Çalışma izni başvurusu, en az altı aylık alınmış oturma izni olan yabancılar için Türkiye’den , geçerli bir oturma izni olmayan yabancılar için ise yabancının ülkesinde ki Türk büyükelçilikleri üzerinden elektronik imza ile online olarak yapılır, Başvuru bizzat işveren tarafından veya vekalet dahilinde yetkilendirilmiş danışmanlık firması tarafından yapılır.
Giriş Sayfası (E-Devlet)
‘E- izin uygulamasına ‘ https://ecalismaizni.csgb.gov.tr’ adresi ile bağlandıktan sonra kullanıcıların sayfaya giriş yaparken kullanacakları ‘e-Devlet’ ve ‘Elektronik İmza(Webstart)’ seçenekleri yer alır.
Kullanıcı, ‘E-Devlet ‘seçeneği ile giriş yapmak istediğinde görseldeki sayfada yer alan ‘ E-Devlet ile Giriş’ butonunu seçerek ‘ E-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi’ sayfasına yönlenir.’
Ana Sayfa
Yetkilisi olunan firmaların seçebildiği ve sonraki işlemlerin bu firma adına olacağı bölümdür.
Kullanıcıların E-İzin uygulamasına ilk kez giriş yapmaları durumunda karşılaştıkları sayfadır. Bu sayfada Ev Hizmetleri ve Ev Hizmetleri dışındaki tüm başvurular için işveren kaydı oluşturma seçenekleri yer alır.
Kullanıcı görselde yer alan kırımızı kutucuk içerisindeki iki seçenekten kendisine uygun olan seçeneği seçerek ‘Devam Et’ butonu ile ilgili sayfaya yönlenir.’
İş Yeri Kayıt
Yeni iş yeri kayıtlarının yapılabildiği, var olan kayıtların güncellenebildiği bölümdür.
İş Yeri Bilgileri
‘Ev Hizmetleri dışındaki tüm başvurular için işveren kaydı oluşturma sayfasıdır. Bu sayfada kullanıcı ‘Sgk Tecil No’ alanını doldurarak ‘Bilgileri Getir’ butonu ile sistemden ilgili bilgilerini ekrana getirir.
Kullanıcıların e-posta adreslerini doğrulamaları, kep adreslerinin tebligat durumlarını sorgulamaları gerekmektedir.
E-posta bilgisini giren kullanıcının Doğrulama Kodu Gönder butonunu kullanması ile e-posta adresine doğrulama kodu gönderilir. Gelen bu kod ilgili alana girilir ve doğrulama sağlanır.
Kep adresi tebligat durumu, ‘Tebligat Durum Sorgulama’ butonu ile sorgulanır. Kep adresinin tebligat almaya elverişli olmadığı durumlarda PTT’ye başvurulması gerekmektedir.’
İş Veren Yönetim Paneli
Yöneticisi olunan iş yerlerinin listelendiği sayfadır. İş yerlerine ait alt ekmeler yer alır.
‘ Yetkilisi olunan firmaların seçebildiği ve sonraki işlemlerin bu firma adına yapılacağı bölümdür. Kullanıcı, yetkilisi olduğu firmayı ‘İşveren Seçiniz’ bölümünden seçer. Firma seçimi yapıldığında kullanıcı, seçebileceği dört adet başvuru işleminden kendisine en uygun olanı seçerek ‘Devam Et’ butonu ile yaptığı seçimin ilgili sayfasına yönlendirilir.’
Başvuru Yap
Yetkilisi olunan firma seçildikten sonra izin başvurularının yapıldığı sayfadır.
Çalışma izni başvurusu; YURTİÇİ İLK BAŞVURU (Kişi Bilgileri)
‘En az 6 ay süreli ve geçerli ikamet tezkeresi bulunanlar için yapılabilir. Başvuruyu yapacak kullanıcı, yabancıya ait kimlik numarasını, ilgili bölüme yazarak ‘Bilgileri Getir’ butonunu kullanarak yabancı ile ilgili bilgileri ekrana getirir. Ekranda bulunan bütün bilgiler eksiksiz doldurulduktan sonra ‘Genel Bilgiler’ sekmesine geçilir.’
Çalışma izni başvurusu; YURTİÇİ İLK BAŞVURU (Genel Bilgiler)
Genel bilgiler sekmesi izin için başvurulan yabancının dil, eğitim ve pasaport bilgilerinin doldurulduğu alandır.
Bu sekmede tüm alanlar eksiksiz doldurulmalı ‘Pasaport Bilgileri’ bölümünde yer alan ‘ Son Geçerlilik Tarihinin’ başvuru tarihinden en az 60 gün sonrası olması gerekmektedir.
Bu işlemin tamamlanması ile bir sonraki sekme olan ‘Görev Bilgileri’ sekmesine geçilir.’
Çalışma izni başvurusu; YURTİÇİ İLK BAŞVURU (Görev Bilgileri)
Görev bilgileri sekmesi izin için başvurulan yabancının bu iş yerinde yapacağı görev bilgilerinin doldurulduğu alandır.
Bu sekmede tüm alanlar eksiksiz doldurulur yabancı , şirket ortağı/iş yeri sahibi değil ise ‘Yabancının Alacağı Ücret’ (Bkz) girilir. ‘Çalışma Tipi’ süreli olan yabancıların ‘Talep Edilen Çalışma Süresi’ alanı doldurulur.
Bu işlemin tamamlanması ile bir sonraki sekme olan ‘ Belge Yükleme’ sekmesine geçilir.’
Çalışma izni başvurusu; YURTİÇİ İLK BAŞVURU (Belge Yükleme)
Belge yükleme sekmesi izin için başvurulan yabancıya ait fotoğraf ve belgelerin belirli formatlarda uygulamaya yüklendiği alandır.
Bu sekmede ‘Belge Türü’ alanına yüklenen belgeler en fazla 1 MB boyutunda ve pdf formatında; ‘Fotoğraf Yükleme ‘ alanına yüklenen fotoğraflar jpeg.png.gif ve jpg formatında olmalıdır.
Bu işlemin tamamlanması ile bir sonraki sekme olan ‘ Sonuç’ sekmesine geçilir.’
Çalışma izni başvurusu; YURTİÇİ İLK BAŞVURU (Sonuç)
Sonuç sekmesi başvurunun tamamlandığı son aşamadır.
Tüm başvuru bilgileri eksiksiz doldurulduğunda ekranda iki adet buton belirir. Bunlar,
E-imza ile tamamla : Kullanıcı talep ettiği izin türüne göre girmiş olduğu başvuruya ait beyan ettiği ö tüm bilgi ve belgelerin doğruluğunu e-imza ile onayladığında başvuru, değerlendirme işlemine alınır. Kullanıcı ‘Tamamlanan Başvurular’ menüsünden başvurunun değerlendirme durumunu kontrol edebilir.
Kaydet : e-imza ile imzalamadan da kayıt işlemi yapılabilir. Başvuru değerlendirmeye alınmayacaktır. Kullanıcı daha sonra isterse ‘Tamamlanmayan Başvurular’ menüsünden başvurusunu tamamlayabilir.
Başvuru bilgilerinde eksiklik tespit edildiğinde ‘Tamamlanmayan Başvurular’ menüsünden daha sonraki bir zamanda tamamlanmak üzere ‘Kaydet’ butonu ile kaydedilebilir.
Çalışma izni başvurusu; YURTDIŞI İLK BAŞVURU (Kişi Bilgileri)
Uyruğunda bulunduğu veya yasal olarak bulunulan ülkenin Türk Dış Temsilciliğine (Konsolusluk) başvurarak “Referans Numarası” alan yabancılar için başvuruların yapıldığı sekmedir.
Buşvuruyu yapacak kullanıcı, yabancıya verilmiş olan referans numarasını ilgili bölüme yazarak “Bilgileri Getir” butonu yardımı ile yabancının ilgili bilgileri ekrana gelir. Ekranda bulunan bütün bilgiler eksiksiz doldurulduktan sonra “Genel Bilgiler” sekmesine geçilir.
Çalışma izni başvurusu; YURTDIŞI İLK BAŞVURU (Genel Bilgiler)
Genel bilgiler sekmesi izin için başvurulan yabancının dil, eğitim ve pasaport bilgilerinin doldurulduğu alandır.
Bu sekmede yer alan Dil Bilgileri ve Eğiltim Bilgileri kullanıcı tarafından doldurulur. Pasaport bilgileri sistem tarafından otomatik olarak ekrana getirilir.
Bu işlem tamamlanması ile bir sonraki sekma olan “Görev Bilgileri” sekmesine geçilir.
YURTDIŞI İLK BAŞVURU (Görev Bilgileri)
Görev bilgisi sekmesi izin için başvurulan yabancının bu iş yerinde yapacağı görev bilgilerinin doldurulduğu alandır.
Bu sekmede tüm alanlar eksiksiz doldurulur yabancı, şirket ortağı/işyeri sahibi değil ise “Yabancının Alacağı Ücret” (Bkz.) girilir. “Çalışma Tipi” Süreklli olan yabancıların “Talep Edilen Çalışma Süresi” alanı doldurulur.
Bu işlemin tamamlanması ile bir sonraki sekme olan “Belge Yükleme” sekmesine geçilir.
Çalışma izni başvurusu; YURTDIŞI İLK BAŞVURU (Belge Yükleme)
Belge yükeleme sekmesi izin için başvurulan yabancıya ait belgelerin belirli formatlarda uygulamaya yüklendiği alandır.
Belgelerin yüklenmesi “Dosya Yükleme” butonu kullanılarak gerçekleştirilir.
Bu sekmede “Belge Türü” alanına yüklenen belgeler en fazla 1 Mb boyutunda ve pdf formatında olmalıdır.
Bu işlemin tamamlanması ile bir sonraki sekme olan “Sonuş” Sekmesine geçilir.
Çalışma izni başvurusu; YURTDIŞI İLK BAŞVURU (Sonuç)
Sonuç sekmesi başvurunun tamamlandığı son aşamadır.
Tüm başvuru bilgileri eksiksiz doldurulduğunda ekranda iki adet buton belirir. Bunlar;
E-imza ile tamamla: Kullanıcı talep ettipi izin türüne göre girmiş olduğu başvuruya ait beyan ettiği tğm bilgi vebelgelerin doğruluğunu e-imza ile onayladığında başvuru, değerlendirme işlemine alınır. Kullanıcı “Tamamlanan Başvurular” menüsünden başvurunun değerlendirme durumunu kontrol edebilir.
Kaydet: E-imza ile imzalamadan da kayıt işlemi yapılabilir. Başvuru değerlendirmeye alınmayacaktır. Kullanıcı daha sonra isterse “Tamamlanmayan Başvurular” menüsünden başvurusunu tamamlayabilir.
Başvuru bilgilerinde eksiklik tespit edildiğinde “Tamamlanmayan Başvurular” menüsünden daha sonraki bir zamanda tamamlamak üzere “Kaydet” butonu ile kaydedilebilir.
GEÇİCİ KORUMA İLK BAŞVURU (KİŞİ BİLGİLERİ)
Göç idaresinden alınmış Geçici veya Uluslararası Koruma kapsamında ikameti olan yabancılar adına başvuruların yapıldığı sayfadır.
Kullanıcı, yabancıya ait yabancı kimlik numarasını ilgili bölüme yazarak “Bilgileri Getir” butonunu kullanarak yabancı ile ilgili bilgileri ekrana getirir. Ekranda bulunan bütün bilgiler eksiksiz doldurulduktan sonra “Genel Bilgiler” sekmesine geçilir.
GEÇİCİ KORUMA İLK BAŞVURULAR (GENEL BİLGİLER)
Genel Bilgiler sekmesi izin için başvurulan yabancının istatistiki bilgilerinin doldurulduğu alandır.
Bu işlemin tamamlanması ile bir sonraki sekmede olan “Görev Bilgileri” sekmesine geçilir.
GEÇİCİ KORUMA İLK BAŞVURU (GÖREV BİLGİLERİ)
Görev bilgileri sekmesi izin için başvurulan yabancının bu iş yerinde yapacağı görev bilgilerinin doldurulduğu alandır.
Bu sekmede tüm alanlar eksiksiz doldurulur yabancı, şirket ortağı/işyeri sahibi değil ise “Yabancının Alacağı Ücret” girilir.
Bu işlemin tamamlanması ile bir sonraki sekme olan “Belge Yükleme” sekmesine geçilir.
GEÇİCİ KORUMA İLK BAŞVURU (BELGE YÜKLEME)
Belge Yükleme sekmesi izin için başvurulan yabancıya ait fotoğraf ve belgelerin belirli formatlarda uygulamaya yüklendiği alandır.
Bu sekmede “Belge Türü” alanına yüklenen belgeler en fazla 1Mb boyutunda ve pdf formatında “Fotoğraf Yükleme” alanına yüklenen fotoğraflar jpeg,png,gif, ve jpg formatında olmalıdır.
Bu işlemin tamamlanması ile bir sonraki sekme olan “Sonuç” sekmesine geçilir.
GEÇİCİ KORUMA İLK BAŞVURU (SONUÇ)
Sonuç sekmesi başvurunun tamamlandığı son aşamadır.
Tüm başvuru bilgileri eksiksiz doldurulduğunda ekranda iki adet buton belirir. Bunlar;
E-İmza ile tamamla: Kullanıcı talep ettiği izin türüne göre girmiş olduğu başvuruya ait beyan ettiği tüm bilgi ve belgelerin doğruluğunu e-imza ile onayladığında başvuru, değerlendirme işlemine alınır. Kullanıcı “Tamamlanan Başvurular” menüsünden başvurunun değerlendirme durumunu kontrol edebilir.
Kaydet: E-imza ile imzalamadan da kayıt işlemi yapılabilir. Başvuru değerlendirmeye alınmayacaktır. Kullanıcı daha sonra isterse “Tamamlanmayan Başvurular” menüsünden başvurusunu tamamlayabilir.
Başvuru bilgilerinde eksiklik tespit edildiğinde “Tamamlanmayan Başvurular” menüsünden daha sonraki bir zamanda tamamlanmak üzere “Kaydet” butonu ile kaydedilir.
BAŞVURU İŞLEMLERİ
Yapılan başvuruların durumunu listelendiği sayfadır. Tamamlanan ve tamamlanmayan başvuru takipleri yapılır.
BAŞVURU İŞLEMLERİ (UZATMA BAŞVURUSU)
Uzatma Başvurusu Sayfasında listelenen yabancılardan uzatma başvurusunda bulunulacak yabancının kaydı bulunur.
Bu kaydın karşısında yer alan (Başvur) butonu seçilerek uzatma başvurusunun yapılacağı sayfaya yönlenilir. Bu listede kullanıcı yabancıya ait başvuruyu bulduktan sonra kaydın karşısında yer alan “İşlemler” başlığının altındaki resim butonunu seçerek ilgili başvuruyu silinebileceği gibi yine aynı başlık altında yer alan (Devam Et) butonunu seçerek başvuru yaptığı sayfaya yönlendirilir.
BAŞVURU İŞLEMLERİ (Tamamlanmayan Başvurular)
Tamamlanmayan Başvuruların takibinin yapıldığı sayfadır. Kullanıcı işlem yapmak istediği satırda yer alan (başvuruyu sil) butonu ile ilgili başvuruyu silebilir.
Kullanıcı (Devam Et) butonu ile başvuru yaptığı sayfaya yönlenir.
BAŞVURU İŞLEMLERİ (Tamamlanan Başvurular)
Değerlendirme Aşamasındaki Başvurular; Sonuçlanmış Başvurular, Harç Takip, Eksik Evrak Takip, olmak üzere 4 sekmeden oluşur.
- Değerlendirme Aşamasındaki Başvurular: Bu alt sekmede değerlendirilmesi henüz tamamlanmamış başvurular listelenir.
- Sonuçlanmış Başvurular: Değerlendirme sonuçlarının yer aldığı bu alt sekmede “Değerlendirme Sonucu Seçim” adı altında bir listbox bulunur. Bu listeden, kullanıcı görüntülemek istediği başvuruyu seçerek sonuçlara ulaşabilir.
- Harç Takip: Harç yatırılması gereken başvuruların listelendiği alt sekmedir.
- Eksik Evrak Takip: Eksik evrağı bulunan başvurulara bu alt sekmeden ulaşılabilir.
İŞVEREN YÖNETİM PANELİ
Yönetici olunan işyerlerinin listelendiği sayfadır. İşyerlerine ait alt sekmeler yer alır.
Bu sekmeler:
- İş Yeri Ayrıntıları
- Başvuru Listesi
- Yetkilendirme İşlemleri
- Başvuru Atama İşlemleri
İŞVEREN YÖNETİM PANELİ (İşyeri Ayrıntıları)
İşyeri sahibinin daha önce sisteme kaydetmiş olduğu işyeri bilgilerini ekrana getiren sekmedir. Kullanıcı bu bilgilerde değişiklik yapmak istediğinde sayfada yer alan “Güncelle” butonunu kullanır.
İŞVEREN YÖNETİM PANELİ (Başvuru Listesi)
Seçilen işveren yetkilisine göre başvuruların listelendiği sekmedir.
Kullanıcı “İşveren Yetkili Seçiniz” alanını kullanarak başvurularını listelemek istediği yetkiliyi seçer.
İŞVEREN YÖNETİM PANELİ (Yetkilendirme İşlemleri)
Firma adına başvuru yapmaya yetkili kullanıcıların listelendiği sekmedir.
Yetkili kullanıcı eklemek için ekranda yer alan “Ekle” butonu yardımı ile “Yetkili Kullanıcı Bilgileri” alanına ulaşılır. Bu alanda istenen bilgiler girildikten sonra “Kaydet” butonu ile ekleme işleminin tamamlanması için e-imza onay sayfasına yönlenilir.
İŞVEREN YÖNETİM PANELİ (Başvuru Atama İşlemleri)
Yetkili kullanıcı değiştirme işlemlerinin yapıldığı sekmedir. Kullanıcı, başvurusu bulunan yabancının ait olduğu yetkili kullanıcıyı “Atanacak Yetkili Kullanıcıyı Seçiniz” alanından seçerek (Aktar) butonu yardımı ile değiştirebilir.
Kullanıcı, Başvuru Listesinden yer alan yabancıların tamamını tek bir yetkili kullanıcıya aktarmak istediğinde (Tümünü Aktar) butonunu kullanabilir.
İŞYERİ KAYIT (EV Hizmetleri)
Ev Hizmetleri İşyeri Kayıt İşlemleri’nin yapıldığı sayfadır.
Kullanıcıların e-posta adreslerini doğurmaları, kep adreslerinin tebligat durumlarını sorgulamaları gerekmektedir.
Nüfus Cüzdanının sisteme yüklenmesi, “Dosya Yükleme” butonu kullanılarak gerçekleştirilir. Yüklenen belge en fazla 1 Mb boyutunda ve pdf formatında olmalıdır.
İŞYERİ KAYIT (YENİ İŞYERİ)
Bu sayfada kullanıcı “SGK Tescıl No” alanının doldurarak “Bilgileri Getir” butonu ile sistemden ilgili bilgilerini ekrana getirir.
Kullanıcıların e-posta adreslerini doğrulamaları, kep adreslerinin tebligat durumlarını sorgulamaları gerekmektedir.
E-posta bilgisini giren kullanıcının Doğrulama Kodu Gönder butonunu kullanması ile e-posta adresine doğrulama kodu gönderilir. Gelen bu kod ilgili alana girilir ve doğrulama sağlanır.
Kep Adresi tebligat durumu “Tebligat Durum Sorgula” butonu ile sorgulanır. Kep adresinin tebligat almaya elverişli olmadığı durumlarda PTT’ye başvurulması gerekmektedir.
OTURUMU KAPAT
E-izin uygulamasından çıkış yapmak için kullanılan alandır.
Türkiye dışında ikamet eden yabancı uyruklular, ikamet ettikleri veya vatandaş oldukları ülkedeki Türk Konsolosluklarına başvururlar. Geçerli ikamet iznine sahip yabancılar (eğitim amaçlı ikamet izni hariç en az 6 ay geçerli) doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurabilir. Gönderilen tüm belgeler doğru ve eksiksiz ise, çalışma izni süreci yaklaşık 30 gün sürecektir. Başvuran onaylandıktan sonra, telefon ya da e-posta yoluyla bilgilendirilir. Yabancı ülke vatandaşlarının elektronik başvurularını yerine getirebilmeleri için bir vekâletname yetkisine sahip bir Türk vatandaşına ihtiyaçları vardır; çünkü bu süreç, bir Türk TC kimlik numarası gerektirir. Çalışma izni verildikten ve çalışma vizesi başvurusu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra: Yeni mevzuata göre çalışma izni ikamet tezkeresi olarak kabul edilecek ve “geçerli çalışma izni” veya “Çalışma İzni Muafiyet Onay Belgesi” sahibi olanlar ikamet iznine ihtiyaç duymazlar. Ücretler Yasası uyarınca, çalışma izninin süresi ile eşdeğer bir oturma izni ücreti, çalışma izni veya Çalışma İzni Muafiyet Onay Belgesi verilen yabancılardan tahsil edilecektir. ” Türkiye’de çalışma izni başvurusunda bulunan yabancılar Eğitim amaçlı ikamet izni hariç olmak üzere, en az 6 ay geçerli olan oturma iznine sahip yabancılar doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurabilir.
İlk başvuru için işveren tarafından gönderilecek belgeler:
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına (elektronik başvuru sırasında taranarak çevrimiçi gönderilen, Bakanlığa doğrudan müracaatta basılan) gönderilen bir çalışma izni başvuru formu
- Geçen yıl vergi makamları tarafından onaylanmış (elektronik başvuru sırasında taranmış ve gönderilmiş) bir bilanço ve kar / zarar tablosu
- Örgütün en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren (elektronik başvuru sırasında taranan ve çevrimiçi gönderilen) Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi,
- Çevrimiçi başvuru yaparken, yetkili kişi için noter tasdikli bir vekaletname ve çalışanın başvuru yapan şirketle yaptığı iş sözleşmesi (elektronik başvuru sırasında taranır ve çevrimiçi gönderilir)
- Mühendislik, inşaat, müteahhitlik ve danışmanlık hizmetleri alanlarında yabancı uzman istihdam etmek isteyen kurumlar için aynı pozisyonda çalışan Türk vatandaşlarının ücretleri ve yabancı uzman ile işveren arasındaki sözleşme (elektronik ortamda taranır ve gönderilir) uygulama)
Belirli sektörler için gönderilecek diğer belgeler:
- Eğitim sektöründe, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınan Özel Öğretim Kurumu Sertifikası veya ilgili belediyeden (elektronik başvuru sırasında taranan ve çevrimiçi gönderilen) bir İşletme ve İşletme Lisansı oluşturan Sertifika,
- Sağlık sektöründeki işletmeler, yardım kuruluşları ve benzeri dernekler, uygunluk belgesi, ilgili devlet kurumundan alınan izinler veya lisanslar (elektronik başvuru sırasında taranan ve çevrimiçi gönderilen)
- Sertifikalı turizm işletmeleri için, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan (elektronik başvuru sırasında taranan ve çevrimiçi gönderilen) İşletme Lisansı ve Turizm Yatırım Sertifikasının kopyaları,
İlk kez başvuran yabancı kişiler tarafından gönderilecek belgeler:
- Yabancılar için Başvuru Formu (işveren ve çalışan tarafından imzalanmış basılı çevrimiçi başvuru formunun bir kopyası veya basılı çevrimiçi başvuru formunun iş sözleşmesinin bir kopyası). Türkiye’deki başvurular için, geçerli bir oturma izni (elektronik başvuru sırasında taranır ve çevrimiçi gönderilir)
- Öğrenim amaçlı oturma izni hariç olmak üzere ikamet izni, en az 6 ay süreyle geçerli olmak zorundadır; Başvuran varsa, Türkiye Cumhuriyeti Konsoloslukları / Elçilikleri vasıtasıyla ikamet ettiği ülkeden başvuruda bulunulur.
- Pasaportun noter tasdikli bir kopyası Türkçe’ye tercüme edilmiştir (elektronik başvuru sırasında taranarak çevrimiçi gönderilir)
Yukarıdaki belgelere ek olarak, belirli alanlarda uzman olarak çalışma izni başvurusunda bulunan yabancılar aşağıdaki belgeleri sunmalıdır:
- Yüksek öğrenimlerini Türkiye dışından alan adaylar için Yurtdışında Edinilen Dereceler Eşdeğerlik Yönetmeliğine uygun olarak denklik belgesi
İlginizi çekebilir; https://www.atakurumsal.com/yabanci-calisma-izni-nasil-alinir/
Çalışma İzni Alındıktan Hemen Sonra Yapmanız Gereken İşlemler
YASAL ZORUNLULUKLAR:
- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 11 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (e) bendi gereğince; yabancı şahsın sosyal güvenlik yükümlülüklerinin (Yabancının yurtdışında bulunması halinde ülkemize girişini müteakip) en geç 30 gün içinde yerine getirilmesi zorunlu olup, bu yükümlülüğü yerine getirmeyen işverenlere SGK tarafından idari para cezası uygulanmaktadır.
- Çalışma izni alarak Türkiye’ye gelen yabancılar, giriş tarihinden itibaren en geç yirmi iş günü içinde adres kayıt sistemine kayıtlarını yaptırmak zorundadırlar. (6458 sayılı Kanun 26. Madde)
- 4817 sayılı Kanunun 18/b maddesi gereğince; Yabancı çalıştıran işverenler, yabancının çalışmaya başladığı tarihten, çalışma izninin verildiği tarihten itibaren otuz gün içerisinde çalışmaya başlamaması halinde bu sürenin bitiminden itibaren ve herhangi bir nedenle hizmet akdinin sona erdiği tarihten itibaren en geç on beş içerisinde durumu Bakanlığa bildirmekle yükümlüdürler. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen işverenlere aynı Kanunun 21. maddesine göre idari para cezası uygulanmaktadır.
- Çalışma izinlerinin uzatılması başvurusu: Mevcut çalışma izninin bittiği tarihten geriye doğru en fazla iki aylık sürede olmak kaydıyla, izin süresi sona ermeden uzatma başvurusunda bulunulması zorunludur. Çalışma izninin süresinin bitiminden sonra yapılan uzatma başvuruları işleme alınmayacaktır.
- PTT kanalı yabancının çalışacağı adrese gönderilecek olan çalışma izin belgesinin muhafaza edilmesi zorunlu olup, bu belgenin çalışma izni uzatım başvurularında ve izin iptal taleplerinde Bakanlığımıza ibrazı gerekmektedir.
130 Comments
Leave A Comment
İlginizi Çekebilir
Kurumsal danışmanınız olalım
Bizi aramak için 444 7 284
Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.
Merhaba, Yurtiçi uzatma başvurusu için gerekli tüm bilgi ve belgeleri girdim. Her sekme yeşil tik oldu fakat sonuç kısmında gelen “e imzala ile tamamla” ve “kaydet” seçmelerinden “e imza ile tamamla” yı seçtim çıkan linkde bilgi ev belgeleri indir yazıyordu tıkladım ancak sadece kaydetti ve uzatma başvurusunu direk “TAMAMLANMAYAN BAŞVURULARA” yönlendirdi. Tamamlanan başvurulara geçmesi için ne olması gerekir?
Not: E imza ve java ile bakanlık sistemine girişde ki imzalamada bir problem yaşanmadı ve direk girdim. İşlemin en son kısmı imzalama kısmında bir problem yaşanmaktadır. Konuyla ilgili yardımlarınızı rica ederim.
Merhaba, tamamlanmayan başvurulara girip, sonuç kısmından “eimza ile tamamla” seçeneğinden imzalamanız gerekmektedir. Cevabımız size yardımcı olduysa bize memnuniyetiniz ölçüsünde yıldız verip yorum yapar mısınız lütfen, Yıldız & yorum
Selamlar
Bulunduğum ilden farklı bir ilde bulunan uluslararası korumalı ve çalışma izni olan Afganlı bir işçiye kendi bulunduğum ilde nasıl çalıştırabilirim ya da çalışması için ne gibi bir yol izleyebilirim. Bu kişi şu anki bulunduğum yerde işsiz Benim bulunduğum yerde de aradığım niteliklerde yerli işçi yok. Teşekkür ederim
Merhaba, bulunduğunuz ilin GÖÇ idaresi ile görüşüp yabancının Geçici Koruma kaydını bulunduğunuz ile aldırarak kendisine çalışma izni alabilirsiniz.
“merhabalar. şirketimizde yabancı kişi çalışmaktadır. izin uzatma işlemini çsgb yeni sisteme göre giriş yapıyorum.e imza ve kep adresmiz var. sisteme girdiğimde öncelikle iş yeri kaydımız çıkmıyor. ben yeniden kaydetmeye çalışıyorum. sgk tescil numarasını girerek şirket bilgileri geliyor kep adresi ve mail adres doğrulama işlemlerini yapıyorum , sonrasında devam et butonu var oraya tıkladığımda şirket belgeleri istiyor gerekli evrakları yüklüyorum.sonrasında kaydet düğmesi var onu tıkladığımda iş yeri kayıt formunda zorunlu yerleri doldurunuz diye uyarı geliyor fakat hiç bir eksik doldurmadığım yer yok. Neden kayıt işlemini yapamıyorum. ilimdeki sgk müdürlüğüne gitmeme gerek var mıdır?bana bu konuda yardımcı olur musunuz.”
Bu durumun aynısını şuanda bizde yaşıyoruz. Alo 170 e açtığım hata dosyasına hala bir cevap bulunmuyor(1 haftayı geçti) ve uzatma süremizde daraldığı için problem yaşama ihtimalimiz yüksek. Bu sistemsel sorunların aşılmasını beklememiz dışında başka bir başvuru şeklimiz bulunmuyor mu? Teşekkürler.
Merhaba, yaşadığınız sorun sistemsel bir sorun değil, bizden danışmanlık hizmeti alırsanız kısa süre içinde sisteminizi güncelleyip çalışma izni uzatma başvurularınızı yapabiliriz, çalıştığınız kurumun bir çok şubesi bizimle çalışmaktadır.
merhabalar. şirketimizde yabancı kişi çalışmaktadır. izin uzatma işlemini çsgb yeni sisteme göre giriş yapıyorum.e imza ve kep adresmiz var. sisteme girdiğimde öncelikle iş yeri kaydımız çıkmıyor. ben yeniden kaydetmeye çalışıyorum. sgk tescil numarasını girerek şirket bilgileri geliyor kep adresi ve mail adres doğrulama işlemlerini yapıyorum , sonrasında devam et butonu var oraya tıkladığımda şirket belgeleri istiyor gerekli evrakları yüklüyorum.sonrasında kaydet düğmesi var onu tıkladığımda iş yeri kayıt formunda zorunlu yerleri doldurunuz diye uyarı geliyor fakat hiç bir eksik doldurmadığım yer yok. Neden kayıt işlemini yapamıyorum. ilimdeki sgk müdürlüğüne gitmeme gerek var mıdır?bana bu konuda yardımcı olur musunuz.
Merhaba, yeni sistemin sistemsel sıkıntılarını bizlerde test ederek çözüyoruz, fakat bahsettiğiniz konuda sistemde bir sıkıntı yok, SGK ile güncelleme yaptıktan sonra lütfen ilgili yerleri kontrol edip başvurunuzu tekrar yapın.
Çalışma izinine başvuru için ÇSGB yenilenen yabancılar otomasyon sisteminde e-imza ve kep ile kayıt işlemi tamamlandıktan sonra ilk başvuru bölümünü tıklayınca “işyeri admin tarafından işyeri bilgilerinin e-imza ile imzalanması gerekmektedir” diye uyarı çıkıyor. 170 aradığımda PTT tarafında evrakların doğrulanması gerektiğini söylediler.sizce doğru mu?
Merhaba, yeni sistemi bizlerde henüz test aşamasındayız, sizin sorunuzu da diğer sorularla beraber çok yakında cevaplayacağız.
Çalışma izinine başvuru için ÇSGB yenilenen yabancılar otomasyon sisteminde e-imza ve kep ile kayıt işlemi tamamlandıktan sonra ilk başvuru bölümünü tıklayınca “işyeri admin tarafından işyeri bilgilerinin e-imza ile imzalanması gerekmektedir” diye uyarı çıkıyor. E-imza ile belgeleri imzalamaya çalıştığımızda sistem ilerlemiyor “devam” butonu aktif hale gelmiyor? Bu konuyla ilgili bir cevabınız var mı?
Merhaba, sistemi henüz bizde test ettiğimiz için sizlere net bir cevap veremiyoruz, fakat kısa süre içinde sizin ve diğer soru soran okuyucularımızın sorularını cevaplayacağız ve cevabın bir örneğini mail adresinize göndereceğiz.
Bende de aynı mesajı veriyordu. Mutlaka java script güncellemesi yapın siz yapamazsanız bilgisayarcıdan destek alın süreci çok zorlayıcı hale gelmişler
Kolay gelsin
Çalışma izinine başvuru için ÇSGB yenilenen yabancılar otomasyon sisteminde e-imza ve kep ile kayıt işlemi tamamlandıktan sonra ev hizmetleri yurtdışı ilk başvuru bölümünü tıklayınca “işyeri admin tarafından işyeri bilgilerinin e-imza ile imzalanması gerekmektedir” diye uyarı çıkıyor. Bu yüzden başvuruyu yapamamaktayım. Alo 170 de sebebini bilmiyor. Sizin bir fikriniz var mı? yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba, bizlerde sistemi test etmekteyiz, şu an sorularınıza cevap veremiyoruz fakat en kısa sürede cevaplamaya çalışacağız.
Merhaba,
Suriye uyruklu şirket ortağına çalışma izini almak istiyoruz. İşyerinin çalışanı olmadığından sgk işyeri tescil numarası yoktur. Şirket ortağına çalışma izini almak için başvurumuzu nasıl yapabiliriz.
Merhaba, anladığımız kadarı ile bu konuda daha önceden bir hiç bir deneyiminiz yok, danışmanlık hizmeti almanızı öneririz, suriye uyruklu yabancılar için danışmanlık bedelimiz 750 TL + KDV dir.
geçici koruma kapsamında çalışan suriyeli personeller için çalışma izni uzatma başvurusunda bulunucam.şubat 2017 de ilk başvuru yaparken firmamızın 2015 gelir ve bilanço tablosunu sisteme yüklemiştik.şimdi uzatma başvurusu yaparken 2016 yılı gelir ve bilanço tablosunu nasıl yüklememiz gerekiyor.sistem yüklemey izin vermiyor
Merhaba, geçici koruma uzatma başvurularında sadece vekaletname ekranı açık oluyor, bu yüzden tüm evraklarınızı tek PDF yaparak o vekaletname ekranından yüklemeniz gerekmektedir.
Yabancı uyruklu bir doktor nasıl çalışma izni alır.
Merhaba, öncelikle Türkiye’de çalışma izni yabancılara değil onları çalıştıracak işverenlere verilir, yani yabancılar işverenleri olmadan ya da iş bulmadan Türkiye’de çalışma izni alamazlar. Detaylı bilgi için burayı inceleyebilirsiniz. https://www.atakurumsal.com/yabanci-calisma-izni/yabanci-doktor-calisma-izinleri/