Yabancı uyruklu mühendislere çalışma izni alma sürecindeyseniz ATA Kurumsal Danışmanlık olarak size benzersiz bir hizmet sunabiliriz. Yabancı mühendis ve mimarların çalışma izni süreci diğer yabancılara alınan çalışma izni sürecinden çok daha detaylıdır, bu süreç aylarca sürebilir. ATA Kurumsal danışmanlık sizleri nokta atışı yönlendirir, başvuruları uzman personelleri ile yapar. Türkiye’nin dev projelerinde, şirketlerde ve kobiler de çalışan yüzlerce mühendise çalışma izni almıştır.

Yabancı Mühendis Çalıştırma Şartları

6735 sayılı yeni Uluslararası İşgücü Kanunu MADDE 21 ile, mühendis ve mimarların çalışma izinlerine ilişkin esaslar belirlenmiştir.

Yabancı uyruklu mühendis ve mimarların, öğrenimlerini Türkiye’ deki bir yüksek öğretim kurumunun mühendislik ve mimarlık fakültelerinde veya yurt dışında ilgili ülke makamları ve Yüksek Öğretim Kurulu(YÖK) tarafından tanınmış bir yüksek öğretim kurumunda tamamlayarak unvanlarını almaları kaydıyla Türkiye’de proje bazlı veya geçici süre ile çalışabilecekleri öngörülmektedir. Böylece nitelikli personel sayılan ve ülkemizde gerçekleştirilen önemli projelerde kilit rol üstlenen yabancı mühendis ve mimarların, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın çalışma izni alabilmesine imkan sağlanması amaçlanmaktadır.

MADDE 21- (1) Öğrenimlerini Türkiye’de bir yüksek öğretim kurumunun mühendislik ve mimarlık fakültelerinde veya yurt dışında ilgili ülke makamları ve Yüksek öğretim Kurulu tarafından tanınmış bir yüksek öğretim kurumunda tamamlayarak mühendis ve mimar unvanlarını almış olan yabancılar bu Kanuna göre proje bazlı veya geçici süre ile çalışma izni alarak mühendislik ve mimarlık mesleklerini icra edebilirler.

Lütfen Dikkat : Diploma mesleği mühendislik olan yabancı personele çalışma izni alacak firmalara, YÖK denkliği ve ilgili mühendisler odasına kayıt yaptırma zorunluluğu vardır. Örneğin, Satış Mühendisi, Gıda Mühendisi, Yazılım Mühendisi, İnşaat Mühendisi, Makine Mühendisi fark-etmeksizin diploma unvanı mühendislik olan tüm yabancılar mühendis olarak çalışacaksa YÖK denkliğine sahip olmalıdır.

Yabancı Mühendislere Nasıl Çalışma İzni Alınır ?

Yabancılara çalışma izni veren mevki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’dır. Yabancı uyruklu için YÖK’ten Yurt Dışı Yüksek Öğretim Diplomaları Yönetmeliği’ne uygun olarak “Diploma Denklik Belgesi” gerekmektedir.

Son 6 ay içinde ülkesindeki mesleki kuruluştan mesleği icra ettiği, meslek örgütüne üye olduğu ve meslekten men cezası olmadığına dair yazı almalıdır. Bu yazının aslına başvuru sahibinin kendi eyaletindeki idari birimden apostil şerhi yaptırılmalıdır. Başvurular online yapılabilirken belgeler kağıt üzerinde olmalıdır.

Bu belgeleri başvuru sahibinin, kendi ülkesindeki Türk temsilciliklerine onaylatıp sonrasında Türkiye’ye göndermesi gerekmektedir. Belgeler tam ve eksiksiz gönderilmişse 30 gün içinde izin başvuruları sonuçlandırılır. Eksik evrak olması halinde ise eksik evrakların tamamlanması için başvuru sahibine bilgi verilir. Eksik evrakların bakanlığa gönderildiği tarih itibariyle 30 günlük süre başlamış olur.

Başvuru sahibinin çalışmayı talep ettiği işyerinin en az 5 sigortalı Türk vatandaşı istihdam etme ve bu kişilerin SSK prim bordrosunu belgeleme zorunluluğu vardır. İşveren tarafından ödenecek tutar belirlenirken başvuru tarihinden sonraki asgari ücret dikkate alınır. Mühendisler için çalışma izni kriterine göre ödenmesi gereken en az miktar, asgari ücretin 4 katıdır. Yabancı mühendis çalıştıran firmalarda en az 1 Türk mühendis çalışıyor olması gereklidir. Başvuru esnasında mühendis diplomasının aslı da bakanlığa ibraz edilmektedir.

Suriyeli Mühendisler için yukarıdaki kriterler uygulanmamaktadır.

Bu sayfa hazırlanırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği kaynak olarak alınmıştır.

Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

130 Comments

  1. Avatar
    Mustafa 31 Aralık 2018 at 21:49 - Reply

    Ben yabanciyim isaat muhendism afghanistn dan mezun oldum burda nasil is ve calisabilrim h

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 3 Ocak 2019 at 12:37 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de Yabancılara çalışma izinleri belirli bir işyeri veya işletme üzerinden verilebilmektedir. Yabancılara istedikleri herhangi bir işyerinde çalışabilmesine imkân veren bir izin sistemi mevcut değildir. Çalışma izin başvurularının yabancı şahsı çalıştırmak isteyen işveren tarafından yapılması zorunludur.

  2. Avatar
    Elvira 21 Aralık 2018 at 12:43 - Reply

    Merhabalar, yukarıdaki yorumları okudum, anladığım kadarıyla Türkiyedeki şirketler genelde yabancı mühendisi çalıştırmazlar, şartlar zor olduğu için. Peki çalışma izni için gösterilen ücret yani asgari ücretin 4 katı verilmek zorunda mı?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 21 Aralık 2018 at 13:31 - Reply

      Merhaba, evet mühendis unvanı ile çalışacak yabancılara asgari ücretin 4 katı maaş vermek kanuni zorunluluktur.

  3. Avatar
    Suad 24 Ekim 2018 at 00:33 - Reply

    Merhaba, YOK denkligi olmasi gerekiyor demissiniz. Onu tam olarak anlayamadim aciklar misiniz

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 24 Ekim 2018 at 13:24 - Reply

      Merhaba, mühendis olarak çalışacak yabancının diplomasının YÖK yani Yüksek Öğrenim Kurumu tarafından denklik verilmiş bir okulun diploması olması gerekmektedir.

  4. Avatar
    Hilal 5 Ekim 2018 at 15:55 - Reply

    Merhaba,

    Şirketimize afgan uyruklu bir mühendis istihdam etmek istiyoruz. Kendisi ODTÜ mezunu şu an Uludağ Ünide yüksek lisans yapıyor. Öğrenci oturma izni 28.08.2019 tarihine kadar geçerli. Bu personeli işe nasıl alabiliriz? Çalışma izni ne kadar sürede çıkıyor? Ücreti asgarin ücretin 6,5 katı olmak zorunda olduğunu söyledi ÇSGB doğru mu?

    Stajyer olarak çalıştırmamız durumunda yine de çalışma izni almalı mıyız? SGK sını nasıl yapacağız? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

    İyi çalışmalar,

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Ekim 2018 at 17:39 - Reply

      Merhaba, öncelikle stajyer veya part time çalışma izni sistemi yabancılar için uygulanmadığı için bu şekilde çalışma izni alamazsınız, yabancı mühendislerin çalışma izinleri için asgari ücretin 4 katı maaş göstermeniz gerekmektedir, bu şartlarda bizden danışmanlık hizmeti alırsanız yabancı için kolaylıkla çalışma izni alabiliriz.

  5. Avatar
    Rafi 25 Eylül 2018 at 19:38 - Reply

    Merhabalar
    türkiyede makine mühendisliğini okudum, ve şimdi yüksek lisansımı makine mühendisliği üzerinden devam etmekteyim, ve meslek olarak üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışmak istiyorum.
    sizden sorum ise herhangi bi üniversitede araştırma görevlisi olarak başlayabilir miyiz, şartları baya araştırdım ama bulamadım
    yardımcı olursanız sevinirim
    şimdiden teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 26 Eylül 2018 at 14:40 - Reply

      Merhaba, evet sizi araştırma görevlisi olarak kabul edecek üniversite de iş bulmanız durumunda çalışabilirsiniz, üniversitede çalışacak yabancıların çalışma izinleri Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından verilmektedir.

  6. Avatar
    Fahimeh 22 Eylül 2018 at 14:35 - Reply

    Merhaba,

    Oncelikle Ucret konusunda faydali bilgileri paylasmanizdan tesekkur ediyorum.

    Ben bilgisayar muhendisiyim Turkiye de calismak istiyorum bazi sorularim var, beni yonlendirmenizi rica ediyorum.

    1. Yabancı uyruklu Bilgisayar Muhendisi (yazilimci) en az net olarak (yani sigorta primi dahil) ne kadar maas aliyor ?

    2. Yabancı uyruklu calisan ilk girdiginden bile calisdigi firmadan sigorta olabilirmi?

    3. bir yil da kac gun maas ile izin alabilir?

    Tesekkurler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 22 Eylül 2018 at 15:41 - Reply

      Merhaba,

      1- Bilmenizi isteriz ki Türkiye’de mühendis ünvanı ile yabancılara çalışma izni almak çok zordur, diyelim ki size çalışma izni alacak bir iş buldunuz, brüt asgari ücretin 4 katı maaş gösterilmek zorundadır, maaşları sigorta primlerini ve diğer detayları öğrenmek için buraya göz atabilirsiniz: https://www.atakurumsal.com/yabancilara-odenmesi-gereken-ucretler/

      2- Çalışma izniniz onaylandıktan sonra 20 gün içinde sigorta girişiniz yapılır, öncesinde veya başvurusu esnasında sigortanız yapılamaz.

      3- Bir yılını doldurmamış çalışanların senelik izin hakları yoktur, bu durum Türk vatandaşları içinde geçerlidir, takip eden yıllar da senelik 20 gün ücreti izin hakkı vardır.

  7. Avatar
    bayram 7 Eylül 2018 at 14:03 - Reply

    Merhaba, evet yukarıda dediğiniz gibi yabancı mimar mühendislere iş bulmak çok zor bu şartlar altında peki türk vatandaşı ile evli olmanın bi artı yönü var mıdır? İş veren her ay mimar mühendislere asgari ücretin 4 katını vermek zorunda mıdır? şimdiden teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Eylül 2018 at 18:14 - Reply

      Merhaba, Türk vatandaşı ile evli yabancıları çalıştıracak işverenler normal standartlarda bir çok kriterlerden muaf olmasına karşın, mimar ve mühendisler için asgari ücret ve YÖK denkliği kriterlerinden muaf değillerdir.

  8. Avatar
    Afşin 9 Ağustos 2018 at 18:23 - Reply

    Merhaba,ben iran turkuyum ve Türkiye yı çok seviyorum ve Türkiye de çalışmak istiyorum,
    iran da yaşıyorum,turkiye de çalışmak için sizce bir şansım var mı buna göre ki bir yabancı ülke uyruklusuyim ve askeri maaşin dört katı vermek zorunda dirler, sizce bu şartlarda firmalar yabanci mühendis almak istiyourlar,teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 13 Ağustos 2018 at 14:43 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de en zor çalışma izni alan yabancılar mühendislerdir. Şartları ağır olduğu için Türk firmaları yabancı mühendis çalıştırmazlar.

  9. Avatar
    Ercan 13 Nisan 2018 at 00:01 - Reply

    Teşekkür ederim

  10. Avatar
    Ercan 12 Nisan 2018 at 21:38 - Reply

    Merhaba, biraz komik gelebilir ama gercekten aklimdaki cevapsiz sorular. “yabancı mühendisler burda çalışabilmeleri için önce bir şirkette iş bulmaları gerekiyor ve şirket tarafından çalışma izni alınacak. peki şirketler bunun ile ugraşmak zorunda mı? ” Yabanci muhendislere ihtiyaçları varmidir? İş bulma şansı ne kadar? Ya da sizin tarafınızsan iş bulma imkanı sağlanabiliyor mu ? Sorularima cevap verebilirseniz çok memnun olurum. Teşekkürler…

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Nisan 2018 at 21:42 - Reply

      Merhaba, yabancı mühendislerin çalışma izni alma aşamaları zor olduğu için evet şirketler pek sıcak bakmıyorlar, genellikle devlet projeleri almış firmalar yabancı mühendis çalıştırıyorlar, maalesef bir iş bulmuyoruz.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.