Türk soyluluk belgesi veya diğer adıyla Türk soylu kimliği, Türk vatandaşlığına sahip olmayan ama Türk asıllı olan kişilerin Türkiye’de kolayca çalışma izni almasını sağlayan belgedir. Ayrıca meslek ve sanatlarını Türkiye sınırları içerisinde kolayca icra edebilmelerine olanak tanıyan bir belgedir.

Kimler Türk Soyludur?

Annesi, babası veya daha eski kuşaklardan atalarından birisi Türk vatandaşı ise kişi Türk soylu sayılmaktadır. Ancak bunu Türkiye Cumhuriyeti resmi makamlarından alınmış olan bir evrak ile ispatlamalıdır.

Türk Soylu Belgesine Sahip Olmanın Avantajları

Türk soylu belgesine sahip olan yabancılar, yabancılara yasak olan meslekleri çalışma izni alarak yapabilmekte. Öte yandan Türk soylu belgesine sahip birisi için çalışma izni almak, normal bir yabancı için çalışma izni almaya göre daha kolaydır.

Özetle bu belgeye sahip olanlar aşağıdaki haklara sahiptir:

  • Yabancılara yasak olan meslekleri çalışma izni alarak gerçekleştirebilirler,
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler,
  • Çalışma izni almak daha kolaydır.

Bu belgeyi alan kişi Türkiye Cumhuriyeti nüfus kaydına kaydedilir.

Türk Soylu Belgesine Sahip Olmak;

Türk vatandaşı olmak demek değildir. Türk vatandaşlığına başvuru hakkı da kazandırmaz. Sadece çalışma izni alırken bazı kriterlerden muafiyet ve yabancılara yasak olan meslekleri icra edebilme yetkinliği sağlar.

Türk Soylu Yabancılara Nasıl Çalışma İzni Alınır?

1981 yılında çıkartılan 2527 sayılı kanun Türkiye’de ikamet eden Türk soylu yabancıların ihtiyaç duyulan meslek ve sanatları serbestçe yapabilmelerine, Kamu, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik Teşkilatı hariç olmak üzere, özel kuruluş veya işyerlerinde bu meslek ve sanat dallarında çalıştırılabilmelerine olanak sağlamaktadır. 4817 sayılı Kanun çıktıktan sonra 2527 sayılı Kanunda Türk soylu yabancılara çalışma izni verme yetkisinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda olduğu belirtilmiştir. Bununla birlikte İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarından görüş alınması hüküm altına alınmıştır. Kanunla birlikte aynı yıl Kanunun Uygulama Yönetmeliği de çıkartılmıştır.

İlginizi Çekebilir : Yabancı Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Hangi Uyruklular Türk Soylu Sayılır?

Türk soylu yabancılar ile ilgili en büyük muamma hangi uy­rukluların sayılacağıdır. Çevre ülkelerden ve Balkan­lardan ülkemize gelen Türklerin bu kapsamda çalışma haklarından yararlanmak istedikleri bilinmektedir.

İçişleri Bakanlığınca çok gizli dereceli yönerge çıkartılmıştır. Bu kapsamda gelen çalışma izin başvurularını Çalışma Bakanlığı başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili kuramların görüşlerini alarak ve mevzuata bakarak Türk soylu yabancılar kapsamına girip girmediğine karar verecektir. Uygulamada ağırlıklı olarak Balkan göçmenleri bu statüden yararlanmaktadır.

Genel olarak Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler kayıp tarihinden itibaren yabancı muamelesine tabi tutulur, bu kişiler çalışma hakkı açısından da yabancı sayılırlar. Fakat yurtdışında yaşayan ve bulunduğu ülkenin vatandaşlığına geçmek isteyen Türk vatandaşları için bu hükme bir istisna getirilmiştir. Çifte vatandaşlığı kabul etmeyen devletlerde Türkler Türk vatandaşlığından ayrılmaya zorlanmaktadır. İşte Türk vatandaşlığından ayrılmak iste­memesine rağmen sosyal ve ekonomik sebeplerle bulunduğu ülkenin vatandaşlığına geçmek isteyen kişileri korumak amacıyla Türk Vatandaşlığı Kanununda değişikliğe gidilmiştir.

Kanunun 28. maddesine göre doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığım kaybedenler ve üçüncü dereceye kadar olan altsoyları, istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler. Bu haklardan birisi de çalışma hakkıdır. Türk Vatandaşlığı Kanunu sadece kamu görevliliği için sınırlama getirmiş bunun dışında çalışmayı istisnalar arasında saymamıştır. O halde 4817 sayılı kanunun kapsam dışında bıraktığı izin almak suretiyle vatandaşlıktan çıkarılanlar yani mavi kart almaya hak kazananlar çalışma izninden muaftırlar. Aynı zamanda bu Türk soylular yabancılara yasak meslekleri de yapabilirler.

Türk vatandaşlığından bu nedenle çıkan vatandaşların, Türk vatandaşlığı dolayısıyla kazanmış oldukları hakların önemli bir kısmının korunması için mavi kart uygulamasına gidilmiştir. Bu kişilere istemeleri halinde haklarını faydalanırken kullanacakları mavi kart düzenlenir. Mavi kart sahibi vatandaşlar Türkiye’ye geldiklerinde birçok işlem ve hizmet alanlarında Türk vatandaşı gibi muamele görürler. Mavi kart; kişilerin bizzat kendilerinin talebi halinde verilmektedir. Bu belgeyi, yurt dışında; Türk Dış Temsilci­liklerimiz, yurt içinde; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri vermeye yetkilidirler.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

135 Comments

  1. Avatar
    Birgül 8 Aralık 2019 at 21:07 - Reply

    Merhaba bu türk soylu olan belgemiz var uzun dönem ikamete de başvurduk uzun yıllar dır Türkiye de ikamet ediyoruz ilk ben TC oldum çocukla af vardı o siralar eşim alamamıştı ama bizim bu 2009 cikartik bu belgeyi ona ondan çalışma alabilir mi Bulgaristan vatandaşımız teşekürler

  2. Avatar
    Parvana 4 Temmuz 2019 at 07:39 - Reply

    Merhaba. Yazıyorsuz türk soylu belgesi olan yabancılar, yani sadece türk soylu kimliyi olan yok ve türk soylu belgesi olanlar da mı ala bilir çalışma izni kritersiz? Önceden teşekkürler cevabınız için.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 4 Temmuz 2019 at 18:42 - Reply

      Merhaba, Çalışma Bakanlığının tanıdığı kurumlardan alınan veya konsolosluk onaylı Türk soylu belgesi olan yabancılar çalışma izni kriterlerinden muaftırlar.

  3. Avatar
    Şehzade 22 Mayıs 2019 at 12:29 - Reply

    Öncelikle merhabalar , cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Sorum şu türk soylu belge ile atanma şansım varmıdır ? Ya da her hangi bır devlet dairesınde çalışmam mümkün mü , devlet memuru olabiliyormuyum .

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 28 Mayıs 2019 at 00:43 - Reply

      Merhaba, istisnalar hariç yabancı uyruklular devlet memuru olamazlar.

  4. Avatar
    Murat 9 Mayıs 2019 at 10:53 - Reply

    Merhaba esim yabanci vatandasi anneside turkiyeye yerlesmek istiyor (kayinvalidem) nasil vatandaslik alabilir.tesekkurler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 15 Mayıs 2019 at 01:34 - Reply

      Merhaba, vatandaşlık için üç şart vardır,

      1- yatırım yoluyla (en az 250 bin dolar)
      2- Evlilik yoluyla (Türk vatandaşı ile 3 yıl evlilik)
      3- İkamet yoluyla ( Çalışma izni ile Türkiye’de 5 yıl ikamet)

  5. Avatar
    Toğrul 2 Nisan 2019 at 00:24 - Reply

    Merhabalar. Öncelikle değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Türk soyluların mesela 5 türk vatandaşı çalıştırılması gibi kriterlerden muaf olduğunu gösterir kanun veya yönetmelik varmıdır? varsa hangi kanun veya yönetmelik olduğunu yazabilirmisiniz? Teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 2 Nisan 2019 at 12:34 - Reply

      Merhaba, sorularınız danışmanlık hizmetlerimiz kapsamına girdiği için maalesef cevap veremiyoruz, ofislerimiz de saati 100 dolar olmak şartı ile sorularınıza cevap alabilirsiniz.

  6. Avatar
    Eldar 26 Mart 2019 at 00:19 - Reply

    Merhabalar,

    Azerbaycan vatandaşı bir kişi ”türk soyluluk ” belgesi alırsa , Türkiyede şirket kurdukta 5 türk vatandaşı çalıştırma şartını sağlaması gerekiyormu. Çalışma izni aldıktan sonra sonrakı yıllarda uzatma başvurusu kabul görürmü ? E-ofis tarzı bir işletme olacağından dolayı başlanğıçta işçi çalıştırmaya gerek yok.
    Soruya cevap için önceden teşekkürler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 26 Mart 2019 at 01:40 - Reply

      Merhaba, Türk soylu yabancılar şirket kurarlarsa kriterlerden muaf olarak çalışma izni alabilirler fakat uzatma zamanı şirketin ticaret hacmine göre bakanlık karar vermektedir.

      • Avatar
        Komronbek Karibov 3 Ağustos 2023 at 05:23 - Reply

        Merhabalar kolay gelsin,ben Özbekistan vatandaşıyım ve 12 senedir İstanbul’da ikamet ediyorum,6 ay önce Ahıska Turku uzun dönem Türk söylu uzun dönem ikamet iznini aldım,1 yaşındaki oğlumda yeni aldım, aynı anda özel üniversitede okuyorum,çalışma iznine baş vurdum,türk söylu değil ikende red geldi türk söylu kimliğimi aldığım 3 ay sonra çalişma iznine baş vurdum 9-e bendiyle red edildim,ne yapmalıyım ailem sağlık kurumundan faydalanıyor lar ve bende? Ne yapmalıyım çok saçma geliyor 99 seneye oturma izni veriyorlar ama sağlık sigortası istemiyorlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı mi gideyim hiç denemedim,bana bir öneriniz varmıdır, şimdiden teşekkürler ederim saygılar…

        • Ata Kurumsal
          Ata Kurumsal 15 Ağustos 2023 at 15:43 - Reply

          Merhaba, Türk soylu belgenizi dilekçenize ekleyerek ret de itiraz etmenizi öneririz.

  7. Avatar
    Cemaleddin 4 Şubat 2019 at 11:43 - Reply

    Merhaba
    Ben Doğu türkistanlıyım. Şu anda elimde süresiz(uzun dönem) ikamet var. Bu ikamet kapsamında normal Türk vatandaşları gibi çalışma hakkım olduğu söyleniyor. SGK ve Göç İdaresindeki yetkililere danıştığımda konuyla ilgili bilgilerinin olmadığını beyan ettiler. Bir şirkette resmi olarak çalışabilmem için izlemem gereken yollar nelerdir, ne tür evraklar gerekiyor?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 6 Şubat 2019 at 03:14 - Reply

      Merhaba, süresiz ikamet izni sahibi yabancılar tüm kriterlerden bağımsız bir şekilde işveren tarafından çalışma izni alınabilir.

    • Avatar
      Tamara 13 Mart 2024 at 12:14 - Reply

      Merhaba, ben Gürcistan vatandaşıyım, lakin milliyetce türküm( azerbaycanlıda diye biliriz). Türkiye vatandaşı bir akrabam da yok. Sorum şu, Gürcistanda yaşayan türk azınlığa Türkiye devleti türksoyluluk belgesi veriyormu? Önceden teşekkürler

      • Ata Kurumsal
        Ata Kurumsal 13 Mart 2024 at 15:00 - Reply

        Merhaba, yaşadığınız ülkenin Türk konsolosluğuna başvuru yapmanızı öneririz.

  8. Avatar
    nurlan 25 Ocak 2019 at 10:53 - Reply

    Merhaba, ben Türkiyede tıp fakultesini bitirdim. TUS sınavına girerek Sağlık Bakanlığı Eğitim Araştırma hastanesinde asistanlığı kazandım. Şuanda asistan olarak görev yapmaktayım. T.C. vatandaşları gibi 2 aşamalı asli memuriyet sınavına girdim ve geçtim. Fakat bana resmi bir maaş verilmemekte. Bilgi işlemden öğrendiğim kadarıyla benim ikamet tezkeremde ”iş için ikamet etmektedir” ibaresi olmadığı için resmi olarak maaş verilmemekte. Bu sorunu nasıl çözebilirm yardımcı olursanız sevinirm

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 27 Ocak 2019 at 20:50 - Reply

      Merhaba, iş için ikamet izni şeklinde bir ikamet izni yoktur, çalıştığınız kurumun size sözleşme yapması ve o sözleşmeye göre maaşınızı ödemesi gerekmektedir.

  9. Avatar
    derya 28 Kasım 2018 at 16:07 - Reply

    merhaba türksoylu yabancı çalışanın ücreti ne kadar olacak. Bilgi verirseniz sevinirim. İyi çalışmalar

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 28 Kasım 2018 at 17:32 - Reply

      Merhaba, asgari ücret üzerinden başlayıp istediğiniz kadar SGK gösterebilirsiniz.

      • Avatar
        soner 2 Ocak 2019 at 10:16 - Reply

        Merhaba iyi günler benim kendi ülkemden aldığım dış işleri bakanlığımızca APOSTİL mühğrlü belgem vardır. Çalışma izinine başvurabilmem için bu yeterlimidir yoksa Türkiye cumhuriyeti içişleri bakanlığınada Türk soylu olduğuma dair başvuru yapmalımıyım

        • Ata Kurumsal
          Ata Kurumsal 3 Ocak 2019 at 12:39 - Reply

          Merhaba, mevcut belgenizin Türkçe tercümesi ve noter onayı çalışma izni başvuruları için yeterlidir.

  10. Avatar
    andre 12 Kasım 2018 at 17:33 - Reply

    calisanimiza calışma izni aldık isten ayrilda calışma iznini iptal edebilirmiyim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Kasım 2018 at 23:55 - Reply

      Merhaba, evet bir dilekçe ile çalışma bakanlığına müracaat ederek çalışma izninizi iptal ettirebilirsiniz.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.