Yabancı uyruklu mühendislere çalışma izni alma sürecindeyseniz ATA Kurumsal Danışmanlık olarak size benzersiz bir hizmet sunabiliriz. Yabancı mühendis ve mimarların çalışma izni süreci diğer yabancılara alınan çalışma izni sürecinden çok daha detaylıdır, bu süreç aylarca sürebilir. ATA Kurumsal danışmanlık sizleri nokta atışı yönlendirir, başvuruları uzman personelleri ile yapar. Türkiye’nin dev projelerinde, şirketlerde ve kobiler de çalışan yüzlerce mühendise çalışma izni almıştır.
Yabancı Mühendis Çalıştırma Şartları
6735 sayılı yeni Uluslararası İşgücü Kanunu MADDE 21 ile, mühendis ve mimarların çalışma izinlerine ilişkin esaslar belirlenmiştir.
Yabancı uyruklu mühendis ve mimarların, öğrenimlerini Türkiye’ deki bir yüksek öğretim kurumunun mühendislik ve mimarlık fakültelerinde veya yurt dışında ilgili ülke makamları ve Yüksek Öğretim Kurulu(YÖK) tarafından tanınmış bir yüksek öğretim kurumunda tamamlayarak unvanlarını almaları kaydıyla Türkiye’de proje bazlı veya geçici süre ile çalışabilecekleri öngörülmektedir. Böylece nitelikli personel sayılan ve ülkemizde gerçekleştirilen önemli projelerde kilit rol üstlenen yabancı mühendis ve mimarların, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın çalışma izni alabilmesine imkan sağlanması amaçlanmaktadır.
MADDE 21- (1) Öğrenimlerini Türkiye’de bir yüksek öğretim kurumunun mühendislik ve mimarlık fakültelerinde veya yurt dışında ilgili ülke makamları ve Yüksek öğretim Kurulu tarafından tanınmış bir yüksek öğretim kurumunda tamamlayarak mühendis ve mimar unvanlarını almış olan yabancılar bu Kanuna göre proje bazlı veya geçici süre ile çalışma izni alarak mühendislik ve mimarlık mesleklerini icra edebilirler.
Lütfen Dikkat : Diploma mesleği mühendislik olan yabancı personele çalışma izni alacak firmalara, YÖK denkliği ve ilgili mühendisler odasına kayıt yaptırma zorunluluğu vardır. Örneğin, Satış Mühendisi, Gıda Mühendisi, Yazılım Mühendisi, İnşaat Mühendisi, Makine Mühendisi fark-etmeksizin diploma unvanı mühendislik olan tüm yabancılar mühendis olarak çalışacaksa YÖK denkliğine sahip olmalıdır.
Yabancı Mühendislere Nasıl Çalışma İzni Alınır ?
Yabancılara çalışma izni veren mevki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’dır. Yabancı uyruklu için YÖK’ten Yurt Dışı Yüksek Öğretim Diplomaları Yönetmeliği’ne uygun olarak “Diploma Denklik Belgesi” gerekmektedir.
Son 6 ay içinde ülkesindeki mesleki kuruluştan mesleği icra ettiği, meslek örgütüne üye olduğu ve meslekten men cezası olmadığına dair yazı almalıdır. Bu yazının aslına başvuru sahibinin kendi eyaletindeki idari birimden apostil şerhi yaptırılmalıdır. Başvurular online yapılabilirken belgeler kağıt üzerinde olmalıdır.
Bu belgeleri başvuru sahibinin, kendi ülkesindeki Türk temsilciliklerine onaylatıp sonrasında Türkiye’ye göndermesi gerekmektedir. Belgeler tam ve eksiksiz gönderilmişse 30 gün içinde izin başvuruları sonuçlandırılır. Eksik evrak olması halinde ise eksik evrakların tamamlanması için başvuru sahibine bilgi verilir. Eksik evrakların bakanlığa gönderildiği tarih itibariyle 30 günlük süre başlamış olur.
Başvuru sahibinin çalışmayı talep ettiği işyerinin en az 5 sigortalı Türk vatandaşı istihdam etme ve bu kişilerin SSK prim bordrosunu belgeleme zorunluluğu vardır. İşveren tarafından ödenecek tutar belirlenirken başvuru tarihinden sonraki asgari ücret dikkate alınır. Mühendisler için çalışma izni kriterine göre ödenmesi gereken en az miktar, asgari ücretin 4 katıdır. Yabancı mühendis çalıştıran firmalarda en az 1 Türk mühendis çalışıyor olması gereklidir. Başvuru esnasında mühendis diplomasının aslı da bakanlığa ibraz edilmektedir.
Suriyeli Mühendisler için yukarıdaki kriterler uygulanmamaktadır.
Bu sayfa hazırlanırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği kaynak olarak alınmıştır.
Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
132 Comments
Leave A Comment
İlginizi Çekebilir
Kurumsal danışmanınız olalım
Bizi aramak için 444 7 284
Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.
Öncelikle Merhaba. Yunan vatandaşıyım ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde Biyomedikal Mühendisliği bölümünü bitirdim. Çalışma izni konusunda her kafadan çok farklı sözler duyuyorum. Beni kolay ve sade yorumunuz ile aydınlatırsanız sevinirim.
Merhaba, yabancı mühendisler Türkiye de iş bulabilirlerse çalışma izni sahibi olabilirler, siz zaten bir Türk üniversitesinden mezun olduğunuz için denklik belgesi istenmeyecektir, burada önemli olan durum şu siz Biyomedikal Mühendisi arayan bir iş bulmalısınız. Çalışma iznini işveren alır.
Merhaba! Bir detayı anlamadım, maaş konusunda. “NET” asgari ücretinin 4 katı mı benim brütüm olacak, yoksa “BRÜT” asgari ücretinin 4 katı mı?
Merhaba, maaşınız brüt asgari ücretin 4 katı olmak zorunda alacağınız ücret ise net asgari ücretin 4 katı olacaktır.
Merhabalar. Ben Türkiyede Mühendislik fakultesinden mezun oldum bu yaz ve Yüksek lisansa başlayacağım. Sorum şu ki
1) Eğer ben yüksek lisans yaparken Mühendis olarak çalışacaksam ÇSGBakanlıgının şartı olan maaşım yine asgari ücretin 4 katı olmak zorunda mı yada İşverenle ne kadara anlaşırsam o kadar olur mu?
2) Mühendisliği bitirip herhangi bir alanda örneğin satış temsilcisi olarak çalışabilir miyim,? bunun için evraklarımı bakanlıga sunarken Mühendislik diplomamı sunmalı mıyım?
Merhaba, Türkiye de yabancıların mühendis olarak çalışması ve çalışma izni alınması diğer yabancı çalışanlara alınan çalışma izinlerinden biraz farklı ve detaylı bir işlemdir, bu yüzden yabancı mühendislerin ülkemizde çok büyük projeler haricinde iş bulmaları biraz zordur. Sorularınıza gelirsek, sırasıyla..
1- Yüksek lisans öğrencilerine çalışma izni alınabilir, işveren eğer sizi mühendis olarak işe alacaksa evet asgari ücretin 4 katı maaşınızı hem çalışma bakanlığına hem de SGK ya bildirmek zorunda ve bu bildirim üzerinden vergilerinizi ödemek zorunda, siz daha düşük bir ücretle işverenle anlaşabilirsiniz ama resmi olarak maaşınız 4 katı gösterilmek zorundadır, Türk iş verenler genellikle bu duruma sıcak bakmazlar.
2- Diploma mesleğiniz mühendis ama siz başka bir sektörde çalışabilirsiniz, çalışma izni online başvuru sistemine diplomanızı yüklemek zorundasınız fakat bu problem teşkil etmez.
Türkiye Üniversite okuyan yabancıların denklik alması zorunlu mudur
Merhaba, Mühendislik fakültesini Türkiye de ki okullarda bitiren yabancıların çalışma izni müracaatı sırasında istenilen Denklik belgesi almasına gerek yoktur. Zaten Türk okulu olduğu için denklik de verilmez. Denklik belgesi Türkiye dışında bir mühendislik fakültesi bitiren ve Türkiye de mühendis olarak çalışacak yabancılardan istenilir.
merhaba
bir sorum olacaktı:
ben bu sene iran (Tebriz azad üniversitesi)nde inşaat mühendisliği yapı işletme yüksek lisans diplomamı almış bulunuyorum.
çifte vatandaş (Türkiye ve iran) ım ve akademik eğtimimin tamamını iranda yaptım. 3 yıl önce lisans için sts sınavına girdim ama başarılı olamadım.şu anad yüksek lisans denklik almam içinde sts sınavına girmem gerekir mi?
özet olarak nasıl denkliğimi alabilirim?
eğer sts sınavına tabii tutulacaksam sts sınavı dışında (mesela yök ün belirlediği bir üniversitede ,yök ün belirlediği dersleri geçmen yolu veya her hangi bir yol ile) sınavsız denklik belgesi almam mümkünmüdür?
yardımcı olursanız minnetdar olurum
saygılar
Merhaba, maalesef uzmanlık alanımıza girmediği için sorunuza cevap veremiyoruz, daha detaylı bilgi için burası ile iletişime geçmenizi öneririz. http://www.yok.gov.tr/web/denklikbirimi
Thanks alot for you
I want to know should I have test in turkey in order to have Equivalent diploma or my iraqi certificate its enough to have work ?
And can I be a member of the Engineers Syndicate of turkey ?
Hello, i am from Iraq. I graduate of civil engineering from this year and i want to work in A company in Turkey. And i am planing to go to Turkey in this winter, But i dont know what should i do from begining untill end. Could you please inform me about everthing stap by stap. And by the way i want to come to your company in Taksim when i got Turkey.
Thanks from now
Dear Mrs Zainab,
In order to work legally in Turkey Foreign Citizens need to first find a job. Once the you find an employer who agreed to get a Work Permit for you our company can make all the required application for the Work Permit. You should note that Work Permit applications can be both made domestically and from abroad. For domestical application a Residence Permit is required, while for an abroad application it is not needed.
For further information about the Work Permit in Turkey you can check our english pages at :
https://www.expatguideturkey.com/work-permit/
Best Regards,
Peki, bütün bu aşamalarda sız yardimci oluyor musunuz ?
evet.
Merhaba,
Yabancı uyruklu muhendis Turkiye’ de çalışmak isterse. Yapilmasi gereken Işlemler ve Şartlar nelerdir. Teşekkür edrim.
Merhaba, yabancı mühendislerin Türkiye’de çalışabilmeleri için diplomalarının denkliği olması gerekmektedir, eğer diploması YÖK tarafından denklik verilmiş bir okul tarafından verilmişse Türkiye de mühendis olarak çalışabilir. Çalışacağı yerinde bir takım kriterler dahilinde olması gerekmektedir, örneğin yabancı mühendis çalıştıracak iş yerinde en az bir tane Türk mühendis çalışıyor olması gerekmektedir ayrıca çalışma izni aldığı yabancı için ilgili mühendisler odasına kaydını yaptırması gerekmektedir.
merhaba iyi gunler ben bir mhendis olarak calisacak olursam aylik en az kac bin bir masim olmali simdiden tesekkurler
Merhaba, Türkiye de mühendis olarak yabancıların ilk önce diploma denklikleri istenmektedir, diplomanızın denk olarak kabul edilmesi durumunda, mühendisler odasına kayıt olmanız şarttır, yabancı mühendislerin maaşları brüt asgari ücretin 4 katı olarak belirlenmiştir çalışma bakanlığı tarafından.