Yabancı çalışma izni için gerekli evraklar yabancı personelin çalışacağı  şirketin sektörüne göre farklılıklar göstermektedir, fakat ev hizmetleri de dahil olmak üzere tüm çalışma izni başvuruları Elektronik imza ile yapılmaktır, elektronik imza için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yabancı Çalışma İzni için Gerekli Evraklar

İlk başvuru için işveren tarafından temin edilecek belgeler

  • Faaliyet belgesi, Faaliyet belgesi örneği
  • Geçen yıl vergi makamları tarafından onaylanmış (elektronik başvuru sırasında taran ve çevrimiçi yüklenen) bir bilanço ve bir kar / zarar tablosu, Bilanço Örneği
  • Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren (elektronik başvuru sırasında taranan ve çevrimiçi yüklenen) Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi,  Resmi gazete örneği
  • Çevrimiçi başvuru yaparken,  SGK e-bildirge yetkilisi adına e-imza alınması
  • Mühendislik, inşaat, müteahhitlik ve danışmanlık hizmetleri alanlarında yabancı uzman istihdam etmek isteyen kurumlar için aynı pozisyonda çalışan Türk vatandaşlarının ücretleri ve yabancı uzman ile işveren arasındaki sözleşme. Belirli süreli iş sözleşmesi örneği

İlk kez başvuran yabancı kişiler tarafından temin edilecek belgeler

Yukarıdaki belgelere ek olarak, belirli alanlarda uzman olarak çalışma izni başvurusunda bulunan yabancılar aşağıdaki belgeleri sunmalıdır:

  • 2547 sayılı Kanunun 3 ve 7 / p maddeleri uyarınca (elektronik başvuru esnasında taranarak çevrimiçi yüklenen) Yurtdışında Edinilen Derecelerin Eşdeğerliği Yönetmeliği uyarınca, yüksek öğrenimlerini Türkiye dışında gerçekleştiren adaylar için Denklik belgesi
  • Bakanlık için gerekli görülürse, mezuniyet derecesinin veya geçici belgenin tercüme edilmiş ve noter tasdikli bir örneği; Pilotlar için, orijin ülkelerinden alınan pilot lisansı (taranmış ve elektronik başvuru sırasında çevrimiçi yüklenildi)
  • Sertifikalı Turizm İşletmeleri için iş sözleşmesinin Türkçe ve başvuranın ana dilindeki kopyaları, Tavsiye Kararnamesi Türkçe’ye tercüme edilmiştir (elektronik başvuru sırasında taranır ve çevrimiçi yüklenir)
  • Yabancılar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetki alanına giren eğitim hizmetlerinde istihdam edilebilmek için, aynı Bakanlıktan alınan Yeterlilik Sertifikası. (Elektronik başvuru sırasında taranır ve çevrimiçi yüklenir)

Kanun ve yönetmeliklere uygun olarak yapılan başvurular, bütün belgelerin eksiksiz ve eksiksiz olması koşuluyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca genellikle 30 gün içerisinde sonuçlandırılır. Başvurunun Türkiye dışında yapılması halinde, çalışma izni başvurusu sonucu, ilgili Türk misyonunu bilgilendirmek amacıyla Dışişleri Bakanlığı’na gönderilir. Önemli derecede önemli yatırımlar olarak kabul edilen doğrudan yabancı yatırımlarda “anahtar personel” için çalışma izni başvuruları, tüm belgelerin eksiksiz ve eksiksiz olması kaydıyla 30 gün içinde sonuçlandırılır.

Çalışma izni, ikili veya tek taraflı anlaşmalara aykırı herhangi bir madde bulunmaması koşuluyla, maksimum 1 yıllık bir süre için (iş sözleşmesinin süresi ve ekonomik koşullarına bağlı olarak) verilebilir. Çalışma izni, yabancı çalışanın aynı çalışma yerinde veya aynı girişim ve meslekte çalışmaya devam etmesi koşuluyla, 2 yıllık bir süre için uzatılabilir. 3 yıllık toplam çalışma süresinin sonunda çalışma izni 3 yıl uzatılabilir ve yabancı çalışan, istediği her çalışanın yanında çalışabilir.

Yabancı birey, Türkiye’de 8 yıllık yasal ve kesintisiz çalışma süresini tamamlamış olmak şartıyla, belirsiz bir süreli çalışma izni de alabilir.

Güncelleme: Şu an için bakanlık süresiz çalışma izni vermiyor.

Yurt içi Başvuruda İstenen Belgeler

Yabancı personel için gereken belgeler;

*1 Ocak 2015 itibariyle, pasaport geçerliliği çalışma izni bitiş tarihinden 60 gün uzun olmayan kişilerin Türkiye’ye girişine izin verilmemektedir.

İşveren tarafından gerekli dökümanlar ;

Listenin üstünde yer alanların eksiksiz olduğu unutulmamalıdır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı değerlendirme sürecinde diğer gerekli belgeleri talep etme hakkına sahiptir. Destekleyen dökümanlar işverenin sektörüne veya işin doğasına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Yurt Dışı Başvuruda İstenen Belgeler

Yabancı personel tarafından sağlanması gereken dökümanlar;

  • Pasaport, Pasaport Örneği
  • Çalışma Vizesi başvuru formu, Başvuru formu örneği**
  • İş sözleşmesi veya resmi iş teklifi,  İş Sözleşmesi Örneği
  • Yabancının ülkesindeki Türk Konsolosluğuna hitaben yazılmış davet mektubu
  • Bir fotoğraf
  • Yabancının diploma kopyası (Yeminli tercüman tarafından çevrilmiş),  Diploma Örneği
  • Gerekirse, yabancının referans mektubu (Yeminli tercüman tarafından çevrilmiş)

Türkiye dış temsilciliklerinin takdir haklarına veya ikili anlaşmalara göre, diğer bazı destekleyici belgeler çalışma vizesi başvuru sürecinde istenebilmektedir.

İşveren tarafından sağlanması gerekli dökümanlar ;

Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

131 Comments

  1. Avatar
    yusuf 7 Ekim 2018 at 15:12 - Reply

    Merhaba
    Benimde şahsi şirket var
    Bağkurlum .. kisa dönem ikamet tezkerim var .. ilk kez çalışma izin başvurmak istiyorum
    Online yapmam gerekiyor yoksa mali meşvur yapması gereken bir şey?
    Gerekli Belgeler nedir ?
    Saygilarimla

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Ekim 2018 at 17:40 - Reply

      Merhaba, çalışma izni başvuruları online olarak yapılmaktadır, ister siz isterseniz vekalet verdiğiniz bir Türk vatandaşı başvuruyu yapabilir.

  2. Avatar
    sabina 3 Ekim 2018 at 13:14 - Reply

    Merhaba,

    Benim çalışma izinim bulunmaktadır ama iş değişikliği yapacağım oğrenci oturma iznim süresi bitmiştir çalışma izni ile devam edebilirisiniz dediler. Şimdi yeni iş yerim çalışma izne başvuracaktır oturma iznim yok herhangi bir sorun olur mu

  3. Avatar
    muhammed 1 Ekim 2018 at 21:48 - Reply

    Is yerimin transfer edilme konusunda yardimci olacagini sanmiyorum. Diger is yeri calisma iznimi cikarana kadar gecen sure icin oturma izni cikarirsam yine de ulkeme donup soylediginiz prosedurleri izlemek zorunda miyim? Tesekkurler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 2 Ekim 2018 at 09:35 - Reply

      Hayır en az 6 aylık bir oturma izni alabilirseniz kendi ülkenize gitmeden yurt içinden başvuru yapılabilir.

      • Avatar
        cansun 29 Kasım 2018 at 15:21 - Reply

        Çalışma izni başvurusunu yaptık onay ne zaman gelir red gelme ihtimali varmıdır.

        • Ata Kurumsal
          Ata Kurumsal 29 Kasım 2018 at 16:46 - Reply

          Merhaba, ortak yanılgı çalışma izni başvurusunun yapılmasıyla her şeyin hallolduğu yönünde olsa da bu sadece başvuru kısmıdır ve sistem hata yapmaya müsaade etmez, yabancının maaşını ve sözleşmesini doğru girdiyseniz, yapacağı görevi İŞKUR üzerinden ayarladıysanız ve Çalışma bakanlığı da uygun görürse 30 iş günü için sonuçlanacaktır.

          • Avatar
            cansun 4 Aralık 2018 at 17:01

            Tekrardan merhaba ben şu anda yüksek lisans lisans yapmaktayım ikamet tezkeremde 2020 yılına kadar mevcuttur ben bu ikamet ile çalışma iznine başvuru yapabiyormuyum çalışma bakanlığına sordum evet cevabını aldım aa googledan araştırınca öğrenci ikamet izniyle olmaz cevabını alıyorum. teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim

  4. Avatar
    muhammed 30 Eylül 2018 at 20:44 - Reply

    Merhaba su an calismakta oldugum is yerinden ayrilip baska bir is yerine gecis yapacagim. Fakat calistigim is yerinin bana cikarmis oldugu calima iznini iptal ettirip tekrar calisma izni yapilana kadar nasil bir yol izlemem gerekiyor. tesekkurler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 1 Ekim 2018 at 09:29 - Reply

      Merhaba, eski işyeriniz çalışma izninizi iptal ettirecekse kendi ülkenize gitmeniz ve oradaki Türk büyükelçilikleri üzerinden tekrar çalışma izni başvurusunda bulunmanız gerekmektedir, fakat eski işvereniniz yeni işyerinize geçmenize izin verir çıkışınızı yapmazsa bu işleme gerek kalmaz, çalışma izni transferi detayları danışmanlık hizmetlerimiz kapsamına girdiği için bizden hizmet almanızı öneririz.

  5. Avatar
    Sab 5 Eylül 2018 at 11:13 - Reply

    Merhaba, Turk Soylu olmayi nasil tespit ediyorlar ? turk soyluluk belgesi nasil aliniyor ? ve ulkeye bagli mi ? mesele Iran turkleri ala bilirler mi ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 5 Eylül 2018 at 14:04 - Reply

      Merhaba, sorunuzun cevabını kesin olarak bilmemekle beraber Osmanlı imparatorluğu zamanında diğer ülkelere yerleştirilmiş Türklerin aile bireylerine verildiğini tahmin ediyoruz.

  6. Avatar
    Kate 18 Temmuz 2018 at 15:50 - Reply

    Merhaba. Yabancı personel için başka iş yerine geçiş nasıl oluyor? Yeni çalışma izni gelene kadar eski olan iptal edilmemesi mi gerekiyor?
    Teşekkür ederim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Temmuz 2018 at 13:52 - Reply

      Merhaba, çalışma izninizi başka bir işveren yanına aldırmak için mevcut işvereninizin izin vermesi çalışma izninizi iptal etmemesi ve SGK nızı ödemesi gerekmektedir. Danışmanlık hizmetlerimizden faydalanmanızı öneririz.

  7. Avatar
    oktay 10 Temmuz 2018 at 16:35 - Reply

    çalışma izin süresi en fazla kaç sene veriyorlar iyi çlaışmalar

  8. Avatar
    iroda 5 Temmuz 2018 at 15:19 - Reply

    Merhabalar, bir konuda tekrar danışmak istiyorum. Çalışma iznim onaylandı. Sgk giriş bildirimini sisteme yüklenmesi gerekiyor mu veya ilgili kuruma elden gönderilerek bildirilmesi gerekiyor mu? Şimdiden teşekkür ediyorum. Saygılarımla,

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 5 Temmuz 2018 at 16:19 - Reply

      Merhaba, çalışma izni onaylandıktan sonra 20 gün içinde SGK girişinizin yapılması ve bir dilekçe ile Çalışma Bakanlığına bildirilmesi gerekmektedir.

      • Avatar
        iroda 5 Temmuz 2018 at 18:02 - Reply

        Teşekkür ederim, iyi çalışmalar

  9. Avatar
    Azize 14 Haziran 2018 at 00:05 - Reply

    Merhaba. Yabancı uyruklu lisans ogrencileri calısma izni icin nereye muracaat etmeliler? Bir de belirli bir şirket olmasa bile calisma izni icin basvuru yapabiliyor muyuz?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Haziran 2018 at 19:18 - Reply

      Merhaba, işveren olmadan yabancılar kendi adlarına çalışma izni alamazlar.

  10. Avatar
    muharrem 30 Nisan 2018 at 16:05 - Reply

    iyi günler. Şirketimde afganlı bir eleman çalıştırmak istiyorum. afganistandan gelebilmesi için davetiye mi göndermem gerekiyor ve şirketimde çalışması için şirkette olması gereken zorunluluklar var mıdır??
    ilginiz için teşekkür ederim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 30 Nisan 2018 at 16:52 - Reply

      Merhaba, şirketinizde yabancı çalıştırmak için ödenmiş sermayenizin 100 bin tl ve üzeri veya geçmiş dönem cirolarınızın 800 bin tl ve üzeri olması gerekmektedir, ayrıca en az 5 sigortalı Türk personelinizin olması gerekmektedir, bu şartları sağlıyorsanız yabancıya çalışma izni alabilirsiniz. Yabancının gelebilmesi için ilk önce Afganistan büyükelçiliğine sonra Çalışma Bakanlığına başvuru yapmanız gerekmektedir, ayrıca elektronik imza ve KEP adresinizin olması gerekiyor, bizden hizmet alarak çalışma izninizi kolaylıkla alabiliriz, ücretimiz 1500 TL + KDV dir. Harici başka bir masrafınız yoktur.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.