Türkiye’de kurulmuş özel bir şirketin yabancı ortağının çalışma izni alması gerekmektedir. Yabancı şirket ortağının çalışma izni gereksinimi, şirket yapısına bağımlı değildir. Türk mevzuatında yer alan anonim, limited veya başka bir tür şirket değilse, bu kişilerin şirketin bir parçası olabilmeleri için çalışma izni almaları gereklidir. Bununla birlikte, yabancı sermayeli şirketler ve doğrudan yabancı şirket sınıfındaki şirketler için çalışma izni başvurusu süreçleri farklılık göstermektedir.

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni alma şartları

Yabancı sermayeli şirketler için çalışma izni uygulamaları 4875 numaralı Doğrudan Yabancı Yatırım Kanunu kapsamında değil, 4817 numaralı Yabancıların Çalışma İzni Kanunu’nda düzenlenmiştir.

Yönetimde ve çalışma amaçları yetkisi olmadan sadece sermaye ortağı olan kişiler , 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzni Kanunu’nun da amacı “iş” olarak belirleyemez. Bununla beraber, şirketin operasyonlarında aktif olarak rol alan iş ortaklarının çalışma izni almaları gereklidir. Bir yabancı iş ortağı olarak çalışma izni yapabilmek için, işverenler tarafından sağlanması gereken uygunluk kriterlerine ek olarak, yabancı iş ortağının sermaye hissesi toplam sermayenin %20’sinden az olamaz ve en az 40.000 TL olmalıdır.

Yabancı iş ortağı çalışma izni başvurularında, yabancı çalışan kota sistemi son altı ay içinde bir yıllık çalışma izni sağlanmışsa gereklidir. Bu sebeple, yabancı iş ortaklarının iş yerinde 5 Türk tam zamanlı çalışan kriterini ilk başvuruda sağlamaları gerekmektedir.

Yeni kanuna göre anonim şirketlerin Türkiye’de ikamet etmeyen yönetim kurulu üyelerine ve limited şirketlerin şirket yetkilisi olmayan diğer yabancı ortaklarına çalışma izni alma zorunluluğu kaldırılmıştır. 

Yabancılar ülkemizde %100 hisse sahibi olarak şirket kurabilir, devralabilir veya %40 hisseden az olmamak şartı ile (çalışma izni için) şirketlere ortak olabilirler.

Şirket yeni kurulmuş ise 100 bin TL ödenmiş sermayesi ve 5 sigortalı Türk vatandaşı çalışanının olması gerekmektedir.

Şirket kurulumun tarihinin 6 aydan fazla olması durumunda ise kurulmuş ve yabancı ortağı olan şirketin çalışma izni alabilmesi için ödenmiş sermayesinin en az 100 bin TL olması gerekmektedir ve 5 sigortalı Türk personel çalıştırması gereklidir. Ödenmiş sermayenin 100 bin TL olmaması durumunda ise geçmiş dönem cirolarının 800 bin TL ve üzeri olması gerekmektedir.

Şirket müdürü yabancı uyruklu ise o kişinin çalışma izni alması zorunludur.

Yabancı ortağın, Türkiye’de geçerli bir ikamet tezkeresi bulunması durumunda yurt içinden, ikamet tezkeresi olmaması durumunda ise vatandaşı olduğu ülkenin Türk büyükelçiliği aracılığıyla çalışma izni müracaatı yapılır.

Suriye vatandaşları, Suudi Arabistan, Lübnan ve Kuveyt’teki Türk büyükelçilikleri vasıtasıyla yurt dışı çalışma izni başvurusu için gerekli olan referans numaralarını alabilirler.

En çok dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de, birinci senenin sonunda yapılan çalışma izni uzatma başvurularında şirketin, SGK, vergi, BAĞKUR borcu bulunmaması veya yapılandırılmış olması gerekmektedir.

Yabancı ortaklı şirketlerin ödenmiş sermayeleri 100 bin TL’nin altına olamaz, yeni açılmış yabancı ortaklı şirketlerde ilk altı ay 5 sigortalı Türk çalışan şartı aranmamaktadır. Kuruluş tarihi altı ayı geçmiş yabancı ortaklı şirketlerde, yabancı ortağın çalışma izni alabilmesi için 5 sigortalı Türk personelin çalışması gerekmektedir, bu kriter istisna uygulamasına tabii değildir. Yabancı şirket ortağının, şirketin ödenmiş sermayesinin 100 bin TL olması durumda en %40 hisse sahibi olması gerekmektedir, ödenmiş sermaye 200 bin TL ve üzerinde olması durumunda ise %20 hisse sahibi olması yeterlidir, %20 den az hisse sahibi olan yabancı ortaklar çalışma izni alamazlar.

Yurt içi başvurularında istenilen bilgi ve belgeler

  • Başvuru dilekçesi,
  • Ticaret Odası’ndan alınmış Faaliyet Belgesi,
  • Son yıla ait vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço,
  • Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Vekâletname

Yabancı ortaktan İstenen Belgeler;

  • İkamet tezkeresi(En az 6 aylık),
  • Kimlik bilgilerini gösteren pasaport sureti,
  • Noter onaylı ve Türkçe tercümeli diploma veya mezuniyet belgesi,
  • 1 adet fotoğraf

Yabancı ortaktan istenilen bilgiler ;

  • İşyeri SGK numarası,
  • Yabancının telefon numarası,
  • Yabancının medeni hali,
  • Yabancının yurtdışı ikamet adresi,
  • Yabancının yurtiçi ikamet adresi

Yurt dışı başvurusunda istenilen bilgi ve belgeler

Konsolosluk başvurusu;

  • Konsolosluk başvuru dilekçesi,
  • Belirli Süreli İş Sözleşmesi,
  • Sabıka kağıdı,
  • Doğum belgesi,
  • Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Vergi levhası,
  • İmza sirküleri

Bakanlık Başvurusu

  • Başvuru dilekçesi,
  • Ticaret Odası’ndan alınmış faaliyet belgesi,
  • Son yıla ait vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço,
  • Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Vekâletname

Yabancıdan İstenen Belgeler;

  • Kimlik bilgilerini gösteren pasaport sureti,
  • Noter onaylı ve Türkçe tercümeli diploma veya mezuniyet belgesi,
  • 1 adet fotoğraf

İlk başvuruda çalışma izinleri bir senelik olarak verilmektedir, birinci senenin dolmasına iki ay kala uzatma başvurusu yapılması gerekmektedir. Uzatma başvurularında şirketin, vergi, SGK, BAĞKUR borçlarının bulunmaması ve prim ödemelerin tam olarak gösterilmiş olması gerekmektedir.

Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

108 Comments

  1. Avatar
    İlkin Shahbazov 16 Ocak 2019 at 21:07 - Reply

    Merhaba. Ben Azerbaycan vatandaşıyım ve Ankarada lisansımı yeni bitirdim. Yüksek öğretimi bitirenlere verilen 1 senelik kısa dönem ikamet iznini de almış bulunmaktayım. Biz (ben ve diğer 3 türk vatandaş) Türkiyede Ar-Ge yapan bir limited şirket kurduk. Şirketin yatırımı 200000 TL nin üzerinde ve benim hissem 20% den az. Sorum şu. Bir sene dolduğunda ben nasıl ikamet süremi uzatabilirim? Limited şirket kurucu ortağıyım ve şirket çalışanı değilim. Huzur hakkı alıyorum sadece. Çalışma iznine gerek var mı? Teşekkürler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 18 Ocak 2019 at 01:55 - Reply

      Merhaba, şirket yetkilisi değilseniz, imza yetkiniz yoksa çalışma izni almak mecburiyetinde değilsiniz, ikamet izni sorunuz ise biraz göreceli bir cevaba sahip, GÖÇ idaresi normal şartlarda Türkiye’de şirket ortaklığı bulunan yabancılara oturma izni vermekte ve uzatmaktadır, bazı durumlarda ise yabancıyı çalışma izni almaya yönlendirmektedir.

  2. Avatar
    ramazan 14 Ocak 2019 at 03:54 - Reply

    Merhaba, Çalışma izni için bilanço zorunlu belgelerden demişsiniz ama biz şirketi yeni kurduğumuz için vergi dairesi bilanço vermiyor. Bilançoyu sonradan sunmamız kabul edilir mi? Ya da 2019 yılında hala aynı belgeler mi isteniyor bir güncelleme oldu mu? Teşekkür ederim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 15 Ocak 2019 at 14:27 - Reply

      Merhaba, yeni kurulmuş şirketlerden bilanço talep edilmemektedir.

  3. Avatar
    Deniz 19 Aralık 2018 at 01:21 - Reply

    Merhabalar.

    Benim esim yabanci ve 4 yildir evliyiz. Turkiye de ortak bir sirket kurmak istiyoruz. Bildigim kadariyla Istisnai calisma iznine basvuru yapabiliyoruz, ancak yine bu sartlarda 6 ay sonunda 5 turk vatandasini istihdam etmek zorunda miyiz?

    Tesekkur ederim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Aralık 2018 at 16:10 - Reply

      Merhaba, hayır evlilik birliğiniz 3 yılını doldurduğu için kriterlerden muaf olarak çalışma izni alabilirsiniz.

  4. Avatar
    Sevgi 14 Kasım 2018 at 00:23 - Reply

    Merhaba iki ortaklı limited şirket kurduk bu ortaklara işveren olarak çalışma izni başvurusu yapmamız gerekiyor. Bunu da işçi gibi yurtiçi başvurudan mı yapmalıyız.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 14 Kasım 2018 at 11:39 - Reply

      Merhaba, yabancıların oturma izinleri varsa Türkiye’den yoksa yurt dışındaki Türk büyükelçilikleri üzerinden başvurularını yapmanız gerekmektedir.

  5. Avatar
    Zeyna 11 Ekim 2018 at 17:02 - Reply

    Şirketimiz Limited Şirketi olarak kurmuştuk 2018. 6 ay surece bitmek üzere, 5 türk vatandaş çalıştırmak şart mı, çalışma izini uzatmek için?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Ekim 2018 at 17:41 - Reply

      Merhaba, son altı ay 5 sigortalı Türk personel çalıştırmayan şirket sahipleri için uzatma başvurusu ret cevabı gelir.

  6. Avatar
    AYŞENUR 1 Ekim 2018 at 09:49 - Reply

    merhabalar;
    yabancı uyruklu müdürü olan 50.000 lira sermayeli bir limited şirketimiz var.(2 ortaklı, diğer ortak türk hisse payı%5) 2017/12 de kuruldu.şimdi 1 türk vatandaşı işçi çalıştırmak için ssk tescili yapmak istiyoruz.müdürün çalışma izni olması şartı var mıdır?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 1 Ekim 2018 at 16:35 - Reply

      Merhaba, SGK numarası alımında şirket müdürü yabancının çalışma izni olması şartı aranmamaktadır, fakat bu durum değişkenlik gösterebilir, bugüne kadar ki yaptığımız işlemlerde çalışma izni istenmedi.

  7. Avatar
    naıde 27 Eylül 2018 at 16:30 - Reply

    Merhaba 2 ıraklı ortakla şirket kurduk bir ortak şirket müdürü Bu kişiye çalışma izni alacaz ama firma sadece ihracat yapacak ve işçi çalıştıracak bir iş yok. Yinede Bİrinci yılın sonunda 5 türk çalışan şartı gerekiyor mu. Son değişikliklerle çalışma izni almak için hangi kuruma başvurmalıyız.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 27 Eylül 2018 at 18:35 - Reply

      Merhaba, yeni kurulmuş şirketlerle çalışma izni alınacak şirket ortakları için ilk altı ay 5 sigortalı Türk personel çalıştırma bulunmamaktadır, 6 ay sonra çalışma izni uzatılmak istenirse 5 sigortalı Türk personel çalıştırmak şarttır. Çalışma izni başvurusu çalışma bakanlığına yapılmaktadır.

  8. Avatar
    ali 19 Eylül 2018 at 16:20 - Reply

    mrb bi arkadaşım var suriyeli sahış mukellefiyeti var buna istinden çalışma izni alabliyor mu

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Eylül 2018 at 19:21 - Reply

      Merhaba, sorularınıza mail üzerinden cevap verilmiştir.

  9. Avatar
    emre aslankılıç 17 Eylül 2018 at 11:41 - Reply

    iyi günler Filistin vatandaşı anonim şirket ortağı kişinin çalışma izni alabilmesi için maaşının asgari ücretin 6.5 katı olma zotunluluğu var mı acaba ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Eylül 2018 at 15:59 - Reply

      Merhaba, şirket ortağı yabancılar için asgari ücret veya katları kriteri bulunmamaktadır.

  10. Avatar
    RAMAZAN KARA 13 Eylül 2018 at 16:26 - Reply

    1- SURİYELİ BİR VATANDAŞA TEK KİŞİLİK LİMİTED ŞİRKET KURDUK.
    SERMAYESİ 50.000,00 TL BU KİŞİNİN DAHA ÖNCE ÇALIŞMA İZNİ VARDI ÇALIŞMA İZNİ ALMAK İÇİN 100.000,00 TL ŞARTI VE 5 KİŞİ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ŞARTI MECBURİ MİDİR?
    BU KİŞİ YURT İÇİNDEN ALIP YURT DIŞINA İHRACAT YAPIYOR 5 KİŞİLİK ELEMANA İHTİYAÇ YOK.
    2- GELİR VERGİSİ MÜKELLEFİ OLAN ŞAHIS İŞLETMELERİ SAHİBLERİ İÇİN ÇALIŞMA İZNİ ŞARTLARI FARKLI MIDIR?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 13 Eylül 2018 at 20:41 - Reply

      Merhaba, ikamet tezkeresi sahibi Suriyeliler çalışma izni kriterlerinden muaftırlar, şahıs işletmesi eğer suriyeli ise aynı şey yine geçerlidir, başka ülke vatandaşları şahıs işletmesi üzerinden çalışma izni alamazlar.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.