Yabancı çalışma izni için gerekli evraklar yabancı personelin çalışacağı  şirketin sektörüne göre farklılıklar göstermektedir, fakat ev hizmetleri de dahil olmak üzere tüm çalışma izni başvuruları Elektronik imza ile yapılmaktır, elektronik imza için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yabancı Çalışma İzni için Gerekli Evraklar

İlk başvuru için işveren tarafından temin edilecek belgeler

  • Faaliyet belgesi, Faaliyet belgesi örneği
  • Geçen yıl vergi makamları tarafından onaylanmış (elektronik başvuru sırasında taran ve çevrimiçi yüklenen) bir bilanço ve bir kar / zarar tablosu, Bilanço Örneği
  • Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren (elektronik başvuru sırasında taranan ve çevrimiçi yüklenen) Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi,  Resmi gazete örneği
  • Çevrimiçi başvuru yaparken,  SGK e-bildirge yetkilisi adına e-imza alınması
  • Mühendislik, inşaat, müteahhitlik ve danışmanlık hizmetleri alanlarında yabancı uzman istihdam etmek isteyen kurumlar için aynı pozisyonda çalışan Türk vatandaşlarının ücretleri ve yabancı uzman ile işveren arasındaki sözleşme. Belirli süreli iş sözleşmesi örneği

İlk kez başvuran yabancı kişiler tarafından temin edilecek belgeler

Yukarıdaki belgelere ek olarak, belirli alanlarda uzman olarak çalışma izni başvurusunda bulunan yabancılar aşağıdaki belgeleri sunmalıdır:

  • 2547 sayılı Kanunun 3 ve 7 / p maddeleri uyarınca (elektronik başvuru esnasında taranarak çevrimiçi yüklenen) Yurtdışında Edinilen Derecelerin Eşdeğerliği Yönetmeliği uyarınca, yüksek öğrenimlerini Türkiye dışında gerçekleştiren adaylar için Denklik belgesi
  • Bakanlık için gerekli görülürse, mezuniyet derecesinin veya geçici belgenin tercüme edilmiş ve noter tasdikli bir örneği; Pilotlar için, orijin ülkelerinden alınan pilot lisansı (taranmış ve elektronik başvuru sırasında çevrimiçi yüklenildi)
  • Sertifikalı Turizm İşletmeleri için iş sözleşmesinin Türkçe ve başvuranın ana dilindeki kopyaları, Tavsiye Kararnamesi Türkçe’ye tercüme edilmiştir (elektronik başvuru sırasında taranır ve çevrimiçi yüklenir)
  • Yabancılar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetki alanına giren eğitim hizmetlerinde istihdam edilebilmek için, aynı Bakanlıktan alınan Yeterlilik Sertifikası. (Elektronik başvuru sırasında taranır ve çevrimiçi yüklenir)

Kanun ve yönetmeliklere uygun olarak yapılan başvurular, bütün belgelerin eksiksiz ve eksiksiz olması koşuluyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca genellikle 30 gün içerisinde sonuçlandırılır. Başvurunun Türkiye dışında yapılması halinde, çalışma izni başvurusu sonucu, ilgili Türk misyonunu bilgilendirmek amacıyla Dışişleri Bakanlığı’na gönderilir. Önemli derecede önemli yatırımlar olarak kabul edilen doğrudan yabancı yatırımlarda “anahtar personel” için çalışma izni başvuruları, tüm belgelerin eksiksiz ve eksiksiz olması kaydıyla 30 gün içinde sonuçlandırılır.

Çalışma izni, ikili veya tek taraflı anlaşmalara aykırı herhangi bir madde bulunmaması koşuluyla, maksimum 1 yıllık bir süre için (iş sözleşmesinin süresi ve ekonomik koşullarına bağlı olarak) verilebilir. Çalışma izni, yabancı çalışanın aynı çalışma yerinde veya aynı girişim ve meslekte çalışmaya devam etmesi koşuluyla, 2 yıllık bir süre için uzatılabilir. 3 yıllık toplam çalışma süresinin sonunda çalışma izni 3 yıl uzatılabilir ve yabancı çalışan, istediği her çalışanın yanında çalışabilir.

Yabancı birey, Türkiye’de 8 yıllık yasal ve kesintisiz çalışma süresini tamamlamış olmak şartıyla, belirsiz bir süreli çalışma izni de alabilir.

Güncelleme: Şu an için bakanlık süresiz çalışma izni vermiyor.

Yurt içi Başvuruda İstenen Belgeler

Yabancı personel için gereken belgeler;

*1 Ocak 2015 itibariyle, pasaport geçerliliği çalışma izni bitiş tarihinden 60 gün uzun olmayan kişilerin Türkiye’ye girişine izin verilmemektedir.

İşveren tarafından gerekli dökümanlar ;

Listenin üstünde yer alanların eksiksiz olduğu unutulmamalıdır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı değerlendirme sürecinde diğer gerekli belgeleri talep etme hakkına sahiptir. Destekleyen dökümanlar işverenin sektörüne veya işin doğasına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Yurt Dışı Başvuruda İstenen Belgeler

Yabancı personel tarafından sağlanması gereken dökümanlar;

  • Pasaport, Pasaport Örneği
  • Çalışma Vizesi başvuru formu, Başvuru formu örneği**
  • İş sözleşmesi veya resmi iş teklifi,  İş Sözleşmesi Örneği
  • Yabancının ülkesindeki Türk Konsolosluğuna hitaben yazılmış davet mektubu
  • Bir fotoğraf
  • Yabancının diploma kopyası (Yeminli tercüman tarafından çevrilmiş),  Diploma Örneği
  • Gerekirse, yabancının referans mektubu (Yeminli tercüman tarafından çevrilmiş)

Türkiye dış temsilciliklerinin takdir haklarına veya ikili anlaşmalara göre, diğer bazı destekleyici belgeler çalışma vizesi başvuru sürecinde istenebilmektedir.

İşveren tarafından sağlanması gerekli dökümanlar ;

Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

131 Comments

  1. Avatar
    Sedat 3 Ocak 2018 at 15:02 - Reply

    merhaba gürcistan uyruklu bir yabancıyı şirketimizde çalıştımak istiyorum. oturma izni 28.02.2018 tarihine kadar geçerli. hangi süreçlerden geçmem ve aylık ödemem gereken ücretler hakkında bilgi alabilir miyim ? ilkin kişi kendi ülkesindeki konsolosluktan mı başvuru yapacak yoksa ben burada çsgb ye mi
    teşekkür ederim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 3 Ocak 2018 at 15:52 - Reply

      Merhaba, öncelikle yabancının şirketinizde yapacağı görev önemlidir, yerine Türk vatandaşı bulunabilecek bir pozisyonda gösterilirse başvuru onaylanmayabilir. Şirketlerde çalışacak yabancılar için taban maaş asgari bir buçuk katı olmak zorundadır, oturma izni olan yabancılar için Türkiye’den direk çalışma bakanlığına başvuru yapılır.

      Yabancılar için asgari ücret:

      * Satış elemanı, pazarlama, İhracat görevlisi gibi eleman statüsünde çalışacak yabancılar için asgari ücretin 1,5 katı 2.029,50*1,5 = 3.044,25 TL
      * Uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde çalışacaklar, öğretmenler, doktorlar asgari ücretin 3 katı 2.029,50*3 = 6.088,50 TL

      Yabancıların SGK maliyeti

      Asgari ücretin 1,5 katı: 3.044,25 TL – SGK Primi : 1141,60 Tl
      Asgari ücretin 3 katı : 6.088,50 TL – SGK Primi : 2283,19 Tl

      Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: https://www.atakurumsal.com/yabancilara-odenmesi-gereken-ucretler/

      Danışmanlık ücretlerimiz için buradan bilgi alabilirsiniz: https://www.atakurumsal.com/danismanlik-ucretlerimiz/

  2. Avatar
    Abbos 25 Kasım 2017 at 14:20 - Reply

    Merhaba firmalar genalda yapanci personalda çalisma izniniz varmi diya soriyolar ayar bi firmada çalisma izni alip iptal olmadan başka bi fabrikaya isa geçarsa ne olcak isa alirmi çalisma izni devam edacakmi yada iptalmi olcak

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 27 Kasım 2017 at 13:05 - Reply

      Merhaba, çalışma izni hangi firmada alınmışsa yabancı orada çalışabilir, iş yeri değişikliği durumunda çalışma izninin transferi gereklidir. Bunun için önceki iş yerinin izni gereklidir, iş yeri izin vermezse çalışma izni iptal edilir, yeniden kendi ülkenizin Türk büyükelçiliğinden müracaat etmeniz gerekecektir.

    • Avatar
      Pelin 11 Aralık 2017 at 18:03 - Reply

      27.11.2017 de E devlet üzerinden online başvurumu yaptım ve birdaha bir şey yapmadım.Evrakları Bakanlığamı yollamam gerekirdi ve süresini sanırım geçirdim.Başvuru takibimde başvurunuz şube müdürüne ulaşmıştır filan yazıyor.ne yapmam gerekir?

      • Ata Kurumsal
        Ata Kurumsal 12 Aralık 2017 at 11:29 - Reply

        Merhaba, ıslak imzalı evrakları göndermediyseniz başvurunuz işlemden kaldırılacaktır, yeniden başvuru yapmanız gerekmektedir.

  3. Avatar
    Mehşat 17 Kasım 2017 at 00:43 - Reply

    Selam
    Çalışma izni sadece iş yerinden mi alabiliriz?
    Yani önce kendimiz alamazmiyiz sonra iş arayalım
    Mesela zara da çalışmak için diyorlar ki çalışma izniniz varmi?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Kasım 2017 at 12:06 - Reply

      Merhaba, yabancıların Türkiye de çalışması için iş bulmaları ve işverenlerin onlar adına çalışma izni alması gerekmektedir. Maalesef ki Türk işverenlerimiz de bu durumu çok net bilmiyorlar.

  4. Avatar
    Sezgin 16 Kasım 2017 at 16:03 - Reply

    Merhaba, bu evraklar tamamlandıktan sonra harç da yatıracakmıyız?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 16 Kasım 2017 at 16:34 - Reply

      Merhaba, bu belgeleri online olarak sisteme yükledikten sonra asıllarını bakanlığa teslim edeceksiniz, çalışma izniniz onaylandıktan sonra da harç ücretlerini ödeyeceksiniz.

  5. Avatar
    Mehmet 1 Kasım 2017 at 10:26 - Reply

    Merhaba yaklaşık 18 aylık evliyim Eşim yabancı kendi şahış firmamda çalıştırmam için aynı şartlar mı gerekli ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 1 Kasım 2017 at 11:33 - Reply

      Merhaba, bu evlilikten çocuğunuz varsa kriterlerden muafsınız fakat çocuğunuz yoksa 3 yıl sonra kriterlerden muaf hale gelebilirsiniz.

  6. Avatar
    MUKHTORJON 29 Ekim 2017 at 21:59 - Reply

    Merhabalar tekistilden çalişma izini yapilabilirmi ve nasil belgeler lazım diploma olmasi şartmidir

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 31 Ekim 2017 at 12:46 - Reply

      Merhaba, Türkiye de çalışacak yabancıların en az lise ve üzeri diploması olması zorunluluğu vardır, tekstil yabancılara yasak sektörler arasında olmadığı için çalışma izni alınabilir.

  7. Avatar
    EZGİ 21 Ekim 2017 at 12:13 - Reply

    İYİ GÜNLER. ÇALIŞMA İZNİ ALMAK İSTEYEN FİRMAYA MI AİT HARÇ ÜCRETLERİ ?
    BEN 1 TANE YABANCI ÇALIŞMA İZİN ALDIĞIMDA HERHANGİ BİR TANE YABANCI PERSONEL ALABİLİR MİYİM YOKSA SABİT BİR PERSONEL İÇİN Mİ İZNİM 1 SENE.
    VE 1 SENE İÇİNDE PERSONEL ÇIKTIĞINDA İZNİMİ BAŞKA PERSONELDEN DEVAM ETTİREBİLİR MİYİM ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 21 Ekim 2017 at 16:19 - Reply

      Merhaba, yurt dışında yabancı birisi işe girdiğinde ona alınan çalışma izninin harç ücretlerini işe giren yabancı personel öder fakat Türkiye de genellikle iş verenler ödüyorlar masrafları. Bunun için bir kural yoktur. Çalışma izni kartın üzerinde kimin ismi yazıyorsa onun içindir, çalışma iznini siz alırsınız fakat izin çalışana verilir. Eğer personeliniz işten çıkarsa bakanlığa başvurup çalışma iznini iptal ettirmeniz gerekmektedir, başka bir yabancı alacaksanız ona yeniden çalışma izni almalısınız.

  8. Avatar
    solmaz 5 Haziran 2017 at 15:59 - Reply

    merhaba, yuksek lisans örencisiyim çalışma izni almak için gerekli belgeler nedir ve nasıl başvuru yapabilirim?

  9. Avatar
    mervan 21 Mayıs 2017 at 23:31 - Reply

    çalışmak izini çıkartmak istiyen yabancı arkadaşlarımız , kaç yaşında olmalı ??

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 23 Mayıs 2017 at 12:33 - Reply

      Merhaba, çalışma izni alınacak yabancı 18 yaşından büyük olmalı ve en az lise mezunu olmak zorundadır.

  10. Avatar
    Telat 12 Nisan 2017 at 09:36 - Reply

    mevcut çalışma iznini uzatmak için çalışan ve işverenden istenen belgeler nelerdir.Bu belgelerin orjinalleri gerekirmi.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Nisan 2017 at 18:20 - Reply

      Merhaba, istenilen bilgi ve belgeleri yukarıda net bir şekilde anlatmaya çalıştık, sadece ıslak imzalı belgelerin orijinalleri gereklidir.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.