GÜNCELLEME: Çalışma izninin tebliğ tarihi ile izin tarihinin farklı olması durumunda, işe giriş bildirgesi 45 gün içinde SGK’ya iletilirse, bildirge yasal sürede verilmiş kabul ediliyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte 45 günlük bildirge süresi 30 gün olarak güncellendi.

Daha önceki yazılarımızda yabancıların Türkiye’yi yatırım ve iş için tercih etmelerinin nedenlerinden detaylı şekilde bahsetmiştik. Türkiye’de yasal olarak çalışmak isteyen kişilerin geçerli bir çalışma izni sahibi olmaları yasal bir zorunluluktur. 6735 sayılı Uluslararası İş gücü Kanunu’na göre bir yabancı Türkiye’de çalışma izni bulunmadan yasal olarak çalışamaz. Yine bu çalışanların SGK girişlerinin yapılması da zorunludur. Çalışma izni almış yabancının SGK girişlerinin doğru şekilde yapılabilmesi için bazı yasal prosedürler de mevcuttur. Bu yazımızda yabancı işçilerin SGK girişleri yapılırken bilinmesi gerekenlerden kısaca bahsedeceğiz.

İşe Giriş Bildirimi Süreleri

Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası anlaşmalarda aksi belirtilmedikçe, Türkiye’de bağımlı veya bağımsız çalışmaya başlayacak yabancıların öncelikle geçerli bir çalışma izni almaları gerekiyor. Belirli mücbir nedenlere bağlı olarak, çalışmaya başlamadan önce ilgili makama bilgi vermek koşuluyla, çalışma süresi bir ayı geçmemek ve bakanlık onayı alınmak suretiyle çalışma izni işe başladıktan sonra da verilebilmektedir. Çalışma izin belgesindeki izin başlangıç tarihinden itibaren 30 gün içinde, çalışma izin belgesinin işverene tebliğ tarihi ile çalışma izin tarihinin farklı olması halinde çalışma izin belgesinin işverene tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük süre içinde, eğer sigortalı işe giriş bildirgesi SGK’ya iletilirse, bildirge yasal sürede verilmiş kabul edilir. Bu 30 gün süre içinde bildirgenin eksiksiz verilmesi halinde işe giriş tarihiyle bildirge tarihinin aynı olması şartı aranmayacaktır. Süresinde yapılmayan işe giriş bildirimleri için idari para cezası uygulanmaktadır.

Yabancılar için Asgari Ücretler

Öncelikle, yabancıların Türkiye’de yasal olarak çalışacakları iş kolları ve pozisyonlara göre asgari ücretlerin değişiklik gösterdiğini hatırlatalım. 2024 yılı Ocak ayı itibariyle Türkiye’de uygulanacak asgari ücret brüt 20.002,50 TL ve net 17.002,12 TL şeklinde açıklanmıştır. Örnek verirsek, ihracat, satış ve pazarlama departmanlarında çalışanlar için asgari ücretin 1.5 katı, mühendis ve mimarlar için asgari ücretin 4 katı, üst düzey yöneticiler ve pilotlar için 6.5 katı şeklinde ücretler belirlenmiştir. SGK bildirimlerinde bu meslekler için asgari seviyelerden daha az ücret bildirimi yapılamamaktadır. Yabancılar için asgari ücretler yazımızdan bu konuda tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Eğer yabancı işçilerin Türkiye’de SGK girişleri hakkında sorularınız bulunuyorsa, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

88 Comments

  1. Avatar
    Turgut gunaydin. 3 Mart 2025 at 21:35 - Reply

    is sozlesmesine, calisma izninin alindigi gun ise baslama girisi yapılacaktır diye yazilmis.Calisma izni 1.03.2025 de mail olarak geldi.Yabanci ise girisi ni 03.3.2025 de 03
    03.2025 olarak giriş yaptim.Cezasi olur mu .

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 8 Mart 2025 at 15:21 - Reply

      Merhaba, hayır herhangi bir cezai durum söz konusu değildir.

  2. Avatar
    Ahmet 6 Şubat 2025 at 13:53 - Reply

    Merhabalar bir otelde çalışan 2 tane yabancı uyruklu bayan var spa bölümündeler çalışma izinleri var fakat sigorta girişleri yok bunun idrarı yaptırımı kime olur yabancıya mı otel sahibine mi?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Şubat 2025 at 15:29 - Reply

      Merhaba, sigorta yapma zorunluluğu işverene ait olduğundan oluşacak SGK cezalarını işveren ödemek zorundadır.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.