Yabancı öğretmen asgari ücreti 2024 yılı Ocak ayında: asgari ücretin 3 katı yani 3 katı 20,002.50 x 3 = 60.007,50 TL olarak güncellenmiştir.

Yabancı Öğretmen çalıştırma şartları

19.02.2022: Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde yabancı öğretmenler için bir dizi değişiklik yapıldı. Çalışma izinleri uzatma onayıyla ilgili maddede yer alan “Haziran ayı içerisinde başvuru şartı yürürlükten kalktı. Yani artık yabancı öğretmenler toplu olarak çalışma izni başvurusu yapmayacak.

Ayrıca değişliklerden bir diğeriyle de “Görevinden ayrılanlara bir yıl süreyle kurumlarda görev verilmez” ifadesi yürürlükten kaldırıldı. Yabancı öğretmenler işten ayrılmaları durumunda bir sene öğretmenli yapamıyordu.

Uzmanlık ve ustalık gerektiren meslekler kapsamında sayılan yabancı öğretmenlerin maaşları asgari ücretin 3 katı 20,002.50 x 3 = 60.007,50 TL şeklinde güncellenmiştir.  

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, özel eğitim kurumlarında çalışacak yabancılara çalışma izni verilmesine bir takım düzenlemeler getirdi. Buna göre;

  • Özel eğitim kurumlarında öğretmen olarak çalışmayacak yabancılara izin verilirken kurumun öğrenci sayısı ve Türk personel sayısı göz önünde bulundurulacak, öğrenci sayısı az olan kurumlarda halka ilişkiler elemanımisafir ilişkileri personeli vb. gibi unvanlarla alınan çalışma izinlerine kısıtlama getirebilecek.
  • Özel eğitim kurumlarının yurt dışında şubesi bulunması ve yabancı öğrencisi olması durumunda ise yukarıdaki kısıtlama kolaylaştırılacak.
  • Yabancıların yapacakları görev başvuru gerekçesine özet olarak yazılacak ayrıca bir dilekçe ile kapsamlı bir şekilde yapacağı görev bakanlığa bildirilecek.
  • MEB’den ön izin almış öğretmenler için çalışma izni kriterlerinde değişiklik olmamıştır.

Yabancı uyruklu eleman sayısı, dolu öğretim elemanı kadro sayısının yüzde 2’sini geçemeyecek. Bu kapsamdaki yabancı uyruklu öğretim elemanının yükseköğretim kuramları itibariyle dağılımı, isim, ücret ve sözleşme örneğinin vizesi, sözleşme süresinin uzatılması ve sona erdirilmesi, Yüksek Öğretim Kurulu tarafından yapılacak.

Düzenleme :* Ek belge başvurunuzun incelenmesi sonucunda; söz konusu yabancıyı kurumunuzda halkla ilişkiler elemanı olarak görevlendirmek istediğiniz belirtilmiştir. Söz konusu yabancıyı çalıştırma gerekçesi olarak belirtilen durumdan yola çıkarak, kaç tane Türk vatandaşı çalışanın(eğitmen ve diğer çalışanlar olarak listelenmesi) bulunduğu ve söz konusu yabancının iş tanımının tam olarak açıklandığı dilekçenizin sisteme taranması halinde işlemleriniz devam edebilecektir. (Kurumunuz tarafından bakanlığımıza ilerde yapacağınız her başvurunuzla ilgili olarak (MEB’den ön izin alabildiğiniz başvurular hariç) öğrenci sayınız, eğitmen sayınız ve çalışma izin talebinde bulunacağınız yabancının istihdamına ilişkin gerekçenin ve iş tanımının daha ayrıntılı bir şekilde belirtildiği dilekçenin sisteme taranması gerekmektedir.)

Özel eğitim kurumlarında görev yapacak yabancı öğretmen için Yüksek Öğrenim Kurumu’ndan alınan denklik belgesi ve ön izin belgesi (mesleki yeterlilik belgesi) zorunludur.

Yabancı öğretmen istihdam edecek kurumlar için de “kurum açma ve öğretime başlama izni” ve “ruhsatname” gereklidir.

İngiliz vatandaşlarının İngilizce öğretmeni olması için herhangi bir sertifika ve yeterlilik belgesi istenmemektedir. 

Türk vatandaşı ile evli yabancı öğretmenlerin 3 yılını doldurmuş olması veya çocuğu olması durumunda denklik belgesi hariç kriter bulunmamaktadır. 

Ata Kurumsal Danışmanlık, yaklaşık 11 yıldır yabancı çalışma izinleri konusunda hizmet veren uzman bir firmadır.

Türkiye’de faaliyet gösteren yerli ve yabancı birçok kurum, vakıf, seyahat acentası, hastane, özel üniversite ve şirketlerden oluşan referanslara sahiptir.

Lütfen referanslarımızı inceleyin; https://www.atakurumsal.com.tr/referanslar/

Ata Kurumsal Danışmanlık Müşterilerine Aşağıdaki Hizmeti Paket Olarak Verir;

  • YABANCI PERSONEL İÇİN İZİN ALIP ALAMAYACAĞINIZI KONTROL EDER
  • SİZE EN UYGUN BAŞVURU YÖNTEMİNİ BELİRLER
  • HAZIRLANMASI GEREKEN DOSYALARI SİZİN ADINIZA HAZIRLAR
  • İSTENİLEN BİLGİ VE BELGELERİ EKSİKSİZ BİR ŞEKİLDE SİZE BİLDİRİR
  • ONLİNE BAŞVURUYU SİZİN ADINIZA YAPAR
  • DOSYANIZI BAKANLIĞA TESLİM EDER
  • BAKANLIKTAKİ EVRAKLARINIZIN TAKİBİNİ UZMANLARLA BİREBİR GÖRÜŞEREK YAPAR
  • ÇALIŞMA İZNİNİZ ÇIKTIĞINDA SİZİ BİLGİLENDİR
  • SGK İŞLEMLERİ İÇİN SİZİ YÖNLENDİRİR
  • UZATMA İŞLEMLERİNDE SİZİ 45 GÜN ÖNCEDEN BİLGİLENDİRİR
  • İŞTEN ÇIKARTMANIZ GEREKEN PERSONELİNİZİN ÇIKIŞ İŞLEMLERİNİ YAPAR

Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

179 Comments

  1. Avatar
    ZÜLFİKAR 14 Aralık 2019 at 21:31 - Reply

    Selam
    Ben irandan Zülfikar
    13 yıldır iranda ilk okul öğretmeniyim
    TÜRKİYE de öğretmem olmam için illa ki ingiliz dilini bilmeliyim?
    Yani Turk dil diplomasıyla orada çalışacak şansım var mı?
    Soruma cevablarsanız memnun olurum

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 15 Aralık 2019 at 19:15 - Reply

      Merhaba, evet Türkiye’de size çalışma izni alacak bir iş bulabilirseniz herhangi bir sorun yaşamazsınız, İngilizce şart değil.

  2. Avatar
    can 5 Aralık 2019 at 11:35 - Reply

    Merhabalar kolay gelsin,
    Eşim bir ukraynalı ve bir yıldır evliyiz.
    eşime devlet üniversitesinden iş teklifi geldi.
    Kendisi ukrayna dil ve edebiyatı öğretmeni.
    Bu alanda üniversite çalışma izni için başvurusunu yaptı sonuç bekliyoruz.
    Fakat siz yorumlara devlet okullarında yabancılar çalışamaz demişssiniz.
    O zaman bu universite bizi aldatıyor gibi geldi?
    Rektör resmen belgelerini alıp işlemlerini başlattı.
    Sizce nasıl takip edebiliriz???

  3. Avatar
    Negar 24 Ekim 2019 at 18:40 - Reply

    Merhaba, ben Negar, bir İranlı olarak şimdi İzmir de yaşıyorum, oturma izni aldım ve 6 ay onan geçiyor. acaba part time olarak anaokullarında Orff öğretmenliği yapmam için, iş izni gerekiyor mu?(SGK yok,iş part time)
    Onun başvurusu nasıl olur? Maaş nasıl hesaplanır?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 30 Ekim 2019 at 16:21 - Reply

      Merhaba, yabancılar part time çalışamadıkları için mecburen tam zamanlı iş bulup çalışma izni çıkarttırmaları gerekmektedir, yabancı öğretmenlerin maaşları asgari ücretin 3 katı olmak zorundadır.

  4. Avatar
    Marina 23 Eylül 2019 at 10:07 - Reply

    Merhabalar, Ben yabancı vatandaşıyım, Türkiye’de evliyim, Türkiye’de yüksek lisans bitirdim ve şimdi doktora öğrenciyim, Uluslararası ilişkiler mezunuyum, ama İngilizce TEFL sertifikam var. Özel kurumlarda İngilizce öğretmeni olarak iş bulursam çalışma izni alabilir miyim?

    Teşekkür ederim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 23 Eylül 2019 at 13:31 - Reply

      Merhaba, iş bulmanız durumunda işvereniniz de gerekli şartları sağlıyorsa rahatlıkla çalışma izni edinebilirsiniz.

  5. Avatar
    mesut 19 Eylül 2019 at 20:56 - Reply

    merhaba ismim mesut türk vatandaşıyım fakat kız arkadaşım tunuslu ,ikamet izni 5 ay olarak geçen hafta yenilendi , kız arkadaşım aynı zamanda özel bir kolejde ingilizce öğretmeni olarak çalışıyor, ikamet iznini çalışma izni olarak nasıl güncelleyebilir? okulun yapması geren bir işlem midir ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 23 Eylül 2019 at 14:00 - Reply

      Merhaba, öncelikle 6 ay dan az alınmış ikamet izni çalışma iznine dönüştürülemez, çalışma izni başvurularını okul yapar ama bu durumunda başvursa bile çalışma izni alınamaz.

  6. Avatar
    Ömer 17 Ağustos 2019 at 23:12 - Reply

    Merhaba,

    Eşim Rus vatandaşı. Yeni evlendik 3 ay oldu. Kendisi Moskova State Üniversitesinde (MSU) Gazetecilik lisans eğitimi aldı. Ardından filoloji fakültesinde yabancılara Rusça öğretmeyle ilgili yüksek lisans bölümünü bitirdi. C1 seviyesinde İngilizcesi var. Sorum şu, eşim devlet okullarında (ilkokul, ortaokul ve lise)’de Rusça ya da İngilizce öğretmenliği yapabilir mi? İkinci sorum; devlet ya da özel üniversitelerde öğretmenlik yapabilir mi? Bunun için ne gerekli?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 25 Ağustos 2019 at 23:35 - Reply

      Merhaba, yabancılar devlet memuru olamazlar, bu yüzden devlet okullarında çalışmaları mümkün değildir, fakat iş bulmaları durumunda özel eğitim kurumlarında çalışabilirler.

  7. Avatar
    Mohamed 15 Ağustos 2019 at 19:38 - Reply

    Merhaba. Mühendislik derecem var. Bazı özel okullarda öğretmenlik için başvuru yaptım ve kabul edildim. Tüm belgelerimi tercüme ettim ve sertifikalandırdım. Ancak okul, lisans derecemin öğretim ile ilgili olmadığı için bakanlığın çalışma izni başvurumu kabul etmeyeceği konusunda endişeliydi. Bu doğru mu? Eğer öyleyse ne yapmalıyım? Orjinal ülkemden 2 yıllık bir tecrübe sertifikasına sahip olduğumu belirtmek önemlidir. Lütfen yardım et.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 25 Ağustos 2019 at 23:33 - Reply

      Merhaba, başvuru yapılmadan bu sorunuzun cevabını bilemeyiz, fakat olumlu sonuçlanma ihtimali %50 dir.

  8. Avatar
    Sultan 28 Temmuz 2019 at 11:09 - Reply

    Merhaba,
    Eşim Cezayir uyruklu ve evliliğimizin 3. yılındayız ve bir çocuğumuz var şuan Sakarya da ikamet ediyoruz Eşim Fransızca Dili lisans eğitimini tamamlamış olup yüksek lisans eğitimini ise fransız olmayan yabancı uyruklu kişilere Fransızca eğitim nasıl verilir konusunda ise 2 yıl yüksek lisans yapmıştır. Eşimin Türkiye de öğretmenlik yapabilmesi mümkünmüdür ayrıca denklik gerekiyormu gerekiyorsa nasıl bir yol izlemeliyiz bu konuda yardımcı olabilimisiniz. Teşekkür ederim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Ağustos 2019 at 16:58 - Reply

      Merhaba, eşiniz iş bulması durumunda evet çalışma izni alarak mesleğini icra edebilir, verdiğiniz bilgilere göre eşinizin Fransızca öğretmenliği için ayrıca denklik almasına gerek yoktur.

  9. Avatar
    Zahid 15 Temmuz 2019 at 16:32 - Reply

    Salam, mən zahid İdriszadə. Azərbaycanlıyam, Bakı Dövlət universitetindən Geodeziya ixtisası üzrə magistrı bitirmişəm və PhD olaraq təhsilimi davam etdirirəm. Həm də universitetdə müəllim işləyirəm. Mən Türkiyədə PhD oxuyaraq müəllim kimi işləyə bilərəm?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 16 Temmuz 2019 at 23:07 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de Yabancılara çalışma izinleri belirli bir işyeri veya işletme üzerinden verilebilmektedir. Yabancılara istedikleri herhangi bir işyerinde çalışabilmesine imkân veren bir izin sistemi mevcut değildir. Çalışma izin başvurularının yabancı şahsı çalıştırmak isteyen işveren tarafından yapılması zorunludur.

  10. Avatar
    Dzhem Myumyun 15 Haziran 2019 at 01:52 - Reply

    Merhaba ismim cem bulgaristan göçmeniyim bulgaristanda doğdum. Orada 10 yıl yaşadım ve türkiyeye taşınmıştık ailecek. Süresiz oturma iznim var. Fakat 8 aydır londrada yaşıyorum ve (ESOL) English Speak Other Languages açılımındaki bir koleje bsşvurdum. Hala devam etmekteyim. Şuanda Entry 3 seviyesindeyim yani gayet konuşabiliyorum ufak tefek yanlışlarım olsada. Eğer buradan B1 certificate alırsam. Türkiyede devlet okulunda veya herhangibi bir özel okulda öğretmenlik yapmam nasıl olur ? Bu arada bulgaristan passaportum ve bulgaristan kimliğim var. Yanı sıra londrada 5 yıllık oturma iznim sağlık sigortası herşeyim var.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 18 Haziran 2019 at 13:48 - Reply

      Merhaba, devlet okulları hariç diğer eğitim kurumlarında iş bulmanız durumunda çalışma izni alabilirsiniz.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.