaptim, bana çalışma izni cikarmi yada iptalmi gelir? Bana göç idaresindrn mesaj gelmiş, adresinizi guncelleyin aksi takdirde oturma izniz iptal olucak diye. Ben ne yapmaliyim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 6 Aralık 2023 at 18:01 - Reply

      Merhaba, çalışma izinlerinde adresinizin onaylandıktan sonra önemi vardır, çalışacağınız iş yeri gerekli kriterleri sağlıyorsa çalışma izni alabilirsiniz ardından adresinizi istanbula taşımanız gerekmektedir. Çalışma izniniz olumsuz sonuçlanırsa adresinizi ivedi bir şekilde güncellemeniz gerekmektedir.

  6. Avatar
    Ahmet 8 Kasım 2023 at 12:12 - Reply

    Merhaba ben lisans öğrencisiyim Türkiye’de öğrenciyken kendi şirketimi mağazamı kurduğum da çalışma iznine gerek var mı? Yani bunun için mutlaka 5 türk vatandaşı istihdam etmeliyim mi?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 8 Kasım 2023 at 17:10 - Reply

      Merhaba, fatura kesip gelir elde edecekseniz çalışma izni almak zorundasınız.

  7. Avatar
    Noor 6 Kasım 2023 at 10:18 - Reply

    Merhaba, yüksek lisans öğrencisiyim. Çalışma izni veriliyor mu?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Kasım 2023 at 16:14 - Reply

      Merhaba, evet iş bulmanız durumunda rahatlıkla çalışma izni alabilirsiniz.

  8. Avatar
    Behzat 5 Ekim 2023 at 21:06 - Reply

    Merhaba,
    Ben 2yılık lisans öğrencisiyim bu süreçte çalışmak istiyorum acaba çalışma izni başvurusu yapabilir miyim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 6 Ekim 2023 at 18:49 - Reply

      Merhaba, şu an için yabancı öğrencilere çalışma izni verilmemektedir.

  9. Avatar
    Çınar 3 Ekim 2023 at 17:12 - Reply

    Merhaba ben lisan öğrencisiyim eğer vakıftan burs alırsam mezun olduktan sonra çalışma izni alabilir miyim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 3 Kasım 2023 at 15:12 - Reply

      Merhaba, yabancı öğrenciler devlet bursu almışlarsa kendi ülkelerinde en az 1 sene mezun olduğu bölümde çalışmadan Türkiye’de çalışma izni alamazlar. Vakıf devlet vakfı ise aynı durum geçerlidir.

  10. Avatar
    salah 19 Haziran 2023 at 03:18 - Reply

    Merhaba, 2 yıllık bir ön lisans programına katılmak için öğrenci ikamet izni başvurusu yaptım ve Ağustos 2023’te sona eren 2 yıl süreli bir ikamet izni aldım. Bu ay mezun oluyorum ve bir şirkette çalışmaya başlamak istiyorum. Bunun için bir ‘çalışma izni’ne ihtiyacım var, ancak çalışma izni başvurusu yapabilmek için en az 6 ay süresi geçerli bir ikamet iznim olması gerekiyor. Ne yazık ki, “öğrenci ikamet iznim” Ağustos 2023’te sona ereceği için bu şartı karşılamıyorum. Bu sorunu nasıl çözebileceğim hakkında bilgi verebilir misiniz? Çok teşekkür ederim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Haziran 2023 at 15:15 - Reply

      Merhaba, çalışma izni başvurunuzun kendi ülkeniz üzerinden yapılmasını öneririz.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.