Yabancı işçi çalıştırma birtakım kriterlerin yerine getirilmesi şartıyla Çalışma Bakanlığının iznine bağlıdır. İşveren veya danışmanlık firması tarafından her halükarda yabancı işe başlamadan önce çalışma izni alınması gerekmektedir. Yabancılar işvereni olmadan kendi adlarına çalışma izni alamazlar.

Yabancı İşçi Çalıştırma

Yabancılar için çalışma izni başvuruları, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine, yurt içinde ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılmaktadır. Çalışma izni başvurularının elektronik ortamda yapılması gerekmektedir.

Çalışma iznini verecek makam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’dır. Bakanlık, usulüne uygun olarak yapılan başvuruları, belgelerin tam ve eksiksiz olması şartıyla, en geç 30 gün içinde sonuçlandırır. Bakanlık çalışma iznini belge olarak düzenler. Çalışma izni başvurusunun, 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ve Yönetmeliğinde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yapılmaması halinde ise başvuru reddedilir.

Oturma İzni Olan Yabancıya Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Yurt içinden yapılacak çalışma izni başvurusu en az 6 aylık oturma izni almış ve süresi bitmemiş yabancının işvereni veya danışman firma tarafından online olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi yurt içinden çalışma izni başvurusu yapılabilmesi için yabancının en az 6 ay geçerli bir ikamet iznine sahip olması ve ikamet izni süresinin sona ermemiş olması gerekmektedir.

Oturma İzni Olmayan Yabancılara Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yurt dışından yapılacak çalışma izni başvurusu, yabancının vatandaşı olduğu veya daimi ikamet ettiği ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğuna yapılır. Konsolosluk bu başvuruyu doğrudan Bakanlığa iletir. Bakanlık ilgili mercilerin görüşlerini de alarak, başvuruyu Kanunun 14. maddesine göre değerlendirir ve durumu uygun görülen yabancıya çalışma izni verir. Yurt dışından yapılan başvuruya ilişkin işlemler konsolosluk ve Bakanlık tarafından elektronik ortamda yürütülür.

Yabancının temsilciliğe başvuru tarihini takip eden 10 iş günü içerisinde işverenin de elektronik başvuru yapması gerekmektedir. Yabancılar, çalışma izninde belirtilen süre kadar Türkiye’de kalıp çalışabileceklerdir. Buna göre çalışma izni, yabancıya, hem Türkiye’de ikamet etme hem de çalışma hakkı sağlamaktadır. Nitekim Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 27. maddesinde de, çalışma izninin ikamet izni sayılacağı açıkça hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla yurt dışından çalışma izni alarak Türkiye’ye giren bir yabancının, Türkiye’de ikamet etme hakkını elde etmek için ayrıca ikamet izni almasına gerek yoktur.

Yabancı işçi çalıştırmak isteyen iş yerlerinin çalışma izni alabilmeleri için bazı şartları karşılamaları gerekmektedir. Araştırmadan yapılan yabancı çalışma izni başvuruları hüsranla sonuçlanabilir. Bu yüzden çalışma izni başvurusu yapmadan önce konuyu iyice araştırmanız istenilen belgeler ve yabancı işçi çalıştırma şartlarını detaylı bir şekilde incelemeniz gerekmektedir.

Yabancı İşçi Çalıştırma Şartları 

  • Yabancı işçi çalıştıracak iş yerlerinde 5 Türk vatandaşının çalışması zorunludur. Bu sayı yalnızca bir yabancı işçi çalıştırmak isteyenler için geçerlidir. Eğer birden fazla yabancı işçi çalıştırma durumu varsa her yabancı için 5 Türk vatandaşının çalıştırılması gerekmektedir. Örneğin 5 yabancı çalıştırma izni isteyen bir şirketin bünyesinde toplam 25 Türk vatandaşı çalışmalıdır.
  • Yabancı işçi çalıştırma izni isteyen iş yerinin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL olması gerekmektedir. Ödenmiş sermaye şartı uymuyor ancak ihracat yapıyor ise son yıl ihracat tutarının 250.000 ABD Doları olması veya yıllık cirosunun 800.000 TL olması gerekmektedir. Bu şartlardan herhangi birini karşılıyorsanız yabancı çalışma izni alabilirsiniz.
  •  İzin almak isteyen şirket ortağı olan yabancının ise sermaye payının en az %20’sine sahip olması gerekmektedir. Bu rakam da 40.000 TL’nin üstünde olmalıdır.
  • İş yeri tarafından yabancıya ödenmesi gereken maaş, yabancı çalışanın görevi ve yapacağı işle orantılı olmalıdır ve mutlaka asgari ücretten fazla olmalıdır. 2024 yılı yabancılara ödenecek ücretler hakkında detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz : https://www.atakurumsal.com.tr/yabancilara-odenmesi-gereken-taban-ucretler/
  •  Eğlence, turizm ve seyahat acentaları sektörü için eğer bir şirket 10 Türk vatandaşı çalıştırıyor ise her yabancı için 5 Türk vatandaşı şartı geçerli değildir.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

167 Comments

  1. Avatar
    FATMA 11 Eylül 2019 at 11:08 - Reply

    İYİ ÇLIŞMALAR,
    T.C. İKAMET İZNİ, 31.03.2017 İLE 30.03.2020 ARASI OLAN TÜRK VATANDAŞI İLE EVLİ RUS VATANDAŞI İÇİN, TÜRKİYE’DE SGK’LI OLARAK Bİ YERE BAĞLI ÇALIŞMASI (ŞİRKETTE) BİR DE BAĞIMSIZ OLARAK (ESKİ BAĞKURLU) ÇALIŞMASININ ŞARTLARI NELERDİR?

  2. Avatar
    Esin SU 31 Ağustos 2019 at 15:59 - Reply

    Yabancı bir personeli saat ücretli öğretmen olarak çalıştırmak istiyorum.
    Tam zamanlı yani kadrolu olduğunda yabancılara asgari brüt ücretin
    3 katı yatırma zorunluluğum, yarı zamanlı içinde geçerli oluyor mu?
    Örneğin özel öğretim kurumlarında türk bir öğretmenin ders saat ücreti en az 17 TL olmalı
    Şu durumda yabancı bir ingilizce öğretmenine 51 TL ders saati ücreti mi ödemeliyim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 3 Eylül 2019 at 13:37 - Reply

      Merhaba, yabancı öğretmenler için bakanlığın belirlediği ücret asgarinin 3 katı olmak zorundadır, buna göre saat ücretlerinizi hesaplamanızı öneririz.

  3. Avatar
    güler 17 Temmuz 2019 at 18:32 - Reply

    merhaba,
    türkiyede merkezi bulunan bir şirketimiz bulunmaktadır. şirketimiz ırakta bir şube( boya satışı için) açmıştır.bu yetkili bir ıraklı müdür olarak bulunmaktadır. bununla ilgili şirketimizin müdür için sgk kaplamında yapması gereken neler vardır. bunun sigortası nasıl olacaktır. ayrıca şubenin türkiyedeki vergi dairesine yada herhangi bir yere bilgisinin verirlmesi gerekiyormu.

  4. Avatar
    Taner Yarbil 25 Nisan 2019 at 15:16 - Reply

    Bir kamu kurumu (KİT) uluslararası “hizmet alımı” ihalesine çıktı ve kazanan yabancı firmanın en az 1 proje müdürü ile 4 mühendis çalıştırmasını şart koşuyor. Bu durumda, firma ayrıca 25 Türk vatandaşı çalıştırmak zorunda mı? Değilse, hangi kanunun hangi maddesine göre bundan muaftır ?
    Teşekkürler, saygılar …..

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 25 Nisan 2019 at 18:52 - Reply

      Merhaba, sorularınız danışmanlık hizmetlerimiz kapsamına girdiği için maalesef cevap veremiyoruz. Danışmanlık hizmetlerimizden faydalanmanızı veya ihtiyaç duyduğunuz bilgiyi çalışma bakanlığından öğrenmenizi öneririz.

  5. Avatar
    tohid 6 Nisan 2019 at 20:21 - Reply

    selam
    yabanci eleman lazım olur mi?

  6. Avatar
    AYKUT BOLKAS 27 Ocak 2019 at 15:38 - Reply

    Merhaba,biz Nepal den işçi düşünüyoruz,ancak;yaptığımız araştırma da VFS Nepal de iptal olmuş,doğru mu?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 27 Ocak 2019 at 21:07 - Reply

      Merhaba, konu hakkında maalesef bilgimiz bulunmamaktadır.

    • Avatar
      Hasan iz 2 Aralık 2019 at 16:01 - Reply

      Merhaba
      kuaför de İran uyruklu yabancı işçi çalıştırmayi düşünüyoruz. Kuaförde çalışan Türk sayısı 3 tür. İlk başvuru için 5 türk işçi şartı aranıyor mu. Bu 5 Türk’ün ayrıca tam süreli çalışan mı olması gerekiyor

      • Ata Kurumsal
        Ata Kurumsal 4 Aralık 2019 at 19:21 - Reply

        Merhaba, ödenmiş sermayesi 100 Bin TL olan ve 5 sigortalı Türk personel çalıştıran işyerleri çalışma izni için başvuruda bulunabilir, Türk işçiler tam zamanlı olmak zorundadır, harici durumlarda çalışma izni onaylanmaz.

  7. Avatar
    ali 13 Ocak 2019 at 21:51 - Reply

    merhaba , bizim firmamiz türkiyede iran fabrikasi temsilcisi olarak çalışır. ancak kadromuza uzman personel lazım. yani iranlı olmaları lazım . bu durumlarda ki uzman kadro ihtiyaç olduğu için istisna kanunlar varmı türk vatandaşı sıgorta yapmadan yabanci uzman kadro ya çalışma izni alalım. ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 15 Ocak 2019 at 03:50 - Reply

      Merhaba, Türk vatandaşı istihdam etmeden herhangi bir yabancıya görevi veya konumu ne olursa olsun çalışma izni alınamaz.

  8. Avatar
    Payam 28 Aralık 2018 at 20:19 - Reply

    Merhabalar
    yeni kurulmuş bi şirkette 5ten daha fazla türk eleman varsa ve sermayesi 100bin tl ise bir yabancı çalıştırabilir miyiz?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 31 Aralık 2018 at 16:04 - Reply

      Merhaba, evet şartlarınız yabancı çalıştırmak için uygun fakat yabancının şirkette yapacağı göreve göre çalışma izniniz onaylanabilir veya onaylanmaz.

  9. Avatar
    Payam 24 Aralık 2018 at 21:39 - Reply

    Merhabalar
    yeni kurulmuş bi şirkette 5ten daha fazla türk eleman varsa ve sermayesi 100bin tl ise bir yabancı çalıştırabilir miyiz?
    şimdiden teşekkür ederim

  10. Avatar
    Gülsüm 24 Aralık 2018 at 16:13 - Reply

    Merhaba,
    Yabancı uyruklu bir öğrenciyi part time olarak çalıştırmak istiyoruz. Çalışma izni almamız gerekir mi yoksa başka bir prosedür mü izlenmekte?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 26 Aralık 2018 at 17:38 - Reply

      Merhaba, yabancıların part time çalışmasına izin veren bir sistem bulunmamaktadır. Ayrıca yabancı öğrenciler yüksek lisans veya master öğrencisi ise çalışma izni alabilirsiniz.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.