Yabancı uyruklu mühendislere çalışma izni alma sürecindeyseniz ATA Kurumsal Danışmanlık olarak size benzersiz bir hizmet sunabiliriz. Yabancı mühendis ve mimarların çalışma izni süreci diğer yabancılara alınan çalışma izni sürecinden çok daha detaylıdır, bu süreç aylarca sürebilir. ATA Kurumsal danışmanlık sizleri nokta atışı yönlendirir, başvuruları uzman personelleri ile yapar. Türkiye’nin dev projelerinde, şirketlerde ve kobiler de çalışan yüzlerce mühendise çalışma izni almıştır.
Yabancı Mühendis Çalıştırma Şartları
6735 sayılı yeni Uluslararası İşgücü Kanunu MADDE 21 ile, mühendis ve mimarların çalışma izinlerine ilişkin esaslar belirlenmiştir.
Yabancı uyruklu mühendis ve mimarların, öğrenimlerini Türkiye’ deki bir yüksek öğretim kurumunun mühendislik ve mimarlık fakültelerinde veya yurt dışında ilgili ülke makamları ve Yüksek Öğretim Kurulu(YÖK) tarafından tanınmış bir yüksek öğretim kurumunda tamamlayarak unvanlarını almaları kaydıyla Türkiye’de proje bazlı veya geçici süre ile çalışabilecekleri öngörülmektedir. Böylece nitelikli personel sayılan ve ülkemizde gerçekleştirilen önemli projelerde kilit rol üstlenen yabancı mühendis ve mimarların, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın çalışma izni alabilmesine imkan sağlanması amaçlanmaktadır.
MADDE 21- (1) Öğrenimlerini Türkiye’de bir yüksek öğretim kurumunun mühendislik ve mimarlık fakültelerinde veya yurt dışında ilgili ülke makamları ve Yüksek öğretim Kurulu tarafından tanınmış bir yüksek öğretim kurumunda tamamlayarak mühendis ve mimar unvanlarını almış olan yabancılar bu Kanuna göre proje bazlı veya geçici süre ile çalışma izni alarak mühendislik ve mimarlık mesleklerini icra edebilirler.
Lütfen Dikkat : Diploma mesleği mühendislik olan yabancı personele çalışma izni alacak firmalara, YÖK denkliği ve ilgili mühendisler odasına kayıt yaptırma zorunluluğu vardır. Örneğin, Satış Mühendisi, Gıda Mühendisi, Yazılım Mühendisi, İnşaat Mühendisi, Makine Mühendisi fark-etmeksizin diploma unvanı mühendislik olan tüm yabancılar mühendis olarak çalışacaksa YÖK denkliğine sahip olmalıdır.
Yabancı Mühendislere Nasıl Çalışma İzni Alınır ?
Yabancılara çalışma izni veren mevki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’dır. Yabancı uyruklu için YÖK’ten Yurt Dışı Yüksek Öğretim Diplomaları Yönetmeliği’ne uygun olarak “Diploma Denklik Belgesi” gerekmektedir.
Son 6 ay içinde ülkesindeki mesleki kuruluştan mesleği icra ettiği, meslek örgütüne üye olduğu ve meslekten men cezası olmadığına dair yazı almalıdır. Bu yazının aslına başvuru sahibinin kendi eyaletindeki idari birimden apostil şerhi yaptırılmalıdır. Başvurular online yapılabilirken belgeler kağıt üzerinde olmalıdır.
Bu belgeleri başvuru sahibinin, kendi ülkesindeki Türk temsilciliklerine onaylatıp sonrasında Türkiye’ye göndermesi gerekmektedir. Belgeler tam ve eksiksiz gönderilmişse 30 gün içinde izin başvuruları sonuçlandırılır. Eksik evrak olması halinde ise eksik evrakların tamamlanması için başvuru sahibine bilgi verilir. Eksik evrakların bakanlığa gönderildiği tarih itibariyle 30 günlük süre başlamış olur.
Başvuru sahibinin çalışmayı talep ettiği işyerinin en az 5 sigortalı Türk vatandaşı istihdam etme ve bu kişilerin SSK prim bordrosunu belgeleme zorunluluğu vardır. İşveren tarafından ödenecek tutar belirlenirken başvuru tarihinden sonraki asgari ücret dikkate alınır. Mühendisler için çalışma izni kriterine göre ödenmesi gereken en az miktar, asgari ücretin 4 katıdır. Yabancı mühendis çalıştıran firmalarda en az 1 Türk mühendis çalışıyor olması gereklidir. Başvuru esnasında mühendis diplomasının aslı da bakanlığa ibraz edilmektedir.
Suriyeli Mühendisler için yukarıdaki kriterler uygulanmamaktadır.
Bu sayfa hazırlanırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği kaynak olarak alınmıştır.
Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
130 Comments
Leave A Comment
İlginizi Çekebilir
Kurumsal danışmanınız olalım
Bizi aramak için 444 7 284
Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.
Merhabə
Benim oğlum bu yıl mezun olmuş yabançı uyruklu (Azerbaycan) elektrik elektronik muhendisi. Mühəndisler için əsgəri ücretin 4 katı ödənilməsi yeni mezun olmuş biri için kecerlimi?
Merhaba, evet mühendis olarak çalışacak yabancıların maaşı asgari ücretin 4 katından aşağıya olamaz.
Merhabə
Benim oğlum bu sene mezun oldu. Elektrik elektronik muhendisi. Yabançı (Azerbaycandan) olduğu için iş bulmakta zorluk çekiyor. Boyle ki şirketler yabançı mühendislere asgari ücretin 4 katını vermek istemiyorlar. Ben kimseyi suclamiyorum kimse yeni məzun olmuş yabançı muhendise bu kadar para vermek istemez. Acəba yeni mezun olmuş biri için yaşada bi deyisiklik yokmu ?
Merhaba, maalesef ki yeni mezun mühendisler için bir ayrıcalık bulunmamaktadır.
Merhaba,
Yabanci uyruklu Makina Mühendisi, oturumu var. Kendisi Damadim olur.
Türkiyede is buldu, yalniz kendi Meslegini yapmayacak. Mesleğini icra etmeyeceğine dair noter onayi isteniliyor. Noterlerin detayli bilgisi yok tahminen. Bizden Numune istiyorlar.
Yardimci olabilirmisiniz?
Simdiden tesekkür ederim.
Merhaba, sorularınız danışmanlık hizmetlerimiz kapsamına girdiği için maalesef ki cevap veremiyoruz.
asasa
Merhabalar. Ben Ankara iniversitesinde mezun olmuş jeoloj mühendisiyim. Bu sene mezun oldum. Burada şirketlerde çalışmam için çalışma iznine ihtiyacım var şirketlerde bunu bilmiyor daha çalışma izninin nasıl yapıldığını acaba almak için neler yapmam gerek acaba yardımcı olabilirmisiniz
Merhaba, yabancılara çalışma izni almak işteyen şirketlerin aktif olarak faaliyet göstermesi gerekmektedir, diğer türlü yapıaln tüm faalilyetler yasadışıdır ve ve bir gün bu yasadışılık ortaya çıkar.