Dikkat: Ön lisans ve lisans öğrencileri Türkiye’de eğitim alırken devletten burs almaları durumunda okulları bittiğinde iş bulsalar bile çalışma izni alamazlar. Bu durum yüksek lisans, master ve doktora öğrencileri için geçerli değildir.

Türkiye’ye öğrenim amacıyla gelen yabancıların, eğitimlerine devam ederken herhangi bir işte çalışabilmeleri için çalışma izni almaları gereklidir. Uluslararası öğrencilerin Türkiye’de çalışabilmeleri için yüksek lisans, master ya da doktora öğrenimlerine devam ediyor olma şartı aranır.  Ön lisans ve lisans öğrencileri Türkiye’de iş bulsalar bile çalışma izni alamazlar.

Yabancı uyruklu öğrencilerin çalışma izni süreleri, Türkiye’deki ikamet iznine göre belirlenir. Oturma iznini yenilememiş olan öğrencilere çalışma izni verilmez. Bununla birlikte, yasal olmayan şekilde bir iş yerinde çalıştığı tespit edilen öğrencilere yaptırım uygulanır. Çalışma ya da staj izni olmadan özel şirketlerde işçi/stajyer olarak çalışan öğrencilerin pasaportlarına el konularak sınır dışı edilme işlemi uygulanabilir.

Öğrenci Çalışma İzni Şartları

  1. Yabancı uyruklu öğrencilerin çalışma izni başvuru sürecinde, oturum izinlerinin devam ediyor olması şarttır.
  2. Uluslararası öğrencilerin çalışma izni alabilmesi için öğrencilerin 18 yaşından büyük olmaları ve Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumunda yüksek lisans, master ya da doktora öğrenimi görüyor olması gereklidir.
  3. Türkiye’de öğrenim gören yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin çalışma süresi ya da çalışmaya başlama yılında herhangi bir kısıtlama yoktur. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin çalışma şartları, diğer yabancı uyruklular ile aynı kapsamdadır.
  4. Yüksek lisans ya da doktora öğrencileri, eğitim gördükleri enstitülerde süre, meslek ya da iş alanı sınırlaması olmaksızın çalışabilir.
  5. Öğrenci değişim programları ile Türkiye’ye gelmiş olan yabancı uyruklu öğrencilerin, özel veya kamu kurum ve kuruluşlarında staj yapabilmeleri için çalışma izni almalarına gerek yoktur. Ücretli ya da ücretsiz staj yapan öğrencilerin Türkiye’de çalışabilmeleri için ikamet izni almaları yeterlidir.
  6. Diplomatik vize ya da çalışma vizesi bulunan kişiler ile bu kişilerin yakınları, öğrenim gördükleri eğitim kurumlarında zorunlu staj bulunması durumunda çalışma izni almadan, staj görebilirler.
  7. Türkiye’de öğrenci değişim programları dışında gelen öğrencilerin, mecburi staj uygulamaları dışında, herhangi bir iş yerinde meslek deneyimi ya da ekonomik gelir sağlamak için staj yapabilmesi için çalışma izni almaları şarttır. Bu koşullarda staj yapacak yabancı öğrenciler işçi/sigortalı statüsünde çalıştırılabilir.

Uluslararası Öğrencilerin Türkiye’de Çalışması İçin Gerekli Belgeler

Türkiye’de eğitim gören ve çalışma izni alabilmek için gerekli olan şartları sağlayan öğrencilerin özel ya da kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla çalışma izni başvurusu yapması gerekir. Çalışma izni başvurusu yapabilmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuru yapılmalıdır. Uluslararası öğrencilerin Türkiye’de oturma izni ya da çalışma izni alma süreçlerini hızlandırabilmeleri için danışman şirketlere başvurmaları önemlidir. Danışman firmalar aracılığıyla ikamet izni alma ya da yenileme ile çalışma izni alma ve yenilme işlemleri hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlanabilir. Çalışma izni için başvuruda bulunacak öğrencilerin evraklarında eksik ya da yanlışlık olması durumunda, izin alma süreci aylarca uzayabilir. Oturum veya çalışma izni almak isteyen yabancı uyrukluların, danışman şirketler aracılığıyla başvuruda bulunmaları hem sürecin hızlanmasını hem de başvuru sürecinde yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesini sağlar.

Kaynaklar:

  1. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130411-2.htm

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

280 Comments

  1. Avatar
    mekan 29 Ağustos 2018 at 10:42 - Reply

    Merhaba, Türkiye’de ytb burslu olarak okuyorum. Kendi adımıza şahıs şirketi kurarak çalışma izni alabiliyor muyum? Bunun için şartlar nelerdir?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 29 Ağustos 2018 at 18:05 - Reply

      Merhaba, yabancılar yeni açılmış şahıs şirketi üzerinden çalışma izni alamazlar fakat ödenmiş sermayesi 100 Bin TL olan LTD veya A.Ş. kurarsanız devlet bursu almış olsanız bile çalışma izni alabilirsiniz, şirket kuruluşundan sonra 6 ay içinde 5 sigortalı Türk personel çalıştırmanız gerektiğini lütfen unutmayınız.

  2. Avatar
    Ali 1 Ağustos 2018 at 22:07 - Reply

    Merhabalar ben bu donem kendi imkanlarimla yuksek lisansa basladim onceden ytb den burslu olarak lisans egitimimi tamamlardim . Bu durum benm calisma izni almama engel teskil eder mi ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 2 Ağustos 2018 at 20:39 - Reply

      Merhaba, ön lisans, lisans, yüksek lisans öğrencisi farketmeksizin Türkiye’de devlet bursu almış yabancılar kendi ülkelerinde en az bir sene çalışmadan iş bulsalar bile çalışma izni alamazlar, bu durum şu an için böyledir, fakat ilerleyen dönemlerde bu durumda değişiklikler olabilir. Seçimlerden önce mevcut Cumhurbaşkanının seçim vaatleri arasında yabancı öğrencilere çalışma izni verilmesi vaadi olduğu için değişiklik olacağını tahmin ediyoruz.

  3. Avatar
    Busra 31 Temmuz 2018 at 00:02 - Reply

    Merhaba, yabancı uyruklu devlet bursu alan ve lisans mezunu için çalışma iznine başvuruldu ama reddedldi. Bu durumda çalışma izni alabilmesi için hangi yol izlenebilir yada bu maddenin istisnai durumları var mıdır? Ayrıyetten bu red durumundan dolayı oturma izni uzatılmak istendiği zaman verilmeme gibi bir durumu söz konusu mudur? Teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 31 Temmuz 2018 at 19:11 - Reply

      Merhaba, lisans eğitimi esnasında herhangi bir devlet bursundan yararlanmış yabancılar iş bulsalar bile işverenleri onlar için çalışma izni alamazlar, bu durumdaki yabancılar en az 1 sene kendi ülkelerinde çalışmaları ve bununla ilgili belge sunmaları gerekmektedir. Lisans mezunu yabancılar için bir sefere mahsus olmak üzere 1 senelik oturma izni verilmektedir, çalışma izni başvurusunun reddedilmesi oturma izni için sorun teşkil etmemektedir.

  4. Avatar
    furkan 30 Temmuz 2018 at 20:44 - Reply

    Merhaba, ben YTB den burslu lisans egitimimi tamamladim. Eylul ayinda kendi imkanlarimlar yuksek lisansa basliyacam. Su an kisa donem ikamet iznim var ve calismak icin anlastigim bi firma var.
    1. Calisma izni alabilir miyim?
    2. Yuksak lisansa kayit olmadan once calisma izni basvurusu yapabilir miyim?
    3. Calisma izni kac gun icinde cikarabilirim?
    Simdiden tesekkurler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 31 Temmuz 2018 at 18:32 - Reply

      Merhaba, lisans eğitimi esnasında herhangi bir devlet bursundan yararlanmış yabancılar iş bulsalar bile işverenleri onlar için çalışma izni alamazlar, bu durumdaki yabancılar en az 1 sene kendi ülkelerinde çalışmaları ve bununla ilgili belge sunmaları gerekmektedir.

  5. Avatar
    Ahmed 22 Temmuz 2018 at 10:09 - Reply

    Merhaba ben ulusal ogrenciyim, suan kendi imkanlarimla yuksek lisans yapiyorum ama lisans okurken YTB den burs aliyordum. Simdi benim calisma iznimi cikar mi?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 23 Temmuz 2018 at 12:03 - Reply

      Merhaba, yüksek lisans öğrenciliğiniz esnasında devlet bursu almaz iseniz iş bulmanız durumunda çalışma izni alabilirsiniz, fakat siz mezun oluncaya kadar verdiğimiz bu bilgi geçerliliğini kaybedebilir, kanun değişebilir.

  6. Avatar
    nuri 7 Temmuz 2018 at 14:08 - Reply

    meraba, ben 1. sınıftan beri burada okuyorum şu anda lisans son sınıftayım yabancı uyrukluyum. yüksek lisans girip o sürede iş bulmayı düşünüyorum. yükseğe başlamadan da çalışma izni alabilir miyim ?
    Bir de eğitimde geçen sürenin yarısı oturma süresi olarak sayılıyor bilgisi doğru mudur

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 10 Temmuz 2018 at 16:20 - Reply

      Merhaba, lisans ve ön lisans öğrencileri iş bulsalar dahi çalışma izni alamazlar, çalışma iznini işveren alabilir, bu yüzden yüksek lisans öğrencisi olacaksınız sonra da size çalışma izni alacak bir iş bulmanız gerekmektedir, hayır eğitimde geçen sürenin tamamı oturma izni süresi sayılmaktadır.

  7. Avatar
    burak 6 Temmuz 2018 at 23:49 - Reply

    Merhaba benim Türkiye de oturma iznim var. 18 yaşımdayım. fakat lise 3 e geçtim. Yazın çalışmak için nasıl iş bulabilirim ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 10 Temmuz 2018 at 16:17 - Reply

      Merhaba nasıl iş bulabileceğinizi biz bilemeyiz.

  8. Avatar
    abdul basher nazari 23 Haziran 2018 at 10:23 - Reply

    Merhaba, devlet bursu almamış yabancı öğrencisiyim kendi imkanmle okudum ilk ve acil yardim bolumundam mezun oldum
    nasil calisma izini cikartabilirim….

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 24 Haziran 2018 at 16:44 - Reply

      Merhaba, çalışma izni almak için iş bulmalısınız, işveren olmadan yabancılar çalışma izni alamazlar.

  9. Avatar
    beytullah 5 Haziran 2018 at 14:14 - Reply

    yabancı uyruklu eşmin 17 yaşında türkiyede öğrenim gören kızı var bu yaz bir yerde çalışmak istiyor ne yapalım garson olarak

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 5 Haziran 2018 at 18:12 - Reply

      Merhaba, resmi olarak çalışması pek mümkün görünmemektedir.

  10. Avatar
    mustafa 29 Mayıs 2018 at 15:34 - Reply

    Ben ulusal öğrenciyim, doktora okuyorum, YTB den burs alıyorum. oğrenci ikamet izni var.
    1- çalışma izni alabilir miyim!
    2- YTB nasıl oğrenecek ve o zaman YTB ne yapacak.
    teşekkür ederim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 29 Mayıs 2018 at 15:57 - Reply

      Merhaba, devlet bursu almış yabancı öğrenciler kendi ülkelerinde en az bir sene çalışmadan Türkiye’de çalışma izni alamazsınız.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.