Yabancı uyruklu mühendislere çalışma izni alma sürecindeyseniz ATA Kurumsal Danışmanlık olarak size benzersiz bir hizmet sunabiliriz. Yabancı mühendis ve mimarların çalışma izni süreci diğer yabancılara alınan çalışma izni sürecinden çok daha detaylıdır, bu süreç aylarca sürebilir. ATA Kurumsal danışmanlık sizleri nokta atışı yönlendirir, başvuruları uzman personelleri ile yapar. Türkiye’nin dev projelerinde, şirketlerde ve kobiler de çalışan yüzlerce mühendise çalışma izni almıştır.
Yabancı Mühendis Çalıştırma Şartları
6735 sayılı yeni Uluslararası İşgücü Kanunu MADDE 21 ile, mühendis ve mimarların çalışma izinlerine ilişkin esaslar belirlenmiştir.
Yabancı uyruklu mühendis ve mimarların, öğrenimlerini Türkiye’ deki bir yüksek öğretim kurumunun mühendislik ve mimarlık fakültelerinde veya yurt dışında ilgili ülke makamları ve Yüksek Öğretim Kurulu(YÖK) tarafından tanınmış bir yüksek öğretim kurumunda tamamlayarak unvanlarını almaları kaydıyla Türkiye’de proje bazlı veya geçici süre ile çalışabilecekleri öngörülmektedir. Böylece nitelikli personel sayılan ve ülkemizde gerçekleştirilen önemli projelerde kilit rol üstlenen yabancı mühendis ve mimarların, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın çalışma izni alabilmesine imkan sağlanması amaçlanmaktadır.
MADDE 21- (1) Öğrenimlerini Türkiye’de bir yüksek öğretim kurumunun mühendislik ve mimarlık fakültelerinde veya yurt dışında ilgili ülke makamları ve Yüksek öğretim Kurulu tarafından tanınmış bir yüksek öğretim kurumunda tamamlayarak mühendis ve mimar unvanlarını almış olan yabancılar bu Kanuna göre proje bazlı veya geçici süre ile çalışma izni alarak mühendislik ve mimarlık mesleklerini icra edebilirler.
Lütfen Dikkat : Diploma mesleği mühendislik olan yabancı personele çalışma izni alacak firmalara, YÖK denkliği ve ilgili mühendisler odasına kayıt yaptırma zorunluluğu vardır. Örneğin, Satış Mühendisi, Gıda Mühendisi, Yazılım Mühendisi, İnşaat Mühendisi, Makine Mühendisi fark-etmeksizin diploma unvanı mühendislik olan tüm yabancılar mühendis olarak çalışacaksa YÖK denkliğine sahip olmalıdır.
Yabancı Mühendislere Nasıl Çalışma İzni Alınır ?
Yabancılara çalışma izni veren mevki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’dır. Yabancı uyruklu için YÖK’ten Yurt Dışı Yüksek Öğretim Diplomaları Yönetmeliği’ne uygun olarak “Diploma Denklik Belgesi” gerekmektedir.
Son 6 ay içinde ülkesindeki mesleki kuruluştan mesleği icra ettiği, meslek örgütüne üye olduğu ve meslekten men cezası olmadığına dair yazı almalıdır. Bu yazının aslına başvuru sahibinin kendi eyaletindeki idari birimden apostil şerhi yaptırılmalıdır. Başvurular online yapılabilirken belgeler kağıt üzerinde olmalıdır.
Bu belgeleri başvuru sahibinin, kendi ülkesindeki Türk temsilciliklerine onaylatıp sonrasında Türkiye’ye göndermesi gerekmektedir. Belgeler tam ve eksiksiz gönderilmişse 30 gün içinde izin başvuruları sonuçlandırılır. Eksik evrak olması halinde ise eksik evrakların tamamlanması için başvuru sahibine bilgi verilir. Eksik evrakların bakanlığa gönderildiği tarih itibariyle 30 günlük süre başlamış olur.
Başvuru sahibinin çalışmayı talep ettiği işyerinin en az 5 sigortalı Türk vatandaşı istihdam etme ve bu kişilerin SSK prim bordrosunu belgeleme zorunluluğu vardır. İşveren tarafından ödenecek tutar belirlenirken başvuru tarihinden sonraki asgari ücret dikkate alınır. Mühendisler için çalışma izni kriterine göre ödenmesi gereken en az miktar, asgari ücretin 4 katıdır. Yabancı mühendis çalıştıran firmalarda en az 1 Türk mühendis çalışıyor olması gereklidir. Başvuru esnasında mühendis diplomasının aslı da bakanlığa ibraz edilmektedir.
Suriyeli Mühendisler için yukarıdaki kriterler uygulanmamaktadır.
Bu sayfa hazırlanırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği kaynak olarak alınmıştır.
Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
132 Comments
Leave A Comment
İlginizi Çekebilir
Kurumsal danışmanınız olalım
Bizi aramak için 444 7 284
Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.
İyi günler, ben İstanbul Teknik Üniversitesi-Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunuyum. Kosova vatandaşıyım. Şu an yine aynı üniversitede yüksek lisansıma devam ediyorum. Çalışmak istediğim şirket benim için 07 Temmuz 2020 de çalışma izni başvurusu yaptı, tüm istenilen eksik belgeler, bilgi güncellemelerini tamamladım ve mühendisler odasından da onay geldiğini öğrendim ancak son bilgi güncellememizin üzerinden 2 ay geçmesine rağmen ve toplamda başvurumun ilk gününden 4 ay geçmesine rağmen halen başvurum sonuçlanmadı. Bu aralar çalışma izinleri dağıtılıyor mu? Ortalama daha ne kadar beklerim? Sonuçlanmaması gibi bir durum olabilir mi? Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğünü sürekli arıyorum ancak uzmanlar değerlendiriyor beklemeniz gerek diye cevap veriyorlar. Bana ne yapmamı tavsiye edersiniz? Yardımınız için teşekkür ederim, saygılarımla…
Merhabalar, pandemi sebebiyle Bakanlık çalışma izni başvuru değerlendirme süreci normalden uzun sürebilmektedir. Bakanlık tarafından başvurular olumlu ya da olumsuz mutlaka sonuçlandırılmaktadır dolayısıyla sonuçlanmaması gibi bir durum söz konusu değildir.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Sgk dan öğrenci ken 4 yıllık sağlık sigorta çıkarmıştım 1. Senesinden sonra toplam 3 yılın ödemesini yapamayınca borcum birikmiş ve şuan mezun oldum daha da ödemedim, şimdi işe başlıcam şirket de bana çalışma izni yapacak fakat borcum çalışma iznimin çıkmasına engel olur mu ?
Merhaba, hayır bu tip durumların çalışma izni ile alakası yoktur.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
çok teşşekur ederim iilglendiğiniz için . başka bir sorum daha var . biliyorsunuz yabancı mühendisler çalıştırmak için asgari ücretten 4 kat bir sözleşme olmalı ve bu şartlar bir çok firmalara ağır geliyor ve bizim çalıştırmamızdan vazgeçiyorlar . peki bir türk ile evle olsam çalışma izin daha kolay olur mu ?
merhaba , ben mısırlı bir inşaat mühendisiyim . KKTCden mezunum , turkiyede diplomam geçerli mi ? çalışma izin almak için ne yapılması gerekiyor ? çalışma izin olmadan mühendisler odasına kayıtlı olabilir miyim
teşşekür edirem size <3
Merhaba, Kıbrıs’taki bütün üniversiteler Türkiye’de denk sayılmaktadır, denklik problemi yaşamazsınız, diplomanız Türkiye’de geçerlidir. Çalışma izni almak için iş bulmanız gerekmektedir, Türkiye’de yabancılara çalışma iznini iş veren alabilmektedir. Çalışma izni olmadan mühendisler odasına kayıt yaptırabilirsiniz.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Merhaba, eşim Mısırlı bir mühendis. Diploma denkliğine başvurduk ve sonuç olarak seviye tespit sınavı çıktı. Fakat bu sınavı yalnızca Türkçe yapacaklarını söylüyorlar. Yabancı birisinden nasıl böylesi ağır Türkçe Akademik bir sınav alması beklenebilir? Bunu değiştirmek için yapabileceğimiz bir şey var mı?
Merhaba, eşiniz Türkiye’de çalışmak için denklik talep ediyorsa Türkçe bilme zorunluluğu bulunmaktadır.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Merhaba, Canakkale 18 mart Muhendislik fakultesinden Bilgisayar Muhendisligi bolumunden mezun oldum. Is basvurusu icin diplomami herhangi bir yere kayid ettirmem gerekiyormu?
Tesekkurler.
Merhaba, iş bulup çalışma izni alacağınız sırada ilgili mühendisler odasına kayıt yaptırmanız gerekmektedir, bunu şimdi de yapabilirsiniz.
Merhabalar,
Eşim Portekiz vatandaşı, yüksek mühendis, bir yıllık oturma izni var (geçerli 9 ayı kaldı). Kontrat imzaladı ve işyeri adına başvuru yaptı fakat aynı pozisyon için Türk vatandaşı çalıştırılabileceği gerekçesiyle reddedildi. Bu durumda ne yapmak gerekir?
Merhaba, yabancının çalıştığı firma aynı pozisyon için Türk personel bulamıyorsa ret kararına itiraz edebilir.
Peki aynı pozisyon için bir Türk vatandaşı bulunabiliyorsa eşim Türkiye’de çalışamaz anlamına mı gelmektedir? Ayrıca Türk personel bulunamadığını kanıtlamak için ilanı bir kaç sefer belli süreliğine açmak gibi gerekliler var mıdır?
Hello
Please is it possible that a company apply for my work permit without having my residence permit?( Touristic one for exemple)
And can a company apply for work permit before we agree or sign the work contract?
Thank you
In order to obtain work permit, first you need to find a job in Turkey and your future employer must apply for your work permit. Foreigners can not apply for work permit in their own name or without having a job in Turkey. Application for foreigner who has residence permit valid in total for at least 6 months can be done within Turkey. For foreigners who are not residence permit holders, application must be done via Turkish Consulate in their home country. Job contract is required to apply for work permit.
Hello
Please I was wondering, if I start the process of applying a work permit with a company, and then I found a better offer and I wanna change and start the work permit process again with the new company, how should I proceed? Cancel the current one ? Is there any procedure I will appreciate it.
Thank you
Hello, If you decide to work for another company during work permit application procedures, current application must be cancelled as it is not possible to make transfer of application to another company.
Merhaba,
Yabancı bir mühendis başka bir ünvanla çalışma izni alabilir mi?
Merhaba, mesleği dışında çalışma izni almak isteyen mühendislerin çalışma izni süreci bakanlık insiyatifindedir, kesin cevap verilemez.