Türkiye’de kurulmuş özel bir şirketin yabancı ortağının çalışma izni alması gerekmektedir. Yabancı şirket ortağının çalışma izni gereksinimi, şirket yapısına bağımlı değildir. Türk mevzuatında yer alan anonim, limited veya başka bir tür şirket değilse, bu kişilerin şirketin bir parçası olabilmeleri için çalışma izni almaları gereklidir. Bununla birlikte, yabancı sermayeli şirketler ve doğrudan yabancı şirket sınıfındaki şirketler için çalışma izni başvurusu süreçleri farklılık göstermektedir.

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni alma şartları

Yabancı sermayeli şirketler için çalışma izni uygulamaları 4875 numaralı Doğrudan Yabancı Yatırım Kanunu kapsamında değil, 4817 numaralı Yabancıların Çalışma İzni Kanunu’nda düzenlenmiştir.

Yönetimde ve çalışma amaçları yetkisi olmadan sadece sermaye ortağı olan kişiler , 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzni Kanunu’nun da amacı “iş” olarak belirleyemez. Bununla beraber, şirketin operasyonlarında aktif olarak rol alan iş ortaklarının çalışma izni almaları gereklidir. Bir yabancı iş ortağı olarak çalışma izni yapabilmek için, işverenler tarafından sağlanması gereken uygunluk kriterlerine ek olarak, yabancı iş ortağının sermaye hissesi toplam sermayenin %20’sinden az olamaz ve en az 40.000 TL olmalıdır.

Yabancı iş ortağı çalışma izni başvurularında, yabancı çalışan kota sistemi son altı ay içinde bir yıllık çalışma izni sağlanmışsa gereklidir. Bu sebeple, yabancı iş ortaklarının iş yerinde 5 Türk tam zamanlı çalışan kriterini ilk başvuruda sağlamaları gerekmektedir.

Yeni kanuna göre anonim şirketlerin Türkiye’de ikamet etmeyen yönetim kurulu üyelerine ve limited şirketlerin şirket yetkilisi olmayan diğer yabancı ortaklarına çalışma izni alma zorunluluğu kaldırılmıştır. 

Yabancılar ülkemizde %100 hisse sahibi olarak şirket kurabilir, devralabilir veya %40 hisseden az olmamak şartı ile (çalışma izni için) şirketlere ortak olabilirler.

Şirket yeni kurulmuş ise 100 bin TL ödenmiş sermayesi ve 5 sigortalı Türk vatandaşı çalışanının olması gerekmektedir.

Şirket kurulumun tarihinin 6 aydan fazla olması durumunda ise kurulmuş ve yabancı ortağı olan şirketin çalışma izni alabilmesi için ödenmiş sermayesinin en az 100 bin TL olması gerekmektedir ve 5 sigortalı Türk personel çalıştırması gereklidir. Ödenmiş sermayenin 100 bin TL olmaması durumunda ise geçmiş dönem cirolarının 800 bin TL ve üzeri olması gerekmektedir.

Şirket müdürü yabancı uyruklu ise o kişinin çalışma izni alması zorunludur.

Yabancı ortağın, Türkiye’de geçerli bir ikamet tezkeresi bulunması durumunda yurt içinden, ikamet tezkeresi olmaması durumunda ise vatandaşı olduğu ülkenin Türk büyükelçiliği aracılığıyla çalışma izni müracaatı yapılır.

Suriye vatandaşları, Suudi Arabistan, Lübnan ve Kuveyt’teki Türk büyükelçilikleri vasıtasıyla yurt dışı çalışma izni başvurusu için gerekli olan referans numaralarını alabilirler.

En çok dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de, birinci senenin sonunda yapılan çalışma izni uzatma başvurularında şirketin, SGK, vergi, BAĞKUR borcu bulunmaması veya yapılandırılmış olması gerekmektedir.

Yabancı ortaklı şirketlerin ödenmiş sermayeleri 100 bin TL’nin altına olamaz, yeni açılmış yabancı ortaklı şirketlerde ilk altı ay 5 sigortalı Türk çalışan şartı aranmamaktadır. Kuruluş tarihi altı ayı geçmiş yabancı ortaklı şirketlerde, yabancı ortağın çalışma izni alabilmesi için 5 sigortalı Türk personelin çalışması gerekmektedir, bu kriter istisna uygulamasına tabii değildir. Yabancı şirket ortağının, şirketin ödenmiş sermayesinin 100 bin TL olması durumda en %40 hisse sahibi olması gerekmektedir, ödenmiş sermaye 200 bin TL ve üzerinde olması durumunda ise %20 hisse sahibi olması yeterlidir, %20 den az hisse sahibi olan yabancı ortaklar çalışma izni alamazlar.

Yurt içi başvurularında istenilen bilgi ve belgeler

  • Başvuru dilekçesi,
  • Ticaret Odası’ndan alınmış Faaliyet Belgesi,
  • Son yıla ait vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço,
  • Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Vekâletname

Yabancı ortaktan İstenen Belgeler;

  • İkamet tezkeresi(En az 6 aylık),
  • Kimlik bilgilerini gösteren pasaport sureti,
  • Noter onaylı ve Türkçe tercümeli diploma veya mezuniyet belgesi,
  • 1 adet fotoğraf

Yabancı ortaktan istenilen bilgiler ;

  • İşyeri SGK numarası,
  • Yabancının telefon numarası,
  • Yabancının medeni hali,
  • Yabancının yurtdışı ikamet adresi,
  • Yabancının yurtiçi ikamet adresi

Yurt dışı başvurusunda istenilen bilgi ve belgeler

Konsolosluk başvurusu;

  • Konsolosluk başvuru dilekçesi,
  • Belirli Süreli İş Sözleşmesi,
  • Sabıka kağıdı,
  • Doğum belgesi,
  • Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Vergi levhası,
  • İmza sirküleri

Bakanlık Başvurusu

  • Başvuru dilekçesi,
  • Ticaret Odası’ndan alınmış faaliyet belgesi,
  • Son yıla ait vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço,
  • Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Vekâletname

Yabancıdan İstenen Belgeler;

  • Kimlik bilgilerini gösteren pasaport sureti,
  • Noter onaylı ve Türkçe tercümeli diploma veya mezuniyet belgesi,
  • 1 adet fotoğraf

İlk başvuruda çalışma izinleri bir senelik olarak verilmektedir, birinci senenin dolmasına iki ay kala uzatma başvurusu yapılması gerekmektedir. Uzatma başvurularında şirketin, vergi, SGK, BAĞKUR borçlarının bulunmaması ve prim ödemelerin tam olarak gösterilmiş olması gerekmektedir.

Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

108 Comments

  1. Avatar
    Kerim 11 Ağustos 2020 at 15:29 - Reply

    Merhabalar değerli Ata Kurumsal Yetkilisi Hanımefendi/beyefendi,
    Yabancı uyruklu ve Türk soylu’yım, şahıs şirketi kurdum(Maliye kaydım, SGK ”Bağkur” ve Oda Faaliyet Belgem var), kendi Bağkur Sigortamı ve diğer vergiye tabi olduğum yasal mevzuatlar gereği ödemelerimi yapıyorum. Bunun yanı sıra, 1.000.000 TL sermayeli bir üretim (limited) şirketine yüzde 10 (100.000TL) olarak ortak oldum (Türkiye Sicil Gazetesinde yayınlandı ve Ticaret Odasına da kayıt yaptırdım) ve şirketin kuruluşundan 6 ay geçmemektedir. 6 yıldan bu yana Türkiye’de ikamet etmekteyim ve şuan ki ikametim ise Ticari Bağlantı veya iş kuracaklar bağlantılı (bitiş süresine 5 aydan fazla 6 aydan az var)’dir. Peki çalışma izni başvurusu yapabilir miyim? daha doğrusu bir kaç gün içinde başvuru yapacağım, sizde çalışma izni başvuru şartlarını taşıyor muyum?
    Değer verip yanıtlayacağınızı temeni ederek şimdiden teşekkür ederim.
    İyi çalışmalar dilerim.

    Saygılarımla,

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Ağustos 2020 at 01:39 - Reply

      Merhaba, evet başvurabilirsiniz, bütün kriterleriniz tutuyor, ayrıca Türk soylu belgesi sahibi yabancılar için kriter uygulanmaktadır, şirkette 5 tane Türk çalışan bulunuyorsa %99 çalışma izni alabilirsiniz. İşim sağlam olsun diyorsanız 2000 TL + KDV ye başvurunuzu uzman ekibimiz yapabilir. Sonuçlanma süresi 30-45 gün arasındadır.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  2. Avatar
    mehmet 8 Ağustos 2020 at 21:14 - Reply

    Slm aşağıdaki soromu tamamleym limited şirketi kurdum kaçdim getim göç idaresine al sana şirket özat benim oturma izni mi oda dedi al sana ozatdim şimdi ben çalışma izni istemiyorum oturma izni benim öcün yeterli şimdi asıl soru bo ben şirket üzerinen berber dükanı açdım öyle çalışma izni almadan devam ede bulirmiyim sağ öl

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 11 Ağustos 2020 at 01:52 - Reply

      Merhaba, çalışma izniniz olmadan maalesef ki Türkiye’de hiç bir işi yasal olarak yapamazsınız, tespit edilmeniz halinde sınırdışı edilirsiniz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  3. Avatar
    mehmet 8 Ağustos 2020 at 21:05 - Reply

    Slm kolay gelsin 10000tl yabancı bır limited şirket kurdu şimdi bu adamın şirketi var bunu güç idaresine gösterdi tamam dedi al sana uzatdim oturma izni nı şimdi 100000tl sermayesi de yok çalışma izni ala şirketi soro budur şirketi çalışdıra bilir mi?

  4. Avatar
    Mesut Shejire 5 Ağustos 2020 at 14:43 - Reply

    Merhaba, A.S sirkete ortak olan yabanci uyruklu vatandasin calisma izni alma zorunlugu varmidir.
    Tesekkurler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 6 Ağustos 2020 at 13:38 - Reply

      Merhaba, şirket müdürü değilse veya şirkette aktif bir görevi yoksa çalışma izni almak zorunlu değildir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  5. Avatar
    ALPARSLAN DÖNMEZ 15 Mayıs 2020 at 16:00 - Reply

    Merhabalar 20.04.2020 tarihinde 2 ortalı biri lübnan uyruklu diğeri türk şirket kurduk.250.000 sermayeli %50 eşit olarak. imza yetksi Türk vatandaşında yabancı ortak çalışma izin belgesi çıkarmak istiyor. Bunun için 6 olmadığı için 5 türk işçi çalıştırma na gerek varmı ve diğer şartlar nelerdir..
    Teşekkürler…

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Mayıs 2020 at 04:40 - Reply

      Merhaba, yeni kurulmuş şirketlerin ortaklarına ilk 6 ay içinde çalışma iznine müracaat edilirse 5 Türk personel çalıştırma kriteri aranmamaktadır.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin.
      https://g.page/r/CWsEzaKWy1xwEAQ/review

  6. Avatar
    YASHAR 14 Nisan 2020 at 02:04 - Reply

    Iyi aksamlar. Shirket ortagi olarak calisma izni cikmis yabanci kendisi icin SGK primi odemeli mi? Evetse ne kadar? Onceden tesekkurler

    • marta
      marta 14 Nisan 2020 at 11:53 - Reply

      Merhaba,
      Evet, şirket ortağının alacağı brüt maaş üzerinden SGK primi ödemesi gerekmektedir.

      Düşünceleriniz bizim için önemli. Bizden aldığınız hizmetten memnun musunuz? lütfen memnuniyetiniz oranında yıldız verip yorum yapın.Tıklayınız

  7. Avatar
    isimsiz 4 Nisan 2020 at 00:17 - Reply

    Merhaba, Limited Şirketimin yarı hissesini(250000 TL) yabancı kişiye devrettim. Şirket müdürü olarak da aynı yabancı kişi atandı. İkamet izni var. Çalışma iznine başvurmamız gerekiyormuş. Şu anda müdür olarak görünüyor. Şİmdi çalışma iznine başvursak ceza alır mıyız? Teşekkürler.

    • marta
      marta 6 Nisan 2020 at 13:21 - Reply

      Merhaba,
      Şirket şartları uygun ise çalışma izni başvurusunda bulunabilirsiniz ve herhangi bir ceza almayacaksınız

  8. Avatar
    serkan 28 Şubat 2020 at 15:53 - Reply

    merhaba ben iran vatandaşıyım 5 yıldır Antalya da ikamet ediyorum.geçici kimlik belgem var.Şimdi istanbul a taşındım göçidaresine ikamet için yeniden başvuru yaptım. reklam işi yapıyorum.ayrıca 10 000Tl sermayeli limited şirket kurdum.Çalışma iznini nasıl alabilir.teşekkür ederim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 28 Mart 2020 at 14:06 - Reply

      Merhaba, çalışma izni için şirketinizin sermayesi 100 Bin tl olmalı ve 5 sigortalı Türk personel çalıştırmalısınız.

  9. Avatar
    Tolga mutlu 27 Şubat 2020 at 21:21 - Reply

    Merhaba… Turk ortakli sirketimiz imza ve temsil yetkisi olmayan yabanci ortaga hisse devri yapacak. Bahsettiginiz sermaye tutari ve hisse devri orani bu durum icin de gecerlimidir? Ve 5 turk sigortali gosterme mecburuyetimiz varmi? Teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 28 Mart 2020 at 14:02 - Reply

      Merhaba, yabancıya çalışma izni almayacaksanız gerek yoktur, çalışma izni alınacaksa şartların yerine getirilmesi gereklidir.

  10. Avatar
    YASHAR 25 Şubat 2020 at 23:46 - Reply

    Merhaba. Shirket ortagi olarak calisma izni cikmis yabanci kendisi icin SGK primi odemeli mi? Evetse ne kadar? Onceden tesekkurler

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.