Yabancı öğretmene Türkiye’de çalışma izni alınabilmesi için MEB ön izni ve en az lisans diploması şarttır.
Türkiye’de Yabancı Öğretmen Çalışma İzni Rehberi (2025)
Türkiye’de özel eğitim kurumlarında yabancı uyruklu öğretmen çalıştırmak isteyen kurumlar ve öğretmen adayları için çalışma izni başvuru süreci, belirli yasal düzenlemelere tabidir. 2025 yılı itibarıyla geçerli olan başvuru şartları, gerekli belgeler ve dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda detaylandırılmıştır.
Başvuru Şartları
Öğretmen Adayları İçin:
-
En az 4 yıllık yükseköğretim mezunu olmak.
-
Alanında en az 2 yıllık deneyime sahip olmak.
-
45 yaşını aşmamış olmak.
-
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) ön izin belgesi ve Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) denklik belgesi almak.
İşveren Kurumlar İçin:
-
MEB’den alınmış “Kurum Açma ve Öğretime Başlama İzni” ve “Ruhsatname”ye sahip olmak.
-
En az 5 Türk vatandaşı personel istihdam etmek.
-
Her yabancı öğretmen için ayrıca 5 Türk vatandaşı personel çalıştırmak.
-
İşyerinin ödenmiş sermayesinin en az 500.000 TL olması veya net satışlarının en az 8.000.000 TL olması veya ihracatının en az 150.000 ABD doları olması gerekir.
Gerekli Belgeler
Öğretmen Adayları İçin:
-
Pasaport fotokopisi.
-
Diploma ve YÖK denklik belgesi.
-
MEB ön izin belgesi.
-
İş sözleşmesi.
-
Biyometrik fotoğraf.
İşveren Kurumlar İçin:
-
Kurum açma ve öğretime başlama izni.
-
Ruhsatname.
-
Vergi levhası.
-
Ticaret Sicil Gazetesi.
-
Son yıla ait bilanço ve kar-zarar tablosu.
-
SGK işe giriş bildirgeleri ve prim ödeme belgeleri.
Başvuru Süreci
-
MEB Ön İzin Belgesi: Öğretmen adayının MEB’den ön izin belgesi alması gerekmektedir.
-
YÖK Denklik Belgesi: Yurt dışı diplomanın YÖK tarafından denkliğinin onaylanması gerekmektedir.
-
e-İzin Sistemi Başvurusu: İşveren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın e-İzin sistemi üzerinden başvuru yapar.
-
Belgelerin Yüklenmesi: Gerekli belgeler elektronik ortamda sisteme yüklenir.
-
Değerlendirme Süreci: Başvuru, ortalama 30 gün içinde değerlendirilir ve sonuçlandırılır.
Önemli Notlar
-
Yabancı öğretmenlerin maaşı, asgari ücretin en az 3 katı olmalıdır.
-
Öğretmen olarak çalışmayacak yabancılar için kurumun öğrenci sayısı ve Türk personel sayısı dikkate alınarak değerlendirme yapılır.
-
İngiliz vatandaşlarının İngilizce öğretmeni olması için ek sertifika veya yeterlilik belgesi istenmemektedir.
-
Türk vatandaşı ile evli olan yabancı öğretmenler için belirli muafiyetler uygulanabilir.
ATA Kurumsal Hizmetleri
ATA Kurumsal olarak, yabancı öğretmen çalışma izni başvurularınızda size profesyonel destek sunuyoruz. Hizmetlerimiz arasında:
-
Başvuru öncesi danışmanlık.
-
Gerekli belgelerin hazırlanması ve kontrolü.
-
e-İzin sistemi üzerinden başvuru işlemleri.
-
Başvuru sürecinin takibi ve sonuçlandırılması.
Detaylı bilgi ve danışmanlık hizmetlerimiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yabancı Öğretmen çalıştırma şartları
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, özel eğitim kurumlarında çalışacak yabancılara çalışma izni verilmesine bir takım düzenlemeler getirdi. Buna göre;
- Özel eğitim kurumlarında öğretmen olarak çalışmayacak yabancılara izin verilirken kurumun öğrenci sayısı ve Türk personel sayısı göz önünde bulundurulacak, öğrenci sayısı az olan kurumlarda halka ilişkiler elemanı, misafir ilişkileri personeli vb. gibi unvanlarla alınan çalışma izinlerine kısıtlama getirebilecek.
- Özel eğitim kurumlarının yurt dışında şubesi bulunması ve yabancı öğrencisi olması durumunda ise yukarıdaki kısıtlama kolaylaştırılacak.
- Yabancıların yapacakları görev başvuru gerekçesine özet olarak yazılacak ayrıca bir dilekçe ile kapsamlı bir şekilde yapacağı görev bakanlığa bildirilecek.
- MEB’den ön izin almış öğretmenler için çalışma izni kriterlerinde değişiklik olmamıştır.
Yabancı uyruklu eleman sayısı, dolu öğretim elemanı kadro sayısının yüzde 2’sini geçemeyecek. Bu kapsamdaki yabancı uyruklu öğretim elemanının yükseköğretim kuramları itibariyle dağılımı, isim, ücret ve sözleşme örneğinin vizesi, sözleşme süresinin uzatılması ve sona erdirilmesi, Yüksek Öğretim Kurulu tarafından yapılacak.
Özel eğitim kurumlarında görev yapacak yabancı öğretmen için Yüksek Öğrenim Kurumu’ndan alınan denklik belgesi ve ön izin belgesi (mesleki yeterlilik belgesi) zorunludur.
Yabancı öğretmen istihdam edecek kurumlar için de “kurum açma ve öğretime başlama izni” ve “ruhsatname” gereklidir.
İngiliz vatandaşlarının İngilizce öğretmeni olması için herhangi bir sertifika ve yeterlilik belgesi istenmemektedir.
Türk vatandaşı ile evli yabancı öğretmenlerin 3 yılını doldurmuş olması veya çocuğu olması durumunda denklik belgesi hariç kriter bulunmamaktadır.
Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
181 Comments
Comments are closed.
İlginizi Çekebilir
Kurumsal danışmanınız olalım
Bizi aramak için 444 7 284
Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.
Merhaba. Ben yabancı uyrukluyum ve kendi ülkemde müzik öğretmenliği bölümü mezunuyum. Türk vatandaşıyla 3 senedir evliyim. Diplimamın denkliğini aldıktan sonra Kpss girerek mi yoksa başka herhangi bir işlem ve ya sınav olarak mı değerlendirileceğim? Cevaplarsanız sevinirim.
Merhaba, Türk vatandaşı olmadan KPSS ye girerek devlet memuru olmak neredeyse imkansızdır, öncelikle evlilik yoluyla Türk vatandaşlığına başvurmanızı, vatandaşlığınızı aldıktan sonra da KPSS sınavına girmenizi tavsiye ederiz.
Merhaba, ben yabancı uyrukluyu ingilizce öğretmeniyim. Lisans diploması ve CELTA diplomasına sahibim. lisans diplomam Beslenme Bılımleridir ve CELTA diplomam İngilizce dili uluslararasında ana dilleri ingilizce olmayan öğrencilere öğretebileceğimi tespit ediyor.
Çalışma iznimi almak icin bu sertifikarar yeterli degil mi? milli egitime başvuru yaptığımda benden TOEFL veya IELTS sınav sonucları istendi. sizde onaylıyormusunuz? Bana CELTA degil, bu sınavları getir dediler. ve sonuç notrarının kaç olmasını da söyemediler. şimdiden yardım icin teşekkürler.
Merhaba, biz onay merci maalesef ki değiliz, ilgili kurumların istedikleri belgeler elbette tamamlanması gereken şeylerdir, Türkiye’de geçer not 70 puan ve üzeridir.
Merhabalar.
“İngiliz vatandaşlarının İngilizce öğretmeni olması için herhangi bir sertifika ve yeterlilik belgesi istenmemektedir.” ifadeniz, hangi yönetmelikte yer bulmaktadır?
Ya da emsal bir işe alım belgesi söz konusu mudur?
İlginiz ricasıyla lütfen.
Teşekkürler.
Merhaba, 2021 yılına kadar başvurmuş olduğumuz tüm başvurularda İngiliz vatandaşlarından (doğum yeri İngiltere) ek belge istenmedi, fakat son 14 aydır İngiliz vatandaşı bir öğretmene çalışma izni başvurusu yapmadık, bu yüzden değişiklik olduysa bilgimiz dahilinde değildir.
Merhabalar ben Kirgizistan vatandaşiyim Türkiye’de ogretmenlik yapa bilmem için neler yapılması lazım
Merhaba, Türkiye’de çalışma izni alabilmek için branşınıza uygun bir işyerinde iş bulmanız gerekmektedir. Çalışma iznini sizin adınıza sadece işyeriniz çıkartabilir.
asas
Merhaba, sadece celta ile özel kurslarda ingilizce öğretmenliği yapabilir miyim. Çalışma izni için sorun olur mu? Lisans diplomam yok ama celta sertifikam var.
Merhaba, lisans diploması olmadan çalışma izni almanız maalesef mümkün değildir.
Merhaba. Yabancı Öğretmen calistirma sartlarinda belirtilen brut asgari ucretin 3 kati ibaresinin yazili oldugu dayanak noktasi nerdedir?
Merhaba, çalışma bakanlığı web sitesi üzerinden yabancılara ödenmesi gereken ücretler bölümünde gerekli açıklama yapılmaktadır.
Merhaba,
Eşim yabancı öğretmen ve bu sene 2022 haziran itibariyle çalışma izni için Denklik ve TOEFL isteniyormuş. Fakat sizin sitenizde gördüğüm üzere Türk Vatandaşıyla üç yıl ve üzeri evli olanlar için denklik harici herhangi bir şey istenmediği yazıyordu. Bu 2022-23 yılında da geçerli olacak mı teşekkürler?
Merhaba, uzmanlık ve ustalık gerektiren mesleklerde ilgili yabancı Türk vatandaşı ile yıldan fazladır evli bile olsa, uzmanlığı ispatlayacak belgeler maalesef ki istenmektedir.