Yabancı uyruklu mühendislere çalışma izni alma sürecindeyseniz ATA Kurumsal Danışmanlık olarak size benzersiz bir hizmet sunabiliriz. Yabancı mühendis ve mimarların çalışma izni süreci diğer yabancılara alınan çalışma izni sürecinden çok daha detaylıdır, bu süreç aylarca sürebilir. ATA Kurumsal danışmanlık sizleri nokta atışı yönlendirir, başvuruları uzman personelleri ile yapar. Türkiye’nin dev projelerinde, şirketlerde ve kobiler de çalışan yüzlerce mühendise çalışma izni almıştır.

Yabancı Mühendis Çalıştırma Şartları

6735 sayılı yeni Uluslararası İşgücü Kanunu MADDE 21 ile, mühendis ve mimarların çalışma izinlerine ilişkin esaslar belirlenmiştir.

Yabancı uyruklu mühendis ve mimarların, öğrenimlerini Türkiye’ deki bir yüksek öğretim kurumunun mühendislik ve mimarlık fakültelerinde veya yurt dışında ilgili ülke makamları ve Yüksek Öğretim Kurulu(YÖK) tarafından tanınmış bir yüksek öğretim kurumunda tamamlayarak unvanlarını almaları kaydıyla Türkiye’de proje bazlı veya geçici süre ile çalışabilecekleri öngörülmektedir. Böylece nitelikli personel sayılan ve ülkemizde gerçekleştirilen önemli projelerde kilit rol üstlenen yabancı mühendis ve mimarların, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın çalışma izni alabilmesine imkan sağlanması amaçlanmaktadır.

MADDE 21- (1) Öğrenimlerini Türkiye’de bir yüksek öğretim kurumunun mühendislik ve mimarlık fakültelerinde veya yurt dışında ilgili ülke makamları ve Yüksek öğretim Kurulu tarafından tanınmış bir yüksek öğretim kurumunda tamamlayarak mühendis ve mimar unvanlarını almış olan yabancılar bu Kanuna göre proje bazlı veya geçici süre ile çalışma izni alarak mühendislik ve mimarlık mesleklerini icra edebilirler.

Lütfen Dikkat : Diploma mesleği mühendislik olan yabancı personele çalışma izni alacak firmalara, YÖK denkliği ve ilgili mühendisler odasına kayıt yaptırma zorunluluğu vardır. Örneğin, Satış Mühendisi, Gıda Mühendisi, Yazılım Mühendisi, İnşaat Mühendisi, Makine Mühendisi fark-etmeksizin diploma unvanı mühendislik olan tüm yabancılar mühendis olarak çalışacaksa YÖK denkliğine sahip olmalıdır.

Yabancı Mühendislere Nasıl Çalışma İzni Alınır ?

Yabancılara çalışma izni veren mevki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’dır. Yabancı uyruklu için YÖK’ten Yurt Dışı Yüksek Öğretim Diplomaları Yönetmeliği’ne uygun olarak “Diploma Denklik Belgesi” gerekmektedir.

Son 6 ay içinde ülkesindeki mesleki kuruluştan mesleği icra ettiği, meslek örgütüne üye olduğu ve meslekten men cezası olmadığına dair yazı almalıdır. Bu yazının aslına başvuru sahibinin kendi eyaletindeki idari birimden apostil şerhi yaptırılmalıdır. Başvurular online yapılabilirken belgeler kağıt üzerinde olmalıdır.

Bu belgeleri başvuru sahibinin, kendi ülkesindeki Türk temsilciliklerine onaylatıp sonrasında Türkiye’ye göndermesi gerekmektedir. Belgeler tam ve eksiksiz gönderilmişse 30 gün içinde izin başvuruları sonuçlandırılır. Eksik evrak olması halinde ise eksik evrakların tamamlanması için başvuru sahibine bilgi verilir. Eksik evrakların bakanlığa gönderildiği tarih itibariyle 30 günlük süre başlamış olur.

Başvuru sahibinin çalışmayı talep ettiği işyerinin en az 5 sigortalı Türk vatandaşı istihdam etme ve bu kişilerin SSK prim bordrosunu belgeleme zorunluluğu vardır. İşveren tarafından ödenecek tutar belirlenirken başvuru tarihinden sonraki asgari ücret dikkate alınır. Mühendisler için çalışma izni kriterine göre ödenmesi gereken en az miktar, asgari ücretin 4 katıdır. Yabancı mühendis çalıştıran firmalarda en az 1 Türk mühendis çalışıyor olması gereklidir. Başvuru esnasında mühendis diplomasının aslı da bakanlığa ibraz edilmektedir.

Suriyeli Mühendisler için yukarıdaki kriterler uygulanmamaktadır.

Bu sayfa hazırlanırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği kaynak olarak alınmıştır.

Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

130 Comments

  1. Avatar
    Max 3 Ocak 2020 at 09:38 - Reply

    Merhabalar, ben Türkiye’de eğitimi devam eden yabancı uyruklu öğrenciyim. Okulum uzadığından dolayı hali hazırda elimde turistik oturma izni var, öğrenci değil. Bu yüzden öğrenci çalışma izni alamıyorum. Şimdi bir şirket tarafından işe kabul edildim ancak dediğim gibi hali hazırda öğrenciliğim devam ediyor o yüzden lisans diplomam yok. Lise diplomam ve öğrenci belgesiyle başvursam kabul edilir mi? Sorum mühendislik pozisyonu için geçerli. Eğer edilmezse mühendislik adı altında olmayan başka bir pozisyon için başvurum kabul edilir mi?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 6 Ocak 2020 at 17:34 - Reply

      Merhaba, Sorularınız danışmanlık hizmetlerimiz kapsamında olduğu için maalesef cevap veremiyoruz.

  2. Avatar
    Seher 28 Aralık 2019 at 01:51 - Reply

    Merheba benim esim petrol muhendisi ve yksek lisanse var 8 yil parse jonubi(asaluye-iranin en onemli petrol yerlerindan) supervisor olarak calismis sizce turkiyede onun icin bir is buluna bilir mi?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 2 Ocak 2020 at 18:41 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de iş bulmak için çeşitli iş arama siteleri vardır, orada ki ilanlara göz atarak hangi sektörün çalışana ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz.

  3. Avatar
    Badr 27 Aralık 2019 at 13:09 - Reply

    Hello, please I have a bachelor degree and Master degree in engineering from Morocco,
    1-is making the equivalence obligatory? Knowing I have two jobs offer one is Turkish and one is a foreign company working in Turkey and abroad

    2- I believe all jobs can be done by Turkish graduated too, so why some has work permit?( Is it if u r using a foreign language or ..?)

    3- is there a way u work as engineer while u r paid than the legal salary or that u have a different work permit as normal worker ( if the company doesn’t wanna pay much

    Thanks

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 27 Aralık 2019 at 15:31 - Reply

      Hello, To obtain work permit as an engineer, you must obtain certificate of equivalency. Work permit can be granted to foreigners who have qualifications for the position even if their work can be done by a Turkish citizens. Legal salary, which is four times minimum wage must be paid to foreign engineers working in Turkey.

  4. Avatar
    Hamit 24 Aralık 2019 at 13:36 - Reply

    Merhaba,

    Mühendis olarak çalışanım yapmak istediğim İranlı kişinin ikamet izninin bitmesine 4 ay var, yenileyemiyor yeni çıkan yasa nedeniyle. Bu durumda ne yapabiliriz? Aynı zamanda çalışmayan bir eşi de var kendisinin ikamet izni aynı şekilde 4 ay sonra biten.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 26 Aralık 2019 at 12:05 - Reply

      Merhaba, çalışma izni almaktan başka çareniz bulunmamaktadır, devlet bu yeni yasayı kaçak çalışanları engellemek için çıkardı.

  5. Avatar
    güler 29 Temmuz 2019 at 12:06 - Reply

    merhaba;
    yabancı bir çalışanımıza çalışma uzatma talebinde bulunduk.ancak ilkkez birşeyle karşılaştık. bizden istedikleri yabancının mühendislik yapmayacağına dair bir taahhütname. bunu nereden temin edebiliriz. yada çalışacağı firmanının normal bir dilekçe yazıp imza-kaşe yazması yeterlimi acaba?

  6. Avatar
    Ali 11 Mayıs 2019 at 13:45 - Reply

    Merhaba ben Türkiyede mühendislik bölümümden bu yıl mezun oldum, çalışma izni başvurusu için firmanın 5 Türk çalışandan ziyade 1 Türk mühendis ıstihdam zorunluluğu olduğunu duydum yabancı mühendisi işe alması için. Bu doğru mu?

  7. Avatar
    Zeynep 11 Mayıs 2019 at 13:41 - Reply

    Merhaba. Ben Türkiyede mühendislik bölümümden bu yıl mezun oldum, satış temsilcisi olarak işe başlamak istiyorum fakat online çalışma izni için başvuru yaptığımda mesleğimi belirttiğim için hep lisansımla ilgili meslekler çıkıyor listede. Yabancı uyruklu vatandaşlar sadece mesleği üzerine mi iş yapabilir Türkiyede? Eğer değilse sistemde ki bu sorunu nasıl halledebilirim?

  8. Avatar
    burhan 29 Nisan 2019 at 17:26 - Reply

    Merhaba Yurt dışında çalıştırılan yabancının diploma mesleğini icra etmeyeceğine ilişkin taahhütname örneği nasıl olmalı. Yardımcı olursunuz memnun olurum. Teşekkürler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 2 Mayıs 2019 at 02:12 - Reply

      Merhaba, sorularınız danışmanlık hizmetlerimiz kapsamına girdiği için maalesef cevap veremiyoruz.

  9. Avatar
    Muhsin 28 Mart 2019 at 10:52 - Reply

    Diyelim ki çalışma izni çıkartıldı ve firma bir süre sonra asgari ücretin 4 katı değilde daha düşük bir rakamdan sigorta yatırdı, bu durumda nasıl bir yaptırım söz konusu olabilir ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 2 Nisan 2019 at 12:13 - Reply

      Merhaba, her ay için bir brüt asgari ücret cezai yaptırımı vardır.

  10. Avatar
    Irma 6 Şubat 2019 at 13:26 - Reply

    Merhabalar , Mühendis olarak çalışma izni alındıktan sonra , çalışan mühendislik odasına kayıtlı olmak şart mı ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Şubat 2019 at 11:27 - Reply

      Merhaba, mühendisler odasına kayıt yaptırmadan zaten çalışma izni alamazsınız. Yani çalışma izni başvurusu yapıldığında mühendisler odasına kaydınızın olması gerekmektedir.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.