Yabancı işçi çalıştırma birtakım kriterlerin yerine getirilmesi şartıyla Çalışma Bakanlığının iznine bağlıdır. İşveren veya danışmanlık firması tarafından her halükarda yabancı işe başlamadan önce çalışma izni alınması gerekmektedir. Yabancılar işvereni olmadan kendi adlarına çalışma izni alamazlar.

Yabancı İşçi Çalıştırma

Yabancılar için çalışma izni başvuruları, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine, yurt içinde ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılmaktadır. Çalışma izni başvurularının elektronik ortamda yapılması gerekmektedir.

Çalışma iznini verecek makam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’dır. Bakanlık, usulüne uygun olarak yapılan başvuruları, belgelerin tam ve eksiksiz olması şartıyla, en geç 30 gün içinde sonuçlandırır. Bakanlık çalışma iznini belge olarak düzenler. Çalışma izni başvurusunun, 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ve Yönetmeliğinde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yapılmaması halinde ise başvuru reddedilir.

Oturma İzni Olan Yabancıya Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Yurt içinden yapılacak çalışma izni başvurusu en az 6 aylık oturma izni almış ve süresi bitmemiş yabancının işvereni veya danışman firma tarafından online olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi yurt içinden çalışma izni başvurusu yapılabilmesi için yabancının en az 6 ay geçerli bir ikamet iznine sahip olması ve ikamet izni süresinin sona ermemiş olması gerekmektedir.

Oturma İzni Olmayan Yabancılara Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yurt dışından yapılacak çalışma izni başvurusu, yabancının vatandaşı olduğu veya daimi ikamet ettiği ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğuna yapılır. Konsolosluk bu başvuruyu doğrudan Bakanlığa iletir. Bakanlık ilgili mercilerin görüşlerini de alarak, başvuruyu Kanunun 14. maddesine göre değerlendirir ve durumu uygun görülen yabancıya çalışma izni verir. Yurt dışından yapılan başvuruya ilişkin işlemler konsolosluk ve Bakanlık tarafından elektronik ortamda yürütülür.

Yabancının temsilciliğe başvuru tarihini takip eden 10 iş günü içerisinde işverenin de elektronik başvuru yapması gerekmektedir. Yabancılar, çalışma izninde belirtilen süre kadar Türkiye’de kalıp çalışabileceklerdir. Buna göre çalışma izni, yabancıya, hem Türkiye’de ikamet etme hem de çalışma hakkı sağlamaktadır. Nitekim Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 27. maddesinde de, çalışma izninin ikamet izni sayılacağı açıkça hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla yurt dışından çalışma izni alarak Türkiye’ye giren bir yabancının, Türkiye’de ikamet etme hakkını elde etmek için ayrıca ikamet izni almasına gerek yoktur.

Yabancı işçi çalıştırmak isteyen iş yerlerinin çalışma izni alabilmeleri için bazı şartları karşılamaları gerekmektedir. Araştırmadan yapılan yabancı çalışma izni başvuruları hüsranla sonuçlanabilir. Bu yüzden çalışma izni başvurusu yapmadan önce konuyu iyice araştırmanız istenilen belgeler ve yabancı işçi çalıştırma şartlarını detaylı bir şekilde incelemeniz gerekmektedir.

Yabancı İşçi Çalıştırma Şartları 

  • Yabancı işçi çalıştıracak iş yerlerinde 5 Türk vatandaşının çalışması zorunludur. Bu sayı yalnızca bir yabancı işçi çalıştırmak isteyenler için geçerlidir. Eğer birden fazla yabancı işçi çalıştırma durumu varsa her yabancı için 5 Türk vatandaşının çalıştırılması gerekmektedir. Örneğin 5 yabancı çalıştırma izni isteyen bir şirketin bünyesinde toplam 25 Türk vatandaşı çalışmalıdır.
  • Yabancı işçi çalıştırma izni isteyen iş yerinin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL olması gerekmektedir. Ödenmiş sermaye şartı uymuyor ancak ihracat yapıyor ise son yıl ihracat tutarının 250.000 ABD Doları olması veya yıllık cirosunun 800.000 TL olması gerekmektedir. Bu şartlardan herhangi birini karşılıyorsanız yabancı çalışma izni alabilirsiniz.
  •  İzin almak isteyen şirket ortağı olan yabancının ise sermaye payının en az %20’sine sahip olması gerekmektedir. Bu rakam da 40.000 TL’nin üstünde olmalıdır.
  • İş yeri tarafından yabancıya ödenmesi gereken maaş, yabancı çalışanın görevi ve yapacağı işle orantılı olmalıdır ve mutlaka asgari ücretten fazla olmalıdır. 2024 yılı yabancılara ödenecek ücretler hakkında detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz : https://www.atakurumsal.com.tr/yabancilara-odenmesi-gereken-taban-ucretler/
  •  Eğlence, turizm ve seyahat acentaları sektörü için eğer bir şirket 10 Türk vatandaşı çalıştırıyor ise her yabancı için 5 Türk vatandaşı şartı geçerli değildir.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

165 Comments

  1. Avatar
    Lila 20 Şubat 2023 at 04:32 - Reply

    Merhaba,yabanciyim ve 1 aydir Türkiyedeyim,daha once burada 2 yıllık yuksek lisans eğitimim oldu, Tanidigim bir şahsın özel,küçük,reklamcı şirketi var ve tasarımcı olarak işe başlamak istiyorum.bünyesinde 1 tane türk işçi çalıştırıyor. Acaba calışma izni alabilirmiyim? Özel bi şirket olduğu için bir istisnası varmı?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 27 Şubat 2023 at 12:33 - Reply

      Merhaba, yabancı çalıştırmak isteyen şirketin en az 100 Bin TL sermaye ve 5 sigortalı Türk personel istihdam etmesi gerekmektedir, bu şartları sağlayamayan şirketlerde yabancı çalıştırmak mümkün değildir.

  2. Avatar
    Z.Yiğit 13 Ocak 2023 at 09:52 - Reply

    Merhaba, Hindistan’da ikamet eden birini uzaktan çalışma imkanı ile nasıl çalıştırabiliriz? Yabancılar için uzaktan çalışma imkanı nasıl sağlanabilir?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Ocak 2023 at 23:22 - Reply

      Merhaba, altı aydan fazla Türkiye dışında çalışacak yabancılar için çalışma izni alınsa bile uzatma başvurusu yapılamaz.

  3. Avatar
    Resul 10 Ocak 2023 at 05:04 - Reply

    Merhaba 5 çalışanı olan eczacı gerçek kişi geçici ikamet izni olan Türkmenistan li birisini eczanede çalıştırabilir mi ticaret odasında sermayesi 50.000 yazıyor teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Ocak 2023 at 22:55 - Reply

      Merhaba, ilgili iş yerinin geçmiş dönem cirosu 700 Bin TL ve üzerinde değilse sermayenizi 100 Bin TL yapmanız gerekmektedir.

  4. Avatar
    serap 14 Aralık 2022 at 14:38 - Reply

    merhaba yabancı çalıştıracağımız işçinin ikameti ve işyerinin yasal adresi farklı olması durumunda işçi çalıştırabilir miyiz. işyerimiz bünyesinde çalışan Türk yada yabancı bir çalışanımız yok bu durumda yabancı işçi çalıştırmamızda sıkıntı olur mu.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 22 Aralık 2022 at 15:15 - Reply

      Merhaba, çalıştırmayı düşündüğünüz yabancı geçici koruma kapsamına alınmış bir yabancı değilse adresler değişik olsa bile çalışma izni alınabilir. Fakat 5 Türk personeliniz yoksa çalışma izni çıkması imkansızdır.

  5. Avatar
    berat 19 Ekim 2022 at 09:57 - Reply

    Merhabalar, ev hizmetlerinde çalışan bir işçimi ltd. olan bir şirkete alırken yapmam gerekenler neydi acaba

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 31 Ekim 2022 at 16:54 - Reply

      Merhaba, şirketinizin ödenmiş sermayesi 100 Bin TL ve 5 sigortalı Türk personeliniz varsa ev hizmetlerinden şirketinize ilgili yabancı için transfer işlemi yapabilirsiniz. Fakat yabancının görev alacağı konumun iyi seçilmiş olması ve yerine Türk vatandaşı olmaması konusunda dikkatli davranılması gerekmektedir.

  6. Avatar
    sinem 30 Eylül 2022 at 15:51 - Reply

    merhaba,
    x şirketimizden çalışma izni aldığımız bir kişiyi görevlendirme yazısıyla y şirketimizde çalıştırabilir miyiz?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 5 Ekim 2022 at 13:46 - Reply

      Merhaba, evet 6 ayı geçmemek şartı ile ve şirketlerinizin faaliyet konusu aynı olması şartı ile çalıştırabilirsiniz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  7. Avatar
    Hasan Bozdağ 5 Mayıs 2022 at 14:31 - Reply

    merhaba yabancı personel alma şartı LİMİTET şirketlerle ANONİM şirketlerde aynımı?

    • ATA Kurumsal
      ATA Kurumsal 23 Mayıs 2022 at 15:16 - Reply

      Merhaba, evet şartları aynıdır. 100 Bin TL ödenmiş Sermaye ve 5 sigortalı Türk personel istihdamı.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  8. Avatar
    rumeysa7 11 Ocak 2022 at 05:20 - Reply

    Merhabalar, İstanbul’da açtigimiz okulda yabancı öğretmen calistirnak istiyoruz. Ama 3 kat SGK ve prim odemenin bir istisnası muafiyeti var mı acaba ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 20 Ocak 2022 at 08:21 - Reply

      Merhaba, maalesef hayır yabancı öğretmen çalıştırmak isteyen özel eğitim kurumları asgari ücretin 3 katı maaş ödemesi yapmak zorundadır.

  9. Avatar
    tolga 8 Eylül 2021 at 14:00 - Reply

    merhabalar. henüz sigortadan şube açılışı olmayan ancak açılacak olan şubemizde istihdam etmek üzere yabancı birisini işe alacağız. bu kişi için hali hazırda faal olan şubemiz için çalışma izni başvurusu yapsak ve yeni şube açılana kadar oryantasyon işlemlerini tamamlasa. daha sonra yeni açılacak şubemize (sigortada ayrı sigorta numarası olacak) naki yaptığımızda problem olur mu, eğer olursa mevcut izni iptal edip yeni başvuru mu yapmak gerekir?

  10. Avatar
    Raziye 12 Ağustos 2021 at 10:40 - Reply

    Merhabalar, ben Türkiyede üniversite okudum ve lisans programindan yeni mezun oldum, istanbulda çalışmak istiyorum, oturma iznim var, çalışma izni almam gerekiyor mu?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Ağustos 2021 at 13:36 - Reply

      Merhaba, evet oturma izni çalışma izni yerine geçmediği için ilk önce iş bulmalısınız ve çalışacağınız firmanın size çalışma izni alması gerekmektedşir.

      Sitemizin içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.