Yabancı uyruklu mühendislere çalışma izni alma sürecindeyseniz ATA Kurumsal Danışmanlık olarak size benzersiz bir hizmet sunabiliriz. Yabancı mühendis ve mimarların çalışma izni süreci diğer yabancılara alınan çalışma izni sürecinden çok daha detaylıdır, bu süreç aylarca sürebilir. ATA Kurumsal danışmanlık sizleri nokta atışı yönlendirir, başvuruları uzman personelleri ile yapar. Türkiye’nin dev projelerinde, şirketlerde ve kobiler de çalışan yüzlerce mühendise çalışma izni almıştır.

Yabancı Mühendis Çalıştırma Şartları

6735 sayılı yeni Uluslararası İşgücü Kanunu MADDE 21 ile, mühendis ve mimarların çalışma izinlerine ilişkin esaslar belirlenmiştir.

Yabancı uyruklu mühendis ve mimarların, öğrenimlerini Türkiye’ deki bir yüksek öğretim kurumunun mühendislik ve mimarlık fakültelerinde veya yurt dışında ilgili ülke makamları ve Yüksek Öğretim Kurulu(YÖK) tarafından tanınmış bir yüksek öğretim kurumunda tamamlayarak unvanlarını almaları kaydıyla Türkiye’de proje bazlı veya geçici süre ile çalışabilecekleri öngörülmektedir. Böylece nitelikli personel sayılan ve ülkemizde gerçekleştirilen önemli projelerde kilit rol üstlenen yabancı mühendis ve mimarların, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın çalışma izni alabilmesine imkan sağlanması amaçlanmaktadır.

MADDE 21- (1) Öğrenimlerini Türkiye’de bir yüksek öğretim kurumunun mühendislik ve mimarlık fakültelerinde veya yurt dışında ilgili ülke makamları ve Yüksek öğretim Kurulu tarafından tanınmış bir yüksek öğretim kurumunda tamamlayarak mühendis ve mimar unvanlarını almış olan yabancılar bu Kanuna göre proje bazlı veya geçici süre ile çalışma izni alarak mühendislik ve mimarlık mesleklerini icra edebilirler.

Lütfen Dikkat : Diploma mesleği mühendislik olan yabancı personele çalışma izni alacak firmalara, YÖK denkliği ve ilgili mühendisler odasına kayıt yaptırma zorunluluğu vardır. Örneğin, Satış Mühendisi, Gıda Mühendisi, Yazılım Mühendisi, İnşaat Mühendisi, Makine Mühendisi fark-etmeksizin diploma unvanı mühendislik olan tüm yabancılar mühendis olarak çalışacaksa YÖK denkliğine sahip olmalıdır.

Yabancı Mühendislere Nasıl Çalışma İzni Alınır ?

Yabancılara çalışma izni veren mevki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’dır. Yabancı uyruklu için YÖK’ten Yurt Dışı Yüksek Öğretim Diplomaları Yönetmeliği’ne uygun olarak “Diploma Denklik Belgesi” gerekmektedir.

Son 6 ay içinde ülkesindeki mesleki kuruluştan mesleği icra ettiği, meslek örgütüne üye olduğu ve meslekten men cezası olmadığına dair yazı almalıdır. Bu yazının aslına başvuru sahibinin kendi eyaletindeki idari birimden apostil şerhi yaptırılmalıdır. Başvurular online yapılabilirken belgeler kağıt üzerinde olmalıdır.

Bu belgeleri başvuru sahibinin, kendi ülkesindeki Türk temsilciliklerine onaylatıp sonrasında Türkiye’ye göndermesi gerekmektedir. Belgeler tam ve eksiksiz gönderilmişse 30 gün içinde izin başvuruları sonuçlandırılır. Eksik evrak olması halinde ise eksik evrakların tamamlanması için başvuru sahibine bilgi verilir. Eksik evrakların bakanlığa gönderildiği tarih itibariyle 30 günlük süre başlamış olur.

Başvuru sahibinin çalışmayı talep ettiği işyerinin en az 5 sigortalı Türk vatandaşı istihdam etme ve bu kişilerin SSK prim bordrosunu belgeleme zorunluluğu vardır. İşveren tarafından ödenecek tutar belirlenirken başvuru tarihinden sonraki asgari ücret dikkate alınır. Mühendisler için çalışma izni kriterine göre ödenmesi gereken en az miktar, asgari ücretin 4 katıdır. Yabancı mühendis çalıştıran firmalarda en az 1 Türk mühendis çalışıyor olması gereklidir. Başvuru esnasında mühendis diplomasının aslı da bakanlığa ibraz edilmektedir.

Suriyeli Mühendisler için yukarıdaki kriterler uygulanmamaktadır.

Bu sayfa hazırlanırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği kaynak olarak alınmıştır.

Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

130 Comments

  1. Avatar
    mohammad 3 Nisan 2018 at 00:40 - Reply

    merhaba verdiğiniz bigiler için teşekkür ederim gerçekten fadaylıydı benim için . Kafamda takıldığı sorular var yardımcı olursanız sevinirim. Ben türkyede lisansımı YTB(devlet bursu) öğrencisi olarak makine mühendisliği bölümünde bitirdim ama yüksek lisansımı türkiyede kendi imkanım ile devam ediyorum, peki bir fabrikada iş bulursam iş veren tarafından bana çalışma izni alabilir mi? türkiyede çalışma imkanım var mı? ve çalışma izni almak kolay mı zor mu? yani iş vereni çok mu uğraştırır? çünkü bir kaç yede iş buldum, biz çalışma izni alamıyoruz çok sürecek bilmem ne diye kabul etmediler maalesef :( bu durumda ne yapmam gerekiyor? çok teşekkür ederim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 3 Nisan 2018 at 15:17 - Reply

      Merhaba, öncelikle Türkiye’de devlet burslusu olarak okuduğunuz için size çalışma izni alacak bir iş bulsanız bile çalışma izniniz burs aldığınız için onaylanmaz, Türkiye’de çalışma izni almanız için en az 1 sene kendi ülkenizde çalışmanız gerekmektedir.

      • Avatar
        mohammad 4 Nisan 2018 at 17:07 - Reply

        Cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Lisansi bitirdikten sonra 2 sene türkiyede çalışmadan (iş bulmadan) kalsam yine de çalışma izni alamam mı?, peki kendi ülkemde çaılşmadan ve dönmeden başka yolu var mı acaba ? Teşekkürler

        • Ata Kurumsal
          Ata Kurumsal 4 Nisan 2018 at 18:11 - Reply

          Maalesef başka yolu yok, en az bir sene kendi ülkenizde çalışmak zorundasınız.

          • Avatar
            mohammad 8 Nisan 2018 at 00:00

            teşekkürler :)

  2. Avatar
    AYDIN 30 Mart 2018 at 18:37 - Reply

    MERHABA : BEN xxxxx FİRMASINDA ÇALIŞIYORUM .ÇALIŞMA İZNİ ÇIKARTMAK İSTİYORUZ AMMA BUNUN İÇİN FİRMANIN YILLIK CİROSUNUN 800 ,000 BİN TL ÜSTÜNDE OLMASINI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİLER BU DOĞRUMU ? TEŞEKKÜRLER …

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 31 Mart 2018 at 18:20 - Reply

      Merhaba, tam olarak doğru değil, çalışma izni için iki seçenek vardır, birincisi ödenmiş sermaye 100 bin tl ve üzeri olmalıdır, bu olmadığı zaman geçmiş dönem cirolarının 800 bin tl ve üzeri olması gerekmektedir, bahsettiğiniz firmanın bu iki kriteri de çok çok fazla sağladığını tahmin ediyoruz.

  3. Avatar
    wafa 5 Mart 2018 at 02:00 - Reply

    bi sorum olacakti bu donem sonunda ITU den harita muh. insaat fak mezun oluyorum . kendime ozel buro acmak hakkim var mi muhdesilik ve hartia ofisi , varsa neler gerekiyormus evrak filan .. ?

    tessuker ederim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 5 Mart 2018 at 11:54 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de şirket açıp çalışma izni almak için şartlar; 100 bin tl ödenmiş sermaye ve 5 sigortalı Türk personel istihdam etmenizdir, Türkiye’den mezun olduğunuz için ayrıca denklik belgesi almanıza gerek yoktur.

  4. Avatar
    Hamid 4 Mart 2018 at 00:20 - Reply

    Merhaba, Oncellike verdiginiz emekler icin tesekkurler. Ben Fasliyim ve insallah bu donem lisans mezunu olacagam. Calisma izni alabilme sartlari nedir ve ne basvurma sureci ne kadar surer?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 5 Mart 2018 at 11:41 - Reply

      Merhaba, yabancılar iş bulmadan çalışma izni alamazlar, ilk önce size çalışma bakanlığının kriterlerini yerine getirip çalışma izni alacak bir iş bulmanız gerekmektedir, çalışma izni başvurusunu işveren yapabilir, ortalama 30-45 gün arasında sonuçlanır.

  5. Avatar
    Fouzan 28 Şubat 2018 at 00:56 - Reply

    Merhaba, Ben Türkiyede Mühendislik fakultesinde yüksek lisans yapıyorum. Ayrıca ben YTB tarafından burs almaktayım. Lisans kendim ülkemde bitirdim. Eğer ben burda iş bulursam çalışma izni verirler mi? Eğer verirseler de iş bulmak için siz yardımcı olacak mısınız? Tşk

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 28 Şubat 2018 at 14:50 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de eğitim görürken devlet bursu almış yabancılar kendi ülkelerinde en az bir sene çalışmadıkları sürece Türkiye’de iş bulsalar bile çalışma izni alamazlar.

      • Avatar
        Fouzan 28 Şubat 2018 at 15:31 - Reply

        Demek ki devletten aldığımız burs sadece okumak içindi. Biz çalışmalar ve staj imkanları bile bulamıyoruz. Bunun çözümü yok mu?

  6. Avatar
    Dilya 18 Şubat 2018 at 20:46 - Reply

    Merhabalar, bende mühendislik diplomam var şimdi de yüksek lisans yapıyorum. Bu lisansüstü oturma izni ile çalışma izni yapmak istiyoruz. Ama işim ofis elemanlığı olacak. Bunun için çalışma izni başvurusunda lisans diplomasını göndermeden sadece lise diplomamı göndersek yeterli olur değil mı ? Ayrıca bu başvuru sürecinde sizden yardım alsak ücretiniz ne kadar olur?
    Teşekkür ederim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Şubat 2018 at 19:27 - Reply

      Merhaba, ofis elemanı ünvanı ile yapılan çalışma izni başvuruları yerine Türk personel bulunabileceği için Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanmayabilir.

  7. Avatar
    Şiir 11 Şubat 2018 at 15:50 - Reply

    Merhabalar,size bazı sorularım olacaktı.Erkek arkadaşım Cezayirli mimar.Yüksek lisans mezunu kendi ülkesinde mimar olarak staj yapıyor durumda.Türkiyeye gelecek doktora yapmak ve çalışmak için.
    Hangi şartları yerine getirmemiz gerekiyor bunu firmanız aracılığıyla yapabiliyor muyuz?
    Annesi tarafından Türk soylu.Bunun bir artısı ya da kolaylığı var mı çalışma izni almak için?
    Türkçe bilmiyor Arapça İngilizce Fransızca biliyor bu durum çalışma izni almak için engel oluşturuyor mu?
    Çalışma izni almak için öngörülen bir süre var mı?
    Çalışma izni almadan Türkiyede bir iş bulup şirket ya da işveren tarafından mı bu sürecin başlatılması gerekiyor?

    Üst üste çok soru sordum kusuruma bakmayın internette bu cevaplara ulaşamadığım için size yazdım Teşekkür ederim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Şubat 2018 at 10:59 - Reply

      Merhaba, sorularınız için teşekkür ederiz, bilmenizi isteriz ki yabancılar şirket kurup istihdam yaratmadan kendi adlarına çalışma izni alamazlar, çalışma izni alabilmek için çalışma izni şartlarını sağlayabilen bir iş bulmaları gerekiyor, yabancılar için çalışma izni başvurusunu sadece işveren veya vekaleti dahilinde danışmanlık firmaları yapabilir.

  8. Avatar
    PARİSA 7 Aralık 2017 at 15:04 - Reply

    Merhaba, ben elektrik-elektronik mühendisiyim. İranda diploma aldım. 2011 yılından beri Türkiye hacettepe üniversitesinde yüksek lisans ve doktora yapıyorum. Hacettepe Teknokentte yer alan bir şirkette işe başlamak istiyorum. EMO ya kayıt olmak için iş izniniz olması gerekiyor dediler. Ben ilk olarak sizden bir sorum olacaktı, Teknokentte bir Ar-Ge şirketinde çalışıyor olmak benim iş izni almam için bir kolaylık sağlayabilirmi? İkinci sorumda, iş izni alıp, EMO ya kayıt olduktan sonra benim imza hakkım olabilecekmi? Teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Aralık 2017 at 16:29 - Reply

      Merhaba, öncelikle Türkiye de çalışma izni almak için bir iş bulmalısınız, çalışma izni iş veren tarafından alınır, yazımızda belirttiğimiz şartları sağlamanız halinde çalışma izni almanızda bir sorun olmayacaktır. Evet mühendis olarak çalışma izniniz olduğu için imza hakkınız bulunmaktadır.

  9. Avatar
    İhsan 4 Aralık 2017 at 10:41 - Reply

    Merhaba
    Türkiye’nin bi mühendislik bölümünden mezun olan ve aynı zamanda yüksek lisans yapan bir yabancı uyruklu çalışma izni alabiliyorlar mı ve firma tarafından ödenecek vergi SGK vs T.C vatandaşı arasında fark var mı (ödenecek miktar olarak yani )

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 4 Aralık 2017 at 11:40 - Reply

      Merhaba, öncelikle ister Türkiye den mezun olsun veya olmasın yabancı mühendisler Türkiye de çalışabilirler fakat diğer çalışma izinlerine nazaran prosedürel işlemi çoktur, siz Türkiye den mezun olduğunuz için denklik belgesinden muafsınız bu yüzden sizin çalışma izniniz firma tarafından daha kolay alınır. Ücret farklılıklarına gelince yeni mezun bir mühendis iş öğrenebilmek deneyim sahibi olmak için daha düşük ücretlerle işe başlayabilir fakat yabancılar için maaş kriterleri kesindir, Türk mühendisler asgari ücretin 2 katından işe alınabilir ama yabancıları asgari üç katından işe alma zorunluğu vardır. Bu brüt olarak ciddi farktır.

  10. Avatar
    Dilnora 1 Aralık 2017 at 03:18 - Reply

    Merhabalar, ailemle 11 yıldır Türkiye’de ikamet ediyorum. Lise ve lisansı burada bitirdim, şu an da yüksek lisans yapmaktayım. Fakat maaşım asgari ücretten 4 katı olmalı diye 2 yıldır işe giremiyorum. Aynı zamanda uzun süre memleketime gitmediğim için oradaki vatandaşlığımı de kaybedebilirim. Eğer vatansız statüsünde geçersem yine de maaşım 4 katı olmak zorunda mı?
    Teşekkür ederim.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.