Türkiye’de kurulmuş özel bir şirketin yabancı ortağının çalışma izni alması gerekmektedir. Yabancı şirket ortağının çalışma izni gereksinimi, şirket yapısına bağımlı değildir. Türk mevzuatında yer alan anonim, limited veya başka bir tür şirket değilse, bu kişilerin şirketin bir parçası olabilmeleri için çalışma izni almaları gereklidir. Bununla birlikte, yabancı sermayeli şirketler ve doğrudan yabancı şirket sınıfındaki şirketler için çalışma izni başvurusu süreçleri farklılık göstermektedir.

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni alma şartları

Yabancı sermayeli şirketler için çalışma izni uygulamaları 4875 numaralı Doğrudan Yabancı Yatırım Kanunu kapsamında değil, 4817 numaralı Yabancıların Çalışma İzni Kanunu’nda düzenlenmiştir.

Yönetimde ve çalışma amaçları yetkisi olmadan sadece sermaye ortağı olan kişiler , 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzni Kanunu’nun da amacı “iş” olarak belirleyemez. Bununla beraber, şirketin operasyonlarında aktif olarak rol alan iş ortaklarının çalışma izni almaları gereklidir. Bir yabancı iş ortağı olarak çalışma izni yapabilmek için, işverenler tarafından sağlanması gereken uygunluk kriterlerine ek olarak, yabancı iş ortağının sermaye hissesi toplam sermayenin %20’sinden az olamaz ve en az 40.000 TL olmalıdır.

Yabancı iş ortağı çalışma izni başvurularında, yabancı çalışan kota sistemi son altı ay içinde bir yıllık çalışma izni sağlanmışsa gereklidir. Bu sebeple, yabancı iş ortaklarının iş yerinde 5 Türk tam zamanlı çalışan kriterini ilk başvuruda sağlamaları gerekmektedir.

Yeni kanuna göre anonim şirketlerin Türkiye’de ikamet etmeyen yönetim kurulu üyelerine ve limited şirketlerin şirket yetkilisi olmayan diğer yabancı ortaklarına çalışma izni alma zorunluluğu kaldırılmıştır. 

Yabancılar ülkemizde %100 hisse sahibi olarak şirket kurabilir, devralabilir veya %40 hisseden az olmamak şartı ile (çalışma izni için) şirketlere ortak olabilirler.

Şirket yeni kurulmuş ise 100 bin TL ödenmiş sermayesi ve 5 sigortalı Türk vatandaşı çalışanının olması gerekmektedir.

Şirket kurulumun tarihinin 6 aydan fazla olması durumunda ise kurulmuş ve yabancı ortağı olan şirketin çalışma izni alabilmesi için ödenmiş sermayesinin en az 100 bin TL olması gerekmektedir ve 5 sigortalı Türk personel çalıştırması gereklidir. Ödenmiş sermayenin 100 bin TL olmaması durumunda ise geçmiş dönem cirolarının 800 bin TL ve üzeri olması gerekmektedir.

Şirket müdürü yabancı uyruklu ise o kişinin çalışma izni alması zorunludur.

Yabancı ortağın, Türkiye’de geçerli bir ikamet tezkeresi bulunması durumunda yurt içinden, ikamet tezkeresi olmaması durumunda ise vatandaşı olduğu ülkenin Türk büyükelçiliği aracılığıyla çalışma izni müracaatı yapılır.

Suriye vatandaşları, Suudi Arabistan, Lübnan ve Kuveyt’teki Türk büyükelçilikleri vasıtasıyla yurt dışı çalışma izni başvurusu için gerekli olan referans numaralarını alabilirler.

En çok dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de, birinci senenin sonunda yapılan çalışma izni uzatma başvurularında şirketin, SGK, vergi, BAĞKUR borcu bulunmaması veya yapılandırılmış olması gerekmektedir.

Yabancı ortaklı şirketlerin ödenmiş sermayeleri 100 bin TL’nin altına olamaz, yeni açılmış yabancı ortaklı şirketlerde ilk altı ay 5 sigortalı Türk çalışan şartı aranmamaktadır. Kuruluş tarihi altı ayı geçmiş yabancı ortaklı şirketlerde, yabancı ortağın çalışma izni alabilmesi için 5 sigortalı Türk personelin çalışması gerekmektedir, bu kriter istisna uygulamasına tabii değildir. Yabancı şirket ortağının, şirketin ödenmiş sermayesinin 100 bin TL olması durumda en %40 hisse sahibi olması gerekmektedir, ödenmiş sermaye 200 bin TL ve üzerinde olması durumunda ise %20 hisse sahibi olması yeterlidir, %20 den az hisse sahibi olan yabancı ortaklar çalışma izni alamazlar.

Yurt içi başvurularında istenilen bilgi ve belgeler

  • Başvuru dilekçesi,
  • Ticaret Odası’ndan alınmış Faaliyet Belgesi,
  • Son yıla ait vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço,
  • Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Vekâletname

Yabancı ortaktan İstenen Belgeler;

  • İkamet tezkeresi(En az 6 aylık),
  • Kimlik bilgilerini gösteren pasaport sureti,
  • Noter onaylı ve Türkçe tercümeli diploma veya mezuniyet belgesi,
  • 1 adet fotoğraf

Yabancı ortaktan istenilen bilgiler ;

  • İşyeri SGK numarası,
  • Yabancının telefon numarası,
  • Yabancının medeni hali,
  • Yabancının yurtdışı ikamet adresi,
  • Yabancının yurtiçi ikamet adresi

Yurt dışı başvurusunda istenilen bilgi ve belgeler

Konsolosluk başvurusu;

  • Konsolosluk başvuru dilekçesi,
  • Belirli Süreli İş Sözleşmesi,
  • Sabıka kağıdı,
  • Doğum belgesi,
  • Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Vergi levhası,
  • İmza sirküleri

Bakanlık Başvurusu

  • Başvuru dilekçesi,
  • Ticaret Odası’ndan alınmış faaliyet belgesi,
  • Son yıla ait vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço,
  • Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Vekâletname

Yabancıdan İstenen Belgeler;

  • Kimlik bilgilerini gösteren pasaport sureti,
  • Noter onaylı ve Türkçe tercümeli diploma veya mezuniyet belgesi,
  • 1 adet fotoğraf

İlk başvuruda çalışma izinleri bir senelik olarak verilmektedir, birinci senenin dolmasına iki ay kala uzatma başvurusu yapılması gerekmektedir. Uzatma başvurularında şirketin, vergi, SGK, BAĞKUR borçlarının bulunmaması ve prim ödemelerin tam olarak gösterilmiş olması gerekmektedir.

Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

108 Comments

  1. Avatar
    Muhsin Shejirem 25 Şubat 2020 at 12:36 - Reply

    Merhaba, Sermaye 200 bin TL ve ust olan A.S. sirketin yabanci sahis %20 ortak olmasi ile calisma izni pozisiyonunda bir muhendis unvanli ortak Pazarlamaci dalinda calisma izni gosterebilirmi ve zorluluk varmidir.
    Tesekkurler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 27 Mart 2020 at 15:35 - Reply

      Merhaba, %20 hisseyle yabancıyı şirketinize ortak edebilir, 5 Türk çalışan varsa ona çalışma izni alabilirsiniz, şirket ortağı çalışma izinlerinde yabancının ünvanı ve diploması önemli değildir.

  2. Avatar
    Payam 5 Şubat 2020 at 13:50 - Reply

    Merhaba. iyi günler
    ben kardeşimle Türkiye’de iş yeri açmak istiyoruz. 2 kişiyiz yani. tercihimiz bir coffee shop açmak. bunun için:
    1. kaç türk vatandaşı istihdam etmeliyiz?
    2. ne kadar sermaye yatırılması lazım?
    önceden çok teşekkür ederiz

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Şubat 2020 at 22:13 - Reply

      Merhaba, iki ortağa da çalışma izni alınacaksa yatırımın en az 200 bin TL olması ve 10 tane Türk işçi çalıştırılması gerekmektedir.

  3. Avatar
    ali 18 Aralık 2019 at 08:47 - Reply

    Merheba, Bilgilerinizi bizimle paylasdiginiz icin sizlerden cok tesekkur ediyorum, aceba:
    1-yabancilar icin kiralana is yerinin vergi oranai ne kader?
    2-net kazanca vergi odenir ve ya ciro ya? bunun vergisi ne kader?
    2-bes yil calisma iznimiz varsa, sirketin sermayesi ve ya vergi odemesi en az ne kader olmali ki turk vatandasligina bas vurmak imkanimiz olsin?
    saygi ve hurmetler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 18 Aralık 2019 at 13:54 - Reply

      Merhaba, sorularınız danışmanlık hizmetlerimiz kapsamına girdiği için maalesef cevap veremiyoruz, hizmetlerimiz arasında şirket kuruluşu vergi ve muhasebe hizmetleri, çalışma izni, Türk vatandaşlığı vb.. bulunmaktadır

  4. Avatar
    ali 16 Aralık 2019 at 17:48 - Reply

    Merheba, yabanci bir ailenin is kurup ve ikamet almasi icin:
    1-sirket kurmasi icin en az ne kader sermaye gerekiyor? bu sermeye bankada dokunmaz halinde oluyor ve ya kac ay sonar bu sermeye alinabilinir?
    2-en az kac turk vatandasi istihdam etmeliyiz?
    3-kac yil calismadan sonar turk vatandasi olabiliriz? bunun icin aceba sirketin sermayesi en az ne kader olmasi gerekiyor?
    cevabinizi email adresimde`de alabilirmiyim?
    saygi ve hurmetler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Aralık 2019 at 12:21 - Reply

      Merhaba, özelden yapılan sorulara cevap vermiyoruz, burada sorulan soruların cevaplarını da özelden yazmıyoruz, amacımız tüm yabancıların Türkiye kanunları hakkında bilgi sahibi olması olduğundan dolayı sorularınıza buradan cevap vereceğiz.

      1- Şirket kurmak için en az 100 Bin TL ödenmiş sermaye gerekmektedir, bu parayı ertesi gün geri alabilirsiniz veya banka hesabınıza kalabilir.
      2- En az 5 sigortalı Türk vatandaşı istihdam etmelisiniz.
      3- 5 yıl çalışma izni ile Türkiye’de ikamet eden yabancıların vatandaşlık başvuru hakkı bulunmaktadır.

  5. Avatar
    Yasin 13 Aralık 2019 at 00:08 - Reply

    Merhaba Türkiye’de kurulmuş halen faal olan şirket tüzel kişi ve yabancı vatandaşdir 2 yıldır göç idaresi nin verdigi ikamet ile Türkiye’de kalabiliyorken ikamet süresi nin bitiminde tekrar başvuru yaptığı göç idaresi ikamet yenileme yapmamaktadır sebebi kişinin şirketi olduğu ve çalışma bakanlığı başvurusu ile çalışma izni alması gerektiğini söylemeleridir bu kişi 5 türk çalıştırmak zorunda mıdır.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 15 Aralık 2019 at 19:11 - Reply

      Merhaba, evet çalışma izni için en az 100 Bin TL ödenmiş sermaye ve 5 sigortalı Türk personel çalıştırma şartı bulunmaktadır.

  6. Avatar
    Alp 4 Aralık 2019 at 04:28 - Reply

    Ilk paragrafta “Türkiye’de kurulmuş özel bir şirketin yabancı ortağının çalışma izni alması gerekmektedir. Yabancı şirket ortağı nın çalışma izni gereksinimi, şirket yapısına bağımlı değildir.” diyor.

    Fakat daha sonra “Yeni kanuna göre …. limited şirketlerin şirket yetkilisi olmayan diğer yabancı ortaklarına çalışma izni alma zorunluluğu kaldırılmıştır.” diyor.

    Sanirim iki paragraf arasinda bir celiski var. Biraz daha belirgin aciklayabilir misiniz? Tesekkurler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 4 Aralık 2019 at 19:50 - Reply

      Merhaba, yeni düzenlemeyi baz alabilirsiniz, içeriklerimiz sürekli güncellendiği için eski uygulamalar silinmemektedir.

  7. Avatar
    nail 12 Ekim 2019 at 03:06 - Reply

    merhaba ….yabancı uyruklu türk soyluyum….yasal olarak diş hekimi çalışma ıznım var….çalişdiğim poliklinikde toplamda 3 şübesi var…4 şübesi açılcak …yenı açılıcak şübeye diş hekimi olarak ortak ola bılırmıyım?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Ekim 2019 at 18:04 - Reply

      Merhaba, evet şirket ortağı olarak çalışma izni almanız halinde mesleğinizi icra edebilirsiniz. Bazı durumlarda bakanlık bu durum için taahhütname isteyebilir.

      • Avatar
        Sahand 27 Kasım 2019 at 20:03 - Reply

        Merhaba, türk şirketine belirlenen şartlar gibi ortak olmak istiyorum. Müdür olmasam bile 5 türk çalıştırma zorunluluğu var mıdır?

        • Ata Kurumsal
          Ata Kurumsal 28 Kasım 2019 at 15:10 - Reply

          Merhaba, yabancı ortaklar kurulan şirketin ortağının Türk olması şartı ile yabancı ortaklara çalışma izni alınmasıyla ilgili bakanlığın bir görüşü bulunmamaktadır.

  8. Avatar
    Mihriban 7 Ağustos 2019 at 16:41 - Reply

    Merhaba, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanunu’na göre, özel okul ve diğer özel öğretim kurumlarındaki yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin ortaklığı sona erdirileceği doğru mudur? 2016 yılında alınan bir kararmış, bu durumda bir yabancı Türkiye’de bir yabancı dil kursu açamaz ya da ortak olamaz mı?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Ağustos 2019 at 18:46 - Reply

      Merhaba, konu hakkında bilgimiz veya hizmetimiz bulunmamaktadır.

  9. Avatar
    ihsan 28 Mart 2019 at 10:50 - Reply

    Merhaba, çalışma iznim olduğu zaman kendime ait şahıs firması kurdum, şuan çalışma iznim bitti, ama SSK ve vergileri kendim ödüyorum, fatura kesmem için izin almama gerek var mı? ayrıca ekstra olarak oturma iznim de var.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 2 Nisan 2019 at 12:13 - Reply

      Merhaba, çalışma izni olmadan ticaret yapmak kanunlara uygun değildir.

  10. Avatar
    tekin 7 Şubat 2019 at 17:55 - Reply

    Merhaba, yurtdışından yabancı işçi getirip burada hasta bakıcı, çocuk bakıcı vs olarak çalıştırmak istiyorum, kuracağım şirketin açıklamasında , gazetesinde vs ne gibi bi ibare olması gerekiyor hizmet mi sağlık mı ? onun yanında yine her 1 yabancıya 5 türk çalışması gerekiyor değil mi ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 8 Şubat 2019 at 11:29 - Reply

      Merhaba,sorularınız danışmanlık hizmetlerimiz kapsamına girdiği için maalesef cevap veremiyoruz, fakat şirket kuruluşunuz dahil hizmetlerimizden faydalanmak isterseniz sizlere bir çok konuda yardımcı olabilir hatta mevcut müşterimiz için destek verebiliriz.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.