Türkiye’de kurulmuş özel bir şirketin yabancı ortağının çalışma izni alması gerekmektedir. Yabancı şirket ortağının çalışma izni gereksinimi, şirket yapısına bağımlı değildir. Türk mevzuatında yer alan anonim, limited veya başka bir tür şirket değilse, bu kişilerin şirketin bir parçası olabilmeleri için çalışma izni almaları gereklidir. Bununla birlikte, yabancı sermayeli şirketler ve doğrudan yabancı şirket sınıfındaki şirketler için çalışma izni başvurusu süreçleri farklılık göstermektedir.

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni alma şartları

Yabancı sermayeli şirketler için çalışma izni uygulamaları 4875 numaralı Doğrudan Yabancı Yatırım Kanunu kapsamında değil, 4817 numaralı Yabancıların Çalışma İzni Kanunu’nda düzenlenmiştir.

Yönetimde ve çalışma amaçları yetkisi olmadan sadece sermaye ortağı olan kişiler , 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzni Kanunu’nun da amacı “iş” olarak belirleyemez. Bununla beraber, şirketin operasyonlarında aktif olarak rol alan iş ortaklarının çalışma izni almaları gereklidir. Bir yabancı iş ortağı olarak çalışma izni yapabilmek için, işverenler tarafından sağlanması gereken uygunluk kriterlerine ek olarak, yabancı iş ortağının sermaye hissesi toplam sermayenin %20’sinden az olamaz ve en az 40.000 TL olmalıdır.

Yabancı iş ortağı çalışma izni başvurularında, yabancı çalışan kota sistemi son altı ay içinde bir yıllık çalışma izni sağlanmışsa gereklidir. Bu sebeple, yabancı iş ortaklarının iş yerinde 5 Türk tam zamanlı çalışan kriterini ilk başvuruda sağlamaları gerekmektedir.

Yeni kanuna göre anonim şirketlerin Türkiye’de ikamet etmeyen yönetim kurulu üyelerine ve limited şirketlerin şirket yetkilisi olmayan diğer yabancı ortaklarına çalışma izni alma zorunluluğu kaldırılmıştır. 

Yabancılar ülkemizde %100 hisse sahibi olarak şirket kurabilir, devralabilir veya %40 hisseden az olmamak şartı ile (çalışma izni için) şirketlere ortak olabilirler.

Şirket yeni kurulmuş ise 100 bin TL ödenmiş sermayesi ve 5 sigortalı Türk vatandaşı çalışanının olması gerekmektedir.

Şirket kurulumun tarihinin 6 aydan fazla olması durumunda ise kurulmuş ve yabancı ortağı olan şirketin çalışma izni alabilmesi için ödenmiş sermayesinin en az 100 bin TL olması gerekmektedir ve 5 sigortalı Türk personel çalıştırması gereklidir. Ödenmiş sermayenin 100 bin TL olmaması durumunda ise geçmiş dönem cirolarının 800 bin TL ve üzeri olması gerekmektedir.

Şirket müdürü yabancı uyruklu ise o kişinin çalışma izni alması zorunludur.

Yabancı ortağın, Türkiye’de geçerli bir ikamet tezkeresi bulunması durumunda yurt içinden, ikamet tezkeresi olmaması durumunda ise vatandaşı olduğu ülkenin Türk büyükelçiliği aracılığıyla çalışma izni müracaatı yapılır.

Suriye vatandaşları, Suudi Arabistan, Lübnan ve Kuveyt’teki Türk büyükelçilikleri vasıtasıyla yurt dışı çalışma izni başvurusu için gerekli olan referans numaralarını alabilirler.

En çok dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de, birinci senenin sonunda yapılan çalışma izni uzatma başvurularında şirketin, SGK, vergi, BAĞKUR borcu bulunmaması veya yapılandırılmış olması gerekmektedir.

Yabancı ortaklı şirketlerin ödenmiş sermayeleri 100 bin TL’nin altına olamaz, yeni açılmış yabancı ortaklı şirketlerde ilk altı ay 5 sigortalı Türk çalışan şartı aranmamaktadır. Kuruluş tarihi altı ayı geçmiş yabancı ortaklı şirketlerde, yabancı ortağın çalışma izni alabilmesi için 5 sigortalı Türk personelin çalışması gerekmektedir, bu kriter istisna uygulamasına tabii değildir. Yabancı şirket ortağının, şirketin ödenmiş sermayesinin 100 bin TL olması durumda en %40 hisse sahibi olması gerekmektedir, ödenmiş sermaye 200 bin TL ve üzerinde olması durumunda ise %20 hisse sahibi olması yeterlidir, %20 den az hisse sahibi olan yabancı ortaklar çalışma izni alamazlar.

Yurt içi başvurularında istenilen bilgi ve belgeler

  • Başvuru dilekçesi,
  • Ticaret Odası’ndan alınmış Faaliyet Belgesi,
  • Son yıla ait vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço,
  • Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Vekâletname

Yabancı ortaktan İstenen Belgeler;

  • İkamet tezkeresi(En az 6 aylık),
  • Kimlik bilgilerini gösteren pasaport sureti,
  • Noter onaylı ve Türkçe tercümeli diploma veya mezuniyet belgesi,
  • 1 adet fotoğraf

Yabancı ortaktan istenilen bilgiler ;

  • İşyeri SGK numarası,
  • Yabancının telefon numarası,
  • Yabancının medeni hali,
  • Yabancının yurtdışı ikamet adresi,
  • Yabancının yurtiçi ikamet adresi

Yurt dışı başvurusunda istenilen bilgi ve belgeler

Konsolosluk başvurusu;

  • Konsolosluk başvuru dilekçesi,
  • Belirli Süreli İş Sözleşmesi,
  • Sabıka kağıdı,
  • Doğum belgesi,
  • Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Vergi levhası,
  • İmza sirküleri

Bakanlık Başvurusu

  • Başvuru dilekçesi,
  • Ticaret Odası’ndan alınmış faaliyet belgesi,
  • Son yıla ait vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço,
  • Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Vekâletname

Yabancıdan İstenen Belgeler;

  • Kimlik bilgilerini gösteren pasaport sureti,
  • Noter onaylı ve Türkçe tercümeli diploma veya mezuniyet belgesi,
  • 1 adet fotoğraf

İlk başvuruda çalışma izinleri bir senelik olarak verilmektedir, birinci senenin dolmasına iki ay kala uzatma başvurusu yapılması gerekmektedir. Uzatma başvurularında şirketin, vergi, SGK, BAĞKUR borçlarının bulunmaması ve prim ödemelerin tam olarak gösterilmiş olması gerekmektedir.

Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

108 Comments

  1. Avatar
    ibrahim yılmaztekin 8 Eylül 2018 at 15:53 - Reply

    merhaba ben yabancıyım. 100 bin liralık bütçeye sahip bir limited şirkete sahibim. ama çalıştıracağım her bir yabancı uyruklu çalışan için 5 türk uyruklu kişi çalıştırmam gerekiyormuş böyle bir uygulama var mı ? aksi halde beş yabancı uyruklu çalıştırmam gerekiyor dil bilen adam bulamıyorum türk uyruklu…. çünkü 5 yabancı karşısında yirmi beş kişi çalıştırmak için bütçem yok

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 10 Eylül 2018 at 16:02 - Reply

      Merhaba, evet kanun bu şekilde, 1 yabancı çalıştırmak için 5 Türk personel istihdam etmeniz gerekmektedir.

  2. Avatar
    ali 8 Ağustos 2018 at 18:38 - Reply

    Merhaba,
    Uluslararası koruma şartlı mülteci kimlik sahibiyim. 50.000 TL sermayeli Limited şirket kuruluşu yapmak istiyorum. 5 Türk çalıştırma zorunluluğum var mı? Kendim için çalışma izni almam gerekir mi? daha once baska firmalarda sigortalı işçi olarak çalıştım.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 9 Ağustos 2018 at 13:35 - Reply

      Merhaba, Uluslararası koruma sahipleri yabancılar şirket kurup ticaret yapacaklarsa 100 bin TL ödenmiş sermaye ve 5 sigortalı Türk personel şartını yerine getirmek zorundadırlar.

  3. Avatar
    REYHAN 20 Temmuz 2018 at 00:28 - Reply

    İyi günler, 71 yaşımdaki babam Kazakistan vatandaşı ve TC vatandaşı olan Eşimle ortak beraber Tekel bayı açmak istiyorlar. Babam %40 ortak olacak, dükkan’ın hava parası 200.000lt civarındadır ve 2 kişi TC vatandaşı çalışmaktadır. Bu durumda babam için çalışma izni alınması zorunlu mu? Babam yılın en az 6 ayını Türkiye, kalanı ise Kazakistan’da geçirir.
    Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 20 Temmuz 2018 at 19:31 - Reply

      Merhaba, hayır şirket yetkilisi babanız olmayacaksa çalışma izni almak zorunlu değildir. Fakat alkol ruhsatının devrinde babanızın çalışma izni istenebilir, bu durumu bilmiyoruz, alkol ruhsat yetkilileri ile görüşmenizi öneririz.

  4. Avatar
    Ayşe Öznur Erkmen 12 Mayıs 2018 at 04:28 - Reply

    Merhabalar afganistan uyruklu bir kişi ltd şirket kurup halı getirtip satmak istiyor. fakat, sıkıntı Türkiye ‘ye kaçak yolla 5 yıl önce gelmş. herhangi bir oturum veya çalışma izni yok. Mevzuata göre yakalandığı an sınırdışı edilmesi lakin üstadlar sıkıntı olmaz şirket kurabilir diyor bu aşamada tezat bir durum söz konusu. yorumunuza ihtiyacım var. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 15 Mayıs 2018 at 12:29 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de şirket kurmak için ikamet tezkeresine gerek yoktur, fakat ticaret yapabilmesi için çalışma iznine ihtiyaç vardır, Türkiye’de kaçak yaşayan yabancılar çalışma izni alamazlar.

  5. Avatar
    fatih 12 Nisan 2018 at 23:59 - Reply

    10.000,00 tl sermaye ile kurulan tek ortaklı yabancı sermayeli limited şirket ortağı kişi, şirkette hiçbir müdür yetkisi olmadığı takdirde 5 kişi çalıştırma şartı varmıdır?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 13 Nisan 2018 at 11:51 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de ikamet ediyorsa çalışma izni alınması zorunludur, tespit halinde şirket tasfiye edilir, yabancı sınırdışı olur.

  6. Avatar
    Naila 5 Nisan 2018 at 00:01 - Reply

    Merhaba
    Ben sirketi ortağim, çalışma vizesi bitiriyor 1 ay sonra. Şirketim adresi-istanbul, ama ikametğah adresi

    Antalya oldu/ev adresi/ , bu durumda sorun çikabilir mi yeni çalişma vizesi almak? Veya iş ve ev adresi ayni şehirde olmalı

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 5 Nisan 2018 at 17:21 - Reply

      Merhaba, hayır herhangi bir sorun olmayacaktır. İş adresiniz ile ev adresinizin bulunduğu iller farklı olabilirler, fakat bu durum sadece yabancı şirket ortakları içindir, çalışan yabancılar için geçerli değildir.

  7. Avatar
    Yusuf 14 Mart 2018 at 22:45 - Reply

    Ltd sirketinde Yabanci ortak icin calisma izni sarti yok seklindeki notunuza istinaden ek bilgi olarak.
    Yabanci ortak sirkette hic gore almaz ise (oturma izni var) yine. 5 isci ve 100000 odenmis sermaye sarti. Var mi. Bilgi verirseniz sevinirim. Selamlar

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 14 Mart 2018 at 22:51 - Reply

      Merhaba, şirket ortağı yabancı eğer Türkiye’de ikamet etmiyorsa o kişiye çalışma izni alınma zorunluğu yoktur, fakat anladığımız kadarı ile yabancı oturma izni ile Türkiye’de ikamet etmekte bu durumda çalışma izni alınması zorunludur ve 5 işçi ve 100 bin ödenmiş sermaye şartı aranmaktadır.

  8. Avatar
    semra sarıgül 24 Şubat 2018 at 03:11 - Reply

    selam 2 yıldır bağımsız spa merkezi işletiyorum şahıs firmasıyım türk personel bulamıyorum yabancı terapist masöz çalıştırabilirmiyim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 24 Şubat 2018 at 15:40 - Reply

      Merhaba, evet çalıştırabilirsiniz fakat firmanızın ödenmiş sermayesini 100 bin tl yapmalısınız ve 5 sigortalı Türk personeliniz olmalıdır, eğer 2 kişi çalıştıracaksanız Türk personel sayınız 10 olmalıdır.

  9. Avatar
    Marianna 9 Ocak 2018 at 13:57 - Reply

    Merhabalar,
    Şirketimiz Limited Şirketi olarak 2011 yılında kurulmuş. Ben 2011 yılından beri şirket ortağıyim, ama şirketin 2% hisse sahibiyim. Şimdi bu şirkette aktif olarak çalışmam gerekecek. Çalışma izni için başvurabilirmyim acaba? Yoksa en az 20% hisse sahibi olmadığım için reddedilecek mı?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 9 Ocak 2018 at 14:36 - Reply

      Merhaba, şirketinizin ödenmiş sermayesi ne kadar? eğer 100 bin tl ise %40 200 bin tl ise %20 hisseniz olması gerekmektedir. Ayrıca başka yabancı çalışan yoksa 5 sigortalı Türk personelinizin olması gerekmektedir, harici durumlarda çalışma izni başvurunuz reddedilir.

  10. Avatar
    MUSTAFA YARAN 8 Aralık 2017 at 00:11 - Reply

    Merhaba,
    Önümüzdeki hafta, Tamamı yabancı sermayeli (1.000.000 TL), bir limited şirket kurmaktayım.TTK gereği ortaklardan birisi sınırsız olarak müdür olmak zorunda. Ana sözleşmede yabancı ortaklardan birini müdür olarak atamak durumundayım.Çalışma izni için başvuru süresi nedir?Çalışma iznini yurt dışı konsolosluktan yapmak zorunda mıyım, yoksa Türkiye’den de yapma imkanım var mı?Teşekkür ederim.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.