Türkiye’de eğitim gören yabancı öğrenciler, belirli koşullar altında çalışma izni alarak yasal olarak çalışabilirler. Ancak, bu süreç belirli şartlara ve prosedürlere tabidir.

Kimler Çalışma İzni Alabilir?

  • Ön lisans ve lisans öğrencileri, eğitimlerinin ilk yılını tamamladıktan sonra haftada en fazla 24 saat çalışabilirler.

  • Yüksek lisans ve doktora öğrencileri için bu sınırlamalar uygulanmaz; eğitimlerinin herhangi bir döneminde ve saat sınırlaması olmaksızın çalışabilirler.

Başvuru Süreci

  1. İşveren Başvurusu: Yabancı öğrenciler bireysel olarak çalışma izni başvurusu yapamazlar. Çalışacakları kurum veya şirket, öğrenci adına e-İzin sistemi üzerinden başvuru yapmalıdır.

  2. Gerekli Belgeler:

    • İşveren ve öğrenci tarafından imzalanmış iş sözleşmesi

    • Öğrenci belgesi

    • Pasaport fotokopisi

    • Biyometrik fotoğraf

    • İkamet izni belgesi (en az 6 ay süreli)

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Stajlar: Öğrenci değişim programları kapsamında gelen öğrencilerin, özel veya kamu kurum ve kuruluşlarında staj yapabilmeleri için çalışma izni almalarına gerek yoktur.

  • Çalışma Süresi: Ön lisans ve lisans öğrencileri haftada en fazla 24 saat çalışabilirler.

  • İkamet İzni: Çalışma izni başvurusu yapabilmek için öğrencinin geçerli bir ikamet iznine sahip olması gerekmektedir.

ATA Kurumsal Hizmetleri

ATA Kurumsal olarak, yabancı öğrencilerin çalışma izni başvuru süreçlerinde profesyonel destek sunmaktayız:

  • Başvuru sürecinin her adımında danışmanlık

  • Gerekli belgelerin hazırlanması ve kontrolü

  • Randevu alma ve takip işlemleri

  • İkamet izni uzatma ve geçiş işlemleri

Detaylı bilgi ve başvuru desteği için bizimle iletişime geçin:
👉 atakurumsal.com/iletisim

Dikkat: Ön lisans ve lisans öğrencileri Türkiye’de eğitim alırken devletten burs almaları durumunda okulları bittiğinde iş bulsalar bile çalışma izni alamazlar. Bu durum yüksek lisans, master ve doktora öğrencileri için geçerli değildir.

Türkiye’ye öğrenim amacıyla gelen yabancıların, eğitimlerine devam ederken herhangi bir işte çalışabilmeleri için çalışma izni almaları gereklidir. Uluslararası öğrencilerin Türkiye’de çalışabilmeleri için yüksek lisans, master ya da doktora öğrenimlerine devam ediyor olma şartı aranır.  Ön lisans ve lisans öğrencileri Türkiye’de iş bulsalar bile çalışma izni alamazlar.

Yabancı uyruklu öğrencilerin çalışma izni süreleri, Türkiye’deki ikamet iznine göre belirlenir. Oturma iznini yenilememiş olan öğrencilere çalışma izni verilmez. Bununla birlikte, yasal olmayan şekilde bir iş yerinde çalıştığı tespit edilen öğrencilere yaptırım uygulanır. Çalışma ya da staj izni olmadan özel şirketlerde işçi/stajyer olarak çalışan öğrencilerin pasaportlarına el konularak sınır dışı edilme işlemi uygulanabilir.

Öğrenci Çalışma İzni Şartları

  1. Yabancı uyruklu öğrencilerin çalışma izni başvuru sürecinde, oturum izinlerinin devam ediyor olması şarttır.
  2. Uluslararası öğrencilerin çalışma izni alabilmesi için öğrencilerin 18 yaşından büyük olmaları ve Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumunda yüksek lisans, master ya da doktora öğrenimi görüyor olması gereklidir.
  3. Türkiye’de öğrenim gören yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin çalışma süresi ya da çalışmaya başlama yılında herhangi bir kısıtlama yoktur. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin çalışma şartları, diğer yabancı uyruklular ile aynı kapsamdadır.
  4. Yüksek lisans ya da doktora öğrencileri, eğitim gördükleri enstitülerde süre, meslek ya da iş alanı sınırlaması olmaksızın çalışabilir.
  5. Öğrenci değişim programları ile Türkiye’ye gelmiş olan yabancı uyruklu öğrencilerin, özel veya kamu kurum ve kuruluşlarında staj yapabilmeleri için çalışma izni almalarına gerek yoktur. Ücretli ya da ücretsiz staj yapan öğrencilerin Türkiye’de çalışabilmeleri için ikamet izni almaları yeterlidir.
  6. Diplomatik vize ya da çalışma vizesi bulunan kişiler ile bu kişilerin yakınları, öğrenim gördükleri eğitim kurumlarında zorunlu staj bulunması durumunda çalışma izni almadan, staj görebilirler.
  7. Türkiye’de öğrenci değişim programları dışında gelen öğrencilerin, mecburi staj uygulamaları dışında, herhangi bir iş yerinde meslek deneyimi ya da ekonomik gelir sağlamak için staj yapabilmesi için çalışma izni almaları şarttır. Bu koşullarda staj yapacak yabancı öğrenciler işçi/sigortalı statüsünde çalıştırılabilir.

Uluslararası Öğrencilerin Türkiye’de Çalışması İçin Gerekli Belgeler

Türkiye’de eğitim gören ve çalışma izni alabilmek için gerekli olan şartları sağlayan öğrencilerin özel ya da kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla çalışma izni başvurusu yapması gerekir. Çalışma izni başvurusu yapabilmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuru yapılmalıdır. Uluslararası öğrencilerin Türkiye’de oturma izni ya da çalışma izni alma süreçlerini hızlandırabilmeleri için danışman şirketlere başvurmaları önemlidir. Danışman firmalar aracılığıyla ikamet izni alma ya da yenileme ile çalışma izni alma ve yenilme işlemleri hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlanabilir. Çalışma izni için başvuruda bulunacak öğrencilerin evraklarında eksik ya da yanlışlık olması durumunda, izin alma süreci aylarca uzayabilir. Oturum veya çalışma izni almak isteyen yabancı uyrukluların, danışman şirketler aracılığıyla başvuruda bulunmaları hem sürecin hızlanmasını hem de başvuru sürecinde yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesini sağlar.

Kaynaklar:

  1. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130411-2.htm

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

288 Comments

  1. Avatar
    Lim 6 Haziran 2025 at 16:25

    Merhaba! Şu anda Türkiye’de lisans birinci sınıf öğrencisiyim. Basit bir çalışma vizesi değil, Türkiye’de bir iş yeri açarak işveren olarak çalışma vizesi almak istiyorum. Türkiye vatandaşı 5 kişiyi istihdam etmem gerektiğini biliyorum ancak öğrenci vizesiyle de çalışma vizesi alabilir miyim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 11 Haziran 2025 at 13:44

      Merhaba, Türkiye’de lisans 1. sınıf öğrencilerine çalışma izni verilmemektedir. Yabancı öğrenciler, ancak 2. sınıftan itibaren ve sadece part-time (yarı zamanlı) olarak çalışma izni alabilirler.

  2. Avatar
    fariz 22 Mayıs 2025 at 18:35

    Merhaba, Ben YTB bursu alan bir doktora öğrencisiyim. Şirkette tam zamanlı olarak çalışmam gerekiyor böyle bir durumda ytb bursum kesilir mi? Ya da sadecce okul parasının yatırılması söz konusu olur mu? nasıl bir yol izlemeliyim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 22 Mayıs 2025 at 19:24

      Merhaba, YTB bursları, bursiyerlerin tam zamanlı öğrencilik statüsünü korumalarını esas alır. Bu nedenle, bir şirkette tam zamanlı olarak çalışmaya başlamanız halinde bursunuzun kesilmesi mümkündür. YTB, bu tür durumlarda bursu tamamen iptal edebilir ya da yalnızca eğitim harcının karşılanmasına devam edebilir. Ancak bu karar, duruma göre değişiklik gösterebilir.

      En doğru ve risksiz adım, çalışmaya başlamadan önce doğrudan YTB ile iletişime geçerek durumu yazılı olarak bildirmeniz ve onay almanızdır. Aksi halde bursun iptali ve hatta geri ödeme talebiyle karşılaşabilirsiniz.

  3. Avatar
    Shahriza 21 Mayıs 2025 at 12:08

    Merhaba ben birinci sınf universite ögrencisiyim yabancı uyruklu ben çalişma izni yaptirabiliyormuyum

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 21 Mayıs 2025 at 15:15

      Merhaba, Hayır, lisans eğitiminin (üniversitenin) ilk yılında olan yabancı uyruklu öğrenciler Türkiye’de yasal olarak çalışma izni alamaz.

      Peki ne zaman çalışma izni alabilirsin?
      Yabancı uyruklu üniversite öğrencileri için çalışma izni şartları şöyle:

      Lisans öğrencileri, en erken 2. sınıftan itibaren çalışma izni başvurusu yapabilir.

      Haftalık maksimum 24 saat çalışmana izin verilir.

      Çalışma izni almak için bir işverenin seni çalıştırmak istemesi ve senin adını kullanarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuru yapması gerekir. Yani kendin bireysel olarak başvuru yapamazsın, bir şirket üzerinden yapılır.

      Dil okulu, kurs ya da hazırlık öğrencileri için çalışma izni verilmez.

      Özetle:
      sınıftaysan şu anda çalışma izni alamazsın.

      sınıfa geçtiğinde bir işveren bulursan ve şartları sağlıyorsan başvuru yapılabilir.

      Üniversiteyi bitirince çalışma izni almak daha kolaylaşır, hatta mezuniyetle birlikte kendi işini kurma veya tam zamanlı çalışma izni başvurusu da yapabilirsin.

  4. Avatar
    Modou 3 Haziran 2024 at 23:16

    Merhabalar, bir Mezun Olamayan yabancıLisans Öğrencisinin Çalışma izni yenileme yapabiliyor mudur

    Saygılarımla

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 24 Haziran 2024 at 18:26

      Merhaba, yabancı okulu terk etmediyse okulu uzadıysa uzatma başvurusu yapılabilir fakat okulu terk olduysa maalesef ki başvuru ret alır.

  5. Avatar
    BEK 28 Mart 2024 at 22:22

    Merhaba. YL yapiyorum. Çalışma izni almam için benden ne isteyecekler evrak olarak.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 3 Nisan 2024 at 18:35

      Merhaba, pasaport fotokopiniz, lisans diplomanız, duruma göre devlet bursu almadığınızı gösterir belge ve bir adet fotoğraf istenmektedir.

  6. Avatar
    Sara 19 Mart 2024 at 14:46

    Merhaba yüksek lisans öğrencisi olarak çalışma izni alırken çalışma izni okula bağımlı olarak mı yapılıyor?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Mart 2024 at 16:38

      Merhaba, Türkiye’de verilen çalışma izinlerinin eğitim kurumları ile bir alakası yoktur.

  7. Avatar
    muhammed 14 Şubat 2024 at 10:26

    Ben 4 yıllık hemşirelik okuyorum herhangi bir yerden burs almayan yabancı uyruklu öğrencisiyim. eğer kpss ye giremezsem Türkiye’de çalışabilmek için ne seçenekler var. bununla ilgili bilgileri paylaşabilir misiniz? teşekkür ederim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 13 Mayıs 2024 at 18:05

      Merhaba, öncelikle yabancılar KPSS sınavına girebilirler ama devlet memuru olarak atanmaları %1 oranında bile değildir, çok özel bir durum olmadığı sürece yabancılar devlet memuru olamazlar ama özel sektörde iş bulmanız durumunda çalışma izni almanızda engel bir durum bulunmamaktadır.

Comments are closed.

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.